Започна депортирането на бежанци към Турция с група от 131 души

Групата от първите депортирани имигранти от о. Лесбос се качва на лодките за Турция.

© Associated Press

Групата от първите депортирани имигранти от о. Лесбос се качва на лодките за Турция.Днес започна изпълнението на споразумението между Турция и Европейския съюз, което предвижда депортирането на всички нелегално стъпили на европейска територия имигранти, които нямат право или желание да получат убежище в Гърция.


Първите 131 имигранти са били транспортирани с лодки днес от гръцкия остров Лесбос до турския град Дикили рано сутринта в понеделник в присъствието на служители на Фронтекс и гръцките специални части за борба с безредиците.


Започна депортирането на бежанци към Турция с група от 131 души

© Associated Press
Основната част от транспортираните са от Пакистан, има и граждани на Бангладеш, Шри Ланка и Мароко, и не са поискали убежище. В групата няма нито един сириец.


Корабите, с които се превозват имигрантите, са наети от Фронтекс от Турция и са използвани за обслужване на туристи.


Действията сутринта бяха придружени от протести заради рисковете за зачитането на човешките права при колективното депортиране на бежанците и имигрантите, което е забранено от международното право. Amnesty International нарече мярката "историческо погазване на човешките права" и изпрати наблюдатели на двата острова, от които ще бъдат върнати в Турция днес първите имигранти, Лесбос и Хиос.


Протестиращи разпъват банери "Спрете депортациите и отворете границите" на гръцкия бряг.

© Associated Press

Протестиращи разпъват банери "Спрете депортациите и отворете границите" на гръцкия бряг.


В момента има 3300 имигранти на Лесбос.


Проблемни остават въпросите дали и как Турция ще организира достатъчен капацитет за настаняване и грижи за всички върнати на територията ѝ бежанци и имигранти.


Очаква се днес действията да бъдат само символични и да бъдат преместени минимален брой имигранти, докато бъде завършена логистичната и организационна подготовка от двете страни.


Както Турция, така и Гърция "панически се втурнаха" да се подготвят за депортациите, за да изпълнят крайния срок, който е днес, пише BBC и коментира още, че нито една страна не е в действителност готова.


Само малка част от необходимия персонал е пристигнал на гръцките острови, за да контролира процеса, а Турция подготвя само основните необходими неща.


Две палатки са организирани в Дикили, където ще бъдат регистрирани първите пристигнали от Лесбос.


Турският вътрешен министър заяви, че тези, които не са от Сирия, ще бъдат депортирани в държавите си по произход, докато сирийците ще бъдат изпращани в бежански лагери. От тези бежански лагери ще бъдат премествани легално в европейските държави членки точно толкова бежански, колкото ще бъдат върнати от Гърция.


Първите бежанци пристигат от о. Лесбос в Дикили:

В същото време говорител на германското правителство заяви, че днес се очаква първите легално преместени бежанци да бъдат транпортирани в Германия – група от около 40 души, които ще пристигнат в Хановер. Според правителствени източници, Франция и Финландия също незабавно ще започнат да посрещат бежанци от Турция, както беше предвидено в сделката между Брюксел и Анкара – за всеки депортиран сириец от Гърция по един ще бъде приеман в Европа от турските бежански лагери.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  .... които нямат право или желание да получат убежище в Гърция."За тези дето нямат право,сигурно има критерии,ами останалите ако проявят желание.

 2. 2 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 576 Весело

  Айде, хаирлия да е! Да се преумножи по милион!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 3. 3 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1021 Любопитно

  Да видим поредната чиновническа недомислица на брюкселските марули, до какви резултати ще доведе...

  Форумът е в будна кома...
 4. 4 Профил на voltron
  voltron
  Рейтинг: 267 Неутрално

  И за какво е всичкото това местене, 130 ще се върнат в Турция и от Турция ще дойдат 130 само се намират на работа.

  ПУТИН АКБАР
 5. 5 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 576 Неутрално

  "Турският вътрешен министър заяви, че тези, които не са от Сирия, ще бъдат депортирани в държавите си по произход, докато сирийците ще бъдат изпращани в бежански лагери."

  Това е справедливо, но по важно е посланието към тези държави, че имигранти от там няма да се приемат в Ес. Ако така се беше подходило в началото - сега нямаше да решаваме измислен проблем!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 6. 6 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 576 Неутрално

  " От тези бежански лагери ще бъдат премествани легално в европейските държави членки точно толкова бежански, колкото ще бъдат въхрнати от Гърция."

  Гърците пак намазаха... Ей, умеят византийците да си играят играта!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 7. 7 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Това добре, а БЪЛГАРИЯ КОГА щЕ ДЕПОРТИРА В ТУРЦИЯ стотиците НЕЗАКОННИ ИМИГРАНТИ, които незаконно нахлуха в страната ни и сега живеят от нашите данъци?
  Какво чака Тиквата? Позволение от Лицемеркел ли?

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 8. 8 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Действайте, че има около 3 милиона за депортиране и още към 30 кандидати за депортиране родени, но неитегирани навсякъде из Европа.

 9. 9 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  131! Каква внушителна цифра.

  А на ден идват на гости пак толкова, но с една нула отзад.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 10. 10 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "...Проблемни остават въпросите дали и как Турция ще организира достатъчен капацитет за настаняване и грижи за всички върнати на територията ѝ бежанци и имигранти..." Не- това НЕ Е грижа на ЕС, а на турция. Нали точно срещу изпълнението на споразумението 88 милиона турски граждани могат да получат безвизов режим в ЕС? Нали точно това иска ердоган- да им издейства безвизов режим с ЕС, без да се налага турция да става член на ЕС и без да е длъжна да си променя коренно националното законодателство? Е- комуто ползите, нему и вредите!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 11. 11 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Това с бежаските лагери, без право на придвижване и с депортирането монетално, за всички различни от сирийци и иракчани трябваше да се направи още от началото. А не Меркелица да ги кани да идват. Щях да депортират 2-3 000, да затворят останалите и новите изобщо нямаше да тръгнат, защото ще им е ясно, че е бъдат депортирани. Но някой иска да съсипе обединена Европа и буквано си ни предаде.

 12. 12 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Засега символично и. ....почти пълно фиаско. И от турска,и от гръцка страна.

 13. 13 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "протести заради рисковете за зачитането на човешките права при колективното депортиране на бежанците и имигрантите, което е забранено от международното право."

  Когато бежанците колективно прегазват граници, държави , закони, както и правата на европейските граждани да пътуват и да живеят спокойно и сигурно, тия мълчат, но сега са се разхленчили...ама че лицемерие!

 14. 14 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514": Един мигрант става кандидат за статут едва когато поиска писмено - с писмена молба- от една чужда за него държава международна закрила. Колкото и да се скрива това от ЕС гражданите, не може да се укрие и излиза на повърхността Т.е. един бежанец НЕ Е истински бежанец, ако не е получил статута на бежанец. А получаването на този статут започва с писмена лична молба до 1 държава- че лицето иска от нея международна закрила- т.е. 1 от тези 3 статута- статут на бежанец; хуманитарен статут или убежище; или самата държава е преценила, че може да даде на голяма група хора временна закрила- това са 4 отделни вида международна закрила и само при 1 вид от тях може да се получи статут на бежанец...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 15. 15 Профил на focus_123
  focus_123
  Рейтинг: 381 Любопитно

  Ми ще стискаме палци, но силно ме съмнява нещата да сработят, дано да бъркам!

 16. 16 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  AFP: В Германия пристигнаха първите сирийски бежанци според договор между ЕС и Турция 4 Април 2016 | 11:15 | Агенция "Фокус"Хановер. Първите сирийци пристигнаха в понеделник от Истанбул в Германия според спорния договор между ЕС и Турция за мигрантите, съобщи пред AFP представител на германската федерална служба за бежанците. Шестнадесет кандидати (хаха- 16 бройки- бел. е моя) за убежище пристигнаха в северния град Хановер и ще бъдат отведени в бежански лагер на 140 км от града. Втора група сирийци се очаква да пристигне в Хановер по обед, допълва източникът.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 17. 17 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 646 Весело

  НАЙ-НАКРАЯ!
  БРАВО!
  УСПЕХ!
  ВСИЧКИ НЕЛЕГАЛНИ ПО ЛОДКИТЕ И ОБРАТНО!

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 18. 18 Профил на sch123
  sch123
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#4] от "voltron":

  Идеята е тия самоволно тръгващите да бъдат приучени, че ако действително тръгнат сами да пътешестват, ще бъдат върнати и ще бъде сигурно, че те няма да са сред тези, които ще стигнат до Европа. В идеалния случай в един момент никой няма да тръгва вече, но и турската страна няма да има основания да праща легални, което е win-win.

  Обаче това ще проработи само ако и в Гърция, и в Турция всички схеми работят гладко и ВСИЧКИ имигранти, които се озоват в Гърция след влизането в сила на споразуменоето, бъдат гарантирано върнати. И ако приемем, че има по-малко от 72 000 желаещи да се жертват, за да отиде някой друг в Германия. Само че те явно все си мислят, че няма да се случи точно така и ще се изплъзнат на парализираната евробюрокрация (май с право). Или пък че си струва да се жертват сред 72 000-те нелегални, за да се изразходва бройката и след 72 000-тия да се пробват пак и този път да не могат да бъдат върнати.

 19. 19 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 434 Неутрално

  добре де, как извозваха хиляди на ден на фериботи, а сега само по 131? Аре засилете обратния поток, че да се спре това масирано завоюване на континента, бактън вече!

 20. 20 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4380 Любопитно

  [quote#1:"chicago514"]За тези дето нямат право,сигурно има критерии,ами останалите ако проявят желание.[/quote]

  Ще получат статут на бежанци в Гърция.... обаче, ако станат твърде много след време ще бъдат разпределяни в целия ЕС и ще се надяват да се паднат в Германия или Швеция, а не в България или Румъния.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 21. 21 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 328 Неутрално

  [quote#7:"Търпана"]а БЪЛГАРИЯ КОГА щЕ ДЕПОРТИРА В ТУРЦИЯ стотиците НЕЗАКОННИ ИМИГРАНТИ, които незаконно нахлуха в страната ни и сега живеят от нашите данъци? [/quote]
  Преди 3 дни имах спречкване с един арабин, на който не му хареса как съм паркирал. Като му се опънах да си смени тона се довлякоха цяла глутница араби, да ме заплашват, че щели да ми потрошат возилото.
  Ще подкрепя на изборите този който ще предпази страната ми от такава катастрофа. Не искам децата ми да "съжителстват" с такива екземпляри.

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7638 Неутрално

  Турците са големи тарикати. Сирийците ще ги пратят в Европа, а тези които им върнем ,ще ги депортират, откъдето са дошли.Там бежанците ще намяляват,а тука все толкова ще си седят.

 23. 23 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3504 Неутрално

  Айде, хаирлия да е! Да се преумножи по милион!
  ==========
  Тази "въртележка" на бежанци между Турция и ЕС ще е валидна до 72000 души . Така се договориха. После не се знае. До коментар [#2] от "пустиняк":

  Bukalemun
 24. 24 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3504 Неутрално

  а сега само по 131
  ==========
  Все от някъде трябва да се почне.
  Тук целта май е да се овладее положението. Потокът да е легален . До коментар [#19] от "yoankata":

  Bukalemun
 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3504 Весело

  Действайте, че има около 3 милиона за депортиране и още към 30 кандидати за депортиране родени,
  ===========
  Прибави и около 70 хиляди бременни кандидат майки , много от които ще родят в Европа . Новите граждани на стария континент До коментар [#8] от "primaxm":

  Bukalemun
 26. 26 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 328 Неутрално

  [quote#3:"Ghost"]Да видим поредната чиновническа недомислица на брюкселските марули, до какви резултати ще доведе...[/quote]
  Джамбазки, който е в европарламента и ги вижда от близо нещата, доста подигравателно се изказваше за брюкселските зелки и за Меркел.
  Посочи едни със свещички (толерантни) зад него и каза "не се прави като тия"

 27. 27 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  Джамбазки трудно може да се подиграва на който и да е. Евтин пинчер, несъществен като цяло..

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 28. 28 Профил на s0f1a
  s0f1a
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Голямото местене. колкото Турция да си прибере отпусната помощ от ЕС

 29. 29 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Аре със здраве, повече не се връщайте и не нахалствайте

 30. 30 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#27] от "Darth Plagueis":
  Какъв Джамбазки бе Тончо, какво те прихвана ?

 31. 31 Профил на pixel
  pixel
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#25] от "eti":

  е така де ,за застарява6та европа младо поколение

 32. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3504 Неутрално

  младо поколение
  =======
  Знам, знам , дефицита на Европа. Най ценното в момента за нея. Възползва се от кризата максимално. До коментар [#31] от "pixel":

  Bukalemun
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK