Съветът на Европа: ЕС не успя да спаси децата мигранти от мизерия, насилие и произвол

Деца, току-що пристигнали на гръцкия бряг на о. Лесбос

© Associated Press

Деца, току-що пристигнали на гръцкия бряг на о. ЛесбосИзпълнението на споразумението между Турция и Европейския съюз за депортиране на бежанците, пристигнали в Гърция ще доведе само до отнемането на свободата на децата в центровете за задържане в горещите точки на територията на южната ни съседка. Това заяви специалният пратеник на Съвета на Европа за правата на бежанците Томаш Бочек в София по време на конференция, посветена на правата на децата.


В момента така или иначе бежанските деца живеят в неизвестност, често са сами и очакват да се съберат с родителите си, които са в други държави. През това време те нямат достъп до никакво образование, жертва са на произвос, агресия и сексуално насилие, допълни Бочек.


В момента има около 52 000 бежанци, блокирани в Гърция, а в началото на тази седмица започна изпълнението на споразумението между Турция и Брюксел всички нелегално напуснали турската територия бежанци да се депортират обратно. За да се спазят изискванията на международното право, гръцките власти са длъжни да обработват всички молби за убежище индивидуално, което забавя процеса. Връщани са само тези, които не искат да подадат молба за бежански статут в Гърция и които не отговарят на изискванията за получаване на статут. Междувременно всички бежанци и имигранти остават в затворените центрове за депортиране, докато не бъдат приети или отказани молбите им.
Децата бежанци на гръцка територия живеят в трагични условия, а основната помощ за тях се предоставя от самоорганизирани доброволни групи и неправителствени организации с ограничени ресурси, заяви Георгиос Тирикос-Ергас от организацията "Akgalia", която помага на бежанците на остров Лесбос по време на конференцията.


След като оцелеят пътуването по вода и бъдат изхвърлени от трафикантите на сушата, децата са изтощени и болни, много от тях са без родителите си и нямат възможност да се грижат за себе си, разказва доброволецът:


"Когато посрещаме децата, дори не можем да опишем пред лекарите какви са симптомите им. Те идват със стомашни заболявания, остри кожни инфекции, много от тях дори с все още незараснали рани от войната и имат нужда от кръвопреливане".


Не е възможно да се идентифицира колко са непридружените деца, често те отказват да признаят, че са сами пред хуманитарните работници.


"Когато попитаме едно дете с кого е пристигнало на острова, то посочва случаен мъж и казва: "С чичо ми". На другия ден отново питаме детето къде е семейството му – този път чичото е коренно различен мъж".


Много от децата идват с психически разстройства заради ужасите, които са видели по време на войната и по време на рискованото пътуване към Гърция.


Настоящото споразумение между Европейския съюз и Турция оставя бежанците в безизходна ситуация, при която бежанците остават задържани като затворници за неопределен период от време, докато не се обработят молбите им.


"Често властите се оправдават, като казват, че децата са заключени в центрове за задържане заради собствената им безопасност. Това е парадоксално. Не можеш да го обясниш на деца", отправи критика Ергас.


Сериозни опасения за децата буди не само ситуацията с бежанците в Гърция, но и в сепаратистките конфликтни региони на Украйна, обобщават експерти.


Около 580 хиляди деца живеят в момента в конфликтната зона Донецк – голяма част от тях в опасна близост с размирните граници. Над 215 хиляди са били премести в други части на страната от началото на конфликта, но почти половината деца, останали в района, са в остра нужда от психо-социални услуги и проявяват симптоми на посттравматичен стрес, разказва комисарят по правата на човека на Съвета на Европа Нилс Мюжникс по-рано в конференцията. За 2015 г. в Донецк са убити 20 деца и са ранени 40, най-вече при експлозии на противопехотни мини.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 237 Неутрално

  През това време те нямат достъп до никакво образование, жертва са на произвол, агресия и сексуално насилие, допълни Бочек...
  От КОГО?
  От другите бежанци-нелегални емигранти или от европейците?

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8547 Неутрално

  Малко са местата без мизерия, насилие и произвол, и те са сградата на съвета на Европа и останалите административни сгради на ЕС, но тези които ги обитават - не могат да осъзнаят това!

  [email protected]
 3. 3 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Гневно

  Съветът на Европа да потърси съвет от меркел!
  И стига ни занимавахте с безсилието си!

 4. 4 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Ама това не са деца на Европа бе, Бочек.
  Не можеш да спасиш целият свят.
  Ако приемеш и устроиш тези, още два пъти по толкова ще тръгнат насам.
  Толкова ли не го разбирате или за това ви плащат...

 5. 5 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "...Много от децата идват с психически разстройства заради ужасите, които са видели по време на войната и по време на рискованото пътуване към Гърция..." Тези думи биха били верни само, ако е безспорно установено, че децата идват директно от зони в държавите им, в които се водят военни действия. Предлагам първо да се установи истинската им националност, след това- истинската възраст и накрая- истинският им мотив да дойдат нелегално в ЕС.Едва когато бъдат изяснени тези 3 компонента за ВСЯКО дете поотделно, ще може да се каже, че "....Много от децата идват с психически разстройства заради ужасите, които са видели по време на войната.."

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 6. 6 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2647 Неутрално

  А какво да кажем за родителите, пуснали децата си сами към Европа? Или за хора, допуснали децата им да се удавят, а те са останали живи? Голда Меир е казала, че мир с арабите ще има тогава, когато те се научат да обичат децата си повече, отколкото мразят евреите. Възможно ли е Европа да приеме толкова много необичани деца?

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7807 Неутрално

  След като родителите не се интересуват от децата си,как може това да е грижа на ЕС.

 8. 8 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 646 Гневно

  ЕС,или по-скоро новите политици, тоест псевдо-политици на последните 20 години, НЕ УСПЯХА да СПАСЯТ ЕВРОПА ОТ ИСЛЯМИЗАЦИЯТА днес!

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 9. 9 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Така е, хората са равни по права, но не и по акъл.
  Крайно време е да го проумеете!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 10. 10 Профил на Piroman
  Piroman
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Не и е работа на Европа да спасява чуждите деца нито носи отговорност за тях!

  До коментар [#8] от "Вонин":

  За останалите тъпаци като теб ще поясня, че съветът на европа няма нищо общо с ЕС!

  "Няма алтернатива: или всеобща емиграция, или революция в най-кървав вид, защото тези хора не заслужават милост". Александър Морфов
 11. 11 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "Изпълнението на споразумението между Турция и Европейския съюз за депортиране на бежанците, пристигнали в Гърция ще доведе само до отнемането на свободата на децата в центровете за задържане в горещите точки"

  Свободата на децата в центровете? Каква е тази свобода не мога само да разбера и как аджаба я отнемал ЕС като изджитква от Гърция в Турция?

 12. 12 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 237 Гневно

  Към всички коментатори по-горе: млъкнете поне, че да не ставате за резил.

 13. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3604 Неутрално

  В Англия има над 10 000 деца , роби , официално регистрирани.

  Bukalemun
 14. 14 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#13:"eti"]В Англия има над 10 000 деца , роби , официално регистрирани.
  [/quote]

  До коментар [#13] от "eti":

  ??

 15. 15 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3149 Неутрално

  Основна грижа за всяко дете имат неговите родители. Създавайки го, те поемат отговорност, с която са наясно дори и вълците. Тези деца пък, преди да научат математиката и литературата се научават да лъжат, да тормозят по-слабия и да реват гръмогласно, ако има нужда. В последните месеци се наблюдава едно мигрантско мнение, което важи за големи и малки. Колкото по-зле, толкова по-добре! Ако вали, ако е студено, ако са в калта, тъпите европейци ще ги пуснат по-бързо през поредната граница.
  И къде са тръгнали тези деца с измислените си чичовци? Някой име казал, че там, в Европа идиотите хранят всеки, който е достатъчно нахален да седне на масата. Подозирам, че им го е подсказал някой много бял човек.

  Еретик
 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3604 Неутрално

  ??
  =====
  Да да , роби. И новината е от английската преса.
  Точното заглавие беше :
  От земетресението в Непал се спасиха ,но от робството не можаха. Че покрай него и това се споменава. До коментар [#14] от "yoankata":

  Bukalemun
 17. 17 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#15:"qvd50491823"]Основна грижа за всяко дете имат неговите родители. [/quote]

  До коментар [#15] от "qvd50491823":

  Да и аз това все викам - нали затова се казват 'техни деца' ( а не 'мои деца'), за да няма нужда на мен да ми пука за тях.

 18. 18 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#1] от "rurade":

  ИМА ли значение от кого?

 19. 19 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#5] от "Логика":

  Е, след като вече са там, има ли значение от къде са и защо са или още месеци и години да пишем докато свършим парите за адвокатски услуги по установаване, заедно с хонораъната подплата, без конкретно да помогнем, нали лелко?

  Защото иначе ще се разнебити гено фонда на страната приемник, както и ще се пръснат средства за бъдещи екстремисти, а фройлайн щурмбанфюрер?

 20. 20 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#6] от "volarok":

  Ами някой даде ли им възможност да ги обичат тези деца, които са родени и желани?
  Или цялата драма на ахуманност и безперспективност на сатрапски човеконенавистни анормалии можем да оправдаем?

  Че то погледнато от точката на алкохолизирането на малолетни и непълнолетни СССРОССИЯ е на първо място в света бре!

 21. 21 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#15] от "qvd50491823":

  ЕВРОПА знае какво върши, за разлика от анормалните сатрапии на прилежащите североазийски територии и близкоизточни азиатски такива!

 22. 22 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2647 Неутрално

  [quote#20:"convince"]Ами някой даде ли им възможност да ги обичат тези деца, които са родени и желани?[/quote]Тези народи не могат да оправят собствените си държави, тръгнали от европейците претенции да имат?!

 23. 23 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  В Европа има много семейства, които биха приели дете или деца имигранти докато свърши войната или запостоянно.

  Причината децата да са в това състояние е пълната липса на отговорност на всички правителствени и неправителствени организации е ЕС.

 24. 24 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 524 Разстроено

  До коментар [#14] от "yoankata":
  В Англия има над 10 000 деца , роби , официално регистрирани.
  - цитат на коментар #13 от “eti”
  До коментар [#13] от "eti":
  ??
  ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
  Да, има го и в нашата преса:

  http://bultimes.com/i-tezi-nagleyat-da-ni-uchat-na-shibanite-si-tsennosti-detsa-robi-se-prodavat-po-5000-paunda-vav-velikobritaniya/

  Кошмар!

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK