Експерт: Брюксел е град на апартейда и шампион по неравенство на имигрантите

Имигрантския квартал Моленбек, където са регистрирани най-много случаи на радикализирани младежи.

© Associated Press

Имигрантския квартал Моленбек, където са регистрирани най-много случаи на радикализирани младежи.Социалното неравенство в Брюксел е огромен проблем и това е причина за мащаба на религиозната радикализация на младежите. Белгия остава страната, която изпраща най-голям брой бойци екстремисти в "Ислямска държава" на глава от населението. Това заяви обмудсманът за правата на децата на френската общност на Белгия Бернар де Вос по време на пресконференция по темата за детските права, която се проведе в София.


Като проблем от основна важност Де Вос посочи неравнопоставеността между образователните институции.


"Ние в Брюксел сме шампиони по неравенство. Много туристи виждат столицата като прекрасен малък мултикултурен град. Всъщност Брюксел е град на апартейда", заяви експертът, аргументирайки се с големите разлики в стандарта на живот на различните общности, живеещи разделени в изолирани квартали, като изходът от бедните квартали и училища за младежите и децата е почти невъзможен.
Мюсюлмани се молят в Моленбек, Брюксел.

© Associated Press

Мюсюлмани се молят в Моленбек, Брюксел.


Единственото общо нещо между радикализираните младежи в Белгия е тяхното чувство за морална травма и усещането за несправедливост по отношение на икономическата ситуация, в която се намират. Независимо от квалификацията, която притежават, и броя на езиците, които владеят, тези младежи не се чувстват интегрирани. На тях непрекъснато и по различни начини се натяква за тяхната различност, обобщава експертът.


Затова тази ситуация отвежда до два различни сценария - една част от младежите стават престъпници, а друга част залита към религията, нейната показност и екстремни форми.
Именно тогава те изваждат в крайна степен на показ онези символи, които преди са означавали тяхната различност.


"В такива моменти, когато имаш върху себе си социалната стигма, ти я демонстрираш повече", заяви още Де Вос.


Собственик на магазин затрадиционно мюсюлманско облекло в Брюксел.

© Associated Press

Собственик на магазин затрадиционно мюсюлманско облекло в Брюксел.


Статистиката сочи, че повечето радикализирани младежи са от северноафрикански произход.
Решение за превенция на екстремизма са диалогът с ислямските общности в западноевропейските градове и по-специално със салафитските семейства и заделянето на по-сериозен финансов ресурс за образование.


"Не е страшно дали някой носи забрадка или традиционна религиозна рокля", коментира експертът и добави, че изначалният проблем е изолираният начин на живот в рисковите за радикализиране общности.


"Неравенството на половете е огромно. Момичетата в семействата се наблюдават изкъсо и непрестанно, често са обект на принудителни бракове, докато момчетата се отглеждат като принцове."

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Ахахах, преди 20-30 години дори нямаше да можем да си представим да коментираме такива казуси за рая на тази планета - Западна Европа.

 2. 2 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 986 Неутрално

  [quote#0:"статиа"] Като проблем от основна важност Де Вос посочи неравнопоставеността между образователните институции. [/quote] аналогията с Бг закона, който ще отклонява средства от масовото образование, за да съфинансира частното у нас! Но тук, у нс, за разлика от Белгия, мнозиснтвото от хората ще са бедни за дълги десеилетия напред. така че такава основа за радикализация тук няма!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3172 Весело

  Alle Menschen werden Brueder - там-та-рам-там -ти-рирам!

  И после що имала проблеми Европа?
  Ами ей затова!
  Заради лицемерието, чак институционализираното!

 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2811 Неутрално

  Социалното неравенство в Брюксел е огромен проблем и това е причина за мащаба на религиозната радикализация на младежите."Проблема на бежанците,че мислят щом веднъж са пристигнали в Европа и ще стана социално равни.

 5. 5 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Не е страшно дали някой носи забрадка или традиционна религиозна рокля", коментира експертът и добави, че изначалният проблем е изолираният начин на живот в рисковите за радикализиране общности.

  А случайно да сте се сетили,че религията и соц помощи пречат да се интегрират ?

 6. 6 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Разбрахме! Белгийците са виновни, че не приемат масово исляма. А че тия на снимките горят от желание да се интегрират, ни е пределно ясно.
  Ама не им дават европейците, та възмущението им е справедливо.
  Добре дошли в "1984"! По Оруел!

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7378 Неутрално

  Те не се чувствали интегрирани и били социално неравни.
  Хора, които не искат да бъдат интегрирани, искат да си ходят с чалмите и бурките и не искат да ходят на училище ,и да говорят езика, как можеш да ги интегрираш, освен насила. Тогава обаче ще ревнат разни правозащитни организации.А като станат грамотни и квалифицирани, колкото европейците и почнат да работят ,колкото тях, а не да чакат на помощи, тогава ще говорят за социално равенство.

 8. 8 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Неутрално

  "Неравенството на половете е огромно. Момичетата в семействата се наблюдават изкъсо и непрестанно, често са обект на принудителни бракове докато момчетата се отглеждат като принцове".
  -----------------------------
  И за това ли са виновни белгийците?
  Що не ходиш да се ***?

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 9. 9 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Всеки разбира нещата както си иска.
  Причината е, че Брюксел се е напълнил с араби. Ако имаше неравенство и дискриминация, арабите нямаше да са там.
  В България има много мюсулмани, но поради историческо наследство. Но да има над 20% мюсулмани в Брюксел, се обяснява само с толерантност.

 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8169 Неутрално

  Е това искам да си го набият в главите някои ''експерти'' - ''Независимо от квалификацията, която притежават, и броя на езиците, които владеят, тези младежи не се чувстват интегрирани. '' - образованието не е нито цел, нито средство да се постигне хомогенност на обществото, а издигането му в лозунг е остатъчèн предразсъдък от епохата на Просвещението, която в Европа завърши със зловещи революции и безсмислени масови войни.

  [email protected]
 11. 11 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Уф, аре моля ти се - доплували с лодката преди 10 години и вече искат да са напълно интегрирани в общество, което е фундаментално различно от това, от което са дошли. Като не им харесва на тия, що не си ходят по родните места? А, чакай - в Европата било по-мирно, по-спокойно, с несравнимо по-висок стандарт дори и за тия "не интегрирани", а и социалните системи издържат всеки паразит, който им се лепне. И тая рабата с неравните възможности е мит - арабите из Белгия са сума народ, който дори и като затворена общност може да поддържа предостатъчно предприемачество... кво остава за целия континент, който доказано оценява адекватно бизнес инициативите.

  Не цъкам плюсове и минуси.
 12. 12 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#2] от "Граждани за Европейско либерално беззаконие":


  [quote#2:"Граждани за Европейско либерално беззаконие"]аналогията с Бг закона, който ще отклонява средства от масовото образование, за да съфинансира частното у нас! [/quote]
  Ако това наистина се правеше,нямаше да бъдем на това равнище на образование сега.

 13. 13 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Весело

  Направо Европейският парламент го направете с мюслита и апартейд няма да има.
  Лели от Брюксел...

 14. 14 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3172 Неутрално

  [quote#6:"Wagner"]Разбрахме! Белгийците са виновни, че не приемат масово исляма. А че тия на снимките горят от желание да се интегрират, ни е пределно ясно. [/quote]
  Пренатягате!
  И така наливате вода в огледалните на такива излияния пък либерасти.

  Вината е в това, че умишлено е оставено така положението.
  Ни са се интересували, ни са се пробвали дори да се заинтересуват, камо ли да направят нещо.
  Което води и до хубосиите, на които се наслаждаваме днес ...

 15. 15 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 517 Неутрално


  "Експерт: Брюксел е град на апартейда и шампион по неравенство на имигрантите"
  И имат наглостта да ни критикуват за това, че не интегрираме циганите. В Западна Европа е пълно с такива гета като Моленбек, където мигрантите се чустват нежелани и извън обществото. Ами хайде дайте ни пример как ги интегрирате.

 16. 16 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Обикновените белгийци още не са погребали жертвите от атентатите и толерантите мазняри изпълзяха от дупките си, за да им обяснят, че те са виновни, а не чаршафите...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 17. 17 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  А във Франция, да го питам тоя чичка, като няма апартейд, що гърмят бомбите...
  А сетих се, защото ислямът по презумпция е невинен.
  Религията на мира...

 18. 18 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1849 Весело

  Имало апартеид в Брюксел... Тоя въобще знае ли къде е тоя град? Знае естествено - пише си ги тия, щото директивата е белите християни да се чувстват виновни, като това им се напомня непрекъснато, да си знаят. Лошото е, че много хора се връзват и се опитват да оспорват с логични аргументи подобни безумни обвинения. А истината е, че просто трябва да откажеш да си вечно виновен. На всяка подобна помия в стил "Ти си виновен че тия се взривяват, щото не си сложил бурка на жена си и не си спрял дъщеря си от училище и на тях им е кофти че не сте превърнали катедралата в джамия" се отговаря просто - "Не, не е вярно. Ако кажеш още една дума ще ти е...а п...та м....на, върви по дяволите.". Просто хората трябва да откажат да им вменяват вина.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 19. 19 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3172 Неутрално

  [quote#15:"proza"]И имат наглостта да ни критикуват за това, че не интегрираме циганите.[/quote]
  Стара европейска практика

  От практиките ...
  В края на 90-те имаше един скандал за тайна договорка на Бритиш Еъруейз за полетите от Чехия до Лондон да маркират в билетите кой е циганин ...
  В същото време громяха и клеймяха словаците за една стена около циганско гето.
  С България и българските цигани, плъзнали на Запад, лицемарната сага няма какво да я повтаряме, че ни е писана връз задника, така да се каже ...

  Но това си е трайна, устойчива черта на "Запада".
  Ей ви сега "бежанците". И "квотите за разселване".
  Това какво общо с "европейските цивилизационни ценности" има? И то за признати за бежанци, не е за нелегалните.
  И ще ги въдворяват?
  А защо са пропуснали преди това да им татуират един номер на ръката? Тъй де, както си е по познатата практика ...

 20. 20 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Абе каквото и да говорят за "неравенството" и че били бедни - единият от атентаторите се оказа, че 1) никак не е беден, 2) учил в скъпо католическо училище. Като отидеш някъде, съобразяваш се със страната, а не тя с тебе. Айде някоя да влезе по цици в джамия в Саудитска Арабия, да видим дали ще се съобразят с културните и особености, или ще и теглят един бой? Просто начело на Европа стоят мекушави политици, живеещи в техния си розов свят, за които животите на хората по улицата са просто статистика.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 21. 21 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Малоумието продължава. На този малко му се струват бомбите ли , що ли?

 22. 22 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1434 Гневно

  Да, разбира се. Цяла Европа виновна, само муслитата - целите в бяло, ангелчета същи...
  Аман бе! Не ви ли писна да вменяват вина на европейците!

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 23. 23 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 660 Разстроено

  [quote#6:"Wagner"]Разбрахме! Белгийците са виновни, че не приемат масово исляма. А че тия на снимките горят от желание да се интегрират, ни е пределно ясно. [/quote]
  Не мисля, че сте разбрали... В Белгия както и във Франция има практиката, че като кандидатстваш за работа поглеждат какъв ти е пощенският код. И ако е на Моленбек, Сан Дени и т.н. не ти поглеждат въобще документите а директно в коша. Този проблем е съвсем реален, за него се говори от много време и е сериозна пречка пред функционирането на обществото. Убеден съм, че омбудсмана знае конкретно по-добре ситуацията от пишещите във форума.
  Брюкселските атентатори с били добри ученици в добри училища. Няма по сигурен начин да се радикализираш от това да осъзнаеш, че независимо колко учиш или си добър, ако си от Моленбек си втора ръка човек.

  П.П. В Германия ситуацията е далеч по-добра, защото въпреки някои заченки на проблемни квартали в Берлин или в Рурската област, подобен феномен като банлиьотата не съществува.

 24. 24 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  "...Единственото общо нещо между радикализираните младежи в Белгия е тяхното чувство за морална травма и усещането за несправедливост по отношение на икономическата ситуация, в която се намират. ..." Хайде, бе- риъли? Каква 'морална травма" е това да си белгийски гражданин, чл.11 от белгийската конституция да ти дава правото да се чувстваш БЕЗНАКАЗАН, ЗАЩОТО СИ ЮРИДИЧЕСКИ ЗАЩИТЕН да си пропагандираш салафитство/ уахабизъм и ВСЯКАКВИ "идеологически и философски малцинства"; да се ползваш от данъците на останалите белгийски граждани и да не работиш; да презираш светската държава; да искаш да я разрушиш; да нарушаваш открито и демонстративно светските й закони, защото си религиозен и за това, видите ли, те не се отнасят до теб?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 25. 25 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 810 Любопитно

  Някак ми се струва,че проблемът/топката се прехвърля към коренните белгийци единствено. Въобще ли не се сещат за "културните особености" и "желаещите" интеграция араби и защо в Брюксел и на други места в Зап. Европа няма точно същите проблеми с останалите не-мюсюлмански имигранти?

 26. 26 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 329 Гневно

  Продажници (или може би кръгли идиоти) като тоя Де Вос са основния проблем на Европа. Тероризма и ислямизацията не са присъди над цивилизацията, за които няма решение, но първата стъпка е разкарването на всички подобни апологети от ключовите позиции в управлението.

 27. 27 Профил на krasi_kara
  krasi_kara
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Като не ги интегрират, да стават и да си заминават, където ги искат и приемат за равни. Нащо сигани също!

  Ъпсурт още преди много години изпяха, "България не ме обича, а аз съм ебати пича!". Та и мигрантската работа същата...

 28. 28 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  #15
  Доколкото съм чел циганите са били прогонени от Англия като са разбрали, че не си падат по работата, а и не са им чужди кражбите. Дали са им срок да напуснат острова и после насила са ги изкарали тези, които са останали. Затова там са по-малко.

 29. 29 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Ауууу, нима?
  Същата левичарска история от вчера на ЕС: ние сме виновни за отчуждението на мигрантите!
  Аман от самобичуване! Въшльовци.
  Кратунковци левичари: всички други виновни, само те прави и неразбрани! Идва и вашият край, смотаняци!
  Колко пъти трябва да се заяви: мигрантите искат богатствата на Запада. На тези хора не им трябва нашия начин на живот! Те ни презират и виждат във всеки европеец ходещ портфейл - и този портфейл трябва да бъде изпразнен!

 30. 30 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Апропо- никъде в белгийското законодателство НЕ СЪЩЕСТВУВА ЮРИДИЧЕСКА ЗАБРАНА за кандидатстване и влизане във вуз, колеж и всички други учебни заведения в Белгия, за натурализирани белгийски граждани или техните низходящи/ т.е. деца/- също белгийски граждани. Та- за какво "социално изключване" и "несправедливост в икономическо отношение" се претендира от едни разглезени радикализирани и ислямизирани младежи, които презират полагането на законен труд, не го считат за обичайният начин за издръжка на семействата си и отдавна са с по 1-2 присъди?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 31. 31 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  Да разбираме ли, че щом не те приемат на работа за заплата, която си си наумил имаш достатъчно основание да убиеш стотици невинни хора? Това, което стана в Брюксел е резултат от фашистка нетърпимост към квалифицираните и успели хора. А радикалният ислям е висша форма на ненаревнство между половете и тоталитарен политически режим.

 32. 32 Профил на krasi_kara
  krasi_kara
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#23:"antikommunist"]И ако е на Моленбек, Сан Дени и т.н. не ти поглеждат въобще документите а директно в коша[/quote]

  "Местни културни особености", какво да се прави?

  Кои сме ние, че да съдим дали са хубави, лоши, справедливи, и т.н. Така искат, така си живеят...

 33. 33 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Мосю е експерт. Не разбрах само дали си е праснал сюнета.

 34. 34 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Аз имам само 1 въпрос към "радикализираните белгийски младежи"- религиозни мързеливи неуки хлапаци- вие знаете ли стойността на човешкият труд, знаете ли какво значи да се трудиш поне 1 месец? Не знаете, разбира се, но ИЗИСКВАТЕ И ИСКАТЕ ПЛОДОВЕТЕ НА МНОГОГОДИШНИЯТ ТРУД НА ДРУГИТЕ ГРАЖДАНИ, ПОДНЕСЕН НА ТЕПСИЯ , ТУК, СЕГА, НА МОМЕНТА- ДОКАТО СТЕ 20-25 ГОДИШНИ, ЗА ДА ГО КОНСУМИРАТЕ МАКСИМАЛНО САМО ВИЕ И ТОЙ ДА Е СПЕЦИАЛНО И САМО ЗА ВАС- КАТО ЧЕ ЛИ СТЕ НЯКАКВИ ГЕНИИ- СВРЪХЧОВЕЦИ! ТОВА ви е проблема , мързеливи маргинали!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 35. 35 Профил на veselakoleda
  veselakoleda
  Рейтинг: 516 Неутрално

  На тези хора, както и на много наши сънародници, трябва да им се обясни, че Западна Европа е едно класово общество, в което те никога няма да бъдат допуснати в горните класи. Толерантността е само привидна, тя е само поза, иначе веднага те преценяват дали ще е за престижно училище, добра работа или жилище в престижен квартал. Е, допускат там един- двама за цвят и замиване на очите и това е. Не че мюсулманите са цвете за мирисане и не са виновни за това, което се случва, но далеч по- виновни са тези, които ги канят и заблуждават с благи приказки. Е, как няма да са разочаровани и озлобени, като им се говори денонощно едно, а реално ситуацията е коренно различна. Всички сме прецакани и те и най- вече ние, редовите граждани.

 36. 36 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#29:"qwerty"]мигрантите искат богатствата на Запада. На тези хора не им трябва нашия начин на живот! Те ни презират и виждат във всеки европеец ходещ портфейл - и този портфейл трябва да бъде изпразнен! [/quote]++++++++++++++++++++++! и само от нас зависи дали ще им дадем това, което искат!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 37. 37 Профил на bai_john_petrov
  bai_john_petrov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#6] от "Wagner":

  Факт е, че интеграционната стратегия на Европа беше погрешна. Няма значение защо мигрантите не се интегрираха - дали заради нас, или заради тях. Важното е, че те не се интегрираха и НИКОГА НЕ са били интегрирани. И атентатите в Париж и Брюксел не бяха въобще изненадващи - Моленбек е пропаднало гето от години насам и всички знаеха опасността, която тази гетовизация представлява, просто не на всички им стискаше да го кажат, защото щяха да ги заклеймят и от ляво (като расисти), и от дясно (че се застъпват за мигрантите, че живели в гета). Този провал на мултикултурната политика на Европа не значи, че интеграцията/асимилацията е грешният подход, а че просто до този момент тя не беше провеждана с правилните цели и средства. Ето една статия по въпроса:

  http://www.fpri.org/2016/04/us-doesnt-muslim-problem-europe/

 38. 38 Профил на bai_john_petrov
  bai_john_petrov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ще постна статията от горния си коментар още веднъж, за да се вижда:

  http://www.fpri.org/2016/04/us-doesnt-muslim-problem-europe/

 39. 39 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 660 Разстроено

  [quote#32:"krasi_kara"]"Местни културни особености", какво да се прави?

  Кои сме ние, че да съдим дали са хубави, лоши, справедливи, и т.н. Така искат, така си живеят...[/quote]
  Става въпрос обаче за последиците от тези "местни културни особености" които са фрустрация и радикализация и в по-добрите случаи престъпност, в по-лошите тероризъм.
  Между другого бях чел, че от тази практика с пощенските номера страдат и доста "чисти" белгийци и французи, които още живеят в съответните квартали но биват отсявани точно по същия начин, на принципа "името звучи френско, ама ако живее там ще да има нещо гнило". Бях чел и че не малко хора от тези квартали си създават псевдоадреси на други места само и само да избегнат тази практика. Но не е така лесно.
  Това ако не е жестока дискриминация то не знам...

 40. 40 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  До коментар [#17] от "theanalyser":

  ами то в Норвегия ли беше, Брейвик не беше мюсюлманин и изтрепа 74 души младежи един по един , там пак ли беше виновна религията ,или че някой е идиот и се реализира по този начин по медиите .

 41. 41 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  Истинският институционализиран апартейд е Ислямът и неговите закони. При тях, християни и юдеи са втора категория хора. Останалите религии като хиндуизъм, будизъм и пр. нямат въобще право да живеят!
  Друг институционализиран апартейд е хиндуизмът с кастовата система.
  Против съм, да се употребява тази дума, защото Южноафриканският Апартейд направи ЮАР да бъде модерна и могъща държава - единствената истинска държава в Африка и затова не бива тази дума да се прилага за муслимските общества, които са една кочина, както и за хиндутата. Муслим и хинду сегрегацията е съпътстващ елемент на изначално низши общества. Низши не в биологичен смисъл, а низши понеже техните общества не предполагат прогрес и не предпоставят ИНДИВИДА като обект и субект на развитие. Виновни в случая са ЕВРОПЕЙЦИТЕ, които не положиха НИКАКВО усилие да интегрират и най-вече да АСИМИЛИРАТ пришълците. Откритата, декларирана АСИМИЛАЦИЯ е единствено правилната политика към пришълците! А сега критикувайте Америка! Отговорете си на въпроса защо в Америка муслимите не се забелязват. Защото Америка дава права на ЧОВЕКА като индивид. Но колективни права се посрещат само с картечници. И така трябва. А не като в Европа да ми плачат за джамии, бурки и пижами по улиците. Крайно време е Европа да има полисинг като в Америка - ако беше така, досега поне стотина трябваше да са ги гръмнали в Моленбек само. И може би нямаше да има атентати.

 42. 42 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#29] от "qwerty":

  По-точно не може да се каже....

 43. 43 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#9] от "dissident":

  В България има много мюсулмани
  ----------------------------------------------
  За щастие нашите исторически (!) мюсюлмани нямат нищо общо с арабистано-африканския боклук, превзел Западна Европа.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 44. 44 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4074 Неутрално

  До коментар [#9] от "dissident":
  За да бъдат робите 50-80% от населението на Древни Атина, Рим, Коринт не значи че е имало голяма толерантност към тях.
  Необходими са били за работа.

 45. 45 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1009 Весело

  значи можело акъл да дават как се интегрират цигани, а те в задния си двор терористи въдят.

 46. 46 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  Какво казваха "класиците" за битието и съзнанието?

  За съжаление неравенството не може да се премахне, а и не може да се намали без усилия и от двете страни. Имаме си го този пример и в България и за съжаление всяка страна обвинява другата....

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 47. 47 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#6:"Wagner"]Добре дошли в "1984"! По Оруел! [/quote]
  +++++++++++++++

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 48. 48 Профил на kol4o_7
  kol4o_7
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Де Вос какъв точное експерт е, като не предлага работещо решение на забелязания проблем, а само си констатира(спорно е даже дали вярно).

  Това всяка леля на пазара може да го направи.

  Отделно -"Независимо от квалификацията, която притежават, и броя на езиците, които владеят". ?
  Та българите тръгнали на гурбет по света само с това са тръгнали и не съм ùл да се оплаква някой от тях. Съвсем другаде е проблема в Белгия, но ги е срам да си признаят. То след 5 години няма и да има смисъл.

 49. 49 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Неравенство?
  Един от организаторите на атентатите в Париж и камикадзе от Брюксел е учил 6 години в католическо училище.
  Май проблемът е другаде.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 50. 50 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2407 Неутрално

  "Единственото общо нещо между радикализираните младежи в Белгия е тяхното чувство за морална травма и усещането за несправедливост по отношение на икономическата ситуация, в която се намират"
  -------------------------------------
  Въх, ами какво да кажем за българските мюсюлмани, в т.ч. циганите, които традиционно са сред най-онеправданите слоеве у нас? Тогава половината от тях би трябвало да са се изнесли да се бият в редиците на ИД. Или може би виждат, че и положението на другите около тях (българи и др.) не е много по-добро, та това донякъде ги успокоява, че не са чак толкова стигматизирани?

 51. 51 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 671 Весело

  "Социалното неравенство в Брюксел е огромен проблем"

  Пак се прехвърля проблема от болната глава на здравата.
  Никакъв социален проБлем няма, а културен.
  Просто погледнете снимките отдолу.
  Всички са показателни, но тази с брадатия продавач на бурки особенно. Като собственик на магазин вероятно е от средната класа , но едва ли някой /или някоя/ би искал да остане с него в тъмна стая. Брр, тръпки да те побият.

 52. 52 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1434 Любопитно

  Проблемът е в исляма
  Решение има. Но има ли кой да го изпълни?

  Няма какво да се лъжем – проблемът с ислямския тероризъм е в исляма. Проблемът е във факта, че всичко, което правят терористите, е повторение на ранноислямски практики, доктринални постановки и действия, които нямат нищо общо с призивите за мир, които в Корана надвишават 60 пъти призивите за война.

  Ислямът се изповядва от над един милиард души по целия свят и е най-бързо разрастващата се религия. За вероятно над 90% от мюсюлманите по света тя е въпрос на морални норми, благочестив живот и духовна опора.

  Обективно ислямските терористи са най-вече представителите на уахабизма (приравняван често и с основание със салафизма) – течение в исляма, което формира до 2% от мюсюлманите в света. Това са простичко казано фундаменталистите, пуританите на исляма, които твърдят, че ислямските общества би следвало да се върнат към ранноислямските идеали. С други думи, това са брадатите изроди с бръснати мустаци, които изключват всякакви нововъведения в доктрината и тълкуването.

  ДАЕШ (Ислямска държава в Ирак и Леванта на арабски език), заченати изключително от тази уахабитска семка, използват автентичния ранноислямски наратив на насилие, безкомпромисност с т.нар. врагове на исляма и очакват настъпването на Деня на Страшния съд, когато всеки ще получи заслуженото. Те създават мита, който, както посочва Ролан Барт, цели създаването на внезапно, моментално впечатление, без значение дали след това впечатленият ще е способен да види отвъд. WOW!-ефектът, създаден от правилното съчетаване на символи, е достатъчно силен, за да постигне желания ефект. Освен това религиозно-политическата въображаема идентичност създава у мюсюлманите (особено в умовете на новоприелите вярата) усещане за това, че са дълбоко, мистично и вечно обединени в някаква наднационална егалитарна общност, в която социалните различия нямат значение.

  Няма радикална ислямска групировка, която толкова добре и толкова ясно да използва подобни методи. ДАЕШ дори са си кръстили списанието Дабик, което е ислямският вариант на Армагедон – така както на хълма в северните части на библейска Палестина трябва според Откровението на св. Йоан да се възвести Страшният съд, така и според ислямската традиция градчето в Северна Сирия трябва да стане арена на последната битка, Битката на времената.

  Въпреки, че се появи сравнително наскоро в този й вид, ДАЕШ функционира като съвършено съчетание от всичко "най-добро" в ислямския призив до момента. Зад привидния нихилизъм и абсурд, ДАЕШ са изпълнени със смисъл и символика, а и с идеология, която лесно могат да придадат на живеещи извън арабските страни мюсюлмани смисъл да се самовзривят или да оставят всичко и да заминат за наскоро обявения халифат със столица Ракка, Сирия.

  Изненадващият успех при малобройна армия е пряко повторение на модела, по който Мухаммад успява през 20-те и началото на 30-те години на VІІ-ми век да наложи своето господство над целия Арабски полуостров за по-малко от 6 години след Битката при Бадр от 624 г., при която армията на мюсюлманите, които са избягали две години по-рано от Мека в Медина, успяват да надвият меканската армия, която ги превъзхожда три пъти. Известната изследователка на исляма Ане-Мари Шимел посочва в нейната И Мухаммад е неговият Пратеник, че тази битка “вероятно е най-важното чудо за младата общност, което й дава възможност да намери идентичността си" по начин, по който "Бадр се превръща в код за неоспоримо доказателство за дадената на Мухаммад от Бога роля на водач". ДАЕШ повториха с лекота този модел в Ирак, когато правителството на Нури Малики не просто отчужди сунитите сред иракската армия, ами на места даде директни заповед за напускане на бойното поле и така групировката се оказа владееща огромни части от богатата иракска държава без почти никакви усилия.

  Това насърчава и изпращането на малки отряди, които да всяват ужас и страх. Този модел позволява на няколко души да предизвикат паника и страх не просто в една от световните сили, каквато към момента е Франция, но и в целия свободен свят. Малките бойни групи, съставени дори от двама, а понякога и от един човек, са повторение на този партизански начин на водене на война и на всяване на страх у врага.

  Това, че подобна тактика е характерна повече за ранните години на разпространение на исляма, когато мюсюлманската община все още не е устойчива и е преследвана от меканците, не е важно за радикално настроените млади мюсюлмани в целия свят.

  Освен това тези бойни действия са ръководени от самия обявен за Божи пратеник Мухаммад. Според класическата ислямска традиция няма как Пророкът да е убивал лично, но пък историческата наука няма спор по въпроса, че той лично е участвал в над 70 битки. В Корана има достатъчно "знамения", които призовават директно към насилие срещу всеки, който е сметнат за враг.

  Всички ужасни примери на тероризъм, мъчения, поробване и жестокост могат да бъдат намерени в ранната ислямска история и то най-вече в периода, в който общността на мюсюлманите е преследвана и застрашена. Това е и причината Мухаммад да не показва никаква милост в определени ситуации и да призовава открито да се отровят кладенците, да се съсипе реколтата и да бъдат избити всички победени мъже.

  Нереформираният ислям няма как да обясни на своите последователи, че т.нар. нормативно оправдано насилие е било нормално за VІІ-ми век сл. Хр. (І-ви по ислямсккия календар), но не е приемливо днес.

  Сравнимо е с желанието на някои псевдопатриоти да върнат т.нар. Крумови закони. Отделно от мита за законите на кан Крум, няма съмнение, че през 809 г. той е избил поне 3000 от жителите на Сердика, след което сринал стените на града. При условие, че реформацията на исляма, която големите умове на исляма като Мухаммад Абду и Джаллауддин Афгани се опитаха да постигнат, не се случи, ние сме обречени да виждаме съвсем директно приемане и възпроизвеждане на тези модели.

  Решението на този проблем започва на първо време от физическото изличаване на всички, които по някакъв начин участват в конструкцията на ДАЕШ навсякъде по света. Това, обаче, ще доведе само до известно успокоение у самите нас. Защото Ислямска държава е ментален, идеологически конструкт, който разделя света на дар ул-ислам (Дом на исляма, приеман и като Дом на мира) и дар ул-харб (Дом на войната). Така винаги в главите на едни хора някой ще може да набие идеята за тоя религиозен фастфууд, за тоя експрес към "отвъдната награда".

  За да е устойчиво изличаването на ислямския тероризъм е нужна необратима реформация на исляма, която е възможна само и единствено при сериозна външна подкрепа. Към момента различните ислямски общества доказват, че самостоятелно не могат да се справят, защото контрареформационните настроения са изключително силни. И няма как да бъде по друг начин, след като в арабските държави в продължение на последните 40 десетилетия управляват кървави и брутални диктаторски режими. Отчаяното население на тези страни вижда единственото възможно спасение в духовния призив на исляма за някаква "отвъдна награда", който чрез "мъченичество" е нещо като билет за чартърен полет към Рая.

  И ако ислямските общества не са способни, то тогава е време за нова колонизация и активно ангажиране с т.нар. secular nation building – изграждане на национална, секуларна идентичност, която да премахне идеологическата обосновка на ислямския тероризъм, от който, впрочем, броят на жертвите в ислямските страни надвишава в стотици пъти тези в останалите части на света.

  Това ще реши проблема не само с тероризма, но и с бежанците. Това са хора, които бягат най-вече от възможността да попаднат между чука на съответния режим и наковалнята на поредната радикална ислямистка груповка. И тази човешка вълна няма да секне, докато не се изличи причината – пълната липса на сигурност за оцеляването на индивидите в страни, в които държавата липсва, ежедневна сигурност няма и са в състояние на скрита или явна гражданска война.

  Все още няма европейска държава или друга западна държава, която е готова да поеме отговорност. Истински световен лидер ще бъде онази институция (държава или наднационален съюз), която има смелост да приложи лечение на причините, а не да се задоволява само с премахване на симптомите. Защото иначе възпалението на ислямския тероризъм и на радикалния политически ислям може да доведе до остър сепсис в организма на свободния свят.

  А тогава няма да има вече възможно решение, защото няма да има кой да го изпълни.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 53. 53 Профил на kiki57
  kiki57
  Рейтинг: 225 Неутрално

  И тия ни учат как да си интегрираме ромеите?Тях си не могат да оправят, на нас дават съвети!

 54. 54 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4074 Неутрално

  До коментар [#51] от "zegi":Проблемът е и социален, и културен.
  Хубаво бе изразено това от Андрей Райчев "Европа си внася пролетариат и етнизира класите" /без да съм поклонник на всичките му изказвания/.
  Наличието на малък брой мигранти, деца или внуци на гастарбайтери, издигнали се до нивото на дребна буржоазия /магазинче или заведение, обслужващо други преселници, обучение в католическо училище/ не променя общата тенденция.

 55. 55 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#51:"zegi"]Като собственик на магазин вероятно е от средната класа , но едва ли някой /или някоя/ би искал да остане с него в тъмна стая. Брр, тръпки да те побият. [/quote]

  До коментар [#51] от "zegi":


  [quote#54:"patsis"]деца или внуци на гастарбайтери, издигнали се до нивото на дребна буржоазия /магазинч[/quote]

  До коментар [#54] от "patsis":

  Само да ви кажа, че тоз брадатия не е сигурно дали се брои за средна класа. Не знам как е в Германия, но на Албиона тези брадатите с дюкянчетата нищо не изкарват, но понеже се водят самонаети или нещо такова имат право на помощи автоматично, ако не изкарват някакъв минимум. По принцип те и да изкарват не го декларират, защото тези нито чукат бележки нито нищо. После покрай брадятия има поне 16-20 парчета роднини дето се водят към магазинчето и те дърпат помощи.

 56. 56 Профил на drago
  drago
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Има неравенство, но това е заради интелекта. Не може 6 пъти на ден да си блъскаш главата в земята и да станеш по-умен, не просто измират повече мозъчни клетки и затъпяваш. А когато си прост и неук няма как да си с един и същ статус с човек, учил и старал се да постигне нещо. Условията, които им предлага Брюксел са еднакви даже бих казал, че мюслитата имат повече права, както при нас манговците. Ама колкото и да им се предоставят условия и възможности все тая. Освен това са мързеливи-не им се работи само на помощи чакат. Малките мус
  лмански магазинчета не плащат данъци и не спазват никакви финансови правила и пак не прогресират. Това е просто мястото не им е в Европа.

  drago
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK