Големите компании задължително да разкриват какви данъци плащат, поиска ЕК

Джонатан Хил - европейски комисар за финансовите услгуги

© European Commission

Джонатан Хил - европейски комисар за финансовите услгугиГолемите компании ще трябва публично да разкриват данъчна и финансова информация според предложения на Европейската комисия, които целят да предотвратят схемите за избягване на данъци, предаде "Ройтерс".


Изпълнителният орган на ЕС предприе широка стратегия за борба със схемите за спестяване на дължими средства към европейските правителства след избухването на скандала LukLeaks през 2014 г., който разкри, че европейски правителства са сключвали двустранни споразумения с частни фирми, с които са им помагали да избягват данъци.


"В допълнение към другите предложения за въвеждане на информационен обмен между данъчните власти на държавите, настоящото предложение ще изисква от мултинационалните компании, опериращи в ЕС с глобален приход, надвишаващ 750 млн. евро на година да публикуват ключова информация за това къде осъществяват приходите си и къде в ЕС плащат данъци в страна по страна. Освен това компаниите ще трябва да публикуват обобщената сума на всички данъци, платени извън ЕС", пише Европейската комисия в съобщение до медиите.
"Чрез използване на сложни данъчни споразумения, някои мултинационални компании могат да плащат близо една трета по-малко данъци от компаниите, които работят само в една държава. Нашето законодателно предложение ще увеличи прозрачността и ще накара компаниите да бъдат по-отговорни", заяви европейският комисар за финансовите услуги Джонатан Хил.


По-рано изследване на Европейския парламент показа, че избягването на данъци от компаниите коства на европейските държави от 50 до 70 млрд. евро изгубени приходи годишно.


Комисията първоначално имаше намерение да наложи докладване държава по държава за дейностите на компаниите във всяка една от 28-те държави членки. Скандалът с досиетата от Панама обаче наложи да се направят промени в последния момент, според които ще се изисква самите корпорации да разкриват данъчна информация и в юрисдикциите, които се смятат за данъчни оазиси, въпреки че ЕС до момента не се е споразумял за единен списък с държави, които се смятат за такива.


Мярката ще обхване само фирмите, които имат годишен оборот, по-голям от 750 млн. евро и които оперират на територията на ЕС. Компаниите, които не са европейски, но имат филиали в блока също ще трябва да публикуват данни.


Преди да станат реалност, предложенията ще трябва да бъдат променнеи и вероятно изменени от Европейския парламент и Съвета на ЕС.


Според критиците мерките не са достатъчно строги, а според бизнес асциациите подоен план ще навреди на компаниите.


"Не искаме не видим как ЕС се превръща в дестинация с рискова бизнес репутация и такава, където административната тежест е прекалено голяма за инвеститорите", заяви данъчният ръководител на световната счетоводна организация ACCA.


Той призова информацията, която ще публикуват компаниите, да бъде представяна само на данъчните служби, вместо да става публично достояние.


"Конкурентите ще придобиват чувствителна информация за структурата и маржовете на съответна компания заради нейното задължение да докладва", опасява се Маркус Кербер, ръководител на индустриалната асоциация BDI.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK