Politico: Румъния прави горди крачки в борбата с корупцията, България не успява

Полицай минава пред румънската Национална дирекция за борба с корупцията (DNA).

© Associated Press

Полицай минава пред румънската Национална дирекция за борба с корупцията (DNA).Оригиналният текст на Андрю Макдауъл е публикуван на уебсайта на Politico с оригинално заглавие "ДНК на румънския антикорупционен успех" (The DNA of Romania’s anti-corruption success).


Румънската Национална антикорупционна дирекция (DNA) промени живота на Румъния, изобилстваща от примери за злоупотреби с обществени средства и лошо управление, докато в България единствено се редуват неуспешното заместващи една друга неработещи агенции за борба с корупцията - това е заключението на европейското издание Politico, което направи паралел между начините и успеха на борбата с коруцпията в двете държави.


Борбата с корупцията в Румъния е приветствана от гражданите, инвеститорите и румънските партньори в Европейския съюз и САЩ, които се радват да видят как страната се захваща с решаването на проблемите си, обобщава изданието.
Същото обаче не може да бъде казано за България, която от дълго време преживява политическа нестабилност и невъзможност да се справи с престъпността. Именно на това се основава разликата между двете държави, които често бяха давани заедно като пример за прекалено прибързано разширяване на Европейския съюз. И двете се присъединиха през 2007 г., въпреки широкоразпространените виждания, че съдебните и политическите им институции са неподготвени за изпитанията на членството в ЕС.


Смята се, че в България корупцията е най-разпространена измежду всички 28 държави членки, докато Румъния е третата в негативната статистика, след Италия, според последния публикуван индекс на Transparency International.


За разлика от България, Румъния напредва към по-добрия край на списъка.


Въпреки че и двете държави са част от механизма за мониторинг на корупцията, ръководен от Европейската комисия, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер наскоро похвали усилията на Румъния, като намекна, че Механизмът за сътрудничество и проверка ще приключи през 2019 г.


За румънската антикорупционна агенция 2015 г. беше година за рекорди – има толкова много работа, че едва смогва с делата си. Освен бившия премиер на страната Виктор Понта, който подписа оставката си през ноември миналата година, агенцията обвини петима други министри, 21 депутати от двете камари на парламента и кмета на Букурещ Сорин Опреску. Агенцията разпореди изземването на близо половин милиард евро.


Понта беше обвинен във фалшификация, пране на пари и участие в схема за избягване на данъци. Той си подаде оставката по-малко от два месеца по-късно на фона на растящ натиск, след като смъртоносен пожар в нощен клуб доведе до нова серия обвинения в небрежно прилагане на европейските регламенти и подриването на закона от корупцията във властта.


"Политиците трябва да се събудят и да разберат, че е време да се направи нещо по въпроса. Ако не, всички ще свършат в затвора. Имаме непрестанен поток от разследвани лица. Трябва или да променят начина си на правене на бизнес, или да закрият агенцията", коментира директорът на правосъдното министерство в Румъния от 2005 г. до 2007 г. Лаура Стефан пред Politico.


Бившият министър на правосъдието на Румъния Моника Маковей заяви, че DNA трябва да служи за пример на други държави:
"Това е модел за региона, но не само за него, но и за цяла Европа, тъй като работи изключително добре".


Маковей, която в момента е евродепутат, смята, че реформата на антикорупционното звено в Румъния e проработила благодарение на огромната подкрепа на президента Траян Бъсеску и на отворилата се възможност за подобна политика по времето на присъединяването на страната към Европейския съюз преди януари 2017 г. През това време Брюксел засили натиска върху Румъния и България да приведат институциите си в крак с европейските стандарти. Този натиск отслабна, щом двете държави членки се присъединиха към ЕС.


Докато Европейският съюз и другите поставят акцента върху изграждането на институции, Маковей настоява, че най-важни са хората – както политиците като самата нея и Бъсеску, така и прокурорите, които са натоварени с борбата с корупцията, като ръководителката на DNA Лаура Ковеши.


Лаура Ковеши - директор на DNA

© Associated Press

Лаура Ковеши - директор на DNA


За разлика от Румъния, България не е...


За разлика от Румъния, България не е развила нито една антикорупционна институция със същата ефективност като DNA, въпреки че имаше същия удачен момент да осъществи реформи, както и Букурещ. България създаде цял куп агенции, които след това бяха изведени извън играта и заменени от нови. През септември българският парламент отхвърли създаването на ново звено, което да се занимава с корупцията на високо равнище. През последния месец правителството предложи законопроект, който да обедини четирите антикорупционни агенции в едно по-силно бюро.


"Нашият анализ показа, че до момента мерките не са били фокусирани върху хората във властта и всички осъзнаваме, че ако успееш да изкорениш корупцията на върха, това ще има огромен ефект върху цялата система", коментира българският вицепремиер Меглена Кунева, отговорна за антикорупционните политики.


Критиците обаче не очакват която и да е нова антикорупционна институция да има силата на румънската DNA и смятат, че политическият елит и олигарсите продължават да действат безнаказано в България, а понякога и възползвайки се от благоразположението на съдебната власт.


Христо Иванов, който си подаде оставката като министър на правосъдието през декември, основно заради разочарование от нежеланието на парламента да реформира прокуратурата, очаква усилията на Кунева да се противопоставят на дълбоки структурни предизвикателства и да доведат до създаването на второстепенна организация, която да се справя само с корупцията на средно ниво, като елитът остава незасегнат.


"Корупцията в България не е просто въпрос на изолирани индивидуални действия, а на добре организирани мрежи, вградени в икономическия, политическия, медийния и правосъдния сектори", коментира Иванов.


Този тип структура носи риска прокуратурата да се оплете в политика и корупция, предупреждава още бившият министър.


"Докато няма решителни действия за разследване и наказване на корупцията, по-специално на най-високо ниво, няма да видим никакви значителни промени в институционалната култура, каквато изглежда, че наблюдаваме в Румъния".


Дори източници вътре в самото правителство признават, че антикорупционното законодателство е провалено заради опасения на депутати, че ще бъдат разследвани.


Успех, но благодарение на тъмното минало?


Според любителите на конспирациите в държавите от двете страни на Дунава, тайната зад успеха на DNA е връзката ѝ с румънските разузнавателни служби и, при най-мрачния сценарий, с инфраструктурата мрежите и начините на опериране, наследени от зловещия им предшественик от комунистическата епоха – Секуритате.


Много румънци се страхуват, че дълбоките връзки на мрежите на Секуритате все още дърпат конците на голяма част от случващото се в страната им.


Коментаторът Дан Тапалага смята, че разузнавателните служби са жизненоважни за успеха на DNA. Той смята, че въпреки "огромната разлика" между Секуритате и настоящото разузнаване, увеличаването на правомощията на службите в последно време са обезпокоителни.


"Не знам какво правят с огромните си правомощия, нямаме реални механизми за контролиране на тези секретни служби. Парламентарният контрол е параван", категоричен е Тапалага. Той смята, че DNA ще има повече легитимност, ако работи с полицейския апарат, а не с разузнаването.


Според Маковей и Стефан няма нищо необичайно в отношенията между DNA и службите за сигурността. Маковей твърди още, че Секуритате отдавна не съществува, след като беше официално разформирована през 1989 г.


Наследникът на комунистическата партия, управляващата социалдемократичсека PSD, понесе повече политически щети заради дейността на DNA, отколкото конкурентните ѝ.


Социалдемократите също така обвиняват антикорупционния орган, че води политически лов на вещици. Въпреки това както от данните, така и от индивидуалните дела срещу високопоставени лица по нищо не личи подобна тенденция – много политици от опозицията също са обвинени.


В момента връзките между антикорупционната агенция и разузнаването са поставени под заплаха, след като решение на Контитуционния съд от месец март забрани на DNA да използва доказателства, събрани от разузнаването.


Директорът на DNA Лаура Ковеши заяви, че агенцията ѝ ще се нуждае от 130 полицаи и 10 млн. евро, ако в бъдеще се наложи сама да върши работата, която до момента разузнаването е вършило в нейна помощ. Това потенциално би забавило работата на DNA и то в момент, когато тя е натоварена с рекордно висок брой дела.


Съдебното решение съвпадна в момент на значително засилване на разузнавателните правомощия на румънските тайни служби, което би могло да им позволи да поемат част от работата на DNA. Моника Маковей предупреди, че политиците от много време търсят начини да отслабят антикорупционната агенция:


"Депутатите не се отказаха – те опитаха отново и отново да избягат от разследванията и наказателното преследване, което предстои след тях. Непрекъсната борба е да се опазват тези институции. Трябва да бъдем много бдителни през цялото време, докато политиците се опитват да намалят правомощията на DNA, за да се спасят. Това е като демокрацията – ако приемеш като даденост завинаги, можеш да я загубиш за секунди".

Ключови думи към статията:

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2568 Неутрално

  Борбата с корупцията в Румъния е приветствана от гражданите, инвеститорите и румънските партньори в Европейския съюз и САЩ, които се радват да видят как страната се захваща с решаването на проблемите си, обобщава изданието.

  Същото обаче не може да бъде казано за България,"Истина или лъжа.

 2. 2 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  "Същото обаче не може да бъде казано за България, която от дълго време преживява политическа нестабилност и невъзможност да се справи с престъпността".

  По скоро върхушката няма ЖЕЛАНИЕ и не ИСКА да се справи...

  Имало едно време ссср...
 3. 3 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  В България ще стане от раз като му дойде времето. Опасявам се, че няма да стигнат кестените..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 4. 4 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 524 Весело

  Това е сценарий, който иска да дестабилизира държавата!

  Сорос, Голдман Сакс и ивреити не знаят почивка!!!

  #killwhitey
 5. 5 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Всяка държава, успяла да се еманципира от рассия, прави горди крачки към прогрес и well-being, както му викат мръсните хамериканци.
  Само задунайската губерния нищо не прави.

  Every cradle is a grave.
 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4595 Неутрално

  "За румънската антикорупционна агенция 2015 г. беше година за рекорди – има толкова много работа, че едва смогва с делата си..."


  В България щяха да имат работа по 24 часа на ден, 6 дни в седмицата! Ама....

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 7. 7 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5736 Неутрално

  Е Боко вчера за първи път обяви, че в България има корупция.
  Сега гледайте какво става с нея......съвсем ще се разрастне!

 8. 8 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Цар Тиква беше казал - в България няма осъден политик, защото политиците в България явно не вършат престъпления.
  С цар Тиква, толкоз.

  Every cradle is a grave.
 9. 9 Профил на Черен Гана студент
  Черен Гана студент
  Рейтинг: 581 Любопитно

  Абе къде е Логика да обясни кво трябва да напраим? Аз на нея най-много й вервам. Особено като изкара онуй ми ти закони 12щ, 12э, алинеи, малинеи, параграфи, пентаграфи, ... малиииий, ....настръхвам. Косата де. Напрао еякулизъм стаа, батка, право ти каам. Юрдически еякулизъм ма фаща.

 10. 10 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  Тук корупцията прави горди крачки в борбата срещу България.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 11. 11 Профил на Rock J
  Rock J
  Рейтинг: 352 Весело

  Що ве, всичко ни е стабилно. След още някой друг месец ще стигнем и надминем румънците по борбата с корупцията. БорисОФФ обеща.

  Червеите не се страхуват от орлите.Те се страхуват от кокошките.
 12. 12 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1388 Весело

  Така се върши работа , с хора като в Румъния.А ние в БГ само комисии и звена правим и нищо.
  Кои го беше казал "Ако искаш да убиеш една идея създай комисия"

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8128 Неутрално

  По правилно е да се каже, България не иска.

 14. 14 Профил на Черен Гана студент
  Черен Гана студент
  Рейтинг: 581 Неутрално
 15. 15 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Сега, че румънците са по-добре в това отношение, спор няма.
  Правят и грешки, понякога политика надделява в съдебните спорове, но имат прогрес, така е.
  Смешно ми е, обаче, как разбраха, че България е на последно място от 28 държави в ЕС.
  Смятало се... ми кой го смята - и как?
  Измерват нещо, което не може да се измери.
  И то само в две страни...

 16. 16 Профил на jagerzur
  jagerzur
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Борбата с корупцията не спира с присъдите. Румънците правят умел театър около т.нар. "борба". Направете си една справка колко от осъдените са освободени предсрочно, например защото са написали научни статии и изследвания, което води до преразглеждане на присъдите. И Вальо-Топлото го разкарваха с белезници пред камерите и сега къде е?

 17. 17 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Боко каза преди няколко дни, при арестите в ДАИ, че румънците били много далеч зад нас в борбата срещу корупцията! В кой свят живее този човек?

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 18. 18 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2319 Неутрално

  румънците изчистиха МВР и съда и прокуратурата от другарите комунисти и при тях нещата тръгнаха ,е ,при нас не са ,щото са старите другари на власт , само си менкат партийте ,креатури на ДС

 19. 19 Профил на Злото ченге
  Злото ченге
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Резил! Как си позволяват да пишат подобни неща! Ей сега Бойко като п****е и ще ги задмине(м) румънците.
  И какви са тези „Politico“? Заслужават да ги вържат със свински опашки!

  The war has begun! - www.fightcybercrime.net [Код: „Схемите не са това което са!“]
 20. 20 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 516 Неутрално

  В Румъния имат съществени резултати в борбара с корупцията във всички етажи на властта!В България манипулират хората със задължително и електронно гласуване и други глупости!Статукво се променя с качествена реформа в съдебната власт,а не с промяна на изборните правила!Дано повечето българи го разберат.

 21. 21 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Не България! Политиците на България, които не, че не могат - не искат да се справят с проблема. Защо да направиш заплатата на лекаря 2000 лева, като можеш да го държиш на 500 и той да си изкарва останалите от хората. Защо да не държиш хора, които не стават за нищо друго освен за полицаи на 700-800 лв заплата и да не ги оставиш да доят народа както намерят за добре... Защо учителите да не са на 300 лв и да си доработват с "допълнителни" часове?! Защо... защо, защо....

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 22. 22 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  Дааа и аз това се чудя, веднага да им нареди да го свалят този материал. Че после няма да има реклами на Булгартабак и Агенция Митници за борба с контрабандата и селото на баба.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 23. 23 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "....Беее, румънците са много зле..." - отсече Борисов и репортажа беше прекъснат, преди дни.

 24. 24 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  От статията излиза, че трябва да се засилят правомощията на БОПа и ДАНС и те да станат по някакъв начин независими от политиците.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 25. 25 Профил на Светлозар Колев
  Светлозар Колев
  Рейтинг: 298 Неутрално

  До коментар [#13] от "Роси":

  Не България,а комунистическо-мафиотската върхушка не иска.

 26. 26 Профил на redsky
  redsky
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#5] от "Ватник":

  Подобно обяснение е напълно смешно. От 26 вече години преход, да кажем про руско управление сме имали само при Жан Виденов, ама това на руснаците изобщо не им беше до нас ами си решаваха собствените проблеми. След това Костов, Царя, Станишко и Боко.

  Да не говорим, че например в Естония над 25% от населението е руско, а те са на светлини години пред нас. Проблема си е в нас самите и всеки, който обвинява руснаци, американци, световното положение, разположението на звездите и т.н. говори пълни глупости. Щом ние не можем да си подредим държавата, явно не ставаме като народ.

 27. 27 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Румънците изправиха Чаушеско до един зид и го гръмнаха, ние на Тодор Живков направихме паметник и Боко още го хвали в речите си.... Ето затова в Румъния има по-хубави пътища и по-малко корупция... Ако някой се чуди защо....

 28. 28 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#26] от "redsky":
  +1 точно така - тъжно но факт.

 29. 29 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Ние сме дебилното дете на Европа: имаме си паметник на Тодор Живков, Боко е незаменим, кметицата и Прошко Еластичния дигнаха билетчето с 60% при положение, че цените на горивата падат. Селски бабаити и вървели джобят и връзват нещастници на границата... Това било то гражданското общество според Боко първия ден.... Ето това сме ние....

 30. 30 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Пълни глупости, целящи дестабилизация за страната!

  Положението у нас е стабилно - строят се магистрали от обичайните заподозрени, предстои реформа в МВР която ще спести 1% от бюджета му, в с. Стърчипишка, Ямболско се построи стадион за чудо и приказ, и т.н. и т.н.

  Поръчкова статия отвсякъде!

 31. 31 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Добре че са чуждите медии да отразят очевидното.

 32. 32 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Бойко, Цацаров, Пеевски, Доган и цялата мафиотска компания са сложени от задкулисието, за да недопуснат никога румънското положение да се развие в България. Съзнанието за истината и морала на вселенските божествени закони се затъмнява от земните дерибей управляващи страната.

  оанес
 33. 33 Профил на ddemivor
  ddemivor
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#2] от "citoplast":

  върхушката няма ЖЕЛАНИЕ и не ИСКА да се справи

  Няма върхушка по света, която сама да си отреже клона, на който седи. Разликата между Румъния и България е, че Секуритате беше забранена със закон, а в България ухажват ДС като благородна хуманитарна организация. Митьо Гестапото, вместо да търка наровете следващите 100 години, е уважаван повече от президента. Където тайната полиция беше изхвърлена от властта, обществата дръпнаха напред. В България и азиатските колонии на Русия тайната полиция е във вихъра на танца, под диригентската палка и финансова мощ на КГБ. Докато тази пъпна връв не се разкъса, България не я чакат добри дни.

 34. 34 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3817 Неутрално

  Предателството на ГЕРБ, при което техните депутати се съюзиха с БСП/ДПС/АБВ и бламираха качествената конституционна промяна и така убиха истински действаща съдебна реформа ще направи така щото да останем сами да се излагаме пред цяла Европа.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 35. 35 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  [quote#10:"Свинчуга"]Тук корупцията прави горди крачки в борбата срещу България. [/quote]

  Особено паметна дата е 09.12.2015. На тази дата мафията на 204-мата от ГЕРБ, БСП, АБВ и ДПС отбеляза решителна победа срещу българският народ.

 36. 36 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Politico: Румъния прави горди крачки в борбата с корупцията, България не успява
  ***********
  Ма мола ви са!!! Чи и ний можеме да правиме горди крачки в борбата с корупцията кат румънцити, ма дали тез горди крачки ша са ефективни е друг вапрос!! Ма щомкато е важно да са горди - горди ша правиме, без проблем просто!!!

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 37. 37 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 936 Неутрално

  До коментар [#27] от "dutch":

  Хубави?Колко да са по хубави?

 38. 38 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 936 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":

  Лъжа е!Нито Румъния е по добре,нито България е по зле!Тия от Шенген ни люлят в захлас,и ни менкат с румънците!Един път ние сме добре,другия румънците!А всъщност и румънци и българи сме зле!Ама на ония в Брюксел им дреме!Разберете,имат ни за клошари,нищо повече!

 39. 39 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Уж всичко ни е наред, всеки ден се хвалим с нещо, а България не "успявала"? какво точно ства, че все някакси..не успяваме? Кой е виновникът?
  Или лъжат, или крадат. А може и двете
  Грозно впечатление прави, че властта лакомо е зинала за пари. Това на фона на уверенията на премиера, че планът за приходите в бюджета се преизпълнява, европейските фондове се усвояват на 98 % и че икономиката расте, та се къса.
  В същото време винетките поскъпнаха с 50 % до почти 100 лева, общината в София вдигна цената на билетите с 60 на сто, а в Пловдив администрацията измисли данък от 15 лева за паркиране пред блока. Говори се за предстоящо драстично поскъпване на водата в цяла България, енергодружествата поискаха 20 % скок на цената на тока.
  Уж всичко е наред, цъфтим и връзваме, а властта се чуди откъде да смъкне още някой лев.
  Значи парите не стигат. Значи или управляващите лъжат, че всичко е ОК, или просто кражбите са стигнали такива размери, че сметката не излиза. А може и двете. Напълно е възможно и двете.

 40. 40 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 584 Весело

  Всички в Politico са Соросоиди и клатят стабилността. Аз се чудя защо напоследък ми се вие свят, а то било, защото постоянно някои клати държавата.

 41. 41 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 584 Неутрално

  [quote#10:"Свинчуга"]Тук корупцията прави горди крачки в борбата срещу България. [/quote]

  Много добро попадение.

 42. 42 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  В Румъния имаше лустрация. Два пъти.

 43. 43 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Като коментар само мога да кажа, че видях тази новина едва

  тази сутрин. А редовно преглеждам вестника. Факт.

  И мисля, че е това е цял започнат процес защото е по съвет на юристи.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 44. 44 Профил на Wotsonsx
  Wotsonsx
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Според българското законодателство, можем супер-ефективно да се борим в корупцията и сега. Въпросът е дали ще се намерят мъже с топки дето да им стиска...

 45. 45 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 917 Весело

  Корупцията вече я преборихме, не е актуална... Други са дертовете на властта днес, сомо един кандидат за президент и то Банев, няма 7 млн. лева за сакатите деца, още не се знае кога ще построят кльона по границата с Турция, а вие за "борби" ще ми говорите!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 46. 46 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 466 Весело

  Румъния прави горди крачки в борбата с корупцията, България не успява
  Напротив -гордо я засилва и заздравява

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK