Фронтекс: Докато Балканският маршрут е почти спрян, по Средиземноморския идват двойно повече имигранти

Имигранти чакат на гръцкото пристанище Пирея

© Associated Press

Имигранти чакат на гръцкото пристанище ПиреяСпоред Фронтекс споразумението между Брюксел и Анкара е довело до значителен спад на броя имигранти, пристигащи на гръцките острови пред месец март. Факторите, спомогнали за тази статистика, са и затварянето на македонско-гръцката граница и операцията на НАТО в Егейско море, която връща потеглилите имигранти обратно на турския бряг.


Броят на засечените имигранти, опитали се да пристигнат в Гърция намалява значително, като броят им за целия месец март - 26 460 е по-нисък и от половината от тези през февруари.


"Въпреки че метеорологичните условия продължаваха да играят роля за броя на пристигащите на островите в Егейско море, тенденцията те да намаляват продължава и през април. През първата половина на този месец на ден са пристигали по-малко от 100 души", коментира изпълнителният директор на Фронтекс Фабрис Легери.
По думите на Легери, има индикации, че ЕС е подобрил контрола върху външните си граници и ЕС започва по-добре да управлява миграционните потоци.


В рамките на споразумението, което предвижда всички нелегални имигранти и бежанци, които не искат или не покриват условията за убежище в Гърция, да бъдат връщани в Турция, през април са върнати 325 имигранти (депортациите към Турция започнаха на 4-и април).


Пристигащите в Гърция продължават да бъдат основно от сирийски, афганистански и иракски произход.


В същото време Фронтекс установи, че Балканският маршрут е почти напълно прекъснат, след като границата между Гърция и Македония беше затворена – броят на преминалите по този маршрут през месец март е с 90% по-нисък, отколкото през февруари.


Въпреки успокояващите заключения на Фронтекс, лагерът в Идомени, където живеят хиляди души, чакащи възможност да влязат в Македония, все още е повод за притеснения, след като за последната седмица на македонските гранични полицаи на няколко пъти се наложи да използват сълзотворен газ, за да укротят тълпи имигранти, щурмуващи телената ограда на границата.


Междувременно подобреното време в централно средиземноморския регион доведе до удвояване на броя на имигрантите, които по море стигат до Италия през последния месец, заключи Фронтекс. Основната част от движещите се по този маршрут са имигранти от Нигерия, Сомалия и Гамбия.Изводът на Фронтекс е, че "демографията на имигриращите" по съответните маршрути не се променя. Т.е. опитващите да стигнат до Европа по Балканския маршрут все още не са се насочили към Средиземноморския или други пътища към Европа.Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  Е, по този маршрут просто няма как да са сирийци. Потапяй!

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 2. 2 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 968 Неутрално

  ООН многократно апелира, подбор на мигранти за ЕС да става в страните им, и те да идват с готови документи! За да не стават такива случки като днешното удавяне на стотици! За да не се случва това, мигрантите трябва да се връщат със самолет! Това би ги обезсърчило да рискуват живота си така!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 3. 3 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Не е лоша тази новина. В края на краищата хората искат да ходят в Германия. Логично е, че пътят през Италия или през Испания е по-кратък, а не да се мъчат, завалиите да минават през нас или Македония. Ми то не си е работа да се срещаш с разни Пера и Динковци, които да ти връзват свински опашчици на изпроводяк!

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  А Фронтекс с какво се занимава,само брои имиогрантите ли или трябва да пази границите на Европа.

 5. 5 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Неутрално
 6. 6 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Кухите евротикви продължават да взимат идиотски решения- запушиха дупката на кораба Еврапя откъм югоизток, но не се сетиха да затворят пробойните откъм Африка.
  И корабът продължава да се пълни, да натежава и да става все по-неуправляем.

 7. 7 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#6:"marsena"] Еврапя[/quote]
  Европа

 8. 8 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Мен ми направи впечатление, че хората по балканския път намалели с 90%!?! Нали го бяха затворили, как и откъде минават тия 10%, това малко ли е?
  Тъкмо намалиха една пробойна и се оказа, че другата пуща още повече. Трябва всички да се затапят, че пишман вече!

 9. 9 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Фронтекс водят статистика - реално не предпазват границите от наплива. Какво ли би станало ако ги прихващат в морето и ги връщат в Либия?

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 10. 10 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  ЕС трябва да приеме решение за НУЛЕВА ИМИГРАЦИЯ следващите 10 години. Всеки влязъл без съответната виза да се връща с първият самолет обратно в родината си, никакви молби и разглеждането им. И забрана завинаги за влизане в ЕС.

  Ако такова решение се изпълнява твърдо и безкомпромисно само след 1 година те сами ще се откажат да идват. Опита с Македония го доказа ясно, решението е твърдост и безкомпромисност.

  По този повод същото трябва и да е с онзи лагер на границата им, никакъв компромис докато не се откажат сами и да се върнат обратно. Това ще е добър урок за всички които се надяват с изнудване да постигнат целта си.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 11. 11 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1892 Весело

  [quote#3:"Управляващ опозиционер (реформатор)"]Ми то не си е работа да се срещаш с разни Пера и Динковци, които да ти връзват свински опашчици на изпроводяк! [/quote]
  Мани, те следващият път ще им вържат и истински свински опашки, как ще се оправдат после пред Аллах

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 12. 12 Профил на hafthor
  hafthor
  Рейтинг: 290 Неутрално

  До коментар [#8] от "yoankata":

  Тия 10% са от ония дето Динко и сие ги ловяха, ама нали едни други ореваха орталъка ...

 13. 13 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 488 Гневно

  Или останалата част от света поема своя дял, или Европа обявява, че вече е пълно, и затваря напълно границите. Аман от тарикати!

 14. 14 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Които ги е обирал с векове и е живял на техен гръб сага да мисли как да се оправя.Богатите от опит знаят че това население не подлежи на претопяване и затова не искат да инвестират на месна почва за да намалее мигранството.Тези хора не идват да работят а да живеят от социалните помощи за които се носят легенди.Дори и много наши и румънски граждани са се изнесли точно заради това.

 15. 15 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2154 Неутрално

  "Основната част от движещите се по този маршрут са имигранти от Нигерия, Сомалия и Гамбия."
  Тези нямат право на статут, защото не са никакви бежанци.

 16. 16 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2903 Неутрално

  Изходът е - обратно извозване със черен печат...

 17. 17 Профил на silverhead
  silverhead
  Рейтинг: 438 Весело

  Първанов тъкмо реши да прави СС, пардон - гражданска, гвардия, а то мигрантите взеха та секнаха.

 18. 18 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  Абе добре че са античкте другове та спряха бежанците през Балканите....!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 19. 19 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#10] от "Fred":
  "ЕС трябва да приеме решение за НУЛЕВА ИМИГРАЦИЯ следващите 10 години. Всеки влязъл без съответната виза да се връща с "

  Това е само едно добро начало, но не е достатъчно. Трябва да се даде яко реверс и всички неасимилирани: таласъми по чаршави и тия с бради до кръста да се събират по кораби и обратно кой откъде е. Иначе до 10год ще е въведен и шариата и джазието (сега във вид на социалки) ще е узаконено и ще се вземат бели роби пак от султана за харема му и за обгрижване на други правоверни.

  Тоя филм сме го гледали на балканите вече, но безродниците не помнят. Пусто социализма нали е интернационален.

 20. 20 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#6] от "marsena": ≪.... но не се сетиха да затворят пробойните откъм Африка≫

  Наистина ли мислиш, че не са се сетили?

 21. 21 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#9] от "Пешката": ≪Какво ли би станало ако ги прихващат в морето и ги връщат в Либия?≫

  Чудо!!!!

 22. 22 Профил на kol4o_7
  kol4o_7
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Фронтекс - европиейска гранично-статистическа служба. Да са опазили нещо по някоя граница?

 23. 23 Профил на dubitandum
  dubitandum
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Всички си прехвърлят горещия картоф. А нас ни пазят, явно ни е отредена друга роля в тази пиеса. Хем се радвам, хем ме е страх. А ще дупчат за газ, много газ има в находищата ни.

 24. 24 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#8] от "yoankata":

  [quote#8:"yoankata"]Мен ми направи впечатление, че хората по балканския път намалели с 90%!?! Нали го бяха затворили, как и откъде минават тия 10%,[/quote]

  Ами например през нас - ето че дори медии с камери са си направили труда да отидат на място и да заснемат пътя на "бежанците" през нашата "страхотно добре охранявана" граница - виж в
  bultimes.com/skandal-blits-i-pik-stignaha-do-turtsiya-prez-brazdata-vizhte-zeeshtite-porti-na-balgariya-i-patya-na-bezhantsite-snimki-video/

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK