Еврокомисията прави стъпка към дигитализирането на индустрията и управлението

Еврокомисията прави стъпка към дигитализирането на индустрията и управлението

© European CommissionЕвропа.Дневник публикува екслузивно обръщението на еврокомисарите Андрус Ансип, заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за цифровия единен пазар; Гюнтер Йотингер, комисар по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Елжбета Бенковска, комисар по въпросите на вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството и МСП и Карлош Моедаш, комисар по въпросите на изследванията, науката и иновациите. Днес Европейската комисия ще представи пакет от законодателни предложения за дигитализирането на европейската индустрия. Повече информация очаквайте на уебсайта на Дневник.


Европейската комисия разчита законодателството да бъде прието в кратък срок, за да се стимулира дигитализирането на услугите в ЕС в интерес на потребителите и да се увеличи капацитетът на държавите да изградят своите системи за електронно управление.


Интернет и новите технологии трансформират нашето общество и икономика подобно на парната енергия и електроенергията в миналото. Често говорим за "четвърта индустриална революция", за да дадем име на тази нова реалност на суперкомпютри, интелигентни мрежи и безпрецедентни количества "големи данни".
Промишлеността е стълб на европейската икономика — производственият сектор в ЕС се състои от 2 милиона предприятия и осигурява работа на 33 милиона души. Тя също така допринася значително за растежа на производителността. Иновациите и технологичният напредък са от съществено значение за конкурентоспособността на нашата индустрия в световен мащаб. Това важи за всеки промишлен сектор, бил той здравеопазване, енергетика, космическа промишленост, транспорт или автомобилна промишленост.


Много сектори на икономиката ни бързо се цифровизираха – и по отношение на своите технологии, и по отношение на работните си методи. Някои традиционни сектори обаче изостават – например строителството, хранително-вкусовата, текстилната или стоманодобивната промишленост. Подобно е положението и при много малки и средни предприятия. Според неотдавнашни проучвания цифровизирането на продуктите и услугите ще доведе до увеличаване на приходите на европейската индустрия със 110 млрд. евро на година през следващите пет години.Иновациите изискват инвестиции, а световната конкуренция за привличане на частни инвестиции в областта на цифровите иновации е ожесточена. Не можем да си позволим да изостанем. През май 2015 г. Европейската комисия прие стратегия в подкрепа на ролята на Европа в глобалната цифрова икономика чрез създаване на истински цифров единен пазар. Тази стратегия е един от основните ни политически приоритети.


Ето защо днес представяме нашите планове за подпомагане на промишлеността на ЕС – от големите фабрики до по-малките предприятия, изследователите и публичните служби да се възползват в максимална степен от цифровите възможности.


Повечето държави от ЕС разбират значението на цифровизацията на своята индустрия и са започнали инициативи за насърчаване и улесняване на тази трансформация. В условията на глобализация обаче нито една страна не може да се справи сама с предизвикателствата.


Трябва да действаме на европейско равнище.


Днес предлагаме да се свържат съществуващите инициативи на национално и регионално равнище, така че те да се подкрепят взаимно. Важно е да се мобилизират публичните и частните инвестиции по стратегически начин, както направихме с успешния план за инвестиции на стойност 315 млрд. евро. Освен това искаме да дадем на работната ръка в Европа възможност да придобие цифровите умения, необходими за попълване на бъдещите работни места.В свят, в който милиарди устройства, като телефони или компютри, са все по-тясно свързани, е много важно те да комуникират помежду си по сигурен и безпроблемен начин на общ език – с помощта на стандарти. Предлагаме мерки, с които процесът на определяне на стандарти да се ускори и да стане по-целенасочен. Общите стандарти за 5G мрежите, компютърните услуги в облак, данните, киберсигурността и интернет на нещата ще подпомогнат разработването и внедряването на нови технологии, като например интелигентните енергийни мрежи, мобилните здравни услуги или свързаните автомобили.


Въз основа на съществуващата инфраструктура ще създадем европейски изчислителен облак – уникална платформа за споделяне и използване на големи количества данни. Първоначално облакът ще бъде достъпен за изследователите, които все по-често работят в сътрудничество през граница с помощта на цифровите технологии, за да могат да постигат големите иновационни пробиви, които ще допринасят за развитието на европейската икономика на знанието и за справянето с глобални предизвикателства, като епидемиите от ебола или зика. С времето европейският изчислителен облак ще може да се използва от предприятията, както и при предоставянето на обществени услуги.


Не само промишлеността и изследователите трябва да се включат активно в цифровия свят. Обществените услуги – и в крайна сметка данъкоплатците – могат да спечелят много от намаляване на административните разходи и повишаване на ефективността и качеството. За да подпомогнем прехода към електронно управление, ще представим мерки в подкрепа на изцяло онлайн протичането на общи административни процедури, като например регистрацията на фирми, обществените поръчки и официалните подписи. В бъдеще предприятията, които искат да извършват дейност в няколко страни от ЕС, трябва да могат да попълват необходимите документи само в една страна. Това е целта на пилотен проект, който ще започнем тази година заедно с администрациите – те ще прилагат този принцип "само веднъж" за предприятията с трансгранична дейност.


Европа е имала водеща роля във всяка индустриална революция досега. Нека обединим усилията си, за да може тя да води и "четвъртата индустриална революция".

Коментари (1)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 957 Весело

  Днес Европейската комисия ще представи пакет от законодателни предложения за дигитализирането на европейската индустрия.
  --------------------

  А вчера Московски се обяви за спиране на сайтове за споделено пътуване, утре очаквам Бат Бойко да спре интернет, за да нямат българите достъп до карикатурите му в нета, а и да не могат да пишат коментари по адрес на цаЦАР в "Дневник".

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK