ЕК помага с €60 млн. за настаняването на депортираните бежанци от Гърция

Бежанският лагер Мориа на о. Лесбос, от където имигрантите чакат да бъдат депортирани в Турция.

© Associated Press

Бежанският лагер Мориа на о. Лесбос, от където имигрантите чакат да бъдат депортирани в Турция.Европейската комисия отпусна помощ за бежанците, които са депортирани от гръцките острови в Турция. Финансовите средства са на стойност 60 млн. евро и ще покрият нуждите от храна, здравни грижи и настаняване на над 1000 души, които бяха депортирани от Гърция. Други 50 млн. ще бъдат разпределени в помощ на останалите бежанци на територията на страната.


По-рано турските власти изразиха опасения, че не разполагат с достатъчно съоръжения за настаняване, където да бъдат приютявани имигрантите и бежанците, депортирани от европейската държава, както предвижда споразумението между Турция и ЕС.


ЕК сметна, че тези средства общата помощ от Брюксел за бежанците в Турция ще стане общо 187 млн. евро. До 2018 г. Брюксел ще изплати на Анкара общо 3 млрд. евро, като след изчерпването им таванът на европейската помощ ще бъде повишен до 6 млрд. евро.
В съобщението си до медиите Европейската комисия акцентира, че парите не отиват за турското правителство, а изрично за бежанците в Турция. Проектите за хуманитарна помощ ще се изпълняват съвместно със Съвета за бежанците на Дания, Международната организация за имиграцията, Червеният кръст и др.


Според ЕК броят само на приютените на територията на Турция бежанци и имигранти, които са регистрирани, е 3.1 млн.


Брюксел обяви също така, че ще предостави 700 млн. за Гърция до 2018 г., предаде Ekathimerini. Teзи средства също ще бъдат отпуснати на хуманитарни организации, сътрудничещи си с гръцкото правителство за предоставяне на храна, подслон, медицински услуги и образование на десетките хиляди бежанци, които са блокирани в Гърция в опита си да продължат на север към други европейски държави.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK