През 2015 г. Европа даде статут на над 333 000 бежанци, 1.6% са одобрени в България

Млад афганистанец чака на железопътните релси в Гърция, водещи към Македония.

© Associated Press

Млад афганистанец чака на железопътните релси в Гърция, водещи към Македония.Държавите членки на Европейския съюз са предоставили убежище на общо 333 350 души през 2015 г., сочи доклад на Евростат.


Числото показва ръст от 72% в броя на приетите молби в сравнение с 2014 г., a oт 2008 г. общо 1.1 млн. бежанци са били приютени в ЕС.


Най-голяма част от получилите статут на защита в общността са от Сирия – 166 100 души или 50% от всички. Следващи са еритрейците, които са 27 600 (8%) и иракчаните – 23 700 – 7%.
60% от всички сирийци, чиито молби са приети в ЕС, са приютени в Германия – 104 000 души. Следващите най-гостоприемни страни за сирийците са Швеция и Холандия.


От иракчаните, получили бежански статут в ЕС, 15 500 са в Германия, а 2 800 – във Франция.


Държавата, одобрила най-голям брой молби за бежански статут е отново Германия, следвана от Швеция, Италия, Франция, Великобритания, Австрия и Холандия.


Процентът одобрени молби от всички е 52% в целия Европейски съюз. Около 97% от сирийците получават бежански статут, докато процентът на тези, дошли от държавите от Западните Балкани и получили защита в ЕС, е едва 3%. Най-рядко за бежанци в ЕС се признават граждани на Македония, Сърбия, Косово и Албания, след като Европейската комисия официално включи тези държави в "списък на безопасните държави" и неформално потвърди, че имигриращите от тях граждани са основно икономически имигранти.


Сравнително висок дял на приети молби за бежански статут в ЕС, след изброените три държави, имат гражданите на Гамбия (33.6%), Судан(56%), Сомалия(63.1%), Иран(64.7%) и Афганистан(67%).


Колко бежанци одобри България?


От общо 6 175 молби, България е уважила 5 595 (включително предоставения бежански статут и дадената субсидиарна защита, която се дава на лица, които не покриват изискванията за бежанци, но е рисковано да бъдат върнати в страните си на произход).


През 2015 г. България е одобрила молбите за бежански статут на 5 320 сирийски граждани – т.е. дала положителен отговор на 95% от всички сирийци, подали документи. Иракчаните, получили убежище в България са същия период са 190 или 2.9% от всички поискали такова. България е дала бежански статут на 95 души без гражданство (лица, които не са припознати за граждани на нито една държава).


Общият брой на приетите от България молби за убежище е 5 605. От България легално не са презаселени бежанци в други европейски държави.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Добре дошли,

  Ще ви храним,
  Ще ви поим,
  Вие ще раждате по 5,
  И ще ни взривявате.

  Европо, Европо, Европо...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 2. 2 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 458 Неутрално

  еритрейците били получавали статут на бежанци... интересно! 3% от 'бежанците' от западните балкани и те...

 3. 3 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 627 Неутрално

  6000 много са да им купим билети за нацистия баба меркел да си ги гледа

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 4. 4 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Голям цирк за някакви си 330 000 души, които са под 0,01% от населението на Европа. Толкова хора са просто статистическа грешка в 500 милионна Европа!

 5. 5 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  Не знам накъде вървим. Но шансовете ми да стана еритрейски зет , току що се увеличават от 0% на 0,0001%. От друга страна , явно при исляма , ние мъжете ще имаме повече права, ще работим по- малко, ще се ползваме със закрила от жени и деца.

 6. 6 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  Европа се самоубива.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 7. 7 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 341 Любопитно

  Значи от 1.5 милиона пристигнали статут е даден на 300хил. (айде още 200хил. да са в процес на обработка) - излиза, че има към милион за депортиране...

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  "България е дала бежански статут на 95 души без гражданство (лица, които не са припознати за граждани на нито една държава)."
  Да не би да са от ИД.И как така на такива съмнителни лица се дава статут.

 9. 9 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 385 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ал Бънди":
  Прав си, апокалипсисът засега изглежда преувеличен, но това не е пълната картина. Голям брой молби са в процес на обработка, лагерите в Турция са пълни, маршрутът през Италия става отново популярен, много малко декларират, че са дошли само временно, а и с презумпцията за събиране на семейства - братя, сестри, жени, деца, майки и бащи - числата следва да се умножават по 5 или 10. Тези 330000 са нищо наистина - един средноголям град за целия континент. Но ако погледнеш нещата в перспектива, тази рекичка маже само да нараства и дори знаем от кои грамадни ледници ще е топенето. Затова се стряскаме, не заради няколкото стотин хиляди нови европейци..

  Imagination is as important as knowledge.
 10. 10 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1078 Гневно

  А с останалата паплач, кво прайм в близко време, преди да се наплодят и да нямаме хуманен избор да ги отпратил...???

  Честно, драйфа ми се от политиката на Европа...!!!

  Форумът е в будна кома...
 11. 11 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 385 Неутрално

  Голям процент от тези с отказано убежище просто "изчезват" за официалната статистика. Не е трудно да си представим какви нива на сенчести бизнеси, нелегални бездействащи групички и дори престъпност ни чакат в Европа. Представям си тихия ужас на германските сили за сигурност - там май не можеш да кихнеш, без да ти поискат адресна регистрация, а с тези "сенки в мрака" не знам как ще се чувстват.

  Imagination is as important as knowledge.
 12. 12 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Весело

  До коментар [#5] от "grayeagle":

  Шансовете ти за харем също набират скорост

 13. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3829 Неутрално

  Голям цирк за някакви си 330 000 души, които са под 0,01% от населението на Европа
  ============
  В крайните квартали на Истанбул са толкова , а може би и повече. А тези 330 хиляди , не биха запълнили обезлюдените места на стария континент , дори. Разминаванета , между ценности и реалност направо плаши. До коментар [#4] от "Ал Бънди":

  Bukalemun
 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3829 Неутрално

  От друга страна , явно при исляма , ние мъжете ще имаме повече права, ще работим по- малко, ще се ползваме със закрила от жени и деца.
  ==========
  Повярвай , почти точно обратното е.
  Мъжете , от сутрин до вечер се бъхтят , а жените , след като си свършат домакините неща , се събират и си правят матинета. По богатите дори си наемат луксозни прищевки като танцьорки и яхти и си правят густото. Говоря от 1 во лице. До коментар [#5] от "grayeagle":

  Bukalemun
 15. 15 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Неутрално

  Полезна от информативна гледна точка статия. Както се вижда от данните, най-голям брой на бежанците получили статут са сирийците.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 16. 16 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#15] от "Иво":

  Половината.А другите просто не са бежанци.

 17. 17 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1416 Весело

  Funniest Moments of Illegal Migrants

  https://www.youtube.com/watch?v=3t7wypDW0jY

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 18. 18 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#5:"grayeagle"]От друга страна , явно при исляма , ние мъжете ще имаме повече права, ще работим по- малко, ще се ползваме със закрила от жени и деца. [/quote]

  И ще имаш и 4 жени, уоу, нали? Е, ако не броиш и тъщите, де, че тогава ще стане една... хихих...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 19. 19 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#13:"eti"]А тези 330 хиляди , не биха запълнили обезлюдените места на стария континент , дори.[/quote]

  До коментар [#13] от "eti":

  Ха, имало 'обезлюдени места' в Европа, интересно. Това за мен е нова информация мерси мерси, че от другите континенти така се грижат да не остане и кьошенце даже обезлюдено.

 20. 20 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 1101 Любопитно

  Добре, но какво правим с останалите 1.2-1.5 млн.? Тази година ще дойдат сигурно още толкова, и какви са тия "бежанци" от Гамбия,Еритрея?...А Зап. Балкани е просто излишно да коментираме. Кога ще имаме добре контролирани външни граници и адекватна имиграционна политика/и задължителна депортация за неодобрените с 90% успеваемост?
  П.с. Забравих за педантичното прилагане на законите за hate speach - включително за ислямоболшевики и подобни в затвора,тлъсти глоби или депортация, ако са чужди граждани....

  ThePirinEagle
 21. 21 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  До коментар [#9] от "Columbus":
  Определено никой няма и да се замисли за някакви си 330 000. Проблемът идва оттам,че само в Германия, само миналата година пристигнаха над 1.5 млн имигранти, 90% мюсюлмани, 2/3 слабо или въобще без адекватно образование. В цяла Европа сигурно само за 2015-та са ок. 2 млн.
  В переспектива,при подобни тенденции, говорим за поне 20 млн. за 10г. ,без доведени впоследствие роднини,бракове със сънародници от техните си държави и т.н. При ниската раждаемост сред европейската местна популация и при грубите изчисления на много европейски агенции за 30-40 млн настоящи нелегални имигранти / пак от Африка и Азия,и поне 2/3 мюсюлмани / лесно можем да пресметнем какви ще са съотношението и последствията след 20г.
  Европа има нужда от имигранти,но не от този вид и не в такива размери за толкова кратък период. Европейските елити,обаче явно живеят в измислен свят....

  ThePirinEagle
 22. 22 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Любопитно

  [quote#2:"yoankata"]еритрейците били получавали статут на бежанци... интересно! [/quote]

  Ти сега ли разбра, че според ЕС еритрейците имат право да получават статут. А, имат право защото.... прочети тази статия:

  http://www.dw.com/bg/%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%8A%D0%B4%D0%B5-%D0%B8%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%B0%D1%84%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B1%D0%B5%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8/a-18641195

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 23. 23 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Любопитно

  До коментар [#7] от "lustmord":

  Така излиза.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 24. 24 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Любопитно

  [quote#8:"Роси"]"България е дала бежански статут на 95 души без гражданство (лица, които не са припознати за граждани на нито една държава)."

  Да не би да са от ИД.И как така на такива съмнителни лица се дава статут. [/quote]

  Най-вероятно тези хора без гражданство са палестинци. Има милиони палестинци (от Газа, Западния бряг, Ливан, Сирия и други държави), които нямат гражданство, а нямат такова, защото нямат своя държава, а нямат защото техните земи са незаконно окупирани от Израел. Затова и основната цел на палестинския народ е да създаде своя държава.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 25. 25 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Любопитно

  До коментар [#8] от "Роси":

  Разбира се има много хора, които нямат гражданство и от други държави, сещам се например за народа Рохинга, които живеят в Мианмар от стотици години, но сегашните власти в страната отказват да им дадат местно мианмарско гражданство и документи. В Малайзия също има доста хора, които нямат гражданство. В Африка също... много са хората в това неприятно положение.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 26. 26 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Любопитно

  [quote#16:"xmm"]Половината.А другите просто не са бежанци. [/quote]

  Половината от кои!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 571 Любопитно

  Турската погранична войска продължава да стреля по сирийските жени и деца, които се опитват да избягат от въоръжения конфликт в собствената си страна, докато пресичат сирийско-турската граница, съобщи британският вестник The Times.

  „Осем сирийци, главно жени и деца, са били убити от турските граничари, докато се опитвали да напуснат своята разкъсвана от война родина. Групата се опитала да пресече границата с Турция през използван от контрабандисти планински път в западния край на границата, но турските войски им дали решителен отпор, стреляйки по тях с бойни патрони“, информира изданието, цитирано от Фокус.

  „Те убиват невъоръжени хора. Сред пострадалите имаше едно малко момиче с огнестрелна рана, но ние не можехме да направим нищо за нея. Възрастните, които я придружавали, бяха изчезнали. Вероятно също са убити“, заяви адвокатът от Алепо Абдмунем Кашкаш, който успял да пресече границата невредим.

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 29. 29 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  http://www.bgnes.com/sviat/evropa/4425108/ 20.04.2016 20:39 Орбан: Не приемам плана на ЕС демографската криза да се решава с внос на мигранти!Унгарският премиер Виктор Орбан започна европейската си обиколка в най-големите столици на ЕС, която има за цел Унгария да получи подкрепа за плана си за пълното затваряне на Европа за мигранти. Орбан ще представи плана си "Шенген 2.0", който иска да превърне Европа в крепост...След срещата му със Зеехофер Орбан обяви, че Унгария няма да участва в трансфера на мигранти от Турция. Миналият петък унгарският министър-председател представи плана си в Лисабон на срещата на Интернационала на демократите центристи. "Ние сме длъжни да защитим границите си", каза тогава Орбан и осъди поведението на ЕС по време на мигрантската криза. Абсолютно неприемливо е някой в Брюксел да принуждава страните-членки да решават демографските и икономически проблеми чрез миграция. "Ние знаем, че в ЕС има държави, които искат да решат проблемите си по този начин, но има и такива, които са против... ЕС не може да лиши Унгария от правото си сама да решава проблемите си. С една дума ЕС не може да създава система за пускане на мигранти и след това на всяка държава-член на ЕС да й се налагат квоти и колко мигранти трябва да приеме... Поради тази причина в Унгария ще проведем референдум срещу квотното разпределение", каза още Орбан. "След като получихме официалното предложение от Брюксел референдумът се превърна във важна стъпка, още повече, че има огромен натиск върху нас. Ако не спрем Брюксел с този референдум, тогава ще ни изпратят маса хора, с които ние не искаме да живеем заедно", подчерта още той....Строги санкции трябва да бъдат прилагани срещу всички, които злоупотребяват с правото на убежище, пише още в текста. Планът предвижда разглеждането на молбите за убежище да се извършва изцяло извън териториите на ЕС, в напълно изолирани и контролирани горещи точки /хот спотове/. В няколко точки се подчертава необходимостта от сътрудничество с трети държави и се изброяват страните, които не се смятат за опасни за търсещите убежище. В крайна сметка този план се базира на доброволното включване и отхвърля европейския план за преразпределение на бежанците в страните-членки на Евросъюза. /БГНЕС

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 30. 30 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#29] от "Логика":

  https://www.youtube.com/watch?v=Z6_36j0EW_Y

  Seit 2010 gib es in der EU einen "Kommissar für Migration,". Seine Aufgabe ist es, in den nächsten zwanzig Jahren mehr als 70 Millionen Migranten in der EU auf zu nehmen.

  Австриецът казва, че комисарят по миграция (Dimitris Avramopoulos) има за задача да имплементира плана, според който през следващите 20 години ЕС трябва да приеме 70 милиона мигранти

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 31. 31 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Имаше тук някакви похвални статии за организацията Оксфам (Oxfam), която обвинявала Европа, че е приела само 1,39% от 5-те милиона сирийски бежанци, т.е. около 70 000. Дневник може ли да ни осветли повече за тази организация, защото сега се оказва, че тя лъже по най-долен начин.

 32. 32 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#19] от "yoankata":

  "обезлюдените" села в Европа са обезлюдени не заради намаляване на населението като цяло, а защото там на никого не му се живее в тези места. Емигрантите ще се наибят в гетата в богатите градове, няма да пасат кози по чукарите.

  Birds of a feather flock together.
 33. 33 Профил на marina1980
  marina1980
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#30] от "EP":
  Ясно е защо мигрантите искат в ЕС,в частност Германия и Швеция.
  Не ми е ясно,след като се преместят в ЕС всичките(което ще стане,щом Меркел го иска)какви са плановете за тези територии,които ТЕ ще освободят.Каква е ползата и за Кого от обезлюдяването им ??Така празни ли ще стоят?Кой ще ги засели?
  А "демографската криза на ЕС" е пълна манипулация.Кой е казал,че трябва да се множим като зайци?Така или иначе пенсионните системи ще рухнат-с компютризацията хората масово ще се освобождават от работа.


 34. 34 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#33:"marina1980"]"демографската криза на ЕС" е пълна манипулация.[/quote]

  Естествено! Дигитализацията и роботизацията ще изядат много работни места.
  Демографска криза в ЕС няма - това е най-гъсто населената територия на планетата земя.


  [quote#33:"marina1980"]Каква е ползата и за Кого от обезлюдяването им ?[/quote]

  Това е много добър въпрос! Аз от известно време се шегувам, че извънземните искат тази територия да си построят там градове
  Очевидно има неща, които не знаем или не разбираме. Причина има. Има и някой, който оркестрира тия процеси. Може би ще ни стане ясно, когато тоя някой постигне целта си.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK