Сърбия избира ново правителство на предсрочни избори

Премиерът на Сърбия Александър Вучич

© Reuters

Премиерът на Сърбия Александър ВучичДнес Сърбия гласува на национални и местни избори - най-сериозния тест за утвърждаването на властта на правителството на Александър Вучич.


Общо 6 771 497 регистрирани гласоподаватели имат право да пуснат бюлетини днес за общо 20 листи с 3270 кандидати. Депутатските места в сръбския парламент са 250.


Избират се и 120 народни представители в автономната северна провинция Войводина.
90 изборни секции ще бъдат разположени в Косово, което Сърбия не признава за автономна държава. Гласовете на територията на бившата югославска провинция обаче ще бъдат събирани от членове на Организацията на сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).


Докато Косово позволява на етническите сърби да имат двойно гражданство, Прищина не позволява на сръбската електорална комисия да организира избори в страната, защото възприема това като намеса в суверенитета на страната.


Косово обяви, че сръбските изборни органи не трябва да играят никаква роля в изборния процес, и затова за пореден път международните наблюдатели ще организират вота на терен.


Според последните социологически проучвания управляващата партия на Александър Вучич ще успее да събере повече от 50% от вота.


В момента коалицията на Александър Вучич и Сръбката прогресивна партия има 135 от местата в парламента. Втори са социалистите, също част от коалицията, ръководени от настоящия външен министър Ивица Дачич, които според прогнозите ще съберат 12.3 процента от гласовете.


Воислав Шешел по време на предизборната кампания

© Reuters

Воислав Шешел по време на предизборната кампания


Очаква се, след оправдаването на Воислав Шешел от Съда в Хага по обвинения във военни престъпления неговата Сръбска радикална партия да влезе отново в парламента, след като години не се радваше на достатъчно висока популярност. Радикалите на Шешел вероятно ще получат около 7.9% от гласовете.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Любопитно


  Поредните
  социалистическо-националистически
  Мутри ще се пръкнат от тези избори.

  Това е най-коварният ни съсед, който е на пряко подчинение на Рашистката Мутра и винаги е водил анти-българска политика.

  - С какво право тези юго-мутри се движат без визи в Европа ... ??!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Дано руските подлоги бъдат наритани. Сърбия е руската слугиня на Балканите и следователно най-коварния ни съсед.

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4438 Неутрално

  Сърбия е любима страна на рубладжиите. Веднага след Росссия. България им е на трето или четвърто място.

  Gunter glieben glauchen globen
 4. 4 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#2] от "EU defender":

  На кого да бъдат подлоги бе? На тия, дето им сипваха обеднен уран?

 5. 5 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  [quote#3:"Blood Red Skies"]Сърбия е любима страна на рубладжиите. Веднага след Росссия. България им е на трето или четвърто място.[/quote]

  Поне пето - повече обичат Венецуела и КНДР.

  The best way to predict the future is to invent it.
 6. 6 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  [quote#4:"opasno_lud"]На тия, дето им сипваха обеднен уран?[/quote]

  Малко им бече, не можа да им избие великосръбския шовинизъм от главите.

  The best way to predict the future is to invent it.
 7. 7 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4438 Неутрално

  Колкото по-зле за Сърбия, толкова по-добре за България.

  Gunter glieben glauchen globen
 8. 8 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#6] от "EU defender":

  Нормален отговор от човек, който в другата статия защитава корпоративния шовинизъм. Малко им беше, вярно. Трябваше още 5 Косово да родят.

 9. 9 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4438 Неутрално

  Обединеният уран има за цел да прониква през бетонни бункери или танкови брони, защото е най-плътното вещество в природата. Няма за цел да заразява радиоактивно, защото е съвсем слабо радиоактивен. Крайно време е мурзилажа да го разбере това. Но не съм оптимист, имайки предвид колко време им отне, за да разберат, че Кока Кола е всъщност безалкохолна напитка.

  Gunter glieben glauchen globen
 10. 10 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  [quote#9:"Blood Red Skies"]Обединеният уран има за цел да прониква през бетонни бункери или танкови брони, защото е най-плътното вещество в природата.[/quote]

  Но не може да пробие комунистическа кратуна. За нея бронебойни патрони няма открити, няма открити.

  The best way to predict the future is to invent it.
 11. 11 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Съвсем слабо радиоактивен е адски успокояващо.
  Ето ти отговор на ЕК, относно въпрос за обеднения уран:

  Обедненият уран е химически, токсичен и радиоактивен страничен продукт от процеса на обогатяване на уран, чиято радиоактивност се увеличава с течение на времето. Той се използва от редица държави в бронебойни муниции, предназначени за употреба в танкове, бронирани превозни средства и въздухоплавателни средства. За шест държави е известно, че произвеждат тези оръжия, и се счита, че понастоящем около 20 държави притежават запаси от такива оръжия. Мунициите с обеднен уран избухват, като отделят пушек от частици ураниев оксид, които има опасност да бъдат вдишани от цивилни лица и военнослужещи. Мунициите, които пропуснат целта си, могат да заразят почвите и подземните води. Значителни количества муниции с обеднен уран са използвани в Ирак и Балканите от САЩ и Обединеното кралство. Понастоящем има опасения, свързани с евентуалното им използване в Афганистан. Превозни средства, които са заразени с обеднен уран, представляват значим риск за лицата, събиращи метал за скрап, и за децата, които често играят по тях. Мунициите с обеднен уран са използвани независимо от съществените пропуски в данните, свързани с поведението на обеднения уран в околната среда, химическите и радиационните опасности, нивото на заразяване, което е вероятно да бъде предизвикано при различни сценарии и, най-важното, степента, в която гражданското население може да бъде изложено на въздействието на остатъци обеднен уран. Парламентът последователно поставя под въпрос и се противопоставя на използването на муниции с обогатен уран от повече от десетилетие. Загрижеността във връзка с употребата на муниции с обеднен уран нараства в Общото събрание на ООН, където през октомври 2014 г. ще бъде внесена пета резолюция по този въпрос. В някои области на Ирак ракът сред децата и тежките вродени генетични аномалии са се увеличили показателно до степен, в която жените вече не искат да имат деца. Във връзка с повдигнатите по-горе въпроси, Комисията може ли да посочи:

  1. Какви действия са предприети към момента, за да се насърчат ограничения и/или забрани за използването на муниции с обеднен уран, сред държавите членки и за да се демонстрира водеща позиция по този въпрос в международен план?

  2. Какви усилия са предприети, за да се разработи обща позиция на ЕС в полза на забраната за използване на муниции с обеднен уран?

  3. Каква помощ е в състояние ЕС да предостави на иракското правителство, за да се справи по-добре с наследството на мунициите с обеднен уран в своята държава?

  4. Обедненият уран е едно от многото опасни вещества, използвани в конвенционалните муниции, които потенциално могат да окажат въздействие върху здравето на цивилни лица. С оглед на позицията на ЕС на лидер в областта на регулирането на химикалите, Комисията ще подкрепи ли провеждането на изследване за въздействието на тези токсични останки върху цивилното население?

 12. 12 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#10] от "EU defender":

  Комунисти, Путин, комунисти, руснаци, комунисти, зелени човечета, комунисти, руски агенти, комунисти....

  Не ти е лесно и на теб...

 13. 13 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 374 Неутрално

  сърбия е единствената европейска държава, която доброволно избра путинизма, и мястото й не е в европа

 14. 14 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#5] от "EU defender":

  да, путинофилските безродници имат следните приоритети - русия, т-нар. нооворусия, бандитите в източна украйна, куба, северна корея, китай, сърбия, родината им не се включва сред тях

 15. 15 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#12] от "opasno_lud":

  е, че сърбия е путиноидна, няма спор, техните лидери се заклеха, че няма да влязат в ес, ако путлер не е съгласен и избраха него пред европа

  Сърбия посрещна руския президент Владимир Путин с военен парад от 3500 души, с което отбелязва 70-та годишнина от „освобождението" на Белград от Червената армия.

 16. 16 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  [quote#1:"barcelonski"]- С какво право тези юго-мутри се движат без визи в Европа ... ??! [/quote]

  На реципрочността, чрез която пътуваме през Сърбия с лични карти, без задгранични паспорти и визи!!!!! Същото важи и за Южните сърби - в Македония!!!

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 18. 18 Профил на pet_1306
  pet_1306
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#3] от "Blood Red Skies":

  По скоро на четвърто място, след "героя Асад"...

 19. 19 Профил на Владислав Алексиев
  Владислав Алексиев
  Рейтинг: 239 Неутрално

  От заглавието излиза, че братята избират пряко правителство. След това в статията става ясно, че избират парламент и местна власт. Хората виновни, че не разбират и са объркани. Медиите, невинни. Не сте елементарен новинарски сайт. Малко по-сериозно.

 20. 20 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 872 Неутрално

  С колкото сърби съм се срещал, винаги са се отнасяли приятелски !
  Не им разбирам русофилството, въпреки бомбите ... та те на практика не са излизали от Европа, имаха си частна собственост през всичките години, мисля, че не бяха нито в СИВ, нито във Варшавския договор, как така не искат ЕС ???
  Някой ще напише ли нещо смислено, без мантри и клишета ?

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 21. 21 Профил на contra_banda
  contra_banda
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Статията показва дълбоко непознаване на ситуацията в западната ни съседка.

 22. 22 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#17] от "opasno_lud":

  Катето, Дефендъра и още десетина ника на двама-трима реални човека са на хонорар и им броят злобата и отровата която пишат за да изкарат някой долар.. И те са гладни..Не им обръщай много внимание..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 23. 23 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#1] от "barcelonski":


  До коментар [#2] от "EU defender":


  До коментар [#3] от "Blood Red Skies":

  Благодаря ви, братя мултикултурни патриоти!
  Вие ме карате да се чувствам горд,че съм българин!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 24. 24 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  "Депутатските места в сръбския парламент са 250."

  "Според последните социологически проучвания управляващата партия на Александър Вучич ще успее да събере повече от 50% от вота."

  Плюс шовинизъм на корем. Тия са в пъти по-зле от нас, нищо че имат фенове тук, които обичат плескавици и сръбска чалга.

  Няма шики-мики.
 25. 25 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  До коментар [#7] от "Blood Red Skies":
  "Колкото по-зле за Сърбия, толкова по-добре за България."
  –––––––––––––––––––––––
  Не е съвсем така. Сърбите вече мирясаха, след като заради шовинизма си бяха наритани от целия свят. Те пропуснаха златен шанс да бъдат водеща страна на Балканите, на фона на историческото си наследство - участие на правилната страна в двете световни войни и добро позициониране по време на Студената война. От любимка на великите сили, през последните 20 години сърбите пропаднаха много по-жестоко от нас. Заради акъла си. А бяха витрина на соцлагера навремето.

 26. 26 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  До коментар [#13] от "Катерина Стоева":

  Е, не можеш да я преместиш от Европа, където е. Аз много повече се дразня от фашиско-ислямизираното Косово, което и признахме като държава, без да имаме /управниците ни/ поне малко достойнство като Гърция и Румъния/ които въобще не са "путиноидни"/

 27. 27 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  До коментар [#22] от "ostin22":

  Да, едни никове изчезват, други се появяват и пишат едно и също под всички статии, независимо от темата. Хвърлени пари на вятъра. Имаше и една шармантна М.Георгиева, на която спряха да плащат от 01.01.2016 г.

 28. 28 Профил на ddemivor
  ddemivor
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#1:"barcelonski"]С какво право тези юго-мутри се движат без визи в Европа[/quote]
  Сърбите не щат Путин, искат ЕС, ама политиците им са същите боклуци като нашите. Ако и ЕС си затвори границите, както се върти в болния мозък на Путин, сърбите ще изпутинеят. А така те могат да контролират правителствата си, поне на избори. А и още им е пресен спомена как Западът им разпарчетоса държавата. Я помисли - през размирните години на България, Западните сили ни отнеха Беломорието, дадоха го на Гърция за да няма Русия излаз на Бяло Море и комунистическите чугуни използват това да настройват българи срещу западняци в полза на Русия. Сръбските чугуни правят същото. Това не е омраза на Запада към Изтока; Белгия възникна през 1832 като буферна зона между Франция и Холандия, дето се трепеха кой откъде завари, а сега нямат обща граница, че да се трепят. Но понеже там хората нямат Балкански нрав, им е през оная работа. Та дори направиха Брюксел столица и на ЕС, и на НАТО в Европа. Аз например съм по-доволен, че Беломорието е в Гърция, а не в България; иначе комунистическите чугуни щяха да го бетонират както бетонираха Черноморието и тогава къде щяхме да ходим на море?

 29. 29 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  [quote#24:"Олд Шетърхенд"] имат фенове тук, които обичат плескавици и сръбска чалга[/quote]
  Познати сърби ми се подиграват, че най големия концерт на Лепа Брена, връх в нейната кариера бил .....в София!? Певачката пристигнала на стадиона с хеликоптер, пратен лично от "любимия ръководител", 100 000 чалгари куфеят...."Любимия ръководител" покани и прие в офиса си лично Цеца Ражнятович, вдовица на военно престъпника Аркан!? Подобно нещо, с обратен знак НИКОЙ сърбин не би направил!!!!!

 30. 30 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#20] от "роджър":

  Не колега, няма да напише. Защото няма какво. Всичко, което си написал са факти, а там онази приказка за фактите и боговете я знаят всички. Освен това през всичките тези години през които ние ближехме з.......а на СССР Тито създаде движението на необвързаните държави, което беше достатъчно многобройно и представително. Сърбите имаха паспорти за целия свят и пътуваха без проблеми и за това сега имат поне 10 млн. живеещи в чужбина, които пращат милиарди в Сърбия.

 31. 31 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Следваща по ред е Сърбия, където средната пенсия през февруари е била 24 968 динара, или 219 евро.

  http://www.vesti.bg/sviat/balkani/naj-visokite-pensii-na-balkanite-sa-v-hyrvatiia-5991819

 32. 32 Профил на grantmidai
  grantmidai
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да си изберат подлоги и марионетки, които ще се откажат от Косово и ще пуснат гей парадите, па може и да ги приемат в ЕС. Трябва да са мекотели като нас, йессърчета, иначе ще си останат извън ЕС и НАТО и няма да достигнат нашия евроатлантически стандарт на живот и цъфтеж на икономиката!

 33. 33 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  [quote#30:"shule"]Сърбите имаха паспорти за целия свят и пътуваха без проблеми и за това сега имат поне 10 млн. живеещи в чужбина, които пращат милиарди в Сърбия[/quote]
  Не всички в Югославия бяха сърби.....Престанете със сръбските комплекси!!!!.........

 34. 34 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  [quote#15:"Катерина Стоева"]Сърбия посрещна руския президент Владимир Путин с военен парад от 3500 души, с което отбелязва 70-та годишнина от „освобождението" на Белград от Червената армия.[/quote]
  Най-смешното беше, че си преместиха парада няколко дни напред защото Путя беше зает на истинската дата на годишнината. Жалки хора.

 35. 35 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1417 Любопитно

  Общо 6 771 497 регистрирани гласоподаватели имат право да пуснат бюлетини днес
  ========

  Яаа Сърбето колкото нас с право на глас !

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 36. 36 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2908 Неутрално

  Дано Сърбия постигне политическа стабилност.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 37. 37 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6589 Неутрално

  Тия с техните избори са по зле и от нас, любов ....обяснима към Русия.

 38. 38 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Хубавото е, че про-сръбските комплексари у нас намаляват...

 39. 39 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3652 Неутрално

  [quote#35:"Танас"]Общо 6 771 497 регистрирани гласоподаватели имат право да пуснат бюлетини днес

  Яаа Сърбето колкото нас с право на глас ! [/quote]

  По време на "турското робство" българите са били най-многобройният народ на Балканите. Българите са били повече от сърби и гърци взети заедно. След "освобождението" един милион българи бяха насилствено погърчени, един милион се превърнаха в сърби след насилствена асимилация и два милиона бяха помакедончени също насилствено. В резултат на което сега сме най-малочислени на Балканите. Дори албанците с тези от Косово и Македония ни изпревариха по брой.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK