ЕС няма да се справи с бежанците без единна система за убежище, заяви Кристалина Георгиева

Кристалина Георгиева - зам.-председател на Европейската комисия за бюджета и човешките ресурси

© European Commision

Кристалина Георгиева - зам.-председател на Европейската комисия за бюджета и човешките ресурсиНе е възможно да се намери решение на имигрантската криза, ако Европейският съюз продължава да има 28 различни национални системи за предоставяне на убежище. Това заяви зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева по време на конференция, посветена на ефекта на сирийската криза върху сигурността на Европейския съюз в Информационното бюро на Европейския парламент в София.


Приоритет за европейските лидери трябва да бъде разбиването на престъпните мрежи за трафик на имигранти към ЕС, защото приходите им се насочват за радикализация, предупреди още българският комисар.


По думите на Кристалина Георгиева не само екстремизмът, но и климатичните промени в бъдеще ще карат все по-многобройни имигрантски потоци да се насочват към Европа. Общо 58 млн. бежанци има в целия свят в резултат на различни конфликти и Европа трябва е наясно с тази статистика, макар че не всички от тях са се насочили към територията ѝ.
Зам.-председателят на ЕК напомни, че ЕС все още е най-щедрият донор на помощи за развитие и стабилизиране на конфликтните райони по света и увери, че това е надеждният начин за регулиране на имиграцията към територията на 28-те държави членки на блока.


"Колкото повече средства се инвестират в страните на произход на имигрантите, толкова по-малка е вероятността те да дойдат в Европа", заяви Кристалина Георгиева, потвърждавайки за пореден път подкрепата си за споразумението между Турция и Европейския съюз за регулиране на кризата, което по думите ѝ е променило коренно броя на пристигащите бежанци и имигранти, като е създало възможност за легална имиграция към Европа.


Предизвикателство при интеграцията на имигрантските малцинства в Европа е равенството в семействата – в семейства, където майките не се образоват и не работят, възпитанието на децата в синхрон с европейските ценности е трудна задача, коментира Кристалина Геогриева.


Освен хуманитарна помощ, трябва да се вземат мерки за политическо стабилизиране на размирните райони и по-конкретно – на Близкия Изток, допълни министърът на външните работи Даниел Митов по време на конференцията.


"Регионалните съперничества и блоковото противопоставяне удължават живота на терористичните групи", заяви Митов и призова възможно най-бързо да се намери решение за запълване на "вакуума" на управление в региона, който позволява "Ислямска държава" да набира власт.


Митов отправи критика към държавите, които едностранно предприеха действия, несъобразени с колективния европейски подход в рамките на бежанската криза и по-конкретно на споразуменията в рамките на Вишеградската четворка за противопоставяне на европейските мерки и построяване на стени и на Западните Балкани в лицето на затваряне на границите за бежанците.


"България успя да опази границата си, без да създава напрежение по тях", коментира външният министър и препоръча на европейско ниво мерките за контрол на границите да бъдат задължително обвързани с обмен на информация между службите за сигурност на държавите членки като антитерористична мярка. Европейската инициатива за подобряване на обмена между разузнавателните служби между държавите в ЕС подкрепи и евродепутатът Андрей Ковачев от Европейската народна партия (ГЕРБ), който заяви, че колкото и въоръжени сили да бъдат разположени като охрана в големите европейски градове, те няма да предотвратят опасността от терористични атаки, без да е гарантиран обменът на разузнавателна информация през европейските граници.


Митов се присъедини към одобрението на Кристалина Георгиева към споразумението с Анкара и заяви, че задължително бъдещата визова либерализация за турските граждани трябва да бъде обвързана с изпълнението на реадмисионното спорарзумение между Турция и ЕС, според което всички нелегални имигранти в Европа, дошли от турска територия, ще бъдат приемани обратно от южната ни съседка.


По думите на външния министър Западът е подходил грешно в политиката си към Близкия Изток и Северна Африка, което е от части причина за днешната криза. Допускането на светски диктатури да управляват държавите от тези региони е било резултат на "фалшивият избор на сигурността и стабилността в региона пред демокрацията".


"В бъдеще трябва да бъде гарантирано, че хората в тези държави контролират правителствата си", заяви Митов, добавяйки че ценности като върховенството на закона и свободата на словото са универсални и е грешно да се твърди, че налагайки ги в други региона Европа извършва колонизаторска дейност.


Даниел Митов намери повод за оптимизъм в контекста на кризите, пред които се изправя Европа, и заяви, че те ще доведат до повече интеграция между държавите членки, по специално в сферата на сигурността.


Социалният аспект на политиките за предотвратяване на радикализация в Европа добави евродепутатът Георги Пирински от Партията на европейските социалисти (ПЕС), който заяви, че често проблеми пораждат бедността и безработицата вътре в държавите членки на ЕС.


"Гетоизирането на имигрантските малцинства, мизерията и липсата на работни места генерират опасност от тероризъм", коментира Пирински.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3563 Неутрално

  Не е възможно да се намери решение на имигрантската криза, ако Европейският съюз продължава да има 28 различни национални системи за предоставяне на убежище."На кого убежище,на тези с 20-30 хиляди долара в джобовете с айфоните,на тези които пресичаха границите на Европа без да спазват законите и без да се замислят за нашите права!!!

 2. 2 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Не мисля така. ЕС ще се справи с нелегалните имигранти, когато всички държави- външни граници на ЕС от Източна Европа се обединят и имат обща РЕСТРИКТИВНА имигрантска политика, при която всички центрове за регистрация на кандидати за убежище се намират на самата им държавна граница, на гкпп-тата. ЕС трябва да обяви, че на всеки нелегален имигрант, който пресече нелегално граница на държава- външна граница на ЕС, автоматично му се ОТКАЗВА кандидатура за статут и че такива ЕС закони съществуват от поне 20тина години в ЕС. Меркел трябва да им каже: СТОП- вече не можем да поемаме желаещи чужденци, а фронтекс НЕ ТРЯБВА да спасява лодки с нелегални имигранти.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Ако спрат да наричат кризата бежанска, вместо мигрантска , по-лесно ще се решават проблемите.

 4. 4 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1091 Весело

  "В бъдеще трябва да бъде гарантирано, че хората в тези държави контролират правителствата си", заяви Митов

  Ъъъъъ... кой да гарантира и на кого?
  А как точно си представяш Митов, че ще бъде гарантиран контролът върху правителството в Афганистан, например? Май си приказваме сладки приказки в стил ООН, а?

  Всички дружно в хор: "Бла бла бла...", а десните радикални партии печелят привърженик след привърженик...

  После идва чичкото с мустачките...

 5. 5 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1058 Любопитно

  Лично от др Борисов

  Премиерът Бойко Борисов: По 400-500 евро на месец са за плащания на бежанец, което е в пъти повече от пенсията на един български пенсионер

  25 април 2016 | 15:46
  http://m.focus-news.net/?action=news&id=2230090

 6. 6 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Ами ние какво говорим от самото начало????

 7. 7 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#5] от "stenli1": Сега убедихте ли се за какво ТОЧНО става въпрос, и че българите в България не сме "ксенофоби, расисти, фашисти, нацисти" и т.н., а НЕ СМЕ СЪГЛАСНИ нашите родители, работили и осигурявали се на д 35 ГОДИНИ САМО в България, да получават 150 евро, а за някакви си чужденци, които НЕ БЯГАТ ОТ ВОЙНА, А САМО КЪМ ПО-ДОБЪР ЖИВОТ, да им се осигуряват по 500 евро месечна издръжка? Родителите ми са ми милион пъти по-мили от някакви си нелегални имигранти от Африка и Азия и не вярвам да има и 1 нормален човек, който може да ме упрекне за този начин на мислене!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 8. 8 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Европа спря обединението си (последните 2 год.)! Това е лошо! Трябва обща армия, полиция и законодателство. Само така може да се противодейства на Русия, САЩ и семитите (араби, евреи, перси...)!

 9. 9 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Неутрално

  без да спазват законите
  ===========
  След случката в Локърби , защо не премахнахте веднага Кадафи , а го пазихте повече от 20 години. Днес пак правите същите грешки . Позволявате на хора като Гюлен да живеят в САЩ. Да се дават акъли не е трудно . До коментар [#1] от "chicago514":

  Bukalemun
 10. 10 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#8:"emilm13"]! Това е лошо! Трябва обща армия, полиция и законодателство. [/quote] Не- не мисля така. ЕС не трябва да става СЕЩ. ЕС трябва да си остане съюз на суверенни ДЪРЖАВИ, а не една единна федеративна държава, с административна столица Берлин!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 11. 11 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#8] от "emilm13":

  '' ... семитите (араби, евреи, перси...)!''

  Персите не са от ''соя'' на арапите и евреите, семити демек. ''Малко'' арийци си падат...

 12. 12 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#11] от "marrad":
  Персите са 100% семити, но зороастризмът ги е цивилизовал малко и не са токова крайни, въпреки последвалото мохамеданство.

 13. 13 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#10] от "Логика"
  Без обединение (икономическо и политическо) няма да има силна Европа! Национализмът трябва да се запази на ниво култура, традиции и ако щете туризъм, но не повече!

 14. 14 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#13:"emilm13"]Без обединение (икономическо и политическо) няма да има силна Европа! [/quote] Май не разбирате, че "обединение на Европа"= разрушаване на българската държавност, край на държавата България и началото на щат България в сещ. Не, мерси- аз съм против!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 15. 15 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#8] от "emilm13":

  Аууууууу, Европа срещу целия свят - това е тема за някакъв научно-фантастичен филм.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Неутрално

  "обединение на Европа"= разрушаване на българската държавност, край на държавата България
  ======
  Не може и едното и другото. Хем да коленичиш , хем да си прав , не става. Минала година , гърците се пробваха на нещо такова ,но не им позволиха. До коментар [#14] от "Логика":

  Bukalemun
 17. 17 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#13] от "emilm13":

  никой не може да гарантира че с обединение ще има "силна европа". Даже събитията от последните години след въвеждането на еврото показват точно обратното - интеграцията прави държавите по-слаби, съответно и европа по-слаба.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 18. 18 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#16:"eti"]Не може и едното и другото.[/quote]
  Може- в момента ЕС е съюз на държави, а не е една държава. Това е положението.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 19. 19 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Неутрално

  Това е положението.
  =========
  Щом е така , нека София да потърси ( официално и писмено) сметка от Брюксел , защо до сега е давала свободно убежище на потенциално опасни хора , имайки предвид, че е била и предупреждавана от други страни.
  Ще стане ли нещо подобно. ? Едва ли ! Но Брюксел може и го прави. Това ли е съюза ? До коментар [#18] от "Логика":

  Bukalemun
 20. 20 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#12] от "emilm13":

  '' Персите са 100% семити,...''

  Ето две извадки от статията https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8,
  които показват колко им е ''семитството'':

  ''Ирански народи е термин, с който се обозначават онези индоевропейски народи, които говорят ирански езици. Населяват Близкия изток и Средна Азия. Иранските народи произлизат от древните арийци или арии, подгрупа на индоевропейците. ''
  'В наши дни към иранските народи спадат:

  персийци...''

  Иначе речено: АРИЙЦИ са, та дрънкат...

 21. 21 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Не ни ли трябва ефективна система за спиране?

 22. 22 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#19:"eti"]Щом е така , нека София да потърси ( официално и писмено) сметка от Брюксел , [/quote] Имаме право не само на това- имаме право на иск за нарушение на ЕС законодателство с/у германия и всяка държава- член на ЕС, която е нарушила ЕС имиграционни регламенти и директиви. Искът се депозира в Съда на ЕС.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 23. 23 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#20] от "marrad":
  Подобни (на твоя) източници твърдят, че българите са кюрдски племена, а България славянска държава! Според "Зендавеста" персите (парсите) са преки потомци на сина на Сем (син на Ной). Често парсите (остатъци от персийци в Индия) се бъркат със самите индийци, които безусловно са арийци.

 24. 24 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#17] от "DareDebil":
  Войната срещу еврото само показва, че е силно и създава проблеми на долара. Ако беше слабо, нямаше да обесят Саддам (това важи и за Кадафи), заради желанието му да продава нефт срещу евро! Еврото е единствената конкуренция на долара, а приходите от финансови операции (т.е. от долара) формират 54% от БВП на САЩ!

 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Весело

  Имаме право не само на това
  ==========
  Ми хайде е .....
  Знам ги аз правата в ес. Въпроса е да се действа.
  Удар по масата е нужен . Това казвам.
  До коментар [#22] от "Логика":

  Bukalemun
 26. 26 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#25] от "eti": "...Знам ги аз правата в ес..." За Вас- не знам- аз съм длъжна да ги знам заради професията си. Искът се подава от името на България. Същият вид иск може да се подаде и срещу гърция, за блокирането на гръцко българската граница. Нашите знаят това изключително добре- да не съм само аз юрист в България! Министерствата ни разполагат с цели кохорти юрисконсулти- да се вземе политическо решение и да се даде картбланш за депозиране на такива отделни искове. Квотите за преразпределение на бежанци в ЕС също са незаконни- нарушение на ЕС законодателство...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 27. 27 Профил на platiini1984
  platiini1984
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Голям песимист съм за Европа , ако франция не роди новия наполеон ! ИЛИ германия не роди , ние си знаем кои . То европа няма да е бъде . Загиваме .

 28. 28 Профил на platiini1984
  platiini1984
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#26] от "Логика": Квоти за бежанците , не трябва да се допускат . Всяка държава с референдум , трябва да реши , приема ли или не приема бежанци

 29. 29 Профил на platiini1984
  platiini1984
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#14] от "Логика":За съжаление държавата България няма да е има до 2035 година . Изтървахме си държавата , амин

 30. 30 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 955 Неутрално

  С такава европейска бюрокрация
  никаква система няма да се справи !!!

 31. 31 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#24] от "emilm13":

  Каква атака срещу еврото бе льольо? Свалянето на садам и кадафи ли разклати еврото, или факта че никой в ЕС не спазва и без това хилавите правила за финансова стабилност??? Май курсът на еврото не мръдна нито за садам, нито за кадафи, ама се устреми яко надолу след като се разбра че гърция и други страни в еврозоната имат огромни дългове и ЕЦБ трябва да нарушава собствените си правила и да печата пари за да изкупува държавен дълг с нисък рейтинг. И това дали еврото било силно или слабо няма нищо общо с фактите, че е основна причина за дълговата криза в европа. Без еврозоната, повечето страни никога нямаше да могат да задлъжнеят толкова, лихвите щяха да ги спрат, както правеха с драхмата, песетата и лирата преди. Идеята за обща валута е добра, защото улеснява търговията, но начина по който е направено еврото и изначално грешен.

  Петродолара така между другото го крепи саудитска арабия, не ирак или мижитурки като либия.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 32. 32 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 627 Любопитно

  До коментар [#23] от "emilm13":

  " Подобни (на твоя) източници твърдят, че българите са кюрдски племена, а България славянска държава!"

  Любезни, вместо да търсиш кусури на моите източници защо просто не дадеш линка за един твой такъв, дето се твърди, че персите са семити, а? Щото и аз примерно мога да ти пиша, че според "Зендавеста" персите не са наследници на Сeм, ами са дошли от Марс...

  ПС. На този източник, който не твърди, че '' българите са кюрдски племена, а България славянска държава!'', но твърди, че персите СА арийци, каква махна ще му намериш?!?:

  http://www.iranchamber.com/people/articles/aryan_people_origins.php

 33. 33 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2632 Неутрално

  [quote#17:"DareDebil"] интеграцията прави държавите по-слаби, съответно и европа по-слаба. [/quote]
  Всъщност Източна Европа се превръща в "санитарна зона" на Северозападна Европа която да поема щети от Ердоган и Путин!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 34. 34 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  До коментар [#32] от "marrad":

  Да и в лингвистичен и в етногенетичен аспект съвременните иранци (тук не включвам населението в северозападен Иран, където преобладават азерски малцинства) принадлежат към арийските народи. Изследванията на ДНК потвърждават по-голямата им относителна близост до населението на Европа, отколкото до арабските им съседи.

  Panta rhei....
 35. 35 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#34] от "Molossian":

  E, в днешен Иран има и семити, но те са араби.

 36. 36 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  До коментар [#35] от "marrad":

  Да, имат араби, основно по границата с Ирак, които определено са семити. Имат и други етноси, разбира се, но аз исках да акцентирам върху основната част от от населението на Иран.

  Panta rhei....
 37. 37 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#36] от "Molossian":

  "...исках да акцентирам върху основната част от от населението на Иран."

  +++++

 38. 38 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#33] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  тя не се превръща, от 600 години е така.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 39. 39 Профил на duzpa
  duzpa
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Европа ще бъде унищожена от мюсюлмани ,благодарение на толерантността .Това вече е факт, не минава и ден без атаки а тези алах акбаровци...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK