Трафикантите на мигранти в Европа са спечелили $ 5 млрд. през 2015 г.

Трафикантите на мигранти в Европа са спечелили $ 5 млрд. през 2015 г.

© Giorgos Moutafis, Reuters

Трафикантите на хора са спечелили 5 млрд.долара през 2015 г. от имигрантите в Южна Европа, показват данни от доклад на Европол и Интерпол, предаде "Ройтерс".


Девет от 10 бежанци и имигранти, влезли в ЕС през 2015 г., разчитат основно на престъпни групировки по пътя си към Европа, като тенденцията тази година е пропорцията да се увеличи, съобщават агенциите за борба с престъпността.


Около 1 милион мигранти пристигнаха на Стария континент през миналата година. Повечето от тях са платили между 3000-6000 евро на трафикантите (3400-6800 долара), което означава, че общите приходи на престъпниците са между 5-6 млрд.долара.




За да изперат тези пари и да ги вкарат легално в икономиката, групировките изпращат свои хора да минават през границите с големи суми в брой. След това те се изпират чрез автокъщи, бакалии, ресторанти и транспортни фирми.


Основните организатгори на тези схеми идват от страните на мигрантите, но често имат разрешително за пребиваване в ЕС или европейски документи за самоличност.


Според доклада корумпирани държавни служители може би позволяват на камиони, пълни с бежанци, да пресичат границите, или освобождават кораби срещу подкуп. Експертите са установили около 250 горещи точки за трафик на хора – като жп и автогари и летища – 170 в рамките на ЕС и 80 извън блока.


Според доклада няма война между престъпните групировки за разпределяне на бизнеса с трафик на хора, но по-големите постепенно разширяват дейността си и се създава олигопол.


През 2015 г. голяма част от мигрантите предприеха рискови пътувания по море от Турция и Либия към Европа. Според доклада още 800 000 души в Либия чакат да тръгнат към Европа.


Експертите от Европол и Интерпол очертават като възможна тенденция и увеличаване на измамите с документи за самоличност с цел пътуване със самолет, след като редица европейски страни въведоха строг граничен контрол. Те допълват, че каналите за трафик на хора могат да бъдат използвани и за контрабанда на наркотици и оръжия. Растат и опасенията, че чуждестранните бойци също могат да ги използват, за да влязат в ЕС.


Агенциите обаче добавят, че няма конкретни данни, които да говорят, че въоръжените групировки си сътрудничат тясно с трафикантите на хора.


Всичко, което трябва да знаете за: