След 40 години в ЕС британският бизнес вече не е толкова проевропейски

След 40 години в ЕС британският бизнес вече не е толкова проевропейски

© ReutersТогава терминът Брекзит не е съществувал, но преди 41 години британският бизнес не е имал съмнения за мястото на Великобритания в Европейския съюз (ЕС). Частният сектор ентуасиазирано агитира за влизането на страната в Европейската икономическа общност (ЕИО) и участието в общия пазар през 1973 г.


Две години след това частният сектор отново подкрепя каузата на членството на референдум през 1975 г. Въвлечени са мениджърите, работниците и потребителите в мобилизацията да се гласува за оставане в ЕС.


За последните четири десетилетия обаче бизнесът, неговите лидери и служители, както и цялата Великобритания, се промениха.
Все пак 1975 г. и 2016 г. си приличат много в някои аспекти.


И тогава лидерът на Лейбъристката партия Харолд Уилсън обеща в предизборната си програма да предоговори условията на членството на страната в ЕИО и да подложи резултата на референдум.


Уилсън печели изборите през октомври 1974 г., преговаря с Брюксел и представя сделката пред британския парламент. Последващият референдум се провежда на втори юни 1975 г., а кабинетът, както и сега, е дълбоко разделен в отношението си към резултата от преговорите.


Според експерти излизането от ЕС ще има отрицателни последствия за британския паунд.

© Associated Press

Според експерти излизането от ЕС ще има отрицателни последствия за британския паунд.


Тогавашният министър на здравеопазването Барбара Касъл изказва разочарованието си от решението на предходното правителство Великобритания да се присъедини към общия пазар с думите: "Те ни изкушиха да се присъединим към общия пазар, създавайки миража, че ще се случи пазарно чудо".


Бизнесът обаче има коренно различна гледна точка. Конфедерацията на британската индустрия (CBI) анкетира своите 12 000 служители. Оказва се, че едва 8 от членовете ѝ искат да Великобритания да напусне ЕС.


След това се създава и кампанията "Великобритания в Европа" - инициатива с неудържима проевропейска инерция.


Търговски гиганти като IBM, ICI, Форд, Ролс Рос, Барклис, Империал Тобако и други активно агитират за членството на Великобритания в ЕС. Агитацията обхваща не само работниците, но и акционерите, клиентите, семействата на работниците и пенсионерите на съответните компании. Проевропейската кампания получава подкрепа и от потребителските организации, профсъюзите и фермерите.


През 2016 г. обаче бизнесът подхожда по-внимателно към проевропейската агитация.


36-има от ръководителите на 100-те компании с най-голяма пазарна капитализация, търгувани на борсата на Лондон, обявиха в съвместна публикация в Times подкрепата си за оставането в ЕС. По-любопитно беше, че останалите 64 замълчаха.


Донорството за кампанията на проевропейците също е далеч по-скромно, отколкото през 70-те.


Въпреки че някои големи банки подкрепят оставането в ЕС (Голдман Сакс, Джей Пи Морган, Морган Стенли и Банк ъф Америка), други, основно измежду хедж фондовете, подкрепиха излизането от общността.


От 80-те насам предприемачите и малките и средни предприятия обърнаха баланса на властта в британския бизнес. През 71 г. статистиката ражда подозрения, че малкият бизнес, където работят около 4.4 млн. работници или 18% от националната работна сила се намира в дългосрочен упадък.


Оказва се, че всъщност това не е вярно.


До 2014 г. малките и средни предприятия наемат около 12.1 млн. работници или 40% от работната сила и това би могло да определи развръзката на референдума на 23-и юни.


Въпреки че някои големи банки подкрепят оставането в ЕС, други, основно измежду хедж фондовете, подкрепиха излизането от общността.

© Reuters

Въпреки че някои големи банки подкрепят оставането в ЕС, други, основно измежду хедж фондовете, подкрепиха излизането от общността.


"Малкият бизнес демонстрира много по-малка подкрепа за ЕС. Той обичайно не се възползва от предимствата, които предоставя свободният износ към ЕС, но въпреки това е задължен да се съобразява с всички европейски правила и регулации", обяснява проф. Джон Къртис от Стратклайдския университет.


"Има и образователен аспект. Има силна връзка между степента на образование и симпатизантите в лагера, борещ се за оставане в ЕС. Големите бизнеси обичайно наемат кадри с висше образование, докато местните предприемачи по-рядко имат висше образование", добавя още Къртис, потвърждавайки статистиката, че образованите британци са привърженици на ЕС.


Официалната позиция Конфедерацията на британската индустрия (CBI) е много по-различна от заетата през 1975 г. твърдо проевропейска такава. Генералният директор Каролин Феърбеърн заявява:


"Не е наша работа да казваме на хората как да гласуват. Нашата роля в CBI е да им помогнем да направят информиран избор."


Феърбеърн обаче добавя: "Значителните 80% от членовете ни обаче смятат, че оставането в ЕС е най-добро за техните бизнес".


Изследванията, които публикува конфедерацията в голямата си част подкрепя оставането в ЕС. Последният му доклад сочи, че излизане от общността ще причини "сериозен икономически шок" и потенциално ще струва на Великобритания около 100 милиарда паунда и около един милион работни места.


Британската търговска камара, която се радва на сериозен брой членове, включително малки и средни предприятия, заема също по-скоро неутрална позиция. Нейният ръководител Джон Лонгуърт си подаде оставката, след като правомощията му бяха суспендирани заради изказване, според което дългосрочните перспективи на Великобритания ще бъдат "по-светли" извън Европейския съюз.


Бизнесът освен това сега е много по-предпазлив в решенията си и публичните си изказвания, след ситуациите, които се създадоха на предходния референдум, както и на общественото допитване за независимостта на Шотландия.


"Всяка намеса от бизнеса преди беше критикувана в социалните мрежи като нелегитимна и недемократична. На тези прояви се гледаше като на опит да се заплашват гласоподавателите от "лондонския елит"", коментира историкът Робърт Саундърс.


Днес обаче според Саундърс ситуацията е различна:


"По-силно е усещането, че частният сектор има правото да говори по европейския въпрос, щом се има предвид колко силно свързан е той с търговията".


За да се вслушат обаче избирателите в бизнеса, трябва да се елиминира усещането, че само мултинационалните компании държат страната да остане в ЕС.


Същото впечатление е било познато на електората и пред 1975 г.


"Мобилизирането на бизнес сектора рискува да изправи един срещу друг профсъюзите, а от това ще спечелят твърденията на левицата, че Европа е "клуб на богатите". Нищо не може да мобилизира така профъюзите така, както кампания, от която могат да спечелят шефовете им", добавя още историкът.


Проблемът е разрешен, като в основна точка на дебата се превръща създаването на работни места. Само тогава ръководството и работниците започват да защитават една и съща кауза рамо до рамо.


Когато производителят на коли British Leyland заявява, че ще трябва да съкрати бизнеса си с 25%, ако гласоподавателите изберат Великобритания да напусне ЕС, за профсъюзите това се оказва достатъчно силен аргумент, за да подкрепят оставането.


Днес обаче няколко профсъюза агитират за напускане на ЕС, като твърдят, че блокът е именно "клуб на богатите" и проповядва икономически съкращения и антисоциални политики.


Заключението е, че за последните 41 години старите социални и класови разделения са си отишли. На този фон позициите на бизнеса и профсъюзите са много по-фрагментирани.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Британския бизнес от доста време не е британски, немците им изкупиха всичко от което се правят пари.

 2. 2 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Надявам се, здравият разум във Великобритания да победи. Излизането и от ЕС, ще има тежки последици и за двете страни.

  chavo64
 3. 3 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 2116 Неутрално

  Излязат ли ще се види, че хич няма да е толкоз лошо. Веднага ще се сключат споразумения и т.н. и адио на брюкселските простотии. И просто на бркюселските зелки ще им светне .... какви са зелки и, че може без самите тях.

 4. 4 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  Простотията - общ враг на българи, австрийци и британци:

  "Има и образователен аспект. Има силна връзка между степента на образование и симпатизантите в лагера, борещ се за оставане в ЕС. Големите бизнеси обичайно наемат кадри с висше образование, докато местните предприемачи по-рядко имат висше образование", добавя още Къртис, потвърждавайки статистиката, че образованите британци са привърженици на ЕС.

 5. 5 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  [quote#3:"Хи-хи"]Веднага ще се сключат споразумения[/quote]

  Щом си казал....
  Barack Obama has warned Britain’s voters that it could take up to a decade to strike a trade deal with the United States from outside the European Union
  http://www.theguardian.com/politics/2016/apr/24/leave-campaign-obama-trade-warning-eu-referendum

  The best way to predict the future is to invent it.
 6. 6 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  [quote#3:"Хи-хи"]Излязат ли ще се види, че хич няма да е толкоз лошо. Веднага ще се сключат споразумения и т.н. и адио на брюкселските простотии.[/quote]

  Пишеш на ангро! "Колко е хубаво вън" описа голям норвежки политик. Големи усложнения чакат британците при излизане от ЕС!
  Единствената полза ще бъде за Русия, която желае разединен ЕС, за да си продава стоката/нефт, газ/ с отделни изнудващи договори!
  Повече четене, по-малко писане ти пожелавам.

 7. 7 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3579 Весело

  [quote#1:"442"] немците им изкупиха всичко от което се правят пари.[/quote]
  Точно така. Например "Индепендънт" е собственост на немеца от източния отдел на ЩАЗИ тов. Лебедев...

  Доброто е заразно
 8. 8 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#2] от "chavo64":

  Така е, но мисля, че по-тежко би било за самите тях.

  Fail with honour then succeed by fraud
 9. 9 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  [quote#4:"cinik"]Простотията - общ враг на българи, австрийци и британци: [/quote]

  За съжаление, ужасно си прав - пример са изборите в България.
  Простотията решава - лесно подкупна, немислеща, първосигнална.
  Тя решава кой да стои на кормилото на властта.

 10. 10 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 838 Весело

  [quote#3:"Хи-хи"]Излязат ли ще се види, че хич няма да е толкоз лошо. Веднага ще се сключат споразумения и т.н. и адио на брюкселските простотии.[/quote]
  Абе, популизма е двупосочен, та не се знае колко ще са изгодни сключените споразумения и дали ще компенсират новите неудобства. Отделно, че се сещам за едни британци, които съвсем скоро имаха референдум за отделяне от Англия, та ги спря само това, че ако се отделят от Англия ще се отделят и от ЕС. Та в тази посока, ако Англия се отдели от ЕС, то тези ще имат двоен стимул — хем вън от Англия, хем вътре в ЕС... Та както писах, популизма е двупосочен.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 11. 11 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1394 Весело

  Абе защо говорим за малкия бизнес, които е голямо нищо в УК, без да визираме че наѝ-големите данакоплатци са международните компании и техните служители, американски капитали, чиито седалища за Европа са в Лондон поради близкия език ... не знам що си молят, че е проблем преместването в друга страна в Европа ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 12. 12 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 2116 Неутрално

  До коментар [#6] от "Alexander97":

  Направо ще рухнат, а... ЕС трябва да бъде пренаписан. Ама това няма да го направите, вий, четящите. А това с газта дето си го напляскал ... германците си го купуват с отделни тарикатски договори...

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11443 Неутрално

  Вижда се нова тенденция в света-регионите срещу международните концерни

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Кой иска оставане в ЕС - британците от малцинствените групи ( мюсулмани, черни, индийци етс.), хората, които са първо поколение британци, международните концерни, големите банки, НПО-сектора, ЛГБ -сектора, британците с леви политически убеждения.

  Кой иска напускане на ЕС - британците N-то поколение, британците с по-светъл цвят на кожата, малкия бизнес, средния бизнес, бизнесът в сферата на производството, хетеросексуалните британци, британците с десни политически убеждения.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK