България и още 19 държави се разбраха за обща Европейска прокуратура

Цецка Цачева, министър на правосъдието.

© Надежда Чипева, Капитал

Цецка Цачева, министър на правосъдието.Съветът на ЕС по правосъдие съобщи, че днес 20 държави са постигнали политическо съгласие за създаването на новата Европейска прокуратура. След като новата служба започне работа, независимите европейски прокурори ще разполагат с правомощия да извършват разследвания и да повдигат и поддържат обвинения за престъпления, засягащи бюджета на ЕС, като корупция или измами с общностни средства, или трансгранични измами с ДДС, отбелязва Европейската комисия.


"Настъпи моментът категорично да заявим своята подкрепа за този толкова важен европейски проект – създаване на Европейска прокуратура, и да отстояваме нейната ефективност. Това ще зависи най-вече от лоялното сътрудничество между всички държави-членки срещу престъпните посегателства на общия ни европейски бюджет". Това заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева по време на заседанието, цитирана от пресцентъра на Министерството на правосъдието.


Тя подчерта, че за България е важно Службата на Европейската прокуратура да бъде единна и неделима, ефективна и независима, за да внася успешно обвинения срещу извършителите на престъпления срещу европейски фондове и да възстановява средства в европейския бюджет в полза на всички европейски граждани.
Всяка година в Европа


националните бюджети губят приходи от ДДС от поне 50 млрд. евро


заради трансгранични измами. Транснационалната организирана престъпност трупа печалби от милиарди евро всяка година със заобикалянето на националните правила и избягването на наказателно преследване. Извън областта на ДДС, през 2015 г. държавите от ЕС установиха и съобщиха на ЕК за нередности, свързани с измами за около 638 милиона евро. Средствата за борба с широкомащабните трансгранични финансови престъпления, с които разполагат националните прокурори, са ограничени. Новите европейски прокурори ще започват бързи разследвания в цяла Европа и ще осъществяват постоянен обмен на информация, информира БТА.


Европейската прокуратура ще действа като единна прокуратура


на територията на всички участващи държави


от ЕС. Тя ще бъде високоспециализирана и независима служба извън съществуващите институции и служби на ЕС. Европейската прокуратура ще действа в интерес на ЕС и няма да иска, нито да приема указания от институциите на ЕС или от националните власти.


Тя ще включва централна служба и децентрализирано ниво, състоящо се от командировани европейски прокурори, установени в приемащите държави, които същевременно ще продължават да изпълняват функциите си като национални прокурори. Службата на централно равнище ще упражнява надзор върху разследванията и повдигането и поддържането на обвиненията на национално равнище, за да се осигурят съгласуваност и единен подход в ЕС.


Ако Европейската прокуратура се заеме с дадено разследване,


националните власти няма да упражняват правомощията си


по същото престъпно деяние.


Европейската прокуратура ще може да разследва престъпления срещу бюджета на ЕС, както и измами с ДДС, като например измами със средства на ЕС над 10 000 евро и трансгранични измами с ДДС над 10 милиона евро. Тя ще може да извършва бързи трансгранични действия, без да е необходимо да прибягва до бавни процедури за съдебно сътрудничество. Тя ще повдига обвинения срещу уличените направо пред националните съдилища. Това би трябвало да доведе до по-успешно наказателно преследване и възстановяване на парите от измамата.


Европейската прокуратура ще отговаря за наказателното разследване, докато Европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ) ще продължи да се занимава с административно разследване на нередностите и измамите, засягащи финансовите интереси на ЕС. Този подход ще осигури възможно най-голяма защита на бюджета на ЕС с увеличаване на броя на осъдителните присъди и на размера на възстановените средства.


Засега новата структура е подкрепена от Австрия, Белгия, България, Германия, Гърция, Естония, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Финландия, Франция, Хърватия и Чехия. Европейският парламент трябва да даде съгласието си, преди регламентът за функционирането й да бъде приет окончателно. Други държави от ЕС могат също да се присъединят по всяко време.

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vladek
  vladek
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Цацата, Гоцето и спонсорите питахте ли ги?

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Ега ти заглавието, като че ли България е водеща в инициативата.

 3. 3 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Щеше да е по-лесно да напишете кой не е подкрепил решението, Полша явно пак е контра, изненадва ме че Швеция също липсва. А тази прокуратура няма ли да дублира местните или изземва функцията?

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8145 Неутрално
 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  Европейската прокуратура ще действа като единна прокуратура

  на територията на всички участващи държави

  от ЕС. "Дано стане.

 6. 6 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Добра новина!
  тогава пеевски и другите олиго-мутри ще трябва да крадат само от местния бюджет. Тогава и цацаров ще се притеснява за по-малко опраскани дела. Не че и сега толкова се е запритеснил.

 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 5244 Весело

  Ще "повишим" нивото на Европрокуратурата със "невероятен капацитет"...

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Noise, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 8. 8 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Ако може Европейската прокуратура да извършва разследвания и да повдига обвинения по националното българско законодателство, би било чудесно! Да започнат с КТБ, Белене, Бисеров, газовите договори, български прокурори и полицаи! Мисля, че ще имат доста работа и успехи в малка България!

 9. 9 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2188 Неутрално

  А прокуратурата ще разследва ли цацаратурата?

 10. 10 Профил на пасъм
  пасъм
  Рейтинг: 521 Весело
 11. 11 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4655 Неутрално

  Цацаров ли ще оглави тази европрокуратура?

 12. 12 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2091 Весело

  До коментар [#9] от "stedim":
  Някои си го представят така:
  Главен европейски прокурор - цацаров/нарочно с малки букви/.
  Ръководител на европейското следствие - пеевски.
  Шеф на европейската адвокатска колегия - адвокат Марковски....

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4655 Неутрално

  До коментар [#13] от "eti mehter":

  По-добре европейска от Ердоганска прокуратура!

 15. 15 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Найс! Нямам нищо против и федерална полиция, съдилища ...Ще се гордея че съм гражданин на СЕЩ

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11213 Неутрално

  Има голямо дублиране национална, европейска,ОЛАФ ...
  Да си разделят сегашния бюджет според ефективността си...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#13] от "eti mehter":

  Ти за коя държавност пак говориш? Тази дето я има или онази дето я няма?

 18. 18 Профил на Приказки под шипковия храст
  Приказки под шипковия храст
  Рейтинг: 264 Весело

  Сещам се как направиха Зоополицията в ОДМВР - хванаха един шматарок из коридорите и му казаха "Ти от утре отговаряш за зоопрестъпленията". Оня мигаше твърде озадачено, затова му обясниха: "Всеки месец до пето число ще отговаряш на Окръжно Едно римско тире седемнайсе триста шейсе и осем, че зоопрестъпления няма." В национален мащаб това струваше на бюджета 400 000 лева.
  Нещо ме сърби, че и тази прокуратура ще е така - един от Окръжна прокуратура ще пише месечен отчет, че на територията престъпления с ДДС и фондове няма.

 19. 19 Профил на Приказки под шипковия храст
  Приказки под шипковия храст
  Рейтинг: 264 Весело

  А-а-а, те били имали "политическа воля" да я направят Европейската прокература... Значи оттук нататък бройте около 25 години, пък щом и татковината е вътре - може и да не си губите времето.

 20. 20 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Жалкарии, как сте - ристу подкрепя ли общата европейска прокуратура, а ?
  Или само щото я подкрепя Цецка, е кофти ? ;)

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 21. 21 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 883 Неутрално

  А-а-а, те били имали "политическа воля" да я направят Европейската прокература... Значи оттук нататък бройте около 25 години, пък щом и татковината е вътре - може и да не си губите времето.
  —цитат от коментар 19 на Приказки под шипковия храст

  http://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/manfred-veber-borisov-i-pravitelstvoto-rabotyat-za-stabilnostta-na-balgariya
  И твоята не е лесна, а ? ;)

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 22. 22 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Ако Европейската прокуратура се заеме с дадено разследване,националните власти няма да упражняват правомощията сипо същото престъпно деяние.=========Е честито ! Рухва още една стена от българската държавност. .....А като гледам и коментарите , това не е и проблем дори.
  —цитат от коментар 13 на eti mehter


  В същото време Ердоган хвурля в затвор за обиден туит.... Хаха.. Смешник си ти..

 23. 23 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 827 Весело

  мамин тюфлек...какво ли ще прави сега ....

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 24. 24 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1533 Весело

  Жалкарии, как сте - ристу подкрепя ли общата европейска прокуратура, а ?Или само щото я подкрепя Цецка, е кофти ? ;)
  —цитат от коментар 20 на роджър


  муахаха, добре чей мамата на сичките прокуратури... иначе отидЕ, затри се Европата

 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4101 Неутрално

  За все още малко останалата говоря .
  Гледат и нея да заличат .
  Като тръгнат съдебните дела , ще го изживеете едно към едно .
  .......как някой баварски прокурор , ще взема балкански решения , без да е стъпвал дори там......
  До коментар [#17] от "One Hour":

  Bukalemun
 26. 26 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3698 Неутрално

  До коментар [#23] от "не на безразличието":

  За съжаление тюфлекът няма да е засегнат, нито управляващата пасмина от Герб. Тази прокуратура ще се занимава със съвсем други неща.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 27. 27 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1533 Весело

  Като тръгнат съдебните дела , ще го изживеете едно към едно ........как някой баварски прокурор , ще взема балкански решения , без да е стъпвал дори там...... До коментар [#17] от "One Hour":
  —цитат от коментар 25 на eti mehter


  но пък идеята да пратим Цацаров на мама Меркел изглежда добра :) нека пък да му се порадва и отблизо жената

 28. 28 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  Лошото е, че ще трябва да хрантутим две прокуратури - общата и националната. Националната няма никаква ефективност, а общата ще видим каква ще бъде. Като цяло бюрокрацията в ЕС се разраства, а полза от нея няма никаква. Единствената полза е, че всички властимащи ще могат да уредят на служба съпругите, любовниците, дъщерите си и т.н.

 29. 29 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2794 Неутрално

  "Тя ще включва централна служба и децентрализирано ниво, състоящо се от командировани европейски прокурори, установени в приемащите държави, които същевременно ще продължават да изпълняват функциите си като национални прокурори."

  Кое и как ще бъде не знаем освен от това, което е написано. Така - четем го внимателно. Ще има прокурори към европейската прокуратура. Те ще бъдат командировани в приемащата страна. Но ще продължават да изпълняват функциите си като национални прокурори. Осмисляме прочетеното - в България няма да бъдат изпратени прокурори от други страни. Няколко български прокурори ще бъдат назначени на щат към европейската прокуратура. След което ще бъдат обявени за командировани в България и като европейски прокурори. Но ще продължат да си изпълняват функциите и на български прокурори. Пресъздаваме осмисленото за себе си - няколко български прокурори ще симулират деятелност, за което ще получават и българска и европейска заплата. Кои точно ще бъдат тези прокурори е въпрос с понижена трудност.

 30. 30 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3146 Неутрално

  Х 0000 2017

  Става реч за универсални човешки права и "римско" право.

  пп
  И за растения, понеже екологията е от значение.

  До коментар [#25] от "eti mehter":

  .......как някой баварски прокурор , ще взема балкански решения , без да е стъпвал дори там......
  До коментар [#17] от "One Hour":

 31. 31 Профил на Dalag Rij
  Dalag Rij
  Рейтинг: 292 Любопитно

  До коментар [#29] от "Един препатил":

  "...Във всяка държава членка има поне по един европейски делегиран прокурор, като той е неразделна част от Европейската прокуратура. В работата си европейските делегирани прокурори са подчинени изключително на европейския прокурор и при извършване на възложените им разследвания и действия по повдигане и поддържане на обвинението следват единствено неговите указания, насоки и решения. Когато действат в рамките на мандата си съгласно настоящия регламент, те са напълно независими от националните прокуратури и нямат задължения спрямо тях..."

  Ето и цялото предложение за РЕГЛАМЕНТ НА СЪВЕТА за създаване на Европейска прокуратура: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX :52013PC0534

 32. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 33. 34 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 623 Весело

  Леля Цецка да предложи Цацаров за европейски Прокурор

  "We're not gonna take it! Anymore."
 34. 35 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4176 Весело

  Цацаратурата и нейните създатели не харесват това!
  Вижте коментарите, а също и кой ги прави.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 35. 36 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 431 Неутрално

  ШиШи, Цаци, Боце, Гоце и другите не харесват това.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK