Еврокомисията започна 4 процедури срещу България за нарушения

Еврокомисията започна 4 процедури срещу България за нарушения

© Marko Djurica, ReutersЕвропейската комисия започна този месец четири процедури за нарушения на европейското законодателство, които засягат и България.


Комисията призова днес България и Кипър да направят необходимото градските отпадъчни води да се събират и обработват по подходящ начин. Според законодателството на ЕС градовете следва да изградят необходимата инфраструктура, за да събират и обработват отпадъчните води. Необработените отпадъчни води могат да се превърнат в заплаха здравето на хората и замърсяват водоемите, почвата, крайбрежните и подпочвените води.
България и Кипър досега не прилагат правилно няколко разпоредби. Това е причината комисията да открие наказателна процедура с изпращането на писмо.


Брюксел изпрати мотивирани становища на България, Кипър и Португалия, тъй като не са съобщили за прилагането на новите мерки за автоматичен обмен на данъчни становища.
Държавите от ЕС трябваше да въведат тези мерки до 31 декември миналата година. Новите правила целят да помогнат за ограничаване на трансграничното избягване на данъчно облагане, на агресивното данъчно планиране и на вредната данъчна конкуренция. Първият обмен на информация между всички данъчни администрации в ЕС се очаква през септември. България и другите две държави трябва да отговорят до два месеца. Ако такъв липсва или не е задоволителен, Еврокомисията може да предяви иск пред Съда на ЕС.


Заедно с Хърватия, Кипър, Финландия и Гърция България не е уведомила Брюксел, че прилага изцяло правилата на ЕС за морско пространствено планиране. Срокът за въвеждане на директивата изтече на 18 септември 2016 г. Конкуренцията за морското пространство - за съоръжения за възобновяема енергия, риболов и водни култури, туризъм, добив на суровини, морски транспортни маршрути - очертава необходимостта от управление на водите в Европа по съгласуван начин, отбелязва Еврокомисията По силата на директивата човешките дейности в морето се осъществяват по ефикасен, безопасен и устойчив начин. В директивата се установяват общ подход за държавите от ЕС и минимални изисквания за планирането на морските райони.


Ако България и останалите четири държави не изпълни своите задължения до два месеца, Еврокомисията може да предяви иск в Съда на ЕС.


България се оказа и сред държавите, неприлагащи директивата за исковете за обезщетение при нарушения на антитръстовото законодателство. С тази директива се помага на гражданите и предприятията да искат обезщетение за вреди, когато са жертва на нарушения на правилата на ЕС, като например картели или злоупотреби с господстващо положение на пазара. Директивата дава на пострадалите по-лесен достъп до доказателствата, от които се нуждаят, за да докажат понесена щета, както и повече време, за да представят своите искания.


Държавите от ЕС бяха задължени да приложат директивата в националното си законодателство до 27 декември миналата година. Комисията днес изпраща мотивирани становища до България, Кипър, Чехия, Гърция, Латвия, Малта и Португалия , които не са я уведомили какви мерки са предприели и им дава двумесечен срок да го направят. При липса на задоволителен отговор ЕК може да реши да предяви искове пред Съда на ЕС, се посочва в съобщението

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Неутрално

  ГЕРБ винаги са били отличници ! дори и в наказателните процедури !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално

  А Борисов ходи и дрънка глупости, колко сме велики, по-точно той и как ще помага на Европа по отношение на Балканите. Той България не може да оправи, на други ще помага.

 3. 3 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2755 Неутрално

  Стабилни сме! В постоянен тандем сме с Кипър и в четирите процедури!

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Весело

  До коментар [#4] от "oporna_to4ka":

  нелеп си !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2755 Любопитно

  До коментар [#4] от "oporna_to4ka":

  Да се внушава:" Борисов е виновен ако ни накажат от ЕС"! Тънка игра тролчета!!
  —цитат от коментар 4 на oporna_to4ka


  Защо? Имате ли предложение кой друг би могъл да бъде виновен? Надявам се - не Костов, нали?

 7. 7 Профил на xax
  xax
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Забавлява ме запознатостта на коментиращите с практиките на ЕК.

 8. 8 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 550 Неутрално
 9. 9 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4996 Неутрално

  Добре че е ЕС да ни дисциплинира поне малко.

 10. 10 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3209 Любопитно

  нарушения има при всички държави членки на ЕС!Но тука една група "професори" нарочват някого и безмислено подлайват!Има забатачени проблеми още от времето на Тройната ламя,Бобо 1,Шишарков.....Затова е ЕК за да подсеща и натиска съответното правителство.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 11. 11 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Абе, наште бостанджии знаят ли за какво става въпрос?

 12. 12 Профил на shmatko
  shmatko
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Абе кви са тея глупости?

 13. 13 Профил на Anibаl
  Anibаl
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА": Направо е станал нечетлив.

 14. 14 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2283 Весело

  Време е, за ново, хвърляне на пешкира на татамито!
  От Брюксел надвисват, пак, облаци и някой трябва да го отнесе! Този път, не е ли "третия път", на стомната де!😩

 15. 15 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3907 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Що е то aнти тръстово?

  Ако тършуваш из Конституцията,
  лесно откриваш "монопол".

  Значи... без ЕС да чакаш.
  Вкарай в монопола гол.

  "България се оказа и сред държавите, неприлагащи директивата за исковете за обезщетение при нарушения на антитръстовото законодателство.

  С тази директива се помага на гражданите и предприятията
  да искат обезщетение за вреди, когато са жертва на нарушения на правилата на ЕС, като например картели или злоупотреби с господстващо положение на пазара.

  Директивата дава на пострадалите по-лесен достъп до доказателствата, от които се нуждаят, за да докажат понесена щета, както и повече време, за да представят своите искания.

  Държавите от ЕС бяха задължени да приложат директивата в националното си законодателство до 27 декември миналата година.
  Комисията днес изпраща мотивирани становища до

  България, Кипър, Чехия, Гърция, Латвия, Малта и Португалия ,

  които не са я уведомили какви мерки са предприели и им дава двумесечен срок
  да го направят.

  При липса на задоволителен отговор ЕК може да реши да предяви искове пред Съда на ЕС, се посочва в съобщението"

 16. 16 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 279 Неутрално

  При положение, че картели и монополи са овладели редица основни секторни пазари - горива, телеком, лекарства, храни и т.н., за което си плащат на гербавия башибозук как да бъде имплементирана тази директива? Прави се всичко възможно дрането на обикновения данъкоплатец да продължава - ако може и вечно.

 17. 17 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 279 Неутрално

  При положение, че картели и монополи са овладели редица основни секторни пазари - горива, телеком, лекарства, храни и т.н., за което си плащат на гербавия башибозук как да бъде имплементирана тази директива? Прави се всичко възможно дрането на обикновения данъкоплатец да продължава - ако може и вечно.

 18. 18 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 442 Неутрално

  А, ЕС-оглавците докъде докараха процедурата за неправомерна държавна субсидия при заменките? Какво ни баламосват със семки и бонбонки?

 19. 19 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 442 Весело

  Костов е виновен!
  —цитат от коментар 8 на гражданин


  Виновен е, че не лустроса червените ченгета, Затова пък те него го лустросаха и продължават с останалите българи вече 17 години.

 20. 20 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  Искам да видя наказателна процедура от Брюксел заради срастването на престъпността и съдебната система у нас.

 21. 21 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Ето в такъв момент фен на Орбан и прочии въшливоградци трябва първо да се изпъне в цял ръст и:
  а) да отсече как страната им е горд орел който никой не може да му казва как да лети,
  б) после да обяви че всички в страната е наред--най-вече монополи, природа, и медийна независимост,
  в) после да добави как запада е прогнил, но той, Орбаниста, и неговия народ богоносец ще спаси световната цивилизация, а ако мъдрите му наставления не се слушат--това е "потискане на малките страни",
  г) ще подчертае, че въпреки всичко дето било "неспазено" според еврейските уловки на запада, трябва още повече фондове да му се дадат,
  д) и накрая вече да разкаже как всички всъщност са се присъединили към ЕС за да бъдат по-вкусни консервите и луканките, и как това че не са станали по-вкусни е фашистка конспирация на Брюксел и признак че ЕС е дефектен.

  С добавка за наши ширини, че за всичко са виновни Костов, Филип Димитров, Огнян Минчев, Дайнов, и че при Тато храни и продукти имаше повече, бяха по-качествени, всички получаваха безплатно море за рождения си ден и свирка от КАТ при всеки стоп, а компютрите и пералните и телевизорите бяха толкова добри, че коварния запад специално ни задуши индустрията, за да не може нито Перла нито Правец да се конкурира с тях и да им вземе пазарите, а наши предатели го позволиха това срещу три хамбургера и чифт дънки, и заради този нож в гърба запада е длъжен да ни издържа завинаги, а ние да живеем не според правила под които сме се подписали, а според както ни тласне националния дух и българския бог, всички съседни земи са наши и ще си ги вземем обратно, а това че в Испания може да се женят гейове е причината при нас да има ниска раждаемост, аминь!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK