Брюксел: Растежът на икономиката продължава, но заплатите се вдигат бавно

Брюксел: Растежът на икономиката продължава, но заплатите се вдигат бавно

© ReutersТази година икономиката на еврозоната е на път да отбележи най-силния си растеж от десетилетие, като се очаква реалният темп на нарастване на брутния вътрешен продукт (БВП) да бъде 2.2 на сто. Това е значително повече от прогнозираните през пролетта 1.7 на сто, съобщи при представянето на есенните си прогнози Европейската комисия.


Световните агенции посочват, че подобен темп би бил най-високият от 2007 година.


Очаква се икономиката на Европейския съюз също да се представи по-добре от предвиденото, като отбележи силен растеж от 2.3% тази година в сравнение с прогнозирания през пролетта растеж от 1.9 на сто.
Еврокомисията прогнозира растежът и в еврозоната, и целия ЕС да бъде 2.1% през 2018 г., при по-рано предвижданите 1.8% и 1.9% съответно за валутния съюз и за ЕС.


Очакванията на Брюксел за 2019 г. са темпът и в двете зони да се забави до 1.9 на сто. Растежът надхвърля прогнозите, но се очаква известно забавяне.


През тази година европейската икономика постига значително по-добри от очакваните резултати, подкрепена от устойчивото лично потребление, по-силния световен растеж и намаляващата безработица. Инвестициите също нарастват на фона на благоприятните условия за финансиране и значително по-оптимистичните икономически нагласи поради намаляването на несигурността.


Икономиките на всички държави в ЕС бележат растеж, а на трудовите пазари се наблюдава подобрение при бавно нарастване на заплатите.


Променящ се политически контекст


Въпреки че цикличното възстановяване продължава вече 18 поредни тримесечия, то остава непълно, като например на трудовия пазар се наблюдава стагнация, а нарастването на заплатите е необичайно бавно. Заради това повишаването на БВП и инфлацията все още зависят от политическата подкрепа.


Европейската централна банка запазва много гъвкавата си парична политика, докато други централни банки по света започват да повишават лихвените равнища. Очаква се някои държави от еврозоната да прилагат експанзионистични фискални политики през 2018 г., но прогнозите са, че цялостната фискална позиция на еврозоната ще остане неутрална.


Стагнацията се запазва


Създаването на работни места се запазва, като се очаква условията на трудовия пазар да бъдат благоприятно повлияни от насърчения от вътрешното търсене растеж, умереното нарастване на заплатите и структурните реформи, прилагани в някои държави от ЕС.


Очаква се през тази година средното равнище на безработицата в еврозоната да бъде 9.1 на сто - най-ниското от 2009 година, като общият брой на заетите достига рекордна стойност. През следващите две години се очаква безработицата да спадне още повече - до 8.5% през 2018 г. и до 7.9% през 2019 година.


Прогнозите са, че безработицата в ЕС тази година ще достигне 7.8 на сто, а през 2018 г. и 2019 г. ще се понижи съответно до 7.3% и 7%. Очаква се скоростта на откриване на работни места да се забави, тъй като ефектът на временните фискални стимули в някои страни премина, а в други възниква недостиг на умения.


Умерена инфлация


Общата инфлация при потребителските цени се колебаеше през първите девет месеца на годината под влиянието на основния ефект на енергията. Същинската инфлация, която изключва цените на енергията и непреработените храни, от друга страна нараства, но остава умерена, като отразява ефекта от продължителен период на ниска инфлация, слабо нарастване на заплатите, както и запазваща се стагнация на трудовия пазар.


Очаква се инфлацията в еврозоната тази година да достигне 1.5%, като прогнозите са, че през 2018 г. ще спадне до 1,4 на сто, а през 2019 г. ще се покачи до 1.6%.


По-добри циклични условия


Очаква се по-значително от предвиденото през пролетта подобряване на състоянието на обществените финанси в еврозоната, което до голяма степен се дължи на повишаването на растежа.


Предвижда се номиналното салдо на държавния сектор да се подобри в почти всички държави от ЕС. Ако политиката остане непроменена, се очаква общото съотношение на дефицита по консолидирания държавен бюджет към БВП да спадне до 0.8% през 2019 г. (1.1 на сто през 2017 г. и 0.9 на сто през 2018 г.), докато съотношението на дълга към БВП се очаква да се понижи до 85.2 на сто (89.3% през 2017 г. и 87.2% през 2018 г.).


Уравновесени заплахи


Заплахата икономическите процеси да се окажат по-благоприятни или по-неблагоприятни са уравновесени до голяма степен. Основните неблагоприятни фактори са външни, свързани с повишено геополитическо напрежение (например на Корейския полуостров), евентуални по-рестриктивни глобални финансови условия (например поради засилено избягване на опасностите), икономически реформи в Китай или удължаване на срока на протекционистични мерки.


В ЕС неблагоприятните фактори са свързани с изхода на преговорите за напускането на Великобритания, по-силно поскъпване на еврото и по-високи лихвени равнища в дългосрочен план.


Намаляващата несигурност и повишаването на доверието в Европа могат да доведат до по-силен от очаквания растеж.
Заради преговорите по условията за напускането на Великобритания прогнозите за 2019 г. се основават на чисто техническо допускане, че търговските отношения между ЕС и Лондон ще се запазят.

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4012 Разстроено

  С Тази чиновничека каста бъдещето на ЕС не е розово.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на patsis
  patsis
  Рейтинг: 2323 Весело

  Е, що да се вдигат заплатите?
  Стига с туй развъждане на работническа аристокрация! Тя вече не е нужна - капитализмът победи навсякъде!
  Сега трябва да растат печалбите, не заплатите!

 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Най- силният растеж на икономикатана ЕС от десетилетие!
  А мурзилките предвещаваха крах, патамучта ЕС няма да търгува с рООсия.

 4. 4 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2703 Весело

  Ами явно Брекзитът действа мобилизиращо на Европа...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 5. 5 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Това се постига с печатането на евро. Балонът ще се спука накъде зад ъгъла.

 6. 6 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 718 Неутрално

  С Тази чиновничека каста бъдещето на ЕС не е розово.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Каста? В целия ЕС има по–малко чиновници отколкото в градове като Лондон, Париж и дори Кьолн.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 7. 7 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#5] от "12345":

  Вие въобще знаете ли какво точно говорите?

 8. 8 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  изритването на всякакви левичари, зелени, либерали няма как да не даде добри резултати - в това число и у нас

  never mind the bollocks
 9. 9 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Ако се въведат санкции върху данъчните райове и места за пране на пари като Люксембърг, Малта, Ман и други даже и по-добре може!

  Умерен толераст
 10. 10 Профил на slf58372252
  slf58372252
  Рейтинг: 30 Весело

  До коментар [#2] от "patsis":

  Повишаването на заплатите е пряка инвестиция в икономиката, а те са функция на повишената производителност, съответно и на ръста в икономиката. Българският предприемач е вече наясно, че с минимална заплата може да привлича само временно заети лица, от които не може да очаква принадена стойност.

 11. 11 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 885 Неутрално

  До коментар [#5] от "12345":Вие въобще знаете ли какво точно говорите?
  —цитат от коментар 7 на Бай Благой


  Много добре даже. Нарича се QE и в техния случай има различни форми през последните години.

 12. 12 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Еми работодателите да започнат да плащат по-високи заплати.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Е, що да се вдигат заплатите?Стига с туй развъждане на работническа аристокрация! Тя вече не е нужна - капитализмът победи навсякъде!Сега трябва да растат печалбите, не заплатите!
  —цитат от коментар 2 на patsis


  Тоест, сега вече отричаме свободния пазар, този на труда?

 15. 15 Профил на Carrera Panamericana
  Carrera Panamericana
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Икономически растеж със стагнация на заплатите означава само предприемаческата класа да жъне плодовете на растежа, докато гоите работят все повече и гледат резултатите си зад витрината.

  Точно такъв процес върви и в САЩ от 70-те години насам – индустриите стават все по-ефективни и изискват все по-малко хора, но това не се отразява на доходите на (все още) работещите.

 16. 16 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  До коментар [#3] от "4ort":
  Тя и икономиката на Русия ще поразне с толкова според прогнозите на МВФ, а мразилките тиктакаха и хвърляха боб след колко седмици ще фалира.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 17. 17 Профил на patsis
  patsis
  Рейтинг: 2323 Весело

  До коментар [#14] от "anarhochristian":

  Къв свободен пазар, бре! Важното е на госпожите и господата "работодатели" да им е добре!

 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10327 Неутрално

  Няма да има пари за работниците, действайте... :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK