Евродокладът за Румъния остро критикува спорни политически решения

Евродокладът за Румъния остро критикува спорни политически решения

© European Centre for Disease Prevention and ControlВъпреки ангажимента на румънското правителството да работи за отпадане на механизма за сътрудничество и проверка възможно най-скоро, напредъкът по постигането на препоръките в януарския доклад бе повлиян от политическата ситуация. За девет месеца Румъния смени две правителства, а растящото напрежение между държавните власти направи сътрудничеството помежду им все по-трудно.


Това казва Европейската комисия в доклада за напредъка на Румъния по механизма за сътрудничество и проверка.


През януари 2017 г. Брюксел направи 12 ключови препоръки, които ако бъдат изпълнени, ще доведат до завършването на механизма.
Според Европейската комисия положителният напредък и продължителните добри резултати в борбата с корупцията бяха поставени под въпрос от събития като опита на предишното правителство да декриминализира някои случаи на злоупотреби със служебно положение.


Появиха се и противоречия в дискусиите за предложеното преразглеждане на правосъдните закони в края на август. Критиките срещу съдебната система и съдебните решения остават проблемен въпрос в обществения дебат, пише в доклада.


Еврокомисията възнамерява да оцени напредъка до края на 2018 г. и е готова да предостави допълнителна помощ на Румъния, за да изпълни препоръките и това да доведе до отпадане на механизма, се посочва в доклада.


Мониторингът продължава


В т.нар. технически доклад за Румъния се подчертава, че той е фокусиран върху изпълнението на 12-те препоръки, които бяха отправени в предишния преглед на напредъка, одобрен в края на януари 2017 г. Повечето от тях засягаха отговорността и отговорността на властите и вътрешните гаранции за необратимост на реформирането на правораздаването. Когато се изпълнят всички препоръки, механизмът за мониторинг ще отпадне.


Още при отчитането на изпълнението на първата препоръка - за въвеждане на солидна и независима система за назначаване на висшите прокурори според прозрачни критерии - става ясно, че тя не е изпълнена и мониторингът ще продължи за Румъния. Конкретният случай е кампанията за натиск над министъра на правосъдието да започне процедура за отстраняване на главния прокурор на страната и главния прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията.Така се стигна до предложение от август за поправка на три закона, което не беше преминало през политически консултации и не разполагаше с очаквана оценка на ефекта от прилагането им.


През септември се стигна до конфликт с Висшия съдебен съвет и подкрепата на повече от половината магистрати в страна на позицията му, че промяната няма да подобри прозрачността и контрола над процедурите за определяна на висшите прокурори в Румъния.


Министерството обяви, че това мнение е с препоръчителен характер, а през октомври инициативата му бе поета от парламента - отново без да се обсъди с правосъдните органи.
Подготвяните и през ноември промени биха засилили значително властта на министъра над прокуратурите и тяхната оперативна и кадрова независимост, се казва в доклада. Обещанието на парламента да се консултира с Венецианската комисия не е изпълнено и до днес.


Атаки в медиите


По препоръката за Кодекс за поведение на депутатите, който да гарантира, че членовете на парламента и парламентарният процес зачитат независимостта на съдебната система, Брюксел отбелязва, че в предишните доклади се признава успеха на съдебните преследвания и присъдите срещу много видни фигури като знак за съдебна независимост.


Новият Кодекс за поведение на депутатите бе приет от двете камари на парламента през октомври 2017 г., но клаузата за зачитане на разделението на властите е твърде обща, посочва Брюксел. Затова установяването на нарушения и налагането на санкции за прекомерни критики срещу съдебната система може да се нуждае от практически примери и насоки.Румънският Върховен съвет на магистратурата, който гарантира независимостта на съдебната система от политически и медийни атаки, е взел две решения, според които медийни или политически изказвания са нарушавали независимостта на съдебната система и седем решения, че определени изявления са навредили на независимостта или професионалната репутация на магистрати. За периода на доклада критиките срещу съдебната система и магистратите в медиите са били особено силни и чести.


Липса на прозрачност


По препоръката за реформа на Наказателния кодекс еврокомисията посочва, че макар някои развития да са насочени към изпълнение на изискванията на Брюксел, други повдигат въпроси за стабилността на реформата и прозрачността на процеса.


През 2017 г. бяха взети законодатели решения, лишени от прозрачност и предвидимост, и без да е направена консултация със съответните власти.


Брюксел припомня, че през януари Социалдемократическата партия се опита да декриминализира някои случаи на злоупотреби със служебно положение, предизвиквайки масови протести. След тези процеси правителството промени курса и промяната включваше по-включващ и прозрачен процес, но все още има изключения. Пример за това е промяната в съдебното законодателство, предложена през август.


Заключение


През деветте месеца след публикуването на доклада от януари 2017 г. бе постигнат значителен напредък по редица препоръки. Въпреки добрия напредък по някои от тях, импулсът за реформи през 2017 г. бе загубен, което забави изпълнението на останалите препоръки и рискува да отвори въпроси, които в януарския доклад се смятаха за приключени, посочва еврокомисията.


Предвид това, макар някои въпроси да са почти напълно завършени, еврокомисията не може все още да заключи, че всяка от препоръките е на този етап задоволително изпълнена. ЕК продължава да е на мнение, че с лоялно сътрудничество между държавните институции, политически курс, твърдо отстояващ предишните постижения и при зачитането на независимостта на съдебната система, Румъния ще може да изпълни останалите препоръки в близкото бъдеще.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6615 Любопитно

  Значи напразно румънците се дърлиха да правят мили очи на ЕК!
  Мониторингът на България тихо, мирно си остава , а на Румъния ЗА НАТЕГАЧЕСТВО и дърпат ушите !!!

  [email protected]
 2. 2 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 316 Неутрално

  С крадливи комунисти на кормилото - сигурен регрес.

 3. 3 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1355 Любопитно

  Чакайте бе, според форумните капацитети Румъния е на светлинни години пред нас, всичко там цъфти и връзва!
  Пък то.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 4. 4 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Добре де, защо за румънците доклада е толкова детайлен с множетство конкретни примери, събития и имена, а нащият е само общи приказки и неясни фрази. Ако бяха вкарали в доклада ни малко повече детайли щеше да е съвсем друго. Правят ни мнооого лоша мечешка услуга.

 5. 5 Профил на Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#3] от "pag":

  Аз не знам след този доклад на румънците да им са намалили заплатите и пенсиите до тези в България.
  Не съм чул да са ги бомбардирали и повредили инфраструктурата и икономиката. Не са смъкнали до нашето ниво...

 6. 6 Профил на Devils Slide
  Devils Slide
  Рейтинг: 1528 Весело

  До коментар [#3] от "pag":

  Гахахаха, това е удар с мокър парцал по некои 'капацитети'

  Persistence of Time
 7. 7 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Оказва се , че румънските успехи са само в очите и устите на около 5 организацийки защитаващи интересите на БСП , която от своя страна брани интересите на Русия .
  "Патриоти" !

 8. 8 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#5] от "Star Trek Discovery":


  До коментар [#3] от "pag":Аз не знам след този доклад на румънците да им са намалили заплатите и пенсиите до тези в България. Не съм чул да са ги бомбардирали и повредили инфраструктурата и икономиката. Не са смъкнали до нашето ниво...
  —цитат от коментар 5 на Star Trek Discovery


  Заплатите не са им намалили , защото както и у нас те са отговорност преди всичко на работодателите , а не на декретиви от правителството .
  Колкото до икономиката - и вчера в Дневник даже имаше информации за добри тенденции , но като пуснеш стара плоча тя си върти само на повреденото място !

 9. 9 Профил на ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  Рейтинг: 565 Неутрално

  'Начи, румуните ги критикуват, защото има вероятност да 'фане дикиш. Наш'те тупанье - каквото и да им приказваш, те се радват някой да ги потупа по рамото пред камера и са сигурни, че това е белег на просперитет.

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 10. 10 Профил на Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#8] от "aboto":

  Напротив точно в Дневник и Капитал съм чел доста статии за икономическият растеж на България. Даже бях останал с впечатление, че сме почнали и да вързваме.

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7563 Неутрално

  Това си е направо двоен стандарт. Ние една препоръка не сме изпълнили и пак по-меко се отнасят с нас, а румънците сума реформи направиха ,корумпирани политици осъдиха и пак ги критикуват.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK