На какво се дължи поразителният възход на неофашисти в Полша

На какво се дължи поразителният възход на неофашисти в Полша

© ReutersКато във всяка страна в Европа, включително в САЩ, в Полша отдавна има крайнодесни, неофашистки групички. Има и ограничен брой радикални екоактивисти, а също застъпници на есперантото, както и някои други.


Но за две и половина десетилетия след края на комунизма полските неофашисти никога не са били достатъчно на брой, за да бъдат взимани на сериозно. Дори след като започнаха преди няколко години да организират походи на 11 ноември - Деня на независимостта на Полша, който вече се отбелязва с официални церемонии, никой не се замисляше много за няколкото стотици футболни хулигани по стадионите.


Тази година се отзоваха 60 хиляди души. Въпреки че не всички бяха неофашисти, сред тях имаше значителни групи (главно мъже), които стояха под имената на националистически групировки отпреди войната и зад расистки лозунги като "Бяла Европа" или "Европа ще бъде бяла", или "Чиста кръв".
В опит да представи похода като нормална патриотична проява репортер от полската държавна телевизия интервюира един от участниците и пред камерата бодро му зададе въпроса защо е дошъл. "За да изгоним евреите от властта", отвърна той - неудобен отговор за проправителствения журналист, който бързо се отдалечи.


Управляващите


Какво се е променило? Отговорът отчасти има общо със сегашната популистко-националистическа управляваща партия "Право и справедливост", която приветства и насърчи съботния поход като "патриотична" проява, макар да знаеше кой стои зад нея.


Полската полиция, обучавана някога да пази обществото от неофашисти, този път арестува 50 членове на продемократична група, която устрои контрапротест, и не направи нищо да спре "патриоти", които се сбиха с друга група контрапротестиращи.


Държавните медии, рупори на управляващата партия, отразиха похода обширно и в положителен дух. Докато пишех този коментар, нито един правителствен служител не беше осъдил лозунгите или организаторите.


Ролята на църквата


С огромно съжаление трябва да заявя, че отговорът има нещо общо и с част от Полската католическа църква. Въпреки че висшата църковна йерархия (включително примасът) осъждат радикални лозунги и групировки, има неколцина свещеници, които насърчават неофашистката десница.


В деня на похода една полякиня съобщи, че е влязла в църква, пълна с мъже, които имали на ръкавите си ленти с политическите символи на крайната десница. Тя размахала плакат с цитат от папа Йоан Павел Втори, великия папа поляк, "Расизмът е грях", но била изхвърлена безцеремонно.


Нова международна обстановка


Променен е също и международният контекст. В наши дни неофашизмът и откритият расизъм вече не са от компетенцията само на национални партии. Отчасти като последица от отворените граници в Европа, срещу които възразяват, привържениците на тези идеи сега са международни движения.


Големи контингенти от унгарски, словашки и италиански неофашистки групи пристигнаха във Варшава да се присъединят към похода; за първи път международни тролове от "алтернативната десница" активно подкрепяха похода в "Туитър" и други социални медии, като "алтернативна десница" е модерно звучащият термин за неофашисти.


Има и руски ъгъл - въпреки че малцина в сегашното полско правителство са склонни да го признаят. Както навсякъде другаде, съществува руска подкрепа за най-дисонантните крайнодесни елементи в полската политика, особено онлайн. Министърът на отбраната на Полша, полемична фигура и особено гласовит "патриот", също има странни руски връзки.


На какво се дължи поразителният възход на неофашисти в Полша

© Reuters


И накрая, някои от участвалите в похода вярват, че имат подкрепа от САЩ. Речта на американския президент във Варшава преди няколко месеца, написана отчасти от съветници, които разбират езика и мисленето на алтернативната десница, беше възприета като знак за одобрение от управляващата партия. Като съмишлениците си в Шарлотсвил полските неофашисти смятат, че антиислямският език на президента Тръмп има за цел да насърчи и тях.


Но трябва да е ясно, че групите, които се представиха така агресивно във Варшава в събота, не са мнозинство в Полша. Те не са дори значително малцинство. Те са радикална група, която изведнъж се е почувствала окрилена и насърчена от новите условия в страната им, в Европа и света.


Макар да не задават тона в обществения живот, във Варшава - град, унищожен от фашисти, където по стари сгради още личат дупки от куршумите на фашистки оръжия и където се намира най-амбициозният и красив еврейски музей в Европа - чувството им, че имат право да съществуват, е наистина шокиращо./БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6469 Любопитно

  Фукуяма в началото на 90 -те направи извод за "края на историята", който е същността на ХХ век. Първоначално се срина фашисткият край на историята, а след това комунистическият край , а либерализмът остана сам със себе си.
  И сега пак отначало ......!!!

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4178 Неутрално

  В сравнение с РУСКИТЕ ВЕХТИ ФАШИСТИ,

  полските „неофашисти” са като пансион за девици....

 3. 3 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2513 Неутрално

  Браво Анче изреди една сюрия измислени причини най-глупавата от които е задължителната руска следа и нито дума за нашествието на навлеци от Африка и муслими от Изтока.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 4. 4 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  Тия, поляците, са ми най-противни от вси славяни. След руснаците, разбира се, ама и между тях има тук там свестни.
  Докато свестен поляк не съм виждал.
  Е, виждал съм някоя и друга полякиня, дето става за туй-онуй лятото по морето едно време...

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 5. 5 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  една от причините е реакция на възхода на неокомунизма, на който е представител авторката; друга е силното влияние на откровено фашистка организация като католическата църква в Полша, която е и в корена на изключително силния полски антисемитизъм

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 6. 6 Профил на id
  id
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Anne Elizabeth Applebaum (born July 25, 1964) is an American journalist and ... Gallery of Art. Applebaum has stated that she was brought up in a "very reformed" Jewish family.

  First rule...check your sources...

 7. 7 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 356 Неутрално

  Регресивните левичари разбира се трябва да обявят за неофашист всеки, който не иска аллахакбакровци в страната си.

 8. 8 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2113 Весело

  "предимно мъже" - "изключително" важно уточнение, разбираш ли. Според догмите на културния марксизъм, на който е възпитаник болшевичката писала статията (тя има много такива милата), "потиснатите" от белите хетеросексуални мъже християни групи никога не са "лоши". Няма жени-нацистки, няма гееве-нацисти, няма мюсюлмани-расисти и т.н. Естествено това не е вярно, но такива като Анчето си мислят, че като повтарят едни и същи лъжи ежедневно, и хората ще се вържат все някога. Учат се от верния си съратник Гьобелс - носител на болшевишки ордени и награди преди Хитлер и Сталин да развалят магазина.
  Дневник, следващия път направо преведете някое антрефиле от Salon по темата за "бялата привилегия" примерно, или пуснете очерк за героинята на анти-тръмпистите, подръжничката на терористи и шариата Линда Сарсур. Толкова ви остава, преди да спрем съвсем да ви четем.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 9. 9 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  Има и руски ъгъл - въпреки че малцина в сегашното полско правителство са склонни да го признаят. Както навсякъде другаде, съществува руска подкрепа за най-дисонантните крайнодесни елементи в полската политика, особено онлайн.
  .........................
  Тук е заровено кучето.
  Или Волен Сидеров не бе измислен в кулоарите на КГБ.
  Преди Россия дъвчеше държавите с крайно-ляв екстремизъм, днес го прави същото с крайно-десен.
  Целта си остава същата.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 10. 10 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2113 Весело

  Applebaum has stated that she was brought up in a "very reformed" Jewish family.
  —цитат от коментар 6 на id


  Това на новоговора на нео-марксистите около университетите, Холивуд и медиите в САЩ означава "еврейско семейство, което мрази евреите и най-вече тия в Израел, както и капитализма, демокрацията и личните свободи. На почит са крайно леви идеологии, морален релативизъм и вменяване на комплекс за вина у бели, християни и хетеросексуални.".

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8727 Неутрално

  Махалото се разклаща отново 100 години назад...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Неофашизмът в Полша ще свърши като старият фашизъм в България.
  На края ще дойде Руската Червена Армия
  и ще им раздаде шамари на поляците.
  Ама не като шамарите на Дянков,
  а като шамарите на Сталин.

 13. 13 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Хе, хе...поредната либералистична дъвка. Много ги мъчи сегашното полско правителство та започнаха с манипулациите, неофашисти, расисти и пр.

 14. 14 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  Без да съм експерт, но не бъркате ли неофашизма, с национализма. Според мен поляците, най- после са нахранени и преоткриван християнския си и национален империализъм. Петко Славейков пише, че дори когато не ги е имало като национална държава са държели да имат влияние. Имат такова в католицизма. В софийската католическа черква ръководството са поляци. Защо не българи. Не знам. Сричат думите и четат уж на български. Нека си изживеят национализма. Той завършва винаги, когато разбараш, че тоя който те мачка е твоя сънародник- шеф, съсед, роднина, бивш приятел. Плюс това те са обладани от идеята, че всички ги гледат и , че не падат по- долу от немците.

 15. 15 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Госпожата може би е редно да говори след Бенямин Нетаняху.
  Вашингтон пост.
  Неофашисти?
  Фашистите в Италия не са закачили един евреин докато са били на власт!

 16. 16 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Варшава била унищожена от фашисти????? Във Варшава кьорав фашист не е стъпвал.Стъпвали са националсоциалисти.Ама не е политкоректно да се казва, че Хитлер е оглавявал Националсоциалистическата работническа партия.Щото ще се окаже, че идейно е доста близък на съвременните марксисти.

 17. 17 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#4] от "Athanatos":

  Поляците са велики !!! Това че тебе те дразнят е най-доброто доказателство

 18. 18 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#14] от "grayeagle":

  Те не го бъркат от незнание.

 19. 19 Профил на оuzo
  оuzo
  Рейтинг: 523 Неутрално

  На диктата на неолиберализма мадам.

 20. 20 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 831 Неутрално

  Няма по големи боклуци от неофашистите. Най лумпенизираната сган.

  https://www.youtube.com/watch?v=XnFSb8xcmN4

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 21. 21 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 415 Неутрално

  До коментар [#5] от "hhhuuunnnn":

  "... друга е силното влияние на откровено фашистка организация като католическата църква в Полша."

  Крайно екзотично мнение, на фона на историята на тотална репресия срещу католическата църква в Полша по време на окупацията от Германия.

 22. 22 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 225 Весело

  Истинските фашисти и терористи са в МОСКВА!!!

  Долу рушистите и фашистите
 23. 23 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 415 Неутрално

  До коментар [#10] от "Тюфлекчия":

  "Това на новоговора на нео-марксистите около университетите, Холивуд и медиите в САЩ означава "еврейско семейство, което мрази евреите и най-вече тия в Израел".

  Не съвсем точно. Мрази се с глобалистки ентусиазъм всяка "национална" държава, вкл. и Израел като обявена "еврейска/на евреи държава".

 24. 24 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3834 Неутрално

  До коментар [#14] от "grayeagle":

  но не бъркате ли неофашизма, с национализма. Според мен поляците, най- после са нахранени и преоткриван християнския си и национален империализъм.
  ========
  Бъркаш !
  Карат те да бъркаш ....и ще ти кажа защо !
  В недалечно бъдеще , в Полша има вероятност да бъде организиран пуч.....
  Сега гледат да набъбне всичката народна воля ....и изведнъж ще я пресекат като "пуснато нагорещено стъкло в студена вода" .....
  Днес в Полша се правят демонстрации за какво ли не ....за аборти ....за курорти .......пълна и неконтролируема демокрация на протести.....
  И изведнъж някой ще спре кранчето на демокрацията .
  Ще последва или военна диктатура , или хаос , по подобие на Украйна. ...
  И в двата случая инженерите на тоя развой ще се облагодетелстват....
  И при двата варианта , нуждите от оръжейни доставки ще са налице.....
  В статията , събитията се отразяват като изблик на ксенофобия ,но под това се крият други работи .
  Полша е 30 милионна страна .
  На поляците им е нужен лидер , можещ да ръководи толкова народ. Този като че ли не е много достатъчен.

  Bukalemun
 25. 25 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3688 Неутрално

  поляците помнят СССР , унгарците помнят СССР и как се оцелява в съюзи ...... и БВП расте

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 26. 26 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1415 Любопитно

  Хм..
  Милата Ан, докато се занимаваше с Русия е изпуснала полският патриотизъм.. :)
  А трябваше само да погледне в тубата. Да напише в търсачката Marsz Niepodległości и да гледа.
  Въпросът е, защо сега Ан се е вгледала в полската сцена, след като 2014 година Marsz Niepodległości събра над 150 000 души по улиците на Варшава?
  Сетих се. Право и справедливост отдавна танцуват по нервите на либералните комунета, но през 2014 онези по улиците на Варшава гарантираха, че Полша ще се движи в желания коловоз. Русофобския. Днес, след наплива на брадатите и отказа на Полша да се включи в неокомунярския проект за "мултикултурна" Европа, тези с факлите стават ненужни и вредни, та ще им обърнат внимание. :)
  Русия?
  През 2013-та лошите бяха добри. За малко да запалят руското посолство. Днес руската пропаганда им е замъглила мозъка и лозунгите са други, жертвите - също.

  Ecrasez l’infâme
 27. 27 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  До коментар [#24] от "eti mehter":

  Военната диктатура е пробвана в Полша и НЕ проработи.
  И това във време, когато руските танкове може да помогнат на Войчех Ярузелски.
  Не можаха да го докарат.
  Поляка не е готов да преклони глава пред никой диктатор. Няма причини това да се промени.

  Поляка свежда глава само пред.....две чаши червено вино. Това, обаче е друга работа.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 28. 28 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Поляците останаха едни от малкото що-годе нормални хора на тая планета.

 29. 29 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  До коментар [#26] от "Graf":

  Преди години гледах един филм за руски неонацисти. Да,
  колкото и да е странно и там има.
  Фантастика....леко.
  Двама от тях се гмурват в едно езеро и изплуват в...1943-та година преди да е обърната войната срещу Хитлер.
  Финала е как едният руснак трие с керемида пречупеният шибан немски кръст от рамото си....кръв разбира се. Чак тогава разбра нещастника що е то хитлеризъм.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 30. 30 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  До коментар [#28] от "kazushi":

  Те са спирачката пред евентуална агресия на Путлер. Въоръжават се все повече. Отдавна изтървах какво точно имат, но добре се въоръжаваха.
  Никога няма да допуснат пак руски мръсен миризлив ботуш да стъпи на тяхна територия.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 31. 31 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  До коментар [#24] от "eti mehter":

  Разбирам ясно какво точно визираш Ети, но поляците са народ ! Не са юкрейнци !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 32. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3834 Неутрално

  До коментар [#27] от "Росен (Путлер капут)":

  Тогава ще има хаос ....втория вариант. ...
  Брюкселските ценности все повече и по често се сблъскват с полските национални !

  Bukalemun
 33. 33 Профил на otis5
  otis5
  Рейтинг: 283 Неутрално

  НЕ ВЯРВАХ ЧЕ ТОЗИ ВЕСТНИК ШЕ СЕ ВКЛЮЧИ В РУСКИТЕ ФАЛШИВИ НОВИНИ- 60 ХИЛЯДИ НАЦИОНАЛИСТИ И С МАЛКА ПОДКРЕПА НА РУСКИ ВРЪЗКИ НА ВОЕННИЯ МИНИСТЪР МАЧИЕРЕВИЧ-ПРЪВ КОЙТО ВСЪЩНОСТ ПОВДИГНА ВЪПРОСА ЧЕ САМОЛЕТА НА ПОЛСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ БЕШЕ СВАЛЕН А НЕ КАТАСТОФА В РУСИЯ.ИЗОБЩО ДЕЙСТВИЯТА НА ПОЛСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО Е НАСОЧЕНО СРЕЩУ ОЛИГАРХИЧНАТА МАФИЯ В ПОЛША.ПОЛША Е В ИКОНОМИЧЕСКИ И ВОЕНЕН ПРОСПЕРИТЕТ И ТОВА МНОГО ПЛАШИ КУПЕНИТЕ РУСКИ ПРОВОКАТОРИ И ПРОВОДНИЦИ НА ФАЛШИВИ НОВИНИ.ВСЕКИ НАРОД СИ ЗАСЛУЖАВА СЪДБАТА И ПОСЛЕДНОТО МЯСТО В ЕВРОПА И ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИЯ СЛУГИНАЖ.

 34. 34 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  До коментар [#32] от "eti mehter":

  Поляците ще се превърнат във водеща сила в ЕС или това, което остане от него.
  И ние ще останем с тях в нов съюз..., ако се разпадне ЕС като такъв в сегашният му вид, защото за разлика от западните европейци знаем що е то кремълска политика.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 35. 35 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3834 Неутрално

  До коментар [#31] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Нещо обаче ще стане .....
  Тръмп неслучайно посети първо Полша. ...
  Тия знамена на снимката са чужди за полския социален мироглед.
  Ясно се вижда ,че на поляците им е харесало ....но това не е в техния стил....
  Него знам отговора ,но виждам че има нещо нередно.

  Bukalemun
 36. 36 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#24] от "eti mehter":

  Полша е 40 милионна страна.
  И няма толкова единен народ в Европа. Те и без това са 99,99 % поляци и католици. Имат деца, никакъв шанс няма да има гей бракове. За абортите - протестите са против абсурдната забрана на всякакви аборти, а не за пълна свобода на абортите. Голяма разлика.
  И вас ви няма там, колкото и да ви се иска. Много лош пример дава Полша и на България. Няма как да се забрави чий крал е убит край Варна. Няма как.

 37. 37 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 225 Весело

  Аз само се чудя кога ще обвинят поляците в путинизъм
  Муахахах

 38. 38 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Истории много. Имат си начало, имат си и край. Една свършва, друга започва

 39. 39 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#34] от "Росен (Путлер капут)":

  Междуморие

 40. 40 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#27] от "Росен (Путлер капут)":

  Чехи, поляци, унгарци, глава не прекланят. Прочетете историята им.

 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8675 Неутрално

  "управляваща партия "Право и справедливост", която приветства и насърчи съботния поход като "патриотична" проява, макар да знаеше кой стои зад нея."
  Само да не дойде време да съжалява. И то май няма да е много далече.

 42. 42 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  До коментар [#40] от "Tрилионер":

  А да. А имах предвид всички, които бяхме под руско робство 50+ години.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 43. 43 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  Грантаджийските статии продължвата! Какви нео-фашисти бе? Някакви малки групичик присъединили се към съвсем нормален граждански протест, не прави всички участници такива!!! Ей, нищо чудно че никой не ви купуваше, и никой не се абонира за Икономедия...

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 44. 44 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3160 Неутрално

  До коментар [#34] от "Росен (Путлер капут)":

  Не искам да те разочаровам, но в момента в който се разпадне ЕС, в България ще се задействат паравоенните руски формирования на динковци, перовци и други незнайни патрЕоти и всички дружно под строй и як бой ще се прегърнеме с бай Иван, за енти път ”освободител”

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 45. 45 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Изглежда за неолибералите най-голямото престъпление е да обичаш Родината си.

  Common sense !
 46. 46 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Стига сте.се занимавали с групичка крайно десни лумпени. По-големият проблем, не само в Полша, а в цяла Европа, е надигането на крайно лявото. Лявата идеология е донесла много повече проблеми, мизерия и смърт, от дясната.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 47. 47 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 829 Неутрално

  "Фейк нюз" би казал Президентът Тръмп за тази статия. Ще повтори, та и потрети :)

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 48. 48 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4627 Любопитно

  "На какво се дължи поразителният възход на неофашисти в Полша?"

  Краткия отговор на този въпрос е: дължи се на управлението на крайно-дясната националистическа партия PiS!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 50. 50 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  До коментар [#44] от "DDR":

  Няма да е трудно да ги избием.
  Не са много.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 51. 51 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2782 Весело

  До коментар [#27] от "Росен (Путлер капут)":

  Поляка не е готов да преклони глава пред никой диктатор.

  Че Пилсудски какво е бил?

 52. 52 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2502 Весело

  До коментар [#51] от "patsis":

  Е?
  Не е ли малко трудно да бъде наречен диктатор?

  И всъщност основно имам предвид разпада на соца. Започна от поляците точно.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 53. 53 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2782 Неутрално

  Аз много добре разбрах какво имате предвид. Просто исках да кажа, че поляците преглъщат лесно диктатурата, поднесена в националистическа опаковка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK