"Алфа Рисърч": 10 години след влизането в ЕС българите остават еврооптимисти

"Алфа Рисърч": 10 години след влизането в ЕС българите остават еврооптимисти

© ReutersБългарите остават едни от най-големите еврооптимисти, възприемат по-осъзнато произтичащите от членството ползи и ангажименти и имат по-рационално отношение към общоевропейските решения по актуални проблеми. Опитът отключва и някои евроскептични настроения, но към момента те остават в сянката на позитивните нагласи.


Това показват резултатите от национално-представително проучване на "Алфа Рисърч", проведено по поръчка на Представителството на Европейската комисия в България, в периода 16 – 25 септември 2017 г. сред извадка от 1021 души. Проучването е по повод 10 години след приемането на страната ни за пълноправен член на ЕС.


Одобрението за ЕС


От влизането на България в ЕС през 2007 г. досега, одобрението за еврочленството се запазва в рамките на 50%, срещу 16% неодобрение и 34% неутрални оценки.
За този период най-големи еврооптимисти са по-младите българи, с по-високо образование, активност и мобилност, жителите на столицата и големите градове, икономически активните и хората с доходи над средното ниво. По-скептични остават възрастните жители на малките населени места, с по-ниско образование, икономически неактивни или заети с неквалифициран труд.


Спечелихме ли от еврочленството


Според проучването има съществена разлика в обществените нагласи за ефектите от приобщаването на България към ЕС. В края на 2008г. се наблюдаваше поляризация между очакванията за умерен ефект от еврочленството и неудовлетвореност от липсата на бърза видима промяна в страната, а въвеждането на европейски правила се приемаше като налагане на незаслужени ограничения пред България.


Сега обаче в съотношение 51%:26% българите смятат, че страната е спечелила от членството. По-сдържана е оценката в личен план: 19% от живеещите в страната смятат, че перспективите пред тях се увеличават, а 15% се възприемат като губещи.


Привлекателен образ


Мнозинството от пълнолетните жители на страната възприемат ЕС като демократичен (63%), закрилящ (52%) и солидарен (52%). Сред по-критичните оценки се откроява мнението на 46%, че ЕС е бюрократичен и в по-малка степен неефективен (32%).


И в началото на еврочленството, и сега като най-важни предимства хората продължават да възприемат шансовете, които свободното движение им предоставя. Тук е и най-значителният ръст в оценките за ползата от европейското членство - възможностите за пътуване в страни от ЕС нарастват от 15% през 2008 г. до 49% през 2017 г.; шансовете за образование бележат двоен ръст - от 4% през 2008 г. до 10% през 2017 г.; а за намиране на работа, троен ръст - от 6% до 22% за същия период.


Най-важни предимства от членството в ЕС през 2008г. (горе) и 2017г. (долу):


Преките ефекти


За разлика от първите години на членството, когато усещането за липса на промени в страната беше един от основните източници на евроскептицизъм, към момента надделява разбирането, че то има положително влияние, особено върху онези страни от живота, където чрез еврофондовете ЕС пряко подпомага България.


Преките ефекти от членството се виждат в няколко основни посоки - България е икономически и политически по-стабилна в сравнение с периода преди 2007 г. (според 40% от анкетираните); налице са значителни промени в инфраструктурата (32%) и в населените места (от 12% през 2008г. до 28% през 2017г.), разширява се достъпът на българските производители до повече пазари (26%).


Европейските правила и стандарти от източник на притеснения вече също намират място сред предимствата (24%).


Мястото ни в Европа


Според 36% от анкетираните гласът на страната се зачита в ЕС 35% смятат, че тя има по-голяма тежест при международни търговски преговори.


Докато през 2007 г. всеки четвърти българин се е чувствал европеец, през 2017 г. така се чувства всеки трети, но 66% все още нямат такова самочувствие.


Предизвикателствата


През 2007 г. българите открояват като водещ проблем пред ЕС конкуренцията от икономики извън него (47%), което днес тревожи значително по-малко хора (35%).


Икономическите проблеми са изместени на по-заден план от борбата срещу тероризма (65%), общоевропейската имиграционна политика (ръст от 15% до 49%), обща външна политика и политика по сигурността (ръст от 30% до 44%), взаимоотношенията ЕС – Русия (36%).


Водещи общоевропейски проблеми се припознават не само като проблеми на "другите", но и като български.


Най-големите страхове през 2007 г. бяха, че ще бъдат затворени предприятия заради нахлуването на чужди стоки (47%), че българите ще са неравнопоставени на пазара на труда заради ограничения достъп през първите години (39%), че български специалисти ще емигрират в чужбина (37%), че чужденци ще започнат да изкупуват земя (37%).


Десет години по-късно делът на споделящите тези страхове е два пъти по-нисък. Широко дискутираният въпрос за двойните стандарти в качеството на храните заема първо място сред притесненията (60%), следван от намаляване на покупателната способност (50%). Същевременно, общите проблеми за цяла Европа, като трафика на хора и наркотици (47%), притока на имигранти и терористичните заплахи (44%), се приемат и като основни за България.


Оценка за най-сериозните предизвикателства пред ЕС и България
през 2007г.
(горе) и 2017г. (долу)


Бъдещето на ЕС


Общо 40% от българите очакват ЕС да се развива като по-стабилен и единен, срещу 18 на сто на обратното мнение.


Българското общество обаче е категоричен противник на сценариите, които предполагат фрагментирано развитие на ЕС. Един от всеки двама пълнолетни българи подкрепя лансирания през септември 2017 г. от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер вариант за по-силен ЕС, включително чрез по-голяма интеграция на България и Румъния в Шенген и еврозоната.


Относително одобрявани са също сценариите, при които ЕС се развива както досега (31%), или засилването му чрез единна търговия, външна политика, отбранителен съюз, единни социални стандарти (29%).


Перспективи


Обществената подкрепа за влизането на страната в Шенген е устойчиво висока (53%), докато приобщаването към еврозоната среща съществени притеснения и поляризирани оценки (34% го одобряват, а 45% - не).


Общо 61% смятат, че ЕС трябва да действа и по-дългосрочно, като положи усилия, на първо място, за постигане на икономически растеж и по-висока заетост. Всеки трети е на мнение, че здравеопазването, миграцията, външната политика и сигурността трябва да останат във фокуса на европейската политика. Около една четвърт от българите, основно по-младите поколения, извеждат на преден план образованието, защитата на гражданските и социални права.


През целия десет годишен период на членството подкрепата за приемането на балканските страни остава устойчиво висока (над 50 на сто). Отрицателна е единствено тенденцията по отношение на Турция, одобрението за чието присъединяване към ЕС спада от 35% през 2008г. до 23% през 2017 г.


Най-важни области за приоритетно развитие на ЕС:

Ключови думи към статията:

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5361 Любопитно

  Ми естествено, че най-бедната членка на ЕС , няма какво да губи от ЕС!?

  [email protected]
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  И слава Богу!!!
  Ние сме древен и мъдър народ!
  Вероятно това силно дразни рубладжиите, които смятат, че 80% от българите са дебили!

 3. 3 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  Пореден захаросан памук на поръчкова структура . Кой ги възлага тези неща.....Държавата си заминава , но.........има " вяра в утрешният светъл ГЕРБ ден" .

 4. 4 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2693 Неутрално

  Проблемът на ЕС е, че се изражда точно по комунистически образец. Все още е далеч от СССР и не пращат танкове като някои иска да излезе. Но бюрокрацията е на невиждано ниво.

  Дано евроскептичните партии не го разтурят, а го реформират.

 5. 5 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Отдела, отделаа....ще се наказваме!! Толкова пък един евроскептицизъм да не можете да наложите в главите на гражданите на републиката!?! Татяна Бу и Женята да се явят в изпведалнята!!!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 6. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  Всеки що-годе вменяем човек вижда ползите от членството ни в ЕС.

  Дори само възможността да пътуваме свободно по света е огромно предимство в сравнение с опашките за визи пред посолствата.

  Да не говорим за вэзможността да работим, да изучим децата си, да потребяваме качествени стоки безмитно, да продаваме продуктите от труда си на платежноспособни клиенти за шстински пари, а не за "преводни рубли" на анголските и монголските другари, както беше във времената на СИВ.

  Това са предимства, които само един безработен социален паразит или злобен червен пенсионер не е в състояние да оценш.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 7 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  В България съществува разделение по тази ос - про ЕС и анти ЕС.

  Единият лагер си мисли, че "ще дойде техния час" и ще поставят "всеки на мястото му".
  Всеки опит за нормално, човешко разбирателство и цивилизован диалог, зачитащ човешките права и ценности се приема за проява на слабост от въпросния лагер.

  Това е грешка.

  Дори иво Христов от БСП заяви в Панорама, че всеки диалог водел до затвърждаване на позициите на двете страни, затова "имало и други начини"...

  Т.е. императивният тон на последните, тяхната парадигма е "МАЧКАЙ" и през тази призма те пречупват всичко. Призмата на силата. Която поражда проблема от самото начало.

  Силата, която нямат.

  Т.е. те не притежават силата да променят обстоятелствата по тяхно желание и вкус, да надделеят над останалите, поради което логиката на конфронтацията вероятно ще продължи да се развива...

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 8. 8 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  България трябва да има партия на Мрънкачите, защото те са най-голямото мнозинство в страната.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 9. 9 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  До коментар [#8] от "Darcas":

  България трябва да има партия на Мрънкачите, защото те са най-голямото мнозинство в страната.
  —цитат от коментар 8 на Darcas


  Вероятно има причини да е така.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 10. 10 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  “най-бедната членка на ЕС...”

  Бастуне, докога ще я дъвчем тази дъвка. Я ми кажи през 1990 колко ти беше заплатата? Коя беше най-бедната страна в СИВ? Коя страна беше фалирана 3 пъти през “златния период” на социализма? В коя страна хората бяха доведени до просешка тояга от БСП през 1996-97, когато средната заплата беше 15 сегашни лева на месец?

 11. 11 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5361 Любопитно

  До коментар [#10] от "aralambi":

  Че аз да не би да твърдя, че не сме били на изредените от теб позиции - то заради това бяхме и СИВ - оптимисти, и сега сме ЕС - оптимисти !
  Просто от всички съюзи / в исторически план / първи бягат богатите членове - примери бол / за последната година ВБ - преди месец Каталуня/ - бедните си траят !
  Правилото е такова - не се заяждам с нищо !

  [email protected]
 12. 12 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 485 Неутрално

  В седми клас, в мазата на блока, Дидо си изби едното око със самоделна бомбичка. Сега е на 35, живее в Лондон и като инвалид живее на помощи. Защо да е евроскептик, и той, и всички ние. В материала всичко е казано и показано. Пътуване на корем, ако искаш се връщаш, ако искаш оставаш, стоки бол и пр. екстри. Е, някой почва да мрънка, че доходите са ниски в сравнение с...Да, ама се забравя една важна подробност. Хората са членове на европейския съюз от 5-600г., а може и от по -рано, даже преди Европа. А ние откога, от десетина години. Няма как, че чекаме.

 13. 13 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  До коментар [#6] от "Norman Granz":

  Това са предимства, които само един безработен социален паразит или злобен червен пенсионер не е в състояние да оценш.
  —цитат от коментар 6 на Norman Granz


  Терминът "социален паразит" е по присъщ на "злобния червен пенсионер", отколкото на модрния човек.

  Човек може да е безработен и пак да си изкарва парите, нали?

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 14. 14 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 960 Разстроено

  Българите остават Еврооптимисти, ама политиците ни продължават да гледат към Кремъл с любов.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 15. 15 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 316 Неутрално

  От този материал става ясно едно - колкото и да се напъва северноазиатската пропагандна машина да създава антиевропейски настроения в България , огромната част от народа вярва на собствените си очи, а не на бръщолевенията на разни воленовци и светослав лазаровци, развявайки колорадски бръмбари на реверите си.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  До коментар [#7] от "Боян Таксиров":

  +++

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  Появилото се в следствие на световната икономическа криза , колебание в хората , започва да се нормализира. Разбира се има и такива повлияли се от хибридната война . Но това са маргинализирани с ниско самочувствие хора.

  SHADOWS of SOFIA
 18. 18 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4238 Неутрално

  До коментар [#3] от "dejmos":
  Заминавате си вие. България остава.

 19. 19 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2997 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Нали уж разпрявахте колко демокрацията и ЕС,ви отнели?!

 20. 20 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2997 Неутрално

  До коментар [#7] от "Боян Таксиров":

  Тази конфронтация ще я има,докато има още отрасли поколения във времето на комунизма.

 21. 21 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5361 Весело

  До коментар [#19] от "yanne":

  Нещо пак не си разбрал - колко да са, колко демокрацията и ЕС,ви отнели - на босия цървулите , аверче ! :)

  [email protected]
 22. 22 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  До коментар [#18] от "Alarmstufe: Rot":

  Нещо номера с загниващия запад и просперираща росия не минава.

  SHADOWS of SOFIA
 23. 23 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2997 Неутрално

  До коментар [#11] от "karabastun":

  Само не знам как може да сравнявате СИВ с ЕС?!То е все едно да сравнявате каруца с автомобил(ама не руски) ,зер и двете имат колела...

 24. 24 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5361 Любопитно

  До коментар [#23] от "yanne":

  Ми трудно е да се сравняват наистина - чак след няколко години, ако нещата се развиват добре - България в ЕС ще достигне БВП на България в СИВ !!!

  [email protected]
 25. 25 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2997 Неутрално

  До коментар [#15] от "меншевик":

  Протовно на насажданото мнение,в България няма много русофили.Има една малка маргинална група съветофили(които си искат да ги мачкат).Русофили биха били,ако гледат руски филми,четат руски книги,карат руски коли,и ползват руска техника,или се обличат по руската мода.Пък те нашите дори руски не знаят,камо ли да са чели руска книга...

 26. 26 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2997 Неутрално

  До коментар [#21] от "karabastun":

  Аз не съм бос,за вас не знам..Гледам как голямата част от олигарсите са с червена закваска,та някой друг ви е вземал цървулите.От към североизток.От онези,дето ви казват,че ств дебили...

 27. 27 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  До коментар [#25] от "yanne":

  Ими и хора , особено от райони с голяма маса руски емигранти... Или са се задомили с рускини или Татко им е работил в Коми и довел руска невеста.

  SHADOWS of SOFIA
 28. 28 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2997 Неутрално

  До коментар [#24] от "karabastun":

  Кухия БВП на НРБ,(изчисляван при измислен курс на долара,кати във Венецуела) е надминат отдавна.Днес България изнася в пъти повече от живковата икономика.И то без 1милион активно население,без димящите комини.Смятайте колко неефективна е била комунистическата икономика...БВП на България за тази година ще мине 100 млрд. лева.Което е грубо 60-70 милиарда долара.Кога НРБ е имала толкова,бре?! Дори прехваления износ на НРБ на оръжие е надминат...

 29. 29 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2997 Неутрално

  До коментар [#27] от "ka2":

  Има,но не всички са като Иво Христов или Йончева.

 30. 30 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  До коментар [#29] от "yanne":

  Естествено/

  SHADOWS of SOFIA
 31. 31 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4238 Неутрално

  До коментар [#24] от "karabastun":
  Стига лъга бе!

 32. 32 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 851 Неутрално

  Добре, че е ЕС че иначе сме гризнали дървото от доброжелателните рубладжии, Гоцевци, Борисовци, царските юпита, преуспелите млади бизнесмени (Пеевски) и всякакви други неизброими смукачи на обществен ресурс.

 33. 33 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  До коментар [#24] от "karabastun":

  Кажи , ама честно! Да не си заграшил некое рускинче по плажа ? Изглеждаш твърде емоционално обвързан...

  SHADOWS of SOFIA
 34. 34 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  До коментар [#24] от "karabastun":

  "... чак след няколко години, ако нещата се развиват добре - България в ЕС ще достигне БВП на България в СИВ !!!"

  Ако знаеш, че това не е вярно, и въпреки това го твърдиш, си мошеник.

  Ако го твърдиш, защото го вярваш, си идиот.

  Your call.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 35. 35 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Естествено, ЕС е най-хубавото нещо което се е случило на България. Другото е членството в НАТО.

  The best way to predict the future is to invent it.
 36. 36 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 567 Разстроено

  Трябва сериозно да се замислим , искаме ли в ЕС , или не..

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 37. 37 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 316 Весело

  До коментар [#34] от "Norman Granz":

  Накратко - бастун. :)

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 38. 38 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4118 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Нормално.
  Як народ + Алфа държава = Огромен оптимизъм.

  Единици скептици мигирираха за сезон или два в не европейски или евро не ЕС позиции.
  Така в Алфата и въобще в ЕС остана каймакът на обществото. :)

  ""Алфа Рисърч": 10 години след влизането в ЕС българите остават еврооптимисти"

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 369 Неутрално

  Значи да питаш някой, който не знае какво е общество, няма обществено самосъзнание, не знае как функционира то и кои са основните му ценности за такива неща е меко казано нелепо ...
  Той българина ако го питаш е песимист относно квартала си, града си, държавата си ... но иначе е оптимист за Европа. Пълен абсурд.

 41. 41 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2997 Весело

  До коментар [#36] от "Tru Soulja":

  Мислете,сериозно.После чемодана и Масква.Да защитавате лявата идея от там.То от Лондон или Париж всеки може...

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 43. 43 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#23] от "yanne":Ми трудно е да се сравняват наистина - чак след няколко години, ако нещата се развиват добре - България в ЕС ще достигне БВП на България в СИВ !!!
  —цитат от коментар 24 на karabastun


  Бастуне, не се излагай.

  Доброто е заразно
 44. 44 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4118 Неутрално

  секи 4ти км

  Ама хубаво звучеше ;)
  "Лев за долар", тъй тежеше.

  пп
  За да не стане тежко
  на другарка и другар,

  30 кинта бе "тавана"
  да се правиш на тежкар.

  До коментар [#28] от "yanne":
  До коментар [#24] от "karabastun":

  Кухия БВП на НРБ,(изчисляван при измислен курс на долара,кати във Венецуела) е надминат отдавна.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 46. 46 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 213 Весело

  Тъй, тъй то. Как няма да са недоволни. Преди щяха да си имат осигурена работа в заводу, нямаше да им се налага повече нищо ново да научат и да бачкат цял живот. Ако се издигнат в партията, може и шеф да станат! А ся гледай ти. Някви си пишлемета на по 22-25 години взимат повече пари от колкото те цял живот са изкарали в Елпром. Те са били главните в Партията, как така ся той ша тряя бачка на каса или да пълни бензин щото е тъп като цървул и няма нито едно умение освен да играе карти и да се налива с ракия в бившия партиен дом.

 47. 47 Профил на oqs48538609
  oqs48538609
  Рейтинг: 213 Неутрално

  С 400 евро средна заплата, голям евро-оптимизъм цари в татковината...Хайде да са 450, а цените европейски...

 48. 48 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 798 Весело

  До коментар [#5] от "oporna_to4ka":


  Отдела, отделаа....ще се наказваме!! Толкова пък един евроскептицизъм да не можете да наложите в главите на гражданите на републиката!?! Татяна Бу и Женята да се явят в изпведалнята!!!
  —цитат от коментар 5 на oporna_to4ka
  Бай Брадър , ако ще ги плющиш може да помагам , но само за Женята . Другата ми идва много мъжествена.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 49. 49 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2997 Весело

  До коментар [#47] от "oqs48538609":

  Така го казвате,все едно през 89' - та сте взимали пи 1000 долара.

 50. 50 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#23] от "yanne":Ми трудно е да се сравняват наистина - чак след няколко години, ако нещата се развиват добре - България в ЕС ще достигне БВП на България в СИВ !!!
  —цитат от коментар 24 на karabastun


  бастуне, разбира се, щом сме тук всички използваме интернет, а от това следва, че опровергаването на манипулациите ти е въпрос на около 10 секунди. БВП по време на омразната демокрация и членство в ЕС е ДВА пъти по-голям, а скоро и ТРИ в сравнение с БВП през зрелия цоциализъм:

  https://d3fy651gv2fhd3.cloudfront.net/embed/?s=bulgariagdp&v=201707091927v&d1=19170101&d2=20171231&h=300&w=600

  колкото и да рИвете за СИВ и СеСеРето, сравнение няма и не може да има.

 51. 51 Профил на oqs48538609
  oqs48538609
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#47] от "oqs48538609":Така го казвате,все едно през 89' - та сте взимали пи 1000 долара.
  —цитат от коментар 49 на yanne


  Кой ти говори за 1989 година...Става дума за 2017, а след 10 години в Есср заплатата е 400 евро...Стига с тези мантри, България е 6 милиона население от които 2.5 милиона пенсионери и кой знае колко цигани, оопс роми.На къде сме тръгнали?

 52. 52 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 725 Неутрално

  [quote#51:"oqs48538609"][/quote]

  Очакваме твоето предложение за бъдещето на България извън ЕС, при което заплатата става 4 000 евро, а милиарди българи се завръщат в бащиното огнище.

  Наистина има ли хора, които мислят, че извън ЕС и НАТО имаме някаква по-добра алтернатива?

 53. 53 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Ние не се европеизирахме много, но дали Европа не се побългари. По олигархичния модел на Русия, България се управляваше и дори като членка на ЕС продължава да се управлява от олигарсите. А няма нищо по- отвратително от олигарсите ограбили по най- брутален начин държавата и народите на България и Русия. Проклети да са!

 54. 54 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  До коментар [#47] от "oqs48538609":

  "... 400 евро средна заплата..."

  550 (1,064 лева).

  В София - над 1,300.

  Не казвам, че са много, но не е хубаво да се лъже.

  Същевременно има ДЕФИЦИТ на квалифицирани кадри. Разбираш ли какво значи това? Има работодатели, готови да плащат много повече, но не на мързеливи и безотговорни игнорамуси, които в най-добрия случай стават за охранители на подлез или "продавач-консултанти" в Практикер.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 55. 55 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Брюксел ни каза, напредвате, но продължавайте.

 56. 56 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  До коментар [#55] от "Роси":

  Ясно е, че няма да продължаваме.
  Само на ентусиастите и надяващите се не им е ясно...

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 57. 57 Профил на DirtyBastard
  DirtyBastard
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Най-силните аргументи срещу соц-носталгичните вопли са думите на самите комунистически лидери.
  1. Тодор Живков: "Социализмът е едно недоносче" и "Може да решава само този, който има пари бе"
  2. Петър Младенов: "Ние не знаехме. Аз не знаех. Но тъй като имах една връзка с банката помолих да ми дадат годишния отчет на банката. Картината е потресаваща! Ние всяка година казваме, че имаме толкова и толкова прираст – 5, 6 – 6 процента. А знаете ли каква е картината? Ако вземем за база 1983, следващите години ние не само, че нямаме никакви проценти прираст на националния доход, ако изключим тези чужди кредити, които получаваме от Запада, т.е. нашите задължения, които се увеличават, ако ги махнем тях, ние имаме непрекъснато намаляване. 1984 е по-лоша от 1983, 1985 е по-лоша от 1984, 1986 е по-лоша от 1985 и т. н. до края, до последната 1988. В областта на нашите задължения ние сме стигнали критичната точка."

 58. 58 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Всеки що-годе вменяем човек вижда ползите от членството ни в ЕС.Дори само възможността да пътуваме свободно по света е огромно предимство в сравнение с опашките за визи пред посолствата.Да не говорим за вэзможността да работим, да изучим децата си, да потребяваме качествени стоки безмитно, да продаваме продуктите от труда си на платежноспособни клиенти за шстински пари, а не за "преводни рубли" на анголските и монголските другари, както беше във времената на СИВ.Това са предимства, които само един безработен социален паразит или злобен червен пенсионер не е в състояние да оценш.
  —цитат от коментар 6 на Norman Granz


  Напълно съм съгласен. Искам да добавя също, че няма човек който да е работил, учил или просто за 2 седмици туризъм в страна от ЕС и да се върне и да каже "много гаден ЕС, по-добре да излизаме". Няма по-добро лекарство срещу анти-западните настроения от пътуването до Европа, контактите с хора от Европа, и озобщо човешкото взаимодействие.

  Добрата новина от статията е, че тенденцията е на отваряне на хората... Сега всеки работещ може да си позволи (няколко-дневно бюджетно пътешествие до произволна столица в ЕС излиза колкото цигарите за 1 месец) да отиде и да види как живеят хората в останалата част от Европа и да сравни перспективите с "перспективите" отпреди 30 години, даже и отпреди 10...

  И ако 10 години след приемането ни в ЕС, 50% от хората са опитали от истинския евопейски живот, аз се надявам за 20-годишнината, процентът да е 90

  Порусначен народ- слаба държава
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK