Евробарометър: Българите са рекордьори по полови стереотипи в ЕС

Евробарометър: Българите са рекордьори по полови стереотипи в ЕС

© [[[© European Parliament - Audiovisual Unit]]]Българите са рекордьори в областта на половите стереотипи (14.4%) в Европейския съюз.


Това показва проучване на Евробарометър от юни 2017 г. за равенството между половете. След нас по този показател се нареждат унгарците (11.3%) и литовците (10.9%).


Склонността към полови стереотипи е най-ниска в Швеция (3%), Дания (4.4%) и Холандия (4.6%). Колкото по-на изток отиваме, толкова повече се покачва индексът за полови стереотипи, сочи проучването.
Начело на класацията в ЕС сме и по други два въпроса. Според 81% най-важната роля на жената е да се грижи за дома и семейството срещу 17% на обратното мнение. На другия полюс е Швеция със съответно 11% и 87%.
Най-важната роля на мъжа е да печели пари според 81% от запитаните. По този показател отново сме начело в класацията. С "не" на същия въпрос са отговорили 17% от запитаните.


За 62% от българите е приемливо мъжете да плачат, което е най-ниският процент в ЕС. На противоположното мнение са 32%. Отново на срещуположния полюс е Швеция, където за 99% от анкетираните е приемливо мъжете да плачат, а за едва 1% - не е.


Има ли равенство между половете


На въпроса "Мислите ли, че равенството между половете е постигнато във вашата страна" по отношение на лидерските позиции в компаниите, положително са отговорили 62% от българите, на другото мнение са 30%. На последно място по този показател е Франция където с "да" са отговорили 25%, а с "не" – 72%; Попитани дали равенството между половете е постигнато на работното място, 67% са отговорили положително срещу 26% на обратното мнение. Франция отново е на последно място с 29% срещу 69%.


Според 68% от българите мъжете трябва да взимат отпуск за гледане на дете. На обратното мнение са 14%. За 78% от анкетираните в страната жените разполагат с по-малко свобода заради семейните си задължения. Общо 87% подкрепят законови мерки, които да гарантират равенството между мъжете и жените в политиката. На обратното мнение са 4%.


На въпроса бихте ли казали, че във вашата компания се обръща достатъчно внимание на въпроса за равното заплащане между мъже и жени, сме на дъното на класацията с 23% отговорили "да" и 28% - не и 32% - това не е въпрос в моята компания.


Двугодишен план


Европейската комисия предложи вчера двугодишен план за намаляване на разликата в заплащането между мъжете и жените, предаде "Ройтерс".


Планът включва осем препоръки към страните от ЕС, които да гарантират, че жените са третирани равнопоставено на работното място.


Предложението предвижда определяне на минимални санкции за компаниите, които не предоставят еднакво заплащане, и надзор на политиките за многообразие в най-големите европейски компании.


Еврокомисията възнамерява планът за действие да бъде изпълнен до края на нейния мандат през 2019 г.


Как е в Европа


Спред данните на Евробарометър 90% от европейците считат, че насърчаването на равнопоставеността на жените и мъжете е важно за обществото, икономиката и лично за тях.


Половината от европейците са на мнение, че би трябвало да има повече жени на постове, свързани с вземането на политически решения, а 70% от запитаните подкрепят използването на правни мерки, за да се гарантира равнопоставеността между мъжете и жените в политиката.


Над 80% от европейците смятат, че мъжете би трябвало да поемат равен дял от домакинските задължения и да ползват родителски отпуск, за да се грижат за децата си. Въпреки това повечето от запитаните са на мнение, че жените все още прекарват повече време от мъжете в домакинска работа и грижи за децата (73%).


Общо 90% от европейците заявяват, че е неприемливо жените да получават по-ниски възнаграждения от мъжете, а 64% смятат, че това може да се промени, ако има прозрачност в заплащането.


Възнагражденията на жените в Европа са все още средно с 16.3 % по-ниски от тези на мъжете, посочва Европейската комисия. Разликата в заплащането на жените и мъжете не е намаляла през последните години и това се дължи до голяма степен на факта, че жените по-трудно си намират работа, работят в по-ниско платени сектори, получават по-малко повишения, прекъсват по-често кариерата си и извършват повече неплатен труд.

Коментари (121)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1889 Весело

  Обаче упорито продължават да ни тикат под носа този не-проблем. Сравняват мъж-инженер с 20 години стаж в бранша с 23-годишна HR-ка с основен принос организацията на Коледното парти и мъдро заключват, че има gender pay gap. Изключително умно.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 2. 2 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6137 Любопитно

  Убеждението, че жената трябва да ражда, кърми и гледа децата, а мъжът трябва да ги храни, стереотип ли е?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 3. 3 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2236 Весело

  Излиза, че всички българи са задръстени, само Бойко е с европейско мислене – за важните постове предлага само жени: Фандъкова, Кристалина Георгиева, Цецка Цачева, Цвета Караянчева. С това показва уважение към възможностите и експертизата на женския пол или че в курника трябва да има един петел и много кокошки?

 4. 4 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Бавно, но сигурно омекваме. През ден я парад, я някоя неправителствена организация ни напомня, че мислим неправилно. Ако е правилно след 30 години жена да се оплаче, че някой я ощипал по задника (не, че го одобрявам) и това да е причина, без други доказателства да съсипе живота на човек, то аз мисля неправилно.

 5. 5 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 696 Весело

  До коментар [#2] от "Незнайко в Слънчевия град":

  😀Когато мъжът започне да ражда и да кърми тогава ще стане стереотип 😀
  А иначе принципът " За равен труд равно заплащане", си е напълно нормален...полът е без значение .

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 6. 7 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Остатъците от патриархално мислене трудно си отиват от България.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 7. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 9 Профил на Лили
  Лили
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Изобщо не съм учудена. Освен най-бедни, българите сме и най-неуки и тесногърди, а то едното винаги е вървяло с другото. Колкото по-прост, толкова повече стереотипи има в главата си.

  Лили
 9. 10 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Половите стереотипи са тук, по на изток.
  А при тях, на запад, са стереотипните полове.

 10. 11 Профил на bai_john_petrov
  bai_john_petrov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Айде да влизат македонците, че ми писна по всичко да сме последни.

 11. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3945 Неутрално

  борбата за ценности е единствения спорт в който са задължителни удари под пяса

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 13 Профил на kamaelsh
  kamaelsh
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Трябва вече да се разбере, че проблема с жените да получават колкото мъжете е че те рядко ще излизат и ще се женят за по-бедни мъже. Даже е по-добре изкуствено заплатите на жените да държат по-ниски, да са не става още по-голям социален срив в отношенията мъже-жени.

  https://radicotradico.wordpress.com/ Der Tradicionalist Blog
 13. 14 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 412 Неутрално

  От една страна така ... ама от друга това напъване за равенство е пълна смешка. Половете не са равни и всеки и си има силни и слаби страни. Най добре за обществото като цяло е всеки да си е там където силен, а не да се пънем всички да са навсякъде наравно.

 14. 15 Профил на GM
  GM
  Рейтинг: 587 Весело

  Това някоя жена го е писала.

  "Давайте БЪЛГАРИ, да се съберем и да строшим на ламята главата!!!Ма аз баш тогава не мога да дойда, че ми излезна една работа..."
 15. 16 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#2] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Да.

  Умерен толераст
 16. 17 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  Не е редно да коментираме другите, едва ли ги познаваме толкова добре, при това всички в съюза, а не някой отделен човек/пример.
  Но едно е ясно, че резултат като този, че половината хора в някоя страна смятат, че трябва да се изравнят заплатите или да са поравно на съответни постове е нормален - та нали половината от запитанитъе са жени:), е ако има и някой по-либерално настроен мъж между запитаните , ето как може да станат 60, а и 70 %.
  Друг е въпроса и той е съвсем уместен, за еднаква работа и квалификация наистина трябва да се заплаща еднакво.
  Що се отная до семейството, това е доста лична работа, дали и как ще си разпределят задълженията.
  Да не казвам голяма дума, но съм сигурен, че на доста от най-твърдите мачовци във форума е много вероятно в къщи добре да са им свили сърмите и какво им остава на горките, освен да се тупат по-гърдите тука, така по-анонимно и да викат "Булгар, булгар":).

 17. 18 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 347 Неутрално

  Въх колко сме били нелиберални в мисленето си. Ще ни спукат от подигравки в Турция, Саудитска Арабия и Пакистан с тия наши неандерталски стереотипи.

 18. 19 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2744 Неутрално

  До коментар [#8] от "Александр Г. Дугин (№55)":

  Е ти ли им правиш децата? Ех тая двуглава кокошка

  SHADOWS of SOFIA
 19. 20 Профил на georgim
  georgim
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Нещо пак цифрата се оказва 80%, дали е случайно ;)

 20. 21 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  Простете за стереотипа, но видях въпроси и наплив за мениджърски позиции . Ни дума за неравенството (като процент хора) сред миньори,... примерно.

 21. 22 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Що не пишете за другите 31 пола бе, Дневник?
  Нали бяха уж 33...

 22. 23 Профил на stonedridah1
  stonedridah1
  Рейтинг: 544 Неутрално

  алоу, елджибитикюпоследниятдазатворивратата нема да можете да убедите природата да измисли още полове. ДВАТА ПОЛА са предостатъчни за осигуряване на генетично разнообразие и милиард години опити (ЕВОЛЮЦИЯ И МАТЕМАТИКА) го доказват пределно ясно. да събираш трима, четирима и повече за генгбенг всеки път е малко сложно откъм логистика и еволюцията просто е казала "НЕ". нищо лично.

  не ни занимавайте с джендър простотиите си.

  меркел и тереза мей начело на европа не ви ли стигат, та ми говорите за неравенства

  Ти за мен си Мики Маус!
 23. 24 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2610 Неутрално

  Аз до сега в мойта практика не съм имал случай за една и съща позиция мъж и жена да получават различно заплащане. Наемал съм жени по международни проекти като почнеш от заварчик (перфектни са на ТИГ и за пипкаво заваряване) до ръководител на големи проекти в странство. Никога заплащането и условията не са зависели дали позицията е заета от мъж или жена.
  Някой от вас сблъсквал ли се е със случай, когато за една и съща позиция заплащането се определя според пола?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 24. 25 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1229 Весело

  Темата за пореден път се преекспонира. Най- голямата разлика между половете е, че мъжете не могат да раждат. Милиони мъже обаче "работят" по въпроса ... особено в държави с нисък процент на склонност към полови стереотипи :)

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 25. 26 Профил на Trevor
  Trevor
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ох, любимата ми конспирация... значи да знаете уважаеми дами, всички мъже се събираме тайно нощем и се уговаряме с колко по-малко да ви плащаме, за да можем останалите пари да ги влагаме в неджендърнеутрални забавления като пиене на бира и пърдене.

 26. 27 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#7] от "stein":

  "Остатъците от патриархално мислене трудно си отиват от България."

  Това лошо ли е? Ако патриархалното мислене се свързава със здраво семейство, с ценностна система, основана на труда, със здрави морални основи.
  А иначе какво? Мога ли да се оженя за Паметника на незнайния войн - моля!
  Искам всичко и го искам сега! И аз го искам, но безплатен обяд няма (никой от нас не е Фреди Меркюри). Сравнете това с протестантското виждане (също патриархално) : животът е висше благо и аз трябва да се трудя, за да се отблагодаря, че съм дошъл на този свят и лесно можете да видите къде води едната и къде другата философия.

 27. 28 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Разлика в заплащането поне в България няма.
  Ако има в Европа, да си оправят проблемите.
  Но си мисля, че всичко е само вдигане на шум.
  Трябва да си оправдаят парите разните феминистки организации...

 28. 29 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4357 Любопитно

  Относно равенството между половете ЕС е на водещата позиция в света...

  Жените имат пълна свобода да живеят както пожелаят. Равенството между половете не е голям проблем за нашият континент. Проблем е в други държави и региони, примерно Африка, Близкия изток, и разбира се Южна Азия (Индия и Пакистан) и Източна Азия (Япония).

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 29. 30 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 524 Весело

  НЕ НЕ СТЕРИОТИПИТЕ!

  Женита да спрат да раждат и да кърмят, нищо че Господ (или Природата, ако така предпочитате) точно с такова предназначение им е създал телата.

 30. 31 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 505 Неутрално

  До коментар [#27] от "grajdanin1":

  Да, лошо е, защото патриархалното мислене принадлежи на една отминала епоха и е неадекватно в днешно време. То е като изкуствен придатък, който поддържаме жив на инат.

  Всяко нещо с времето си.

 31. 32 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Ами не е за учудване, че отживелицата брак е в разпад по Европа.. Никой не ще вече да прави компромиси..:-) Шъ трЕбва да се помисли по въпроса и как мъжете да консумират по-малко храна биологически от еврокомисията щото иначе имаме неравнаправие относно разходите при равни приходи..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 32. 33 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  Аз много съм ЗА равенството, но като дойде сервитьорката със сметката и жените изведнъж се оказват консервативни привърженички на патриархата?
  А като поискам да платим бъдещият НИ дом и кола 50 : 50 и ме гледат като пепелянки?!

  В Русия съм! В Русия съм!
 33. 34 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 524 Гневно

  протестантското виждане (също патриархално) : животът е висше благо и аз трябва да се трудя, за да се отблагодаря, че съм дошъл на този свят
  —цитат от коментар 27 на grajdanin1
  То затова Германия е била силна - заради хората си! А сега внасят работна ръка от Азия, че да им работи някой, а немците се занимават с гей-паради и бир-фестове.

 34. 35 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  Когато говорим за стереотипи, трябва да вземем предвид и възможността за обсъждане на подобна тема. Самият факт, че изобщо се говори в нашето общество да подобни равенства и свободи на двата пола, показва само едно - не сме изостанало задръстено /традиционалистко-религиозно/ общество. Нека някой се опита в близкия изток да повдигне подобна тема. В Арабските държави жените не могат да излязат от къщи без разрешение от мъжете си. В Турция /Анадола/ жените са само домакини около печката. В някои части на съседката ни дори е имало случаи на убийства на жени от бащите им, защото, разбирате ли, девойката била заговорила на улицата съседското момче. В Пакистан още убиват жените с камъни. Дори в Армения и Гърция витае още мисленето, че жената не трябва да работи, а да си гледа децата до печката. За Мормоните в САЩ какво да говорим? Един мъж, женен за 3 жени. А пък ние сме тръгнали да говорим, че в България жените били онеправдани.

  Аз пък мога да кажа, че в България жените имат даже много повече права, отколкото трябва. Няколко примера, да не кажете, че съм сексист. При развод винаги жената получава родителските права, а мъжът право на свиждане веднъж в седмицата. И естествено често майките настройват децата срещу бившия си омразен съпруг, в следствие от което самите деца се отчуждават от баща си. Когато едно дете лежи в болница, майките могат да остават вечер, но за бащите е забранено или трябва да се плаща. Платена отпуска за бащата за бащинство? А забрави, няма такива работи. Когато една жена реши, че иска да се разведе по каквато и да е причина, после иска от мъжа си да плаща издръжка на детето. Обратното да се е случвало някога?

  Ако говорим за равенство, в България такова има. В политиката, в бизнеса, във всекидневния живот и работа - дори шансът една жена да бъде взета на работа е много по-голям, отколкото един мъж на същата позиция. Нужна е една женска усмивка и интервюиращият е в шах и мат. А ако жената има бизнес нюх, нека създаде финансова империя. Имаме сума бизнес дами, които са известни личности и са спечелили милиони със собствен труд и никой, ама никой не ги ограничава. Само нискообразованите жени, които нищо друго не могат, цял живот се въртят около печката и се жалват колко са нещастни, колко са неравни. И ще бъдат такива, защото ниското образование носи неравенство. Високо образование носи равенство, пари свобода. Не са виновни половете, а онези красиви глави на ременете.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 35. 36 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#31] от "Vorknkx":


  "Да, лошо е, защото патриархалното мислене принадлежи на една отминала епоха и е неадекватно в днешно време. То е като изкуствен придатък, който поддържаме жив на инат."

  В това твърдение има логическа грешка. Ако едно нещо принадлежи на миналото то отмира от само себе си. Щом има хора, които го подкрепят ("остатъците от патриархалното мислене трудно си отиват" е вашата теза), то не принадлежи на миналото. Те и комунистите щяха да строят ново общество и се бореха срещу патриархалното общество, пък какво излезе!

 36. 37 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Сори пичове, но по-големи расисти, шовинисти и лицемери от западноевропейците няма никъде! Тия приказки да не ки разправят на хора, които са си имали работа с германци или французи!

 37. 38 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 524 Неутрално  ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА

 38. 39 Профил на Aham Brahmasmi
  Aham Brahmasmi
  Рейтинг: 237 Весело

  Защото взимат пример от турските и индийски сериали, където жените са подчинени на мъжете и тяхната работа е вкъщи с децата.
  Ориенталщината превзема България.

 39. 40 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "На въпроса бихте ли казали, че във вашата компания се обръща достатъчно внимание на въпроса за равното заплащане между мъже и жени, сме на дъното на класацията с 23% отговорили "да" и 28% - не и 32% - това не е въпрос в моята компания."
  ..........................................................................................................................................
  Типичен грешно формулиран въпрос и грешно изтълкуван отговор.

  Ако при нас този проблем НЕ съществува, защото преобладава принципът "за равен труд - равно заплащане", естествено е да се отговори с "не" и с "това не е въпрос в моята компания".

  Което означава, че трябва да сме на първо, а не на последно място.
  Проблемът е в тиквите, които носят европейските идиоти на раменете си вместо глави. Писна ми да ни връщат назад в развитието, защото се смятат за по-развити априори...

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 40. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 42 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4357 Любопитно

  До коментар [#13] от "kamaelsh":

  Хахаха... това са пълни глупости, впрочем в Европа на много места вече има жени дето се омъжват за мъже, които получават по-малко пари от тях самите. Една статия по темата:

  http://www.dw.com/bg/ %D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B5-%D1%81%D0%B0-%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%B1%D1%8F%D1%85%D0%B0-%D0%BC%D1%8A%D0%B6%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D1%81%D1%8A%D1%89%D0%BE/a-41256705

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 42. 43 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4357 Любопитно

  Някой от вас сблъсквал ли се е със случай, когато за една и съща позиция заплащането се определя според пола?
  —цитат от коментар 24 на DDR


  Аз лично не съм се сблъсквал също с подобно нещо. В компаниите, които съм работил мъжете и жените работещи на една и съща длъжност и които имат еднакви задължения винаги са получавали и еднакви заплати.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 43. 44 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  А кой ще е този работодател дето ще даде повече за един мъж при положение, че може да даде по-малко на някоя жена за същата работа? Щедрост?Световен заговор срещу жените??

  В Русия съм! В Русия съм!
 44. 45 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3969 Неутрално

  Излиза, че всички българи са задръстени, само Бойко е с европейско мислене – за важните постове предлага само жени: Фандъкова, Кристалина Георгиева, Цецка Цачева, Цвета Караянчева. С това показва уважение към възможностите и експертизата на женския пол или че в курника трябва да има един петел и много кокошки?
  —цитат от коментар 3 на Fiji


  Всъщност, точно заради този стереотип Боко назначава жени.
  Май няма назначена от него жена, която да е излязла от контрола му, докато при мъжете има редица примери.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 45. 46 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  До коментар [#2] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Да,вече даже не искат да казват бременна жена,а бременен човек.В Канада имаше някакви индивиди,жената си беше сменила пола докато е бременна,и стана татакоюДетето нямало било пол,щяло само да реши...

 46. 47 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  До коментар [#45] от "Храбър":

  Естествено!
  Една жена по-лесно може да бъде смачкана и държана под контрол. При мъжете не е така.
  Затова напира да назначава жени. Щото слушкат и са готови на безпринципно съгласие.

  В Русия съм! В Русия съм!
 47. 48 Профил на Aham Brahmasmi
  Aham Brahmasmi
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#20] от "georgim":

  Няма нищо случайно :))

 48. 49 Профил на unite
  unite
  Рейтинг: 411 Неутрално

  В много страни в западния свят статистиката сочи, че жените които никога не са сключвали брак реално получават по-големи заплати от мъжете които никога не са сключвали брак. Всичко се променя след брака - жената ражда, гледа деца, застоява се в къщи. Мъжът от своя страна може повече да се концентрира върху кариерата си - понеже има кой да върши домакинска работа.

  Така че, особено в Европа, всичко се свежда повече до социални роли, отколкото до някакви остарели предразсъдъци.

 49. 50 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  Пълни глупости.
  Относно заплащането - никога не съм видял разлика в заплатите между мъже и жени при еднаква длъжност.
  Друг е въпросът че много дами с възможности сами се отказват от повишение, защото смятат че така ще жертват свободното си време.
  И да, жените раждат и се грижат за децата в първите им няколко годинки и никой не може да ги замести пълноценно. Ние също помагаме, но все пак основните грижи за децата се полагат от майките. Дори еволюционно жените са придобили необходимите качества за това. Например цветното зрение - всеки очен лещар ще потвърди че жените различават в пъти по-добре цветовете от нас. Една от причините е че така лесно откриват и най-малката промяна във вида на детето и съответно реагират адекватно.

  Panta rhei....
 50. 51 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 365 Неутрално

  всяко зло за добро - тва ще дойде да рече, че сме последни по политическа коректност, феминацизъм и политика на идентичността, половете ще са само два още дълго, а когато не работиш и си се овесил на врата на соц. система ще ти викат 'мангал' без значение дали си бял черен зелен обратен пембян мюсулманин жената мъж или който ще да си :) всичко е наред

 51. 52 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3720 Неутрално

  Айде да влизат македонците, че ми писна по всичко да сме последни.
  —цитат от коментар 11 на bai_john_petrov


  Да не се наредим зад тях?

 52. 53 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  До коментар [#31] от "Vorknkx":

  Като спрете с "патриархалното мислене" ,просто изчезвате.Защото без репродулция няма бъдеще никой народ или цивилизация.Затова гетата в З.Европа ще превземат местните държави,някой ден...

 53. 54 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2900 Неутрално

  Всъщност..., даже и не разбрах точно, какви са стереотипите, които се изследват...?! Както и защо, някои от обявените стереотипи са смятани за изостаналост или нещо неправилно?
  Както и някои други по-горе казват, какво по естествено от това жените да раждат и кърмят децата си? Какво по-естествено от това, майка да се грижи за децата си, през първите им месеци и години? Какво по-естествено е бащата да работи, докато майката си гледа децата...?
  В Европа, никъде няма проблеми на тема, равенство между половете. Но, определено темата се преекспонира и се пишат, какви ли не глупости!

  Бивш tww09306483.
 54. 55 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Тези ретроградни, прости и неуки българи, дето не приемат евроатлантическите ценности. Нищо, "автентичните десни" от петте партии + едното БЗНС ще ни спасят от наложените ни от Русия полови стереотипи. Само жените можели да раждат, пълни глупости. Нима не е скандално, че Русия не беше сред тези 18 посолства подкрепиха тазгодишното гей шествие http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/09/2986347_18_posolstva_podkrepiha_sofiia_praid_2017/

 55. 56 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3604 Неутрално

  До коментар [#35] от "Lou":

  Аз пък мога да кажа, че в България жените имат даже много повече права, отколкото трябва.
  ========
  +++++
  Това е точна характеристика !
  А всъщност жената трябва да се "подчинява" на мъжа си.....
  Именно това я прави жена в истинския смисъл !
  Когато един мъж е уверен , че това условие е изпълнено , той завещава всичко на жена си и вече спокойно може да е концентриран върху печеленето на пари за своя дом. ...
  Днес това е максима разбира се ,но така трябва да е всъщност .

  Bukalemun
 56. 57 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  До коментар [#53] от "yanne":

  Този процес вече започна.
  Докато местните жени в западна Европа градят кариера, нашественичките от Близкия Изток и Африка започват да се размножават с бесни темпове (нещо като нашите цигани) и съответно демографската картинка започва да се измества към по-лошо.
  Съответно и религиозната.

  Panta rhei....
 57. 58 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Докато започнем да мислим в модерното време, то светът вече ще е свършил.
  Докато българинът си намества потурите, някъде преди още 300 години, хората са писали модерен роман.
  Сравненията са чудовищни.

  Патриархалното мислене е отвратителен социален капан, много хора са пдовластни на този модел, които дори и не признават пред себе си, защото лицемерно ги устройва. Изключително малък е процентът на наистина самостоятелните млади модерни хора, всичко останало е дефицитно, точно като родителите си.

 58. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 60 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Мдааа, и още нещо: след като било стереоптипно мъжът да изкарва, що не ги изкарва??

 60. 61 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Патриархалното мислене е отвратителен социален капан, много хора са пдовластни на този модел, които дори и не признават пред себе си, защото лицемерно ги устройва. Изключително малък е процентът на наистина самостоятелните млади модерни хора, всичко останало е дефицитно, точно като родителите си.
  —цитат от коментар 58 на еко


  Защо смятате, че изолираността и самодостатъчността са някаква добродетел? Какво му е лошото да имаш близки хора, на които да можеш винаги да разчиташ и с които да останеш свързан и след 18 г. Именно заради такива "самостоятелни" мислители като вас семейството и обществото на Запад са в тотален разпад.

 61. 62 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#28] от "НеКой":

  Да, всъщност има разлика в заплащането. Причината за това е, че жените често са съгласни да работят за по-малко пари от мъжете. Говорим за това колко ще поискат например при едно интервю за работа. Не е вярно, че всички на една позиция получават еднакви заплати - важно е и индивидуалното договаряне.

  В тази връзка, при поискани еднакви пари предимство обикновено имат мъжете. Много работодатели предпочитат да наемат мъже пред жени, защото не излизат с години по майчинство и по-малко взимат болничен да гледат деца. Има причина зле платени професии като продавачки, касиерки, чистачки и т.н. да са традиционно оставени на жените. Мъжете просто не се хващат на такава работа за малко пари.

  I don't want to believe. I want to know.
 62. 63 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 677 Неутрално

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_life_expectancy

  В България жените живеят средно 78 години, а мъжете 71.1. Т.е. 7 години повече живот за жените (без месец и няколко дни). Защо не се прави проблем от това? Защо не се търсят причините за тази демографска картина?

 63. 64 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6137 Неутрално

  До коментар [#5] от "Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.":

  Абсолютно съм съгласен. Просто не знам къде вече е границата на това мислене. Оставам с вречатление, че всички природни женски особености се възвисяват като някакви добродетели, а всички мъжки такива, са елементи на арогантен и долен сексизъм.
  Спонтанната ерекция е тормоз, а отказът от раждане на деца е проява на висша форма на свободомислие.
  Мъжете трябва да живеят по двойки, а жените да хвърчат по офиси и магазини.
  Деца ще си купуваме по интернет.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 64. 65 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#61:"Стоян"][/quote]

  И като е в разпад какво?
  Всяка социална структура рано или късно изпада в криза, аман от катастрофици.

 65. 66 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Според мен, поне в нашето семейство е така, най-много се отделя време за готвене. С това се занимава моята мила. Супи, манджи и десерти. Изградил съм се като гастроном, имам куп любими домашни храни и тя ми ги прави. Сред тях не са спагети, пици и лазаня. Това ми предлагат щерките като са на гости. Успоредно с готвенето върви и прането, две перални през ден, сега в къщи сме много маймуни и маймунчета. Простиране и гладене. Ако бях швед, вероятно нямаше да искам на жена ми капама, сърми, друсан кебап, толумбички и охлювчета с марципан и карамел.+ шкембечорба. Щяхме да папаме на ресторант. Но ние не сме шведи и нямаме техния стандарт. Така сме възпитани от малки, мама меси, тати носи. Освен това предпочитаме дома, защото сме пенсионери. Затова аз пазарувам и чистя. Отнема час за едното и час за другото. В квартала има всякакви магазини, търговците са ми приятели, стока бол, а чистенето е изчислено бързо да става поради ергономични особености на дома. Не разбирам мъже, които готвят. Искам да кажа, само той да готви, а жена му да кодкудяка по улиците. Айде ниц. Свата е такъв. Имам и такива приятели. Как да е, тяхна работа. С каквото мога помагам да облекчавам булката. Но за манджите съм взискателен.

 66. 67 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#61:"Стоян"]
  —цитат от коментар 65 на еко
  И като е в разпад какво?Всяка социална структура рано или късно изпада в криза, аман от катастрофици. [/quote]

  Как семейството ще е социална структура, ве!!! Това е БИОЛОГИЧНА структура!!! Връзката родители - деца било социална структура. Съвсем се сбъркахте.

 67. 68 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Аз много съм ЗА равенството, но като дойде сервитьорката със сметката и жените изведнъж се оказват консервативни привърженички на патриархата?А като поискам да платим бъдещият НИ дом и кола 50 : 50 и ме гледат като пепелянки?!
  —цитат от коментар 33 на Веселин Дечев


  Същите наблюдения имам, подкрепям. Много викане за права само в едната посока, ами дайте и в двете посоки!
  Една позната ми се хвали, че взима троно по-голяма заплата от мъжа си и стига до извода, че в следствие на това тя трябва да е главата на семейството. Не по-късно от 20 секунди в друго изречение започва да напада мъжа си, че бил путйо, какъв мъж бил той, като не може да изкарва колото нея, женчо, че се грижел за децата докато тя е на работа па с дъщерята и помагал да обличат куклите, па миел и готвел, абе изобщо явно е латентен гей, пък на нея и се искало истински мъж!!!....
  Обърнах и внимание на липсата на последователност в мисленето й.
  Та кой трябва да си променя стереотипите викам?

 68. 69 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5759 Неутрално

  Мачовци :)
  Но изследването не взема предвид и друго, което е важно.
  Могат ли да се гледат деца чрез институции - детска ясла, градина и т.н. , така че родителят да бъде разтоварен и да се фокусира върху работата?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 69. 70 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#67:"Стоян"][/quote]

  Разбира се, че е социална структура, след като има унаследяване и т.н. Достатъчно е да се види случай, в който 15 простака се борят за една къща от село Сусурлево, за да схванем "биологичния" модел на българина: мъж или жена.

  Повечето мъже са дълбоки комплексари на тема пари, коли и секс, фактът е, че и повечето не стават нито за едното, нито за другото, а то е свързано. По същия начин пък жените изпадат в някаква тъпа драматургия за великата любов и семейство, където да са адски щастливи. И нито един от двамата не е удовлетворен, защото следва някакви племенни модели. А не следва себе си.
  Затова и патриархалният модел ще умре, рано или късно. Животът се променя.

 70. 71 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#58] от "еко":

  "Изключително малък е процентът на наистина самостоятелните млади модерни хора, всичко останало е дефицитно, точно като родителите си. "

  Да започнем от това изречение. какво означава в случая думата "дефицитно". Вие за носител на новото ли се имате? Ако новото е да не знаеш български и да мислиш в лозунги, то и аз ви приемам като носител на новото. Защото вашето "изказване" освен лозунги, състоящи се от натрупване на думи, не съдържа нищо друго.
  Можете ли да дефинирате по какво различавате млад модерен човек от млад "немодерен".

  "Докато българинът си намества потурите, някъде преди още 300 години, хората са писали модерен роман.
  Сравненията са чудовищни. "

  Бихте ли пояснили кое точно ви е ужасило и кой точно роман имате предвид (Декамерон не е ли модерен роман)? И защо точно това ви е отвратило от българския род и ви е направили впечатление, а не, например следните факти: по конституция всеобщото гласуване се въвежда в България с Търновската конституция, а в САЩ жените получават универсално право да гласуват през 20-те години на миналия век.


 71. 72 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Аз пък си обичам стереотипите!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 72. 73 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Стереотипът в който съм заобиколен от няколко женски, които шетат наоколо, гледат деца, бачкат, изкарват кинти, а аз седя на дивана, пия бира, гледам мача и се готвя да ходя на лов и да смачкам съседа от първия етаж, щото нищо не прави по цял ден и не ме кефи, ми е любим!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 73. 74 Профил на Aham Brahmasmi
  Aham Brahmasmi
  Рейтинг: 237 Весело

  В следващите три години стереотипите ще се променят. Мъжете ще преосмислят отношението си към жените. Надявам се това да се отнася в по-висока степен за ислямските държави.
  Промяната ще се случи, когато Сатурн влезе в Козирог на 19 декември. Това предвещава трудности в патриархалното изразяване, също и при авторитарното поведение.

 74. 75 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Истина е, наистина имаме доста стереотипи.
  Аз също имам - един мъж може да създаде семейство и да отглежда деца само с жена.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 75. 76 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#11] от "bai_john_petrov":

  а как ще се почувстваш като и те ни минат...

  Birds of a feather flock together.
 76. 77 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 691 Весело

  "Разликата в заплащането на жените и мъжете не е намаляла през последните години и това се дължи до голяма степен на факта, че жените по-трудно си намират работа, работят в по-ниско платени сектори, получават по-малко повишения, прекъсват по-често кариерата си и извършват повече неплатен труд."
  Ами края на статията обяснява всичко! И добавям - ако мъжът носи изкараното вкъщи, което се потребява от цялото семейство, вкл. жената /която извършва неплатен труд вкъщи/, то къде е разликата? Въпрос на човешки отношения - семействата са така, несемейните са по-различни, самотните възрастни - съвсем различни, а най-различни са третият пол. Аз твърдя, че за една и съща работа, заплащането е равно и не се базира на пол! Например ватман на трамвай или главен готвач в хотел, или доктор. А това, че пилотите на самолети са предимно мъже, а пък в детската градина работят предимно госпожи учудва и занимава умовете единствено на "учените невежества", нек,ви "модерни" културтрегери!

 77. 78 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 490 Неутрално

  "Европейската комисия предложи вчера двугодишен план за намаляване на разликата в заплащането между мъжете и жените"
  А петилетни планове кога ще въвеждате гусин Юнкер?Всеки печели толкова колкот е изработил.Налагането отгоре на преразпределение е социализъм и идиотия...Има предостатъчно високоплатени професии,които стават за жени...

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 78. 79 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 372 Неутрално

  Леко, бавно и хитро успяха да ни пробият.
  По отношение на хомосексуализма, перверзиите и обезличаването на пола успяха да постигнат целта си и да ни пробутат "ценностната си система".
  Следващото направление, по което ще ни обработват е грижата и отношението към децата.
  Ще се опитват да ни обясняват, колко е неправилно да обичаме децата си и колко е вредно да се грижим за тях.
  Ще ни показват статистики, в които се вижда колко сме изостанали, след като се грижим и интересуваме от децата си, докато сме живи. Не трябвало да бъде така.
  Накрая ще ни убедят, че не е нужно да правим свои деца, а трябва да поверим тази задача на медицинската наука и възпроизводство.

  Aз съм прост, ама вие сте още по-прости. Затова ме избирате!
 79. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 81 Профил на Aham Brahmasmi
  Aham Brahmasmi
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#79] от "Афроамериканец":

  Не, това е от Лукавия.

 81. 82 Профил на Martin Banevski
  Martin Banevski
  Рейтинг: 333 Неутрално

  Всъщност по/голямата част от надрасканите коментари показва нагледно дълбокото провинциално ,мухлясало , патриархално мислене на типичния цървул бг мачо .Заедно разбира се с дежурните русо робски лумпени кряскащи срещу "злите" европейки ценности за разлика от родните им азиатски такива на половата руска кочина .Ако се питате защо тази клета нелепа страна е една от най/бедните то отговора е в коментарите на на "патриархалните " бг цървули .В същото време умните млади и не само хора отиват да живеят и учат в страните "където няма полове".Явно цивилизационен избор .

 82. 83 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Достатъчен е фактът, че млади мъже и жени живеят до 30-та си година при маме и тате. С това почваме и тук приключваме. А нямат и желание да са самостоятелни. Единият мечтае за втора мама, а другият - за втори тате.
  Идеален социален модел.

 83. 84 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 691 Любопитно

  До коментар [#62] от "Milva":
  "Много работодатели предпочитат да наемат мъже пред жени, защото не излизат с години по майчинство и по-малко взимат болничен да гледат деца." - Ами точно това са причини една и съща работа всъщност да не е една и съща. Екипната работа зависи от всеки член на екипа, когато един се провали, проваля работата на целия екип - в случая заработва се по-малко! В този ред на мисли - болнични, майчинство и т.н. са допълнителни рискове, които някой покрива именно защото РАБОТАТА не е една и съща, въпреки че работната позиция е една и съща. Разбираш ли го, или ще се правиш на "умна"? Имам приятели в Германия, където подобни неща жените сами са ги решили и са договорили в работата - например вместо смени 3х8часа, работят 4х6часа и получават пропорционално почасово заплащане. Сметнали са, че тези 2 допълнителни часа "лично време" са им по-ценни от % който губят в заплатата си... Кажете ми, че германките са тъпи и има дискриминационно отношение към тях...

 84. 85 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 407 Неутрално

  [quote#56:"eti mehter"]До коментар [#35] от "Lou": А всъщност жената трябва да се "подчинява" на мъжа си.....Именно това я прави жена в истинския смисъл !

  Ети, ти да не си си бил в България по време на анкетата. Само ти и Веселин Дечев се из*кахте по темата, н той по принцип не си пада по женските „червоподобни органи“. Ако не си разбрал, изследването касае нагласите на европейците, Анадола не е точно Европа и изказването ти прекрасно илюстрира това.

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 85. 86 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  Ако Създателят (който и да е той) е искал половете да са равни, сигурно щеше да измисли друг начин да се размножаваме. При някои червеи например половете са равни, доколкото си спомням от уроците по биология.

 86. 87 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  Проблемът с равенството на половете не точно за равенството. Това е изкуствен проблем, създаден от една група незадоволени фригидни жени, които компенсират комплексите си със солидна доза феминизъм. Те крещят - "ние искаме равенство, ние искаме равни права, ние искаме равно заплащане, ние искаме равно отношение". Но те всичко това го имат. Защото живеят в западното общество. И не го оценяват. Д пратим две-три феминистки за ханъми в саудитски харем и тогава да ги видим дали ще им хареса.

  Вярно е, че векове наред женският пол е бил подценяван, дори от европейската цивилизация. И до средата на 20 век жените нямаха право на глас в някои страни. Но днес вече живеем в един равен свят. И всякакви такива феминистки истерии имат друг скрит смисъл - "ние не искаме вече да сме равни с мъжете, ние искаме са сме НАД мъжете". Няма спор, че равенството е важно. Но равенство в способностите, квалификацията, образованието. И аз искам в Еврокомисията да има жени, в парламента на Ирак да има жени. количеството не бива да бъде за сметка на качеството. Хората трябва да се оценяват по своите способности, а не по това какво крият в гащите. Ако има достатъчно способни жени за съответните постове или работни места, нека се наемат. Ако няма, да се вземат мъже, не да се наемат некадърни работници и да им се плащат равни заплати само заради пола.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 87. 88 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#58] от "еко":"по конституция всеобщото гласуване се въвежда в България с Търновската конституция, а в САЩ жените получават универсално право да гласуват през 20-те години на миналия век.
  —цитат от коментар 71 на grajdanin1


  С останалото съм горе долу съгласен, но това за Търновската конституция са пълни глупости. Едва след 1944 г. комунистите дават равни избирателни права на жените. Неоспорим факт, питайте Огнян Минчев ако искате.

 88. 89 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3430 Любопитно

  Разбрах. Шмедка да не си взимам, ще чака аз да мия чиниите.

 89. 90 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#8] от "Александр Г. Дугин (№55)":

  Те пък в азиа русия само пияни мужици и пидеров

  Долу рушистите и фашистите
 90. 91 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 559 Гневно

  Пот ТЪПА статистика не бях виждал,мога с ръка на сърцето си да каже че българската жена е много по-уважаване от много други жени в европа.

 91. 92 Профил на реалист
  реалист
  Рейтинг: 312 Неутрално

  До коментар [#5] от "Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.":
  Разбира се за постигнат равен, успешен труд!! Но, когато един човек с равна на друг човек длъжност , не постига успешен труд, равен на първия, той не трябва да получава равно възнаграждение. В нормални случай, парите не се дават за количество труд , а за реализиран успешно труд. Когато, този човек е жена, която поради различни причини не постига нужния резултат е естествено да получава по-ниско възнаграждение. Някои казват, да ама тя е майка, съпруга и т.н.. Добре, но при Капитализма, работодателят се занимава с бизнес, който си има допустима конкурентна цена и той сключва трудов договор с работниците за заплащане на определена сума за определен успешен труд, а не е "социални грижи". Не съм чул, някоя жена да се труди успешно и да получава по-ниско възнаграждение от мъж с по-ниски трудови резултати, ако има такава , тя трябва веднага да напусне, напротив, много от директорите на фирми са отлично платени жени, предпочетени пред много мъже.
  ЕС, нещо се занимава с глупости. Нека да е като в САЩ, договаряш се и сключваш договор , няма значение мъж или жена , ако те удовлетворява подписваш, няма защо да гледаш в чуждата паница.

 92. 93 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2610 Неутрално

  До коментар [#58] от "еко":

  Не схванах посланието на поста.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 93. 94 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Ако Създателят (който и да е той) е искал половете да са равни, сигурно щеше да измисли друг начин да се размножаваме. При някои червеи например половете са равни, доколкото си спомням от уроците по биология.
  —цитат от коментар 86 на gogo63


  Проблемът при размножаването чрез делене или самооплождане при еднополовите (или безполовите) организми е , че не се обогатява ДНК-то, което ги прави по-неприспособими.

 94. 95 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Ако Създателят (който и да е той) е искал половете да са равни, сигурно щеше да измисли друг начин да се размножаваме. При някои червеи например половете са равни, доколкото си спомням от уроците по биология.
  —цитат от коментар 86 на gogo63


  Проблемът при размножаването чрез делене или самооплождане при еднополовите (или безполовите) организми е , че не се обогатява ДНК-то, което ги прави по-неприспособими.

 95. 96 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Ако Създателят (който и да е той) е искал половете да са равни, сигурно щеше да измисли друг начин да се размножаваме. При някои червеи например половете са равни, доколкото си спомням от уроците по биология.
  —цитат от коментар 86 на gogo63


  Проблемът при размножаването чрез делене или самооплождане при еднополовите (или безполовите) организми е , че не се обогатява ДНК-то, което ги прави по-неприспособими.

 96. 97 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 861 Весело

  До коментар [#24] от "DDR":

  естествено че няма такова нещо, ако имаше, то щеше във всички браншове да има фирми ръководени от жени, с изцяло женски персонал, които да подбиват яко цените, да придобият огромен пазарен дял, да повишат цените и съответно заплатите, и да доминират икономиката. Ама няма такива.

  От Ауди се опитаха преди време да се подмазват на тия кухи феминистки, с една реклама как баща казва на малката си дъщеря, че колкото и да е добра, колкото и да се старае, никога няма да има същият пост и заплата като някой мъж. В туйтър ги направиха луди калинки, с въпроси от рода на:
  - "Ама Ауди, значи вие третирате жените като втора категория хора и им плащате по-малко отколкото на мъжете?"
  - Не! При нас има абсолютно равенство, като се вземат предид изработените часове, позицията и опита.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 97. 98 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  Т.нар. разлика в заплащането по пол (gender pay gap) е пълна бутафория. Как може да сравняваш мъже, работещи в мините, строители, заварчици, водопроводчици, леяри и т.н. със секретарки, счетоводителки и продавачки в магазин и да отчиташ, че има разлика в заплащането!? Ами работата на едните е многократно по-тежка и опасна за здравето и е нормално да се заплаща повече. Не чувам лозунги за повече миньорки, жени-заварчици, строителки, докерки и т.н. Само високоплатени професии на властови позоции се споменават. Едва ли е случайно.

 98. 99 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7807 Неутрално

  Ами щом 81 % от мъжете смятат, черолята на жената е да гледа дома и децата, да се напънат да работят и печелят повече. Щом разчитат и на заплатата на жената, ще трябва да си сменят чипа.

 99. 100 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1048 Любопитно

  Не съм сигурен,стерео,/моно\квадро\тип ли е,неприемането на плачещ мъж("мъж"),но споменатото явление освен,че е крайно грозно ,неестетично и отвратително е вредно ,дори опасно за мъжкия организъм-следствие напъването при плача,човекът може,да се изсипе в областта на тестисите!Плачът е за жените-при тях,колкото и,да плачат,няма какво,да се изсипе.Елементарно,учи се още в детските ясли!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK