След решението за ЕМА Брекзит става проблем за производителите на лекарства

След решението за ЕМА Брекзит става проблем за производителите на лекарства

© ReutersРешението на Европейската агенция по лекарствата (EMA) да се премести от Лондон в Амстердам накара фармацевтичните компании да побързат с плановете си за извънредни ситуации на фона наближаващото излизане на Великобритания от ЕС, пише "Ройтерс".


Производителите на лекарства и служителите в ЕМА са изправени пред купища документация, която цели да избегне прекъсване на доставките на медикаменти.


Амстердам е може би най-приемливата опция за задържане на персонала, тъй като 81% от служителите на ЕМА са казали, че са готови да се преместят в холандската столица. Бюрократичните спънки обаче все още будят страх предвид диктуваните от Брекзит резки промени и изключително натоварен график.
Министрите на ЕС избраха Амстердам сред 19 други града за нов дом на ЕМА и нейния персонал, наброяващ 900 души. Агенцията се намира в Лондон от 1995 г. и нейната задача е да одобрява и да осъществява надзора над безопасността на лекарствата в Европа.


Тя трябва да се премести в Амстердам до края на март 2019 г., когато Великобритания напуска ЕС.


Кралският дворец на площада Дам в Амстердам

© Reuters

Кралският дворец на площада Дам в Амстердам


Изборът на Амстердам не би трябвало да доведе до масово напускане на служители, което би затруднило регулацията на европейските лекарства. И макар изпълнителният директор на ЕМА Гуидо Рази да се надява, че няма да има забавяне в одобрението на нови лекарства и да смята, че холандската столица отговоря на много от изискванията на ЕМА, по думите му не може да има никакви гаранции.


Рази очаква организацията да загуби около 200 души. Очакваните според вътрешно проучване 19% загуби на персонал са били базирани на "оптимистични" предположения.


"Ако загубим хора хоризонтално в агенцията, това вероятно няма да предизвика забавяне в одобренията... Въпреки това, ако има срив в някои специфични услуги, това ще наруши нещата по-сериозно", коментира Рази пред репортери.


Навременното одобрение на нови лекарства е от ключово значение за фармацевтичните и биотехнологичните компании, които имат десетки експериментални лекарства, очакващи оценка от европейския регулатор през следващите няколко години.


Сред тях са нови лекарства за рак, множествена склероза или ревматоиден артрит от големи производители като Novartis, AstraZeneca и AbbVie, както и новаторски генни терапии за наследствени болести от по-малки фирми.


Милиони пакети с лекарства


"Всички компании работят, за да направят всички трансфери по едно и също време, така че регулаторната система ще трябва да се справи с трудни задачи в 16-те месеца преди Брекзит", коментира пред "Ройтерс" Натали Мол, генерален директор на Европейската федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации.


Повече от 2600 лекарства на някакъв етап на производство си преминават през Великобритания. Общо 45 милиона пакета, като например кутии с антидепресанти, се доставят от Великобритания до други европейски страни, а 37 милиона отиват в обратната посока.


Строгите медицински регулации ще изискват и повторна оценка на медикаментите, превозвани с кораби през границите, което принуждава производителите да създадат допълнителни тестови центрове.


"Безопасността за пациентите и доставките на жизненоважни лекарства са малко по-различни от това дали броните на BMW ще останат на пристанището в Харвич една или две седмици повече", коментира Стив Бейтс, главен изпълнителен директор на Британската биоиндустриална асоциация.


Изпълнителният директор на ЕМА Гуидо Рази

© Reuters

Изпълнителният директор на ЕМА Гуидо Рази


Той е притеснен и от самото пренасяне на ЕМА през Северно море и установяването й във все още непостроени офиси в Амстердам.


"Мисля, че хората подценяват мащаба на предизвикателството, което представлява преместването на една агенция. На ЕМА й отне няколко години, за да се премести на няколкостотин метра в Лондон. Всъщност това отне повече време, отколкото ни остава от сега до Брекзит", каза Бейтс.


А преместването няма да излезе евтино. Липсата на клауза за прекъсване на договора за наем за сегашната сграда в Лондон ще струва 400 милиона евро според заместник-директора на ЕМА Ноел Уатиън. Брюксел иска Лондон да помогне да плащането на сметката.


Световните производители на лекарства, сред които базираната във Великобритания GlaxoSmithKline, и AstraZeneca настойчиво призоваха след Брекзит да действа система за продължаващо сътрудничество между ЕМА и британския национален фармацевтичен регулатор – Регулаторната агенция за лекарства и продукти за грижата за здравето.


Въпросът буди притеснения и у някои японски производители на лекарства, за които Великобритания досега е била основен център.


Британското правителство заяви, че иска да работи в тясно сътрудничество с ЕМА, но зависи от ЕС да реши дали ще предложи някаква система за взаимно признаване, след като Великобритания излезе от ЕС и не е под юрисдикцията на Съда на ЕС, който надзирава ЕМА.


Попитан дали очаква някакво бъдещо сътрудничество, Рази отговори: "Това е напълно неизвестно."

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4090 Неутрално

  ".................................Британското правителство заяви, че иска да работи в тясно сътрудничество с ЕМА, но зависи от ЕС да реши дали ще предложи някаква система за взаимно признаване, след като Великобритания излезе от ЕС и не е под юрисдикцията на Съда на ЕС, който надзирава ЕМА........................."

  Поредната колосална каша която е предизвикана от феноменалната простотия Брекзит!

 2. 2 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Предния ден някой колеги лесно обясняваха, че преместването дори във Източна Европа и напускането на персонал няма да създадат никакви проблеми.

  Така де ще назначат нови хора колко му е:)

  Модератора е неадекватен!
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  Будали, Амстердам !!! Стига бе.

 4. 4 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4921 Неутрално

  Ако преместването на 900 служители отнема 2 години и е много скъпо, предлагам ЕМА да уволни половината и въпросът ще бъде решен. Персоналът във всички подобни агенции е раздут с поне 20%!

 5. 5 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 2322 Неутрално

  ".................................Британското правителство заяви, че иска да работи в тясно сътрудничество с ЕМА, но зависи от ЕС да реши дали ще предложи някаква система за взаимно признаване, след като Великобритания излезе от ЕС и не е под юрисдикцията на Съда на ЕС, който надзирава ЕМА........................."Поредната колосална каша която е предизвикана от феноменалната простотия Брекзит!
  —цитат от коментар 1 на bat_plamen


  Ти искренно ме разсмиваш с твоите коментари Бат Пламене. Не знам къде живееш и с какво се занимаваш, но откровенно ти нямаш реална представа от живота на Острова и от това кое е добро и кое лошо за Британците.

  На сеКУРити гардове (cgv37662786), малоумни (EUdefender) и тролове (Шака Зулу) не отговарям 😁
 6. 6 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 395 Весело

  До коментар [#5] от "padrino":

  Те и британците не знаят кое е добро и кое е лошо за тях:)

  Нали ги гледаш какви ги вършат и приказват:)

  Скоро ще се обособят тотално по "клубове по интереси" като всеки клуб ще има противоположни интереси на другите.

  Модератора е неадекватен!
 7. 7 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 896 Неутрално

  "Липсата на клауза за прекъсване на договора за наем за сегашната сграда в Лондон ще струва 400 милиона евро според заместник-директора на ЕМА Ноел Уатиън. Брюксел иска Лондон да помогне да плащането на сметката."

  Тази сметка Лондон трябва да я плати цялата.

 8. 8 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 2322 Неутрално

  До коментар [#7] от "George Svinarov":

  И как точно? Да не би Лондон да я е наемал тази сграда? Наемателя като е подписвал договора да е гледал.

  На сеКУРити гардове (cgv37662786), малоумни (EUdefender) и тролове (Шака Зулу) не отговарям 😁
 9. 9 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 896 Неутрално

  До коментар [#8] от "padrino":

  Наемателя е подписвал договор в условията на брак(ВБ в ЕС). С решението за развод, виновната страна плаща сметката. И тъй като ЕМА се мести ЗАРАДИ решението на Британия е редно Британия да си плати сметката.

 10. 10 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 2322 Неутрално

  До коментар [#8] от "padrino":Наемателя е подписвал договор в условията на брак(ВБ в ЕС). С решението за развод, виновната страна плаща сметката. И тъй като ЕМА се мести ЗАРАДИ решението на Британия е редно Британия да си плати сметката.
  —цитат от коментар 9 на George Svinarov


  Я вземи да се пробваш в някое комедийно шоу, можеш да заработиш някои лев :)

  На сеКУРити гардове (cgv37662786), малоумни (EUdefender) и тролове (Шака Зулу) не отговарям 😁
 11. 11 Профил на gavrilov
  gavrilov
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#10] от "padrino":

  те и англичанаите така се изказват, сигурно от ытях си го научил. Обаче шоуто тепърва започва. Ще бъде много болезнено (за британците). В тая "велика" държава 10% от БВП иде от индустрия, и 70% от услуги. Те дори храната си не могат да произвеждат сами: 40% е внос. Много бързо забравиха, че през 1972 бяха фалирали и се изправиха на краката си благодарение на ЕС.

 12. 12 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1642 Весело

  ".................................Британското правителство заяви, че иска да работи в тясно сътрудничество с ЕМА, но зависи от ЕС да реши дали ще предложи някаква система за взаимно признаване, след като Великобритания излезе от ЕС и не е под юрисдикцията на Съда на ЕС, който надзирава ЕМА........................."Поредната колосална каша която е предизвикана от феноменалната простотия Брекзит!
  —цитат от коментар 1 на bat_plamen


  ...Със съдейстжието на Меркел и сие...

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8337 Неутрално

  А защо трябва да чакат 2019 година. Да се местят по-скоро.

 14. 14 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 896 Неутрално

  До коментар [#10] от "padrino":

  Ами ако искат да работят в тясно сътрудничество с ЕМА, както твърдят, ще трябва да поиграят малко във въпросното комедийно шоу.
  Ти някакъв защитник на британските интереси ли се явяваш? Ако да, защо в български форум?

 15. 15 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4090 Любопитно

  До коментар [#5] от "padrino":

  Аз живя от няколко години на Острова и съм "в час",че местните тикви/тези с по-малко акъл в главата,защото все пак има и хора с акъл / не ни лайкват,но също така съм " в час",че цели сектори на британската икономика се нуждаят от нас,защото мързелите на бенефити не искат да бачкат/и това е шанс за нас източно европейците/!За тебе не знам на кой свят живееш,ама трябва да си наистина много наивен ,за да вярваш,че ЕС ще прости на Великобритания за това което е градено с десетилетия и сега тъпите островни тикви искат да разрушат!!!!Само се заинтересувай какво ще струва това на Великобритания и на ЕС и на ЕС и ще разбереш кой е ИГРАЧЪТ в този случай!А на "санкюлотите" рано или късно никой няма да им обръща внимание!

 16. 16 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4090 Неутрално

  До коментар [#14] от "George Svinarov":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Виж това ми хареса.Някои хора са повече британци/псевдо/ от самите британци/извинявам се за тафтологията/-:)

 17. 17 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 2322 Неутрално

  До коментар [#5] от "padrino":Аз живя от няколко години на Острова и съм "в час",че местните тикви/тези с по-малко акъл в главата,защото все пак има и хора с акъл / не ни лайкват,но също така съм " в час",че цели сектори на британската икономика се нуждаят от нас,защото мързелите на бенефити не искат да бачкат/и това е шанс за нас източно европейците/!За тебе не знам на кой свят живееш,ама трябва да си наистина много наивен ,за да вярваш,че ЕС ще прости на Великобритания за това което е градено с десетилетия и сега тъпите островни тикви искат да разрушат!!!!Само се заинтересувай какво ще струва това на Великобритания и на ЕС и на ЕС и ще разбереш кой е ИГРАЧЪТ в този случай!А на "санкюлотите" рано или късно никой няма да им обръща внимание!
  —цитат от коментар 15 на bat_plamen


  Благодаря за информацията :) От това което си написал е видно че ти си един от тези "Източно Европейци" които вършат черната работа на острова....или както ти сам се наричаш "Източно европеец с шанс" Ами ако е толкова зле Бат Пламене защо си още на острова? Ако е толкова лошо ми хайде обратно в България. Или ти си по добре да работиш като втора ръка човек, да се чувстваш като "Източно Европеец" да търпиш "незгодите" за собствен интерест но да даваш воля на омразата по форумите? Ми хайде прибирай се в България за да "процъфтиш", стига си им работил на глупавите и мързеливи Британци. Не се ли уморяваш да бъдеш "Източно Европеец"?
  Разбирам те напълно защо ръмжиш срещу Брекзита, защото след като той стане реалност ти ще си след първите които ще загубят "благосъстоянието си" Няма да можеш повече да се надуваш с Британските Паунди обртатно на село, няма да си най-отворения и "преуспял" в махалата. Живееш от "няколко" години на острова работейки като "Източно Европеец с шанс" и това те прави капацитет?
  Може би обратно на село и тук във форума но в реалният свят и в собственото ти съзнание ти се чувстваш втора ръка.....Източно Европеец с шанс.....
  Може би това е истината която ти мразиш и затова си толкова зъл и настроен срещу Брекзита?

  На сеКУРити гардове (cgv37662786), малоумни (EUdefender) и тролове (Шака Зулу) не отговарям 😁
 18. 18 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 896 Неутрално

  До коментар [#17] от "padrino":

  Не е нужно да обиждаш. Аз живея в България и не съм стъпвал на острова. За България ЕС е жизненоважен. Брекзит заплашва ЕС и решението да се спре ефекта на доминото е твърд брекзит. Затова моята позиция е насочена в тази посока. Смятам, че англичаните допуснаха грешка и трябва да бъдат наказани. Темата е прекалено обширна, но твоята позиция определено е антибългарска и аз на твое място не бих я тръбил така гордо.

 19. 19 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 2322 Неутрално

  До коментар [#18] от "George Svinarov":

  Не обиждам никого, просто задавам болезнени въпроси. За мен човек с капка достойнство не би живял на място което мрази, в държава която ненавижда. Всичко в този живот е въпрос на избор. Но за някой е по-добре да живее така отколкото да се прибере в България..... Както споделих въпрос на избор. Но не бъди съдник на една държава ако тя те храни. Никой не го е викал на острова, той е тук по собствен избор.....

  На сеКУРити гардове (cgv37662786), малоумни (EUdefender) и тролове (Шака Зулу) не отговарям 😁
 20. 20 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 2322 Неутрално

  До коментар [#18] от "George Svinarov":

  Кой от моите коментари Ви кара да мислите че позицията ми е Анти Българска????? Темата тук е за Брекзит и ефекта за една агенция....не съм споменавал нищо за България.....

  На сеКУРити гардове (cgv37662786), малоумни (EUdefender) и тролове (Шака Зулу) не отговарям 😁
 21. 21 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 896 Неутрално

  До коментар [#20] от "padrino":

  Пробританска означава анти ЕС, а България е част от ЕС. Или не сте застъпил пробританска позиция?

 22. 22 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 896 Неутрално

  До коментар [#19] от "padrino":

  "Не обиждам никого"

  "Я вземи да се пробваш в някое комедийно шоу, можеш да заработиш някои лев :)"

  Това го възприемам като заобиколен начин да ме наречяте смешник. И по неприятното е, че го правите без нито един довод.

  "Няма да можеш повече да се надуваш с Британските Паунди обртатно на село"

  Това не ли равносилно на" ти си селяндур"?

  Ооитите Ви да спорите с епитети вместо с доводи не Ви правят чест. Позицията Ви е достойна за някой британски форум.
  Не знам защо, но като Ви чета писанията се сетих за Камелия Тодорова. Кеми Тодороф: аз малко съм позаб'авила бълга' ски..

 23. 23 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 2322 Неутрално

  До коментар [#21] от "George Svinarov":

  ОК нека да уточним нещо:
  Вашето становищв е базирано на факта че решенито на Британците ще се отрази негативно на България като част от ЕС... Но както се казва всяка монета има две страни.
  Вие искате просперитет за БГ (като член на ЕС) великолепно, в същото време ЮК искат същото за себе си..... но като излязат от съюза. Защо тяхната национална политика трябва да се съобразява с това което Вие или ЕС искат? Значи ако те се подчинят на ЕС това е добре защото помага на БГ...
  Вие отричате правото на една държава да се самоопредели. Тук не става въпрос за някой да бъде Анти Български настроен, тук става въпрос за демокрация и правото на избор.
  Британците направиха техният, това че той не се харесва на ЕС е факт, но не означава че те трябва да бъдат съдници. Това не е ли основното човешко право? Правото на избор.... И защо според Вас те трябва да бъдат наказани? Защото на Вас не Ви харесва избора? Защото Вие ще загубите от избора?
  Това е чиста форма популистика. Ами ако те останат против тяхната воля но това е добре за Вас, тази ситуация каъв Ви прави вас? Деспот? Агрессор? Потисник?

  Да прав сте че темата е обширна, но Вие нямате птаво да съдите някой за решението което той е взел защото това не Ви харесва на вас самият....

  На сеКУРити гардове (cgv37662786), малоумни (EUdefender) и тролове (Шака Зулу) не отговарям 😁
 24. 24 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 896 Неутрално

  До коментар [#23] от "padrino":

  Значи аз нямам право да съдя някой който ме ощетява (като данъкоплатец в ЕС), а Вие имате право да обиждате? Интересна логика имате.
  ОК решава да напусне, следователно плаща разходите по напускането си, които включват 400 те милиона наем. Това е моята гледна точка която споделих тук. Вие започнахте с епитетите. Няма смисъл да спорим, времето ще покаже дали ОК са взели правилното решение.

 25. 25 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 896 Неутрално

  До коментар [#23] от "padrino":

  Относно "волята" на ОК. Да ви припомня ли вота с какви проценти беше?
  Не е ли точно тива популизъм? При разделено практически наполовина обществено мнение Вие говорите за "вилята на един народ" самоопределение и деспотизъм. Смекчихте лъжите (никого не съм обиждал) с евтини манипулации. На Ваше място бих замълчал.

 26. 26 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 896 Неутрално

  До коментар [#23] от "padrino":

  И още нещо ми прави впечатление. Човек който сам си слага плюсове на мненията е човек без достойнство и чест.

 27. 27 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 2322 Неутрално

  До коментар [#23] от "padrino":И още нещо ми прави впечатление. Човек който сам си слага плюсове на мненията е човек без достойнство и чест.
  —цитат от коментар 26 на George Svinarov


  Да, понякога си слагам дори повече от един плюс :)))

  На сеКУРити гардове (cgv37662786), малоумни (EUdefender) и тролове (Шака Зулу) не отговарям 😁
 28. 28 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 2322 Неутрално

  До коментар [#23] от "padrino":Относно "волята" на ОК. Да ви припомня ли вота с какви проценти беше?Не е ли точно тива популизъм? При разделено практически наполовина обществено мнение Вие говорите за "вилята на един народ" самоопределение и деспотизъм. Смекчихте лъжите (никого не съм обиждал) с евтини манипулации. На Ваше място бих замълчал.
  —цитат от коментар 25 на George Svinarov


  Не, това се нарича законна демокрация. Когато 59.1% печелят срещу 48.1% от повече от 30 милиона гласували (71.8%), това се нарича прозрачни резултати, това се нарича отговорно правителство което зачита тези резултати, това се нарича воля на народа. Резултатите от рода на 99.1% и т.н. са запазени за "истинските", "демократични" държави....

  На сеКУРити гардове (cgv37662786), малоумни (EUdefender) и тролове (Шака Зулу) не отговарям 😁
 29. 29 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 2322 Неутрално

  До коментар [#28] от "padrino":

  Корекция 51.9% гласували ЗА напускане, не 59.1 както погрешно написах. Извинявам се.

  На сеКУРити гардове (cgv37662786), малоумни (EUdefender) и тролове (Шака Зулу) не отговарям 😁
 30. 30 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#7] от "George Svinarov":

  До коментар [#8] от "padrino":

  По същество спорите конкретно по-тази тема:
  Кой трябва да плати неустойката за прекратяването на въпросния договор за наем?

  Понеже неустойката се заплаща от неизправната страна, тази която не е изпълнила задълженията си, това е агенцията. Наемодателя има пълното право да си получи тези 400 млн.
  От друга страна понеже причината за неизпълнение на ангажиментирте на агенцията са в резултат на политически действия на Великобритания, агенцията има пълното право да претендира за солидарност по отношение на плащането към Великобритания.

  Та така, останалите ви коментари са лични не са по въпроса койтпо тръгнахте да дискутирате:)

  Модератора е неадекватен!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK