Перипетиите на Гърция ще свършат през август догодина, смята Ципрас

Гръцкият премиер Алексис Ципрас

© Reuters

Гръцкият премиер Алексис ЦипрасГръцкият премиер Алексис Ципрас изрази увереност, че "перипетиите" на Гърция ще свършат през август догодина, когато изтича срокът на спасителната програма на страната, съобщи в. "Вима", цитиран от БТА.


"За първи път вярвам, че това вече не е мечта. Гърция плати една много тежка цена за европейската криза и гръцкият народ бе подложен на големи жертви през последните седем години. Допуснати бяха много грешки, както от гръцка, така и от европейска страна. А те бяха заплатени много скъпо", казва Ципрас в интервю за в. "Фигаро".


Той посочва, че с колективни усилия неговото правителство е успяло да избегне най-лошото и страната да остане в твърдото ядро на еврозоната.
"С общи усилия избегнахме разделения в Европа и обърнахме гръб на онези, които готвеха този сценарий. Две години по-късно растежът в Гърция се завръща - до 2 на сто през 2017 година, а прогнозите за 2018 г. са за 2.5 на сто. Ограничихме социалната несправедливост и работим усилено с европейските си партньори и всички сили в страната, за да може "перипетиите" за Гърция да свършат през август догодина", каза премиерът.


Алексис Ципрас твърди, че Европа трябва да стане по-привлекателна за младите хора. "Нужно е европейските институции да станат по-демократични. Не може повече всички решения да се взимат при закрити врата", допълни той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 1003 Весело

  Тоест Алексис смята, че ще изплатят 300 милиарда с туризъм (морските им превозвачи не плащат данъци там)?
  Или някой ще си купи пак гръцки държавни облигации? Ако го направи да не реве после.

 2. 2 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  "за да може "перипетиите" за Гърция да свършат през август догодина"

  Интересно за кои перипетии точно говори Ципрас. Може би за мониторинга от страна на МВФ и Еврозоната? Или за ограничението на сумите, които могат да се теглят с издадена от гръцка банка кредитна/дебитна карта? Или за нещо трето?

 3. 3 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1985 Весело

  Гърция е СТРАХОТНА ДЪРЖАВА.............Политиците там може да са ВСЯКАКВИ ,но има мисъл за обикновените ХОРА.......ЦЪРКВАТА също ПОМАГА МНОГО..........в хората има МНОГО- МНОГО ПОЛОЖИТЕЛНА ЕНЕРГИЯ и е едно ПРЕКРАСНО МЯСТО ЗА РАЗПУСКАНЕ.....били СА и си ОСТАВАТ ИМПЕРИЯ.........!!!!!?????......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 4. 4 Профил на odyssey6195
  odyssey6195
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#1] от "johnniewalker":

  маи второто.... ако обигациите се съпровождат с огоромни находища газ , банкерите ще реват за дадат нови заеми....

  До коментар [#2] от "ijj":

  става въпрос за меморантуми които подписала Гърция с кредиторите си (които вкщчват и мерките които споменавате)
  До коментар [#3] от "kesh":

  империя Гърция не била , била част на Римска ,Източно римска (Византя) на отомонанска и на ЕС последно) , хората живеят трудно но всео още по добре от много други държави , включително и Европейски....

  Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι.
 5. 5 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9266 Неутрално

  И от септември ЩЕ са в "светлото бъдеще".

 6. 6 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1985 Весело

  До коментар [#4] от "odyssey6195":

  еееее хе .........ТЕ СЕ ЧУВСТВАТ НАСЛЕДНИЦИ НА ВИЗАНТИИСКАТА ИМПЕРИЯ.........!!!!!!!!.......не ти ли ПРАВИ ВПЕЧАТЛЕНИЕ ,че не БАЗАРАТ НИЩО И НИКОЙ...........гледат САМО ТЕХ СИ..........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 7. 7 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1925 Весело

  Тоест Алексис смята, че ще изплатят 300 милиарда с туризъм (морските им превозвачи не плащат данъци там)? Или някой ще си купи пак гръцки държавни облигации? Ако го направи да не реве после.
  —цитат от коментар 1 на johnniewalker


  До коментар [#1] от "johnniewalker":маи второто.... ако обигациите се съпровождат с огоромни находища газ , банкерите ще реват за дадат нови заеми.... До коментар [#2] от "ijj":става въпрос за меморантуми които подписала Гърция с кредиторите си (които вкщчват и мерките които споменавате)До коментар [#3] от "kesh":империя Гърция не била , била част на Римска ,Източно римска (Византя) на отомонанска и на ЕС последно) , хората живеят трудно но всео още по добре от много други държави , включително и Европейски....
  —цитат от коментар 4 на odyssey6195


  Сори, ама и двамата се надявате, че Гърция ще връща пари, било то и по облигации

 8. 8 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  Ние тези приказки ги слушаме всяка година. А гърците не са по–различни от нас. Но нека да си вярват.

 9. 9 Профил на odyssey6195
  odyssey6195
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#6] от "kesh":

  Аз съм един от тях и мога да ти кажа отговорно че никои сериозен човек тука не се чуства така.... на народен памет са по ясни спомените от гражданска воина и немската окупация от колкото визнатия от преди 700-1000 години :) Само Православната църква може да се каже че опитва да събуди това минало (не е случаино че само на градините на църквите ще видиш византииско знаме до гръцкото)

  Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι.
 10. 10 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2186 Неутрално

  Оптимист. Дано да се случи, но ме съмнява. Смятам, че предстои управление на Мицотакис, и едва и след него (тоест при третия премиер след Ципрас) може да се очаква гръцката държава и народ да си поемат въздух. Поне това е моето мнение, а предстои да видим какво ще стане.

 11. 11 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Бравоооо!- плеснали с ръце гърците и се прегърнали.

 12. 12 Профил на odyssey6195
  odyssey6195
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#7] от "wsx42540943":

  може да стане постригване (реално този път) не се изключва това.... нормално е ... станало при немците (1953 г.) зашо не и в Гърция

  Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι.
 13. 13 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1985 Весело

  До коментар [#9] от "odyssey6195":

  не го казвам с лоши чувства...........историята трябва да се помни........народ без минало -няма бъдеще..........иначе хората са страхотни........поне мойте впечатления са такива......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8137 Неутрално

  Перипетиите на Гърция никога няма да свършат, ако си плаща задълженията и не хитрува.

 15. 15 Профил на odyssey6195
  odyssey6195
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#14] от "Роси":
  да "права" сте и най беден пеншионер трябва да плати горките Банки а не да хитрува и да купува повече от едно кисело мляко на ден..... колко жалка сте госпожо нямам думи...  До коментар [#13] от "kesh":

  да знам че не го казвате с лошо, просто споделих моето мнение !!! историята е важна за всеки народ но според мене не е повод за управдание а повод за мислене

  Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι.
 16. 16 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  Явно през август догодина ще има нов заем. И перипетиите ще свършат докато има кинти. После пак нов краен срок с нов заем.
  Ама за лудия и баницата...

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 17. 17 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1125 Весело

  Всички са се изказали така компетентно! Единят вика - Же упре!, другият вика -Уй же упре! Някой може да си помисли, че си говорят на френски, а те си говорели на шопски!

  Ами отворете страницата на МВФ и вижте отчетите и прогнозите за Гърция, вместо да се чудите ще опре ли или няма!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 18. 18 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  До коментар [#16] от "dgd":

  Смешки! Гърция от 2013 та насам тегли заеми само за да погасява падежиращи такива. ЕЦБ, МВФ и СБ и дават заеми за да издължава дълга си към инвеститори, които са се набалбукали с гръцки дългови инструменти и по този начин всички плащамеза алчността на кредиторите на Гърция.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 19. 19 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Перипетиите в Гърция ще свършат, когато Ципурата изчезне нейде в опозиция. Докато е на власт, Гърция си остава европейска Венецуела.

  Оставям без коментар наглото изказване: "Допуснати бяха много грешки, както от гръцка, така и от европейска страна". Само ще напомня, че единствено гърците и никой друг изпиха и изядоха бъдещето на децата си. После Европа трябваше да ги спасява със стотици милиарди евро помощ.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 20. 20 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2328 Неутрално

  Гърция никога няма да се оправи! Ще има сега една година бомбастични приказки, колко добре е тръгнала Гърция, ще излъжат доста инвеститори докато пак кажат "няма пари-спасявайте се кожодери"!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 21. 21 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1125 Весело

  Спомням си как педи 6-7 години, част от същите форумци, които и сега са наясно, че Гърция никога няма да се оправи, всеки ден обясняваха как Гърция ще излезе от еврозоната до седмица и ще фалира до две!
  В този смисъл Гърция е постигнала огромен успех! Същите велики експери, сега не споменават думи като фалит и драхма.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 22. 22 Профил на today
  today
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Гърция била платила тежка цена за европейската криза??? Туй цоцалистите са много нагли лъжци!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 23. 23 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1125 Весело

  До коментар [#19] от "c.b.o.":

  Чували ли сте за държавата Исландия, която изяде и изпи бъдещето на много жители на съседни страни и след това отказа да плати?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 24. 24 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 375 Неутрално

  До коментар [#21] от "tribiri":

  Гърците бяха на няколко часа от връщане на драхмата, но видяха дебелия. Оланд ги спаси, като понатисна Еврозоната отново да налива кинти в гръцката каца без дъно. В крайна сметка се оказа, че единственото, което стои между Гърция и Венецуела, е "лошият ЕС" и още по–"лошата Меркел".

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 25. 25 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 375 Весело

  До коментар [#23] от "tribiri":

  Съседни страни на Исландия? Силен си.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 26. 26 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Нада се да му опростят тия 360 милярда евро без лихвите ама нема да стане... Па че требе да се работи.

 27. 27 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#19] от "c.b.o.":Чували ли сте за държавата Исландия, която изяде и изпи бъдещето на много жители на съседни страни и след това отказа да плати?
  —цитат от коментар 23 на tribiri


  Не. Чувала съм за островната държава Исландия която няма съседи и има само около 300 хиляди жители и около $60,000 брутен продукт на човек от населението за 2016.

 28. 28 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  До коментар [#24] от "c.b.o.":

  Много наивно! Ако Гърция беше фалирала, кой щеше да загуби? Въпросът е риторичен - всно, че не знаете отговора! Когсто България спря плащанията по външния дълг, те започнаха да се търгуват на 20% от номинала. Максуел ги изкупи, Луканов поднови плсщанията, Максуел ги продаде, Луканов го застреляха, Максуел го паднаха от яхтата му.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 29. 29 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 375 Неутрално

  До коментар [#28] от "tribiri":

  Гърция е в практически фалит от 2010 насам. Загубиха и губят доста хора, преди всичко от останалите европейски страни, които са принудени да хранят мързеливите, но нагли до безобразие гърци.

  Кви са тези филми с Луканов? Той стана жертва на газовата война.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 30. 30 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1125 Весело

  До коментар [#24] от "c.b.o.":

  За сканадала с дълга на исландките банки явно не си чувал! Не си ли чувал поне, че държавите имат и морски граници?! Или да минемна нещо по-просто?
  До коментар [#29] от "c.b.o.":

  Да бе да! Стана жертва на това, че няколко милиарда долара с негова помощ смениха собственика си. А газовата война е прика,ка за малки деца. Максуел - агентът на КГБ, Ми-6 и Мосад, пък е станал жертва на силния вятър дето го е духнал от лодката.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 31. 31 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#1] от "johnniewalker":

  350 са в момента, бяха 300 в началото на кризата и с всичките опрощения и трикове...перипетиите свършват :)

  Важно е да си плащат лихвите да не дойде бирника.

 32. 32 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  При 180 процента задлъжнялост това изказване звучи доста оптимистично.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 33. 33 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 375 Неутрално

  До коментар [#30] от "tribiri":

  За скандала с исландските банки съм чувал, разбира се.

  Държавите имат морски граници, но това не означава, че островните държави имат съседи. Иначе и Бразилия може да се окаже съсед на Идландия. Да не намекваш, че исландците са изяли и изпили бъдещето на де–що има "съседна страна" с крайбрежие на Атлантика.

  Газовата война била приказка за малки деца, а конспиративни теории с двойни и тройни агенти на КГБ, Ми–6 и Мосад не са. Добре. Сега да не кажеш, че Мосад фалира БГ през 96-97, а?

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 34. 34 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3890 Весело

  Ха,ха,ха................................даже самият Ципрас не си вярва,ама "разтяга локума,разтяга.............."!

 35. 35 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  Досадна стана темата за Гърция. Не ви ли омръзна вече? И не разбирам защо се обръща внимание на тоя палячо Ципурски. Те нали играха на тънката струна, ще напускаме, няма да напускаме, тръгнем ли си се катурва цялата валутна зона и след това ЕС. Глупости, Великобритания, която е много по-мощна и важна от Гърция напуска а пък видиш ли, ЕС не се катурва. Апропо, гърците ги чакат още дълги години стегнат колан, повечко работа и по-малко хайлазуване. Нови спасителни програми не се предвиждат.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 36. 36 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  Истината е, че Ципрас се справя доста добре и добрите новини са всеки ден и повече !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 37. 37 Профил на odyssey6195
  odyssey6195
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#20] от "lz2":

  ПО ДОБРЕ на фалирана Гърция от колкото да живея на мизерия , ти знаеш много добре

  Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι.
 38. 38 Профил на odyssey6195
  odyssey6195
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#35] от "tsyrvulan":

  няма важни и не важни нации , ако е така представи се къде е България.
  и допускате всички една Грешка (и то много груба).... парите не са ядени от Гърците (обиконовен народ) които мържелуваше , а от Банките .... колкото ти (или друг Българин) е виновен тука за КТБ толков е и един Грък за сриване на банките. Естествено (и си Абсолютно прав на това) сметката ще я плати народа с свиване на колани , мерки , безработница и тнт.

  Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK