Брюксел продължава проверката на енергийния холдинг за злоупотреба с господстващо положение

Брюксел продължава проверката на енергийния холдинг за злоупотреба с господстващо положение

© Юлия ЛазароваЕвропейската комисия продължава проверката, открита преди две години срещу Българския енергиен холдинг (БЕХ) и негови дъщерни дружества за предполагаема злоупотреба с господстващо положение на пазара на природен газ в България. Това съобщи в отговор на въпрос говорител на комисията, цитиран от БТА.


Изпратихме нашите възражения, засега не мога да съобщя какви ще бъдат следващите стъпки, добави говорителят.


През март 2015 г. Еврокомисията изпрати изложение на възраженията до БЕХ, с което съобщи за предварителното си становище, че холдингът може да е нарушил правилата на ЕС с възпрепятстване на конкуренти да получат достъп до инфраструктура за пренос на газ в нашата страна. Документите бяха изпратени и до дъщерните на БЕХ дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз".
Брюксел е на мнение, че гражданите и бизнесът в ЕС следва да могат да се ползват от по-конкурентни цени на енергията и сигурност на доставките. За да се съревновават на българския пазар за доставка на газ, предприятията се нуждаят от достъп до газовата инфраструктура на БЕХ, и Европейската комисия трябва да се увери, че се предоставя равноправен достъп, коментира в началото на процедурата еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестегер.


Брюксел се опасява, че БЕХ и неговите дъщерни дружества вероятно възпрепятстват конкурентите да получат достъп до инфраструктурата, която им е необходима, за да работят успешно на пазара. Комисията има опасения, че БЕХ и неговите дъщерни дружества са отказвали на конкурентите си достъп до газопреносната мрежа и до националното газохранилище.


Ако опасенията са обосновани, това поведение е ограничило и продължава да ограничава конкуренцията на пазара за доставка на газ в България, в разрез с правилата на ЕС. Ако Еврокомисията стигне до заключението, че има доказателства за нарушение, тя може да издаде решение за забрана на съответното поведение и да наложи глоба до 10 процента от годишния оборот на дружеството.


Миналата седмица на закрито заседание Народното събрание обсъди случая. По информация от народния представител Таско Ерменков, единодушно депутатите са решили България да не признава вина.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK