С нови правила Брюксел засилва сигурността при електронните плащания

Новите правила имат за цел да намалят значително измамите при плащанията и да защитят поверителността на финансовите данни.

© Красимир Юскеселиев

Новите правила имат за цел да намалят значително измамите при плащанията и да защитят поверителността на финансовите данни.Електронните плащания в магазините, както и по интернет ще станат по-сигурни благодарение на новите правила, които днес прие Европейската комисия, съобщиха от пресслужбата на институцията.


Представените днес правила, с които се прилага втората директива на ЕС за платежните услуги, позволяват на потребителите да използват иновативните услуги, предлагани от трети страни — т.нар. финансово-технологични дружества, като в същото време се запазват стриктните мерки за защита на данните и сигурност за потребителите и дружествата в ЕС.


Услугите включват начини за плащане, както и инструменти за управление на личните финанси чрез обединяване на информация от различни сметки.
Една от основните цели на втората директива на ЕС за платежните услуги е да се подобри сигурността на електронните плащания, както и да се засили доверието на потребителите в тях.


По-конкретно доставчиците на платежни услуги са длъжни да извършват т.нар. задълбочено установяване на идентичността на клиента.


За извършването на плащане ще се използва комбинация от най-малко два независими елемента, например физически носител — карта или мобилен телефон, и парола или биометрични данни, например пръстови отпечатъци.


В директивата са включени и правила за предоставянето на нови услуги, свързани с платежните сметки на потребителите, например т.нар. иницииране на плащане или предоставяне на информация за сметка.


Контекст


Регулаторните технически стандарти са разработени от Европейския банков орган в сътрудничество с Европейската централна банка. Те определят как ще се извършва задълбоченото установяване на идентичността на клиента.


Отсега нататък въвеждането на парола или на данни, видими върху кредитната карта, в повечето случаи вече няма да е достатъчно за извършването на плащане. В някои случаи освен другите два независими елемента, ще бъде необходим и код, който ще е валиден само за конкретната операция.


Според правилата обаче освен чрез двата независими елемента, необходими за задълбоченото установяване на идентичността на клиента, в някои случаи приемливо ниво на сигурност на плащанията ще може да се постига и по друг начин.


Например доставчиците на платежни услуги могат да бъдат освободени от това изискване, ако разполагат с начин да оценят рисковете при операциите и така да идентифицират операциите с цел измама.


Освобождаване може да се даде и за безконтактните плащания и операциите с ниска стойност, както и при някои специфични видове плащания, например за градски транспорт или паркинг.


Всички банки, предлагащи онлайн достъп до сметки, ще трябва да си сътрудничат с финансово-технологичните дружества или с други банки, предоставящи такива нови услуги. Затова банките трябва да разполагат със сигурни канали за комуникация при предаването на данни и инициирането на плащания.


Потребителите ще могат по-ефективно да управляват личните си финанси чрез приложения, които обединяват информация от сметките им в различни банки, посочва Европейската комисия.


След като еврокомисията приеме Регулаторните технически стандарти, Европейският парламент и Съветът ще разполагат с три месеца, за да ги разгледат.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5842 Неутрално

  Няма лошо...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на luben
  luben
  Рейтинг: 450 Неутрално
 3. 3 Профил на ПараГраф
  ПараГраф
  Рейтинг: 229 Неутрално

  А таксите за обслужване по всяка вероятност ще се увеличат....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK