Каква е цената на ЕС за пробив в преговорите за Брекзит

Тереза Мей

© Reuters

Тереза МейЕвропейският съюз даде на британския министър-председател Тереза Мей срок до следващия понеделник да представи предложението на Лондон за условията за развод, ако иска лидерите от ЕС да започнат преговори за бъдещо споразумение за свободна търговия другия месец.


"Ройтерс" обобщава кои са ключовите точки, по които според официални лица и дипломати от ЕС Мей трябва да бъде готова на отстъпки, когато посети Брюксел на 4 декември.


Сметката


Според ЕС Великобритания трябва да плати около 60 милиарда евро, за да покрие неуредени задължения, преди да напусне през март 2019 г. Мей обеща, че останалите 27 държави членки няма да бъдат ощетени финансово до края на 2020 г. – знак, че Великобритания ще продължи да внася в ЕС своя сегашен дял от приблизително 10 милиарда евро през двегодишния преходен период след Брекзит.
ЕС иска Мей да се ангажира, че ще плати справедлив дял по две големи бюджетни линии след 2020 г. – финансиране на проекти, одобрени по време на британското еврочленство, които обаче все още не са изплатени, и пенсии за служителите.


Брюксел гледа позитивно на информацията в британските медии, че подкрепящите Брекзит министри на Мей са се съгласили да платят до 40 милиарда паунда и иска да съдейства на Мей да защити сделката.


Тъй като 20 милиарда евро може да бъдат платени през преходния период и е възможно Лондон да получи отстъпка от 15 милиарда, сумата за плащане за Брекзит би могла да бъде доста по-малка от 60 милиарда.


И двете страни са на мнение, че все още е рано да се договори твърда сума. Много неща зависят от бъдещото икономическо развитие. Лидерите на ЕС обаче се готвят да накарат Мей да поеме писмен ангажимент за плащане на конкретни части от сметката, за да се избегнат пазарлъци по-нататък..


Правата на гражданите


Второто от трите условия, по които трябва да бъде отчетен "достатъчен напредък", сега може да бъде най-малко проблемно.


ЕС продължава да настоява за допълнителни ангажименти от страна на Мей, че правата на гражданите на ЕС във Великобритания след Брекзит ще бъдат гарантирани под съдебния надзор не само на Великобритания, но и на ЕС - нещо, което все още може да бъде пречка за британското съгласие.


Държавите членки, някои от които заеха по-твърда линия от преговарящите на Брюксел, настояват Великобритания да направи отстъпки и за правилата за събиране на семействата и преместването на социалните помощи.


Ирландската граница


ЕС иска повече подробности за британското обещание да се избегне "твърда граница" по новата сухоземна граница на остров Ирландия, която може да разруши мира в Северна Ирландия.


Според Лондон детайлите зависят от бъдещото търговско споразумение, което ЕС няма да обсъжда, докато не установи "достатъчен напредък". Дъблин обаче засилва оплакванията си, че уверенията за добрите намерения на Великобритания не са достатъчни.


Според официални лица от ЕС широките възможни контури на на търговско споразумение вече са очевидни и твърдата граница може да бъде избегната само ако търговските регулации останат еднакви от двете страни.


Едно от решенията би могло да бъде Северна Ирландия да остане в митническия съюз с ЕС. Но Великобритания и ключовата за Мей Юнионистка партия в Северна Ирландия настояват, че не трябва да има нови бариери между Северна Ирландия и останалата част от Великобритания.


Според ЕС това означава, че цялото Обединено кралство трябва да запази регулаторно съответствие, нещо което поддръжниците на Брекзит не искат. Брюксел и Дъблин отбелязват, че в Северна Ирландия има някои различни правила от останалата част на Великобритания, и искат повече яснота.


Сроковете


На 6 декември, два дена след срещата на Мей с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и преговарящия за Брекзит Мшиел Барние, 27-те посланици на страните от ЕС се събират, за да започнат да разработват заключенията за срещата на върха. Те може да се нуждаят от цялата седмица, за да гарантират споразумение на всички държави, че има "достатъчен напредък" или пък че няма.


На срещата на върха (14-15 декември), ако има съгласие да продължат напред, лидерите на 27-те може да одобрят официални насоки за преговори за бъдещата търговска сделка. Не е изключено това да отнеме повече време. Дипломатите имат различи възгледи дали договарянето на ръководни принципи веднага е желателно. При всички положения ще са нужни още няколко седмици за вътрешна подготовка в ЕС преди започването на търговските преговори.


Мишел Барние

© Reuters

Мишел Барние


Дори и при достатъчен напредък подробните разговори за сделката за развода – или договора за напускане – ще продължат. Барние се надява да има текст до октомври или ноември следващата година, за да остане достатъчно време за ратификация от Европейския парламент преди деня на Брекзит.


ЕС отговори на молбата на Мей за преходен период от около две години, за да се даде време за установяване на нова търговска сделка, като каза, че Великобритания на практика може да остане в ЕС, докато плаща дълговете си и загуби гласа си за законодателството.


Според Барние до януари 2021 г. може да бъде поставено началото на търговска сделка, ако преговорите започнат след Коледа. Но много дипломати от ЕС са на мнение, че Великобритания ще се нуждае от допълнителни преходни условия, докато бъде готова подобна сделка.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 567 Неутрално

  ЕС освен да рекетира в случая не зная какво да прави. Англичаните удариха шумен демократичен плесник на склерозиралите бюрократи в Брюксел. Сега големият страх на ЕС е и други народи да не поискат да гласуват по подобни въпроси.

 2. 2 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 3251 Неутрално

  "Европейският съюз даде на британския министър-председател Тереза Мей срок до следващия понеделник...""

  Упоритата вироглавост на Мей може да доведе и до друго развитие на преговорите по Брекзит. Развитие при, което се стига до възмоно най-меко и до известна степен формално излизане от ЕС, удоволетворяващо плебисцитните щения на британците.

 3. 3 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4671 Неутрално

  Бих искал да видя коментар от подръжниците на Брекзит на : "Великобритания на практика може да остане в ЕС докато плаща дълговете си и загуби гласа си в законодателството"!

 4. 4 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4671 Неутрално

  Гласуваха за Брекзит, защото не искат свободно движение на хора. Но пък искат свободно движение на стоки и капитали. Да не им се предлага нищо по-различно от договорите с Норвегия и Швейцария!

 5. 5 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4671 Неутрално

  До коментар [#1] от "12345":

  Споко! Вашата мАтушка не е в ЕС, за щастие!

 6. 6 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4032 Любопитно

  До коментар [#1] от "12345":

  Защо нападаш ЕС?В този случай има само един рекетьор-тарикат и той е Лондон!Значи Великобритания иска само ползите от ЕС ,а за задълженията нищо?!Така няма да стане "да влизаш в кръчмата/Лондон/ ,да си пиеш и ядеш на корем............и после да си излизаш и някой друг /Брюксел / да плаща"!Тези тъпанари на Острова се мислят за много специални,но са нищо повече от нации като немската,френската,холандската или испанската например!!!!!!!!!!!!!

 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  ЕС освен да рекетира в случая не зная какво да прави. Англичаните удариха шумен демократичен плесник на склерозиралите бюрократи в Брюксел. Сега големият страх на ЕС е и други народи да не поискат да гласуват по подобни въпроси.
  —цитат от коментар 1 на 12345


  Англичаните удариха не плесник, а юмрук и не на брюкселските бюрократи, а на собствената си икономика! Имперското им мислене им изигра грозна шега!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  До коментар [#2] от "gmbh":

  ++++++++++++++++++++++++++++
  Все ми е на акъла,че натам отиват работите!

 9. 9 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4032 Весело

  До коментар [#5] от "vassilun":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Някои хора яко се кланят на Москва и си мечтаят за разпад на ЕС..............нека си мечтаят,защото мечтите са безплатни!!!!!

 10. 10 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 3251 Неутрално

  До коментар [#8] от "bat_plamen":

  И на мен.
  Положението, дамоклев меч вързан за конски косъм няма да продължи дълго. ))

 11. 11 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4032 Любопитно

  До коментар [#7] от "lz2":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Тепърва Лондон яко ще 'кляка" на Брюксел за едни ПАРИ и едни УСЛОВИЯ!

 12. 12 Профил на asbroad
  asbroad
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#6] от "bat_plamen":

  Какви сметки бре? Плащане по проекти, дето били одобрени по времето на членство, ма щели да се правят след таковата, и за туй видиш ли ОК следвало да плаща? В кой бизнес се плаща за проект или стока дето на са започнати / произведени, да не говорим за завършени, в рамките на договор от който едната от страните излиза? И плащане на пенсиите на чиновници от Европейската Комисия, ма не британските такива, ами всички? То бива изнудване и абсурдност ама вашто направо се бори за номер 1. И после, за какво пиене и ядене 'на корем' ми говориш, при положение, че ОК е с (определено повече от) 10 милиарда вътре, при положение, че е нетен платец в бюджета на т.нар. ЕС, а? Да ти е ясно случайно, че ОК има най-малкия брой служители в Комисията от всички нетни платци и де факто болшинството страни членки? И между другото, тез 'тъпанари' са водещи в света по принос в науката, далеч преди нации като германската и френската, да не говорим за холандци и испанци. Тъй че просташките ви изхвърляния за нация, на която на малкия пръст не можете да стъпите говори само и единствено за вас и манталитета ви.

 13. 13 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4032 Любопитно

  До коментар [#10] от "gmbh":

  В крайна сметка ГОЛЕМИТЕ ПАРИ/Бизнеса/ ще си каже тежката дума ,а тя е ясна-колкото се може по-тясна връзка с Общия Пазар/ЕС/!Плебсът/брекзитърите/ ще "духат супата" !

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на miller4m2
  miller4m2
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#12] от "asbroad":

  защо търсят преговори, след като са толкова "навътре" от членството?

 16. 16 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#10] от "gmbh":В крайна сметка ГОЛЕМИТЕ ПАРИ/Бизнеса/ ще си каже тежката дума ,а тя е ясна-колкото се може по-тясна връзка с Общия Пазар/ЕС/!Плебсът/брекзитърите/ ще "духат супата" !
  —цитат от коментар 13 на bat_plamen


  Хихихи хубавец той милият :) Бат Пламене както написах преди след като толкова много не ти харесва хайде куфара и от Бриджуотър обратно в България. Като си толкова ербаб и всички останали са тъпи ти като най-умния...хайде довиждане :))

  If God is watching us, the least we can do is be entertaining.
 17. 17 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3128 Неутрално

  При развод се плаща, няма как.
  На Мей не и се пей, ама ще трябва...

 18. 18 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#11] от "bat_plamen":Бярно си ГИГА-тъпак !
  —цитат от коментар 14 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Той много се репчи ама живее на острова, значи не е толкова зле ако продължава да стои. Ако е толкова лошо до сега да си беше събрал багажа. Но не, сигурно си е подал и документи за Британски паспорт. Той само се изхвърля като че...ия на пясък тука във форума ама им работи на "тъпите" Британци и това си е. Кой знае в кой склад работи или на коя поточна линия ама е много нахъсан....Хубавец :)

  If God is watching us, the least we can do is be entertaining.
 19. 19 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Бих искал да видя коментар от подръжниците на Брекзит на : "Великобритания на практика може да остане в ЕС докато плаща дълговете си и загуби гласа си в законодателството"!
  —цитат от коментар 3 на vassilun  До коментар [#3] от "vassilun":

  Аз поддръжници на Брекзит в този форум не съм виждал. Има хора, които са против ЕС, така че всеки прът в колелото на съюза ги радва, но това не са "привърженици на Брекзит". Единствените, които могат да се нарекат такива, са самите англичани, гласували за това на референдума - те не се поддават на разбиране и тълкуване от външни лица.

 20. 20 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 4687 Весело

  До коментар [#18] от "padrino":

  Известен ми е.Групичка са.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 21. 21 Профил на Шменти Капели
  Шменти Капели
  Рейтинг: 579 Неутрално

  При развод се плаща, няма как. На Мей не и се пей, ама ще трябва...
  —цитат от коментар 17 на дядо Д


  Така е ..., препоръчвам филма "The War of the Roses"

  Russia delenda est
 22. 22 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Великобритания още по време на Римската империя е искала да бъде независима и сама за себе си държава, по късно с католицизма и протестанството, тоест независимост от католитическият Папа, затова се създава британската църква.
  Като не искат да работят в тийм, си е наред, но ще живеят с недостатъците за това.

  При някои фирми, търсят работещи, които могат да работят в тийм с други. Като не искаш, не те вземат на работа. Точка по въпроса.

  Es muß Geld fließen!
 23. 23 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  До коментар [#12] от "asbroad":

  Ама да не плащат, като не искат няма. Никой не може да ги накара да дададт и един паунд насила. Ама не нали, искаме в общия пазар. ЕС им каза, че не може да има "cherry picking". Катастрафота ще е пълна след година.

 24. 24 Профил на Йосиф Давыдович
  Йосиф Давыдович
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Миналата Коледа като бях в Лондон на гости на сина ми, на Стефанов ден имаше гости, разговарях с едно англичанче Робърт офтамолог, колега на сина ми, знам го от1999г- стана въпрос за Брекзита и как ми го обясни- пусна ми по ютюб фестивалът Гластънбъри от 94година началото на юли(точно в апогея на САЩ94)- показа ми изпълнителите в един ден на една сцена в този ред: Оазис, Радиохед, Пълп и накрая Блър, а сред публиката само бели млади и симпатични британци, и след това ми показа от миналата година пак от там на концерт на Доли Партън и разни разлиични хора с много пакита и източноевропейци(по полските знамена се ориентира), Каза ми как може само за 20 години да тръгнем от 94-та и да стигнем до 2016. Разбираш ли това е културен проблем ние си искаме нашето , а Брюксел ни пречи, затова сме готови да платим всяка цена, за да се опитаме да си вънем старата Великобритания. На което аз просто отбелязах, че трудно ще стане тая работа, защото първо трябва да накарат Джарвис Кокър, да се раздели със семейството си във Франция и да се върне от Париж в Шефийлд.
  Не мога да разбера как сравнително млади и много интелигентни- хора Боб е само 39- могат да изпитват такава силна носталгия по миналото. И аз си спомням един прекрасен концерт на Йосиф Кобзон и Мая Кристалинская от 1981 в Мурманск на празника на строителя...., но си давам сметка че младостта и преживяванията, свързани с нея не биха могли да се върнат(не само защото Мая ни напусна през1984разбира се).
  Всъщност Брекзитът е силно повлиян от спомените и емоциите на хората над средна възраст за спомените им от славните дни на младостта. Хората си спомнят как са изглеждали улиците и градовете им преди 20-30години в спомените им, и като видят на същите тези места едни чужди хора се плашат, че това вече не е тяхната страна, и затова ЕС, според тях, е основният виновник. Може да ни се струва странно, но те са готови да платят всяка една цена, за да се махнат. Дано да е за добро..

  Двадцатьпервый векнастал шарземной от войнустал Населенье шара гегемон досталВ Евросоюземненья нетБлижний Восток стонет отбед,За океаном лишен власти президент
 25. 25 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  ЕС няма нужда от пробив в преговорите за Брекзит.
  Някой друг има...

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 26. 26 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4032 Любопитно

  До коментар [#12] от "asbroad":

  К'ви сметки ли................?!Ами виж как стоят нещата с Норвегия и Швейцария и как те си плаща яко ,за да имат достъп до Общия Пазар!После виж как стоят нещата с финансовите услуги от страна на швейцарските банки и ще ти "светне" как Лондон яко ще плаща ,за да има достъп до Пазара на ЕС и как ще се стреми до запази голяма част от своя /и чужд/ бизнес да не "хване пътя" за ЕС!

 27. 27 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4032 Любопитно

  До коментар [#12] от "asbroad":

  А относно кой е "вътре" и кой не нали си наясно,че Германия,Франция и другите богати държави са яко "вътре",за да дават пари в ЕС бюджета които се преразпределя за страни като България например...................?!ама другите богати не се дърпа от ЕС и не си правят 'сметки без кръчмаря" как ще имат свободен достъп до Общия Пазар без да си плащат за това или как да спрат гражданите от други държави на ЕС да се придвижват свободно?!за това имам предвид за "кръчмата и плащането в нея"!Лондон няма как да спечели в този случай и ще излезе жалък от ЕС след март 2019 година!

 28. 28 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4032 Весело

  До коментар [#14] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Мое според тебе да съм ГИГА-тъпак ,ама нещо да ми кажеш УМНИКО,защо вече масово британския бизнес "врещи на умряло" за запазването на сегашните търговски отношения?!Или пък УМНИКО ми кажи защо толкова много международни банки правят планове да се местят от Лондон към ЕС при случай ,че не се запазят сегашните условия на свободно движение на капитали и финансови услуги...........................сигурно там бъка с ГИГА-тъпаци като мене!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 29. 29 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4032 Любопитно

  До коментар [#18] от "padrino":

  Ами разбира се ,че живея доста по-добре на Острова отколкото в България,но никога не съм крил ,че съм тука по финансови причини/и не само аз ,а сигурно шестцифрен борй българи/!Също така този кретенизъм Брекзит ме дразни ,защото ми бърка в джоба/спада на курса на паунда/ ,но освен това доволен от твърдата позиция на Брюксел/ЕС/ относно нашите права на Острова!"умните " глави в Лондон ни мислят за "разменна монета",ама няма как да стане това

 30. 30 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4032 Любопитно

  До коментар [#16] от "padrino":

  Нещо не можеш да четеш "между редовете"!ГОЛЕМИТЕ ПАРИ ще решат този развод в полза на ЕС/и нас гражданите на ЕС които живеем и работим на Острова/!Аз съм тука заради парите които няма как да изкарвам в България и имам малко от малко акъл да не бачкам за Бг работодателите ,защото нищо хубаво не съм видял от тях!Тези тука на Острова поне са научени да се държат нормално и да ценят добрите работници/за разлика от нашите "работодатели"/

 31. 31 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4032 Любопитно

  До коментар [#24] от "Йосиф Давыдович":

  Поздравления за отличния коментар!Лондон обаче няма шанс да се дистанцира много от света /ЕС/!Всичко вече се глобализира и тези тука на Острова трябва да свикнат с това!Освен това истината днес е,че младите британци ги мързи яко /плюс това са разглезени от бенефитите/и затова има работа за нас чужденците!Цели сектори се крепят на нас,а в същото време цели сектори са добре/засега/ защото имат неограничен достъп до Общия Пазар!И не вярвам някой по-разумно мислещ да не е наясно,че ГОЛЕМИТЕ ПАРИ под една или друга форма ще постигнат своето за сметка на плебса/масово пенсионерите и тези на бенефети са гласували за Брекзит,т.е. хората които са "износители" от британската икономиката ,а не "вносители"/!За да има за тях достатъчно трябва икономиката да е добре ,а за да стане това трябва свободен достъп до Общия Пазар................................!!!!!

 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8302 Неутрално

  Има още време, да помислят.

 33. 33 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#18] от "padrino":Ами разбира се ,че живея доста по-добре на Острова отколкото в България,но никога не съм крил ,че съм тука по финансови причини/и не само аз ,а сигурно шестцифрен борй българи/!Също така този кретенизъм Брекзит ме дразни ,защото ми бърка в джоба/спада на курса на паунда/ ,но освен това доволен от твърдата позиция на Брюксел/ЕС/ относно нашите права на Острова!"умните " глави в Лондон ни мислят за "разменна монета",ама няма как да стане това
  —цитат от коментар 29 на bat_plamen


  Или както се казва: "Интереса клати феса".... И защо на Британците трябва да им пука че на Бат Пламен обменният купс му падал? Ти си 100% определение на фразата "Храни куче да те лае"...какво повече да се коментира....Ааа сетих се още една хубава фраза..... "Кучетата си лаят но кервана си върви".....та и с теб така......

  If God is watching us, the least we can do is be entertaining.
 34. 34 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#12] от "asbroad":К'ви сметки ли................?!Ами виж как стоят нещата с Норвегия и Швейцария и как те си плаща яко ,за да имат достъп до Общия Пазар!После виж как стоят нещата с финансовите услуги от страна на швейцарските банки и ще ти "светне" как Лондон яко ще плаща ,за да има достъп до Пазара на ЕС и как ще се стреми до запази голяма част от своя /и чужд/ бизнес да не "хване пътя" за ЕС!
  —цитат от коментар 26 на bat_plamen


  И ти намери какъв пример да дадеш....Норвегия и Швейцария...та те Британците точно това искат. И двете споменати държави имат с десетки пъти по добър стандарт от всяка една държава в ЕС, Ако това е "тъмното" бъдеще на ОК а дано по-скоро да настъпи....

  If God is watching us, the least we can do is be entertaining.
 35. 35 Профил на Шменти Капели
  Шменти Капели
  Рейтинг: 579 Любопитно

  До коментар [#34] от "padrino":

  Защо Великобритания през 1973 влиза в ЕО(ЕС) !!!???

  Russia delenda est
 36. 36 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3225 Неутрално

  Ангажирането с твърдо число преди да има яснота за бъдещите търговски отношения е нонсенс. Ако упорството на Брюксел продължава, пътят към "no deal" остава открит, а в сила ще влязат правилата на Световната търговска организация, от което UK няма да бъде губещата страна.

  Ирландия е в изключително деликатна позиция тъй като 1/4 от нейната икономика зависи пряко от британския пазар, а колко могат да бъдат косвените зависимости никой не се наема да предвиди.

 37. 37 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#34] от "padrino":Защо Великобритания през 1973 влиза в ЕО(ЕС) !!!???
  —цитат от коментар 35 на Шменти Капели


  Не, не...ОК влиза в Европейският Икономически Съюз, не в ЕСССР, разликата е огромна между това да влезеш в търговски съюз или в съюз който да ти казва какви краставици или банани имаш право да продаваш или съюз който да ти казва че твоето собствено законодателство е не валидно. А изобщо няма да засягам темата за принудителното заселване на имигранти например....или свободният достъп до безплатно здравеопазване за което САМО твоите граждани плащат но всички ползват.....

  If God is watching us, the least we can do is be entertaining.
 38. 38 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#36] от "Lemmy":
  +++++
  Колко приятно е да се видят коментари от разумни и логични личности а не само от "коне с капаци" както се казва.
  При правилата на Световната търговска организация Британците сами ще решават с кой и колко да търгуват а не някой бюрократ да им казва какво могат и не могат да правят. Но изглежда мнозинството от коментиращите не могат да разберат тази разлика, те по скоро приемат да са "роби" отколкото хора и нации които сами определят пътя си в бъдещето.

  If God is watching us, the least we can do is be entertaining.
 39. 39 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3225 Весело

  До коментар [#7] от "lz2":

  Вероятно щото са много зле безработицата в Кралството е най-ниската от 1975 г. насам, а?

 40. 40 Профил на Шменти Капели
  Шменти Капели
  Рейтинг: 579 Неутрално

  "в сила ще влязат правилата на Световната търговска организация, от което UK няма да бъде губещата страна."

  Какво мислиш за следното ..."Поради неизпълнение на договореностите, ЕС налага икономически и търговски санкции на Великобритания"

  "зависи пряко от британския пазар"

  Да сравняваш 60 милионен пазар с 500 милионен е смешно

  Russia delenda est
 41. 41 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3225 Весело

  До коментар [#38] от "padrino":

  Неудобството е, че за нашата българска психология ЕС се превърна в същата онази котловина, в която някой друг се грижи за спокойствието ти и ти решава проблемите, но за сметка на това Ганкиното кафене е отворено 24 часа за категорични мнения по световни въпроси. Погледът към по-широкия свят се удава на малцина.

 42. 42 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3225 Весело

  До коментар [#40] от "Шменти Капели":

  Санкции? Нова дрога на пазара!

 43. 43 Профил на Шменти Капели
  Шменти Капели
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#37] от "padrino":

  Популистка риторика ..., смесица от Борис Джонсън, Виктор Орбан, Карлес Пучдемон

  Russia delenda est
 44. 44 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#37] от "padrino":Популистка риторика ..., смесица от Борис Джонсън, Виктор Орбан, Карлес Пучдемон
  —цитат от коментар 43 на Шменти Капели


  Може би трябва да използваш думата ФАКТИ....далеч по правилно....

  If God is watching us, the least we can do is be entertaining.
 45. 45 Профил на Шменти Капели
  Шменти Капели
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#40] от "Шменти Капели":Санкции? Нова дрога на пазара!
  —цитат от коментар 42 на Lemmy


  Не е нова, много е стара е даже и се прилага, защото е ефективна и рентабилна.

  Russia delenda est
 46. 46 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  До коментар [#38] от "padrino":

  Не може да си в общия пазар и да не спазваш правилата му. Толкова е просто. Като не искаш да си "роб" на ЕО, слагаш граница и край. Ама нещо май англетата не са навити на тази оферта, що тъй?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK