С нови мерки Брюксел ще се бори с измамите с ДДС

С нови мерки Брюксел ще се бори с измамите с ДДС

© ReutersЕвропейската комисия предложи днес нови мерки за борба с измамите с ДДС, които струват на държавите членки повече от 50 милиарда евро, предаде пресслужбата на институцията.


Данъчните органи на държавите членки и сега си обменят информация за сделки между фирми и за трансгранични продажби, но в по-голямата си част тя се обработва на ръка.


В същото време няма система, чрез която правоприлагащите органи на ЕС да получават информация относно ДДС и разузнавателни данни за организирани престъпни групи, участващи в тежки измами с ДДС.
С днешното предложение се предвижда в Еврофиск - мрежата от експерти в ЕС за борба с измамите - да се въведе онлайн система за обмен на информация, за да може рискът да се оценява по-бързо и точно.


За да могат държавите членки да проверяват по-добре трансграничните доставки, служители от два или повече национални данъчни органа ще могат да извършват съвместни данъчни проверки, което е от голямо значение при измами в електронната търговия.


Предвиждат се и нови начини за комуникация между данъчните власти и европейските правоприлагащи органи (OLAF, Европол и новосъздадената Европейска прокуратура).


Стоки, които пристигат от страни извън ЕС, с крайно местоназначение в една държава членка, могат да влязат в ЕС през друга държава членка, преминавайки транзитно през нея и без за тях да се заплаща ДДС, тъй като данъкът се начислява, когато стоките стигнат до крайното си местоназначение. Тази особеност създава възможности за отклоняване на стоки към черния пазар и заобикаляне на плащането на ДДС.


Според новите правила данъчните и митническите органи във всички държави членки ще си сътрудничат по-активно, като си обменят информация за стоките, влизащи в ЕС.


При търговията с автомобили също понякога се извършват измами заради разликата в начина, по който ДДС се начислява за нови и за употребявани автомобили. Нови или сравнително нови автомобили, при които цялата сума е облагаема, могат да бъдат продадени като употребявани стоки, за които ДДС се начислява само върху маржа на печалбата. Затова служителите на Еврофиск ще получат достъп и до данните за регистрация на автомобили от други държави членки.


Законодателните предложения ще бъдат предадени на Европейския парламент за консултация и на съвета - за приемане.

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5445 Неутрално

    Лоша новина за ДДСарите около властта !!!

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK