Да репатрират мигрантите от Либия - ЕС и Африка си поставиха твърде сложна задача

Кадър от срещата между Африка и ЕС през седмицата

© Reuters

Кадър от срещата между Африка и ЕС през седмицатаДа се репатрират всички мигранти от Либия - поставената цел на срещата на върха между Европейския съюз и Африка е една от най-сложните за страна, която е обхваната от анархия, при наличието на организирани мрежи за трафик на хора и при трудността да се установи броя на мигрантите.


В следващите дни ще бъдат спешно репатрирани около 3800 души, обяви председателят на комисията на Африканския съюз (АС) Муса Факи Махават, като подчерта, че това са само мигрантите в лагер близо до Триполи, най-леснодостъпната зона в Либия. Страната е опустошена от братоубийствени войни между всякакви въоръжени групировки с политически, религиозни или просто престъпни цели.


Тези 3800 души са зрънце пясък спрямо мащабите на задачата в либийската пустиня.
Муса Факи смята, че мигрантите са между 400 000 и 700 000. Тази голяма разлика в оценката говори достатъчно за неяснотата на мисията, която поеха европейските и африканските лидери в Абиджан.


"Либийското правителство ни каза, че има 42 лагера. Те със сигурност са повече", заяви Факи, който не си прави илюзии.


Извън контрол


Според последните статистики на Международната организация по миграцията (МОМ) 15 000 мигранти гният в центрове за задържане, които неофициално се контролират от правителството на националното единство. Повечето от тези центрове се ръководят от милиции, които са верни на това правителство.


Хиляди мигранти са затворени в центрове извън всякакъв контрол, без значение дали от либийските власти или от международни организации.


Някои от тези незаконни места за задържане се управляват от милиции, които отвличат мигранти от градовете и ги изтезават преди да се обадят по телефона на семействата им да платят откуп.


Този трафик се е превърнал в доходоносен бизнес за редица милиции, които са създали добре организирана мрежа с разклонения в други африкански страни за прехвърляне на финансови средства. Също в тези центрове се извършва продажба на мигранти.


Първо обаче трябва да се репатрират тези, които се намират в леснодостъпните лагери, казват в АС.


"Опразването на лагерите е положителен напредък. Смятам, че ще се отрази и на робството", смята директорът на МОМ Уилям Лейси Суинг. Той подчертава, че 13 600 мигранти в затруднено положение вече са били репатрирани тази година.


Главоблъсканица


Началникът на европейския отдел на МОМ Еудженио Амбрози смята, че репатрирането на 15-те хиляди мигранти от лагерите на правителството може да стане за "шест седмици до два месеца". От Африканския съюз съобщиха, че може да се използват наети от Мароко самолети.


Амбрози обаче поставя едно условие - "страните, откъдето идват, да предоставят необходимите документи". Именно това е една от главоблъсканиците по темата.


Голяма част от мигрантите нямат документи, било заради слабите им национални администрации, било защото не искат да се връщат в страните си.


Необходимо е съответните страни да изпратят свои представители, които да идентифицират гражданите им и да им дадат документи, за да може да бъдат репатрирани. "Репатрирането може да става само на доброволен принцип", напомня Суинг.


Преброяването на гражданите на една или друга страна "е бавна и трудна работа. Трябва да се срещнем с всеки мигрант там. Нашият посланик трябваше да свърши огромна работа при трудни условия", обяснява началник отдела на гражданите на Кот д'Ивоар в чужбина Исиака Конате при репатрирането на 600 души от страната в началото на ноември.


При това Кот д'Ивоар, Сенегал и някои други страни правят това доброволно, обаче пожелали анонимност източници от неправителствени организации отбелязват, че някои държави не гледат с добро око на завръщането на неуспелите мигранти, защото те нямат работа и няма условия по приемането им обратно.


Затова е належащо да се помага на тези страни за завръщането на мигранти, подчерта източник от Африканския съюз./БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  Ами ЕС и другите развити държави да си намалят с 1-2% доходите за 2-3 години и да оправят икономиките на африканските страни и да създадат там работни места и няма да има мигранти.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на sxn49533317
  sxn49533317
  Рейтинг: 225 Весело

  "Да репатрират мигрантите от Либия"

  Аз с мойто придобито с годините немско съзнание не знам къде да се пратят либийците и лъжелибийците.
  В Германия все подписваш, при договор за работа, допълнително за равнопоставяне на половете както и брака между един и същ пол. Целият ми работен договор е 35 страници, важи една година. Важно за фирмата, е да не снимам клиентите и доставчиците(забрана да им казвам имената, ако ги знам), което ще е и.

  Либийците ще се почустват добре в Египет. Бизо до държавата си, ако се успокои политически държавата, директно обратно. Супер

 3. 3 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3419 Неутрално

  При това Кот д'Ивоар, Сенегал и някои други страни правят това доброволно, обаче пожелали анонимност източници от неправителствени организации. ...
  =======
  Ето !
  Ако Европа искаше , от тук щеше да почне да решава проблема.
  А в северна Африка , да ги връщат ....е почти невъзможно.
  Но Европа не иска . Европа иска .....бежанци.

  Bukalemun
 4. 4 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  Докато не се подобрят условията в техните страни, тия хора ще бягат към Европа.

 5. 5 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Твърде сложната задача я поставиха неолибералните поравителства, които 20-30 приемаха незаконнни мигранти с отворени обятия. Същите тези правителства на практика окуражиха милиони офриканци да тръгнат от родните си страни към Либия. Гнусно е, после тези неолиберални правитеслтва да мислят, как да "спасяват" тези хора. Още по-гнусно е либерланите медии да коментират темата, по изкривен начин, убеждавайки ни едва ли не, че връщането на тези в държавите им е невъзможно и дори, че самите им държави не ги искат, защото нямали работа. Та неолиберланите медии са също толкова виновни за ситуацията, колкото и продажните елити. Ако всички мигранти знаеха още преди 20 години, че дори да минат нелегално границата ще бъдат ВЪРНАТИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО и БЕЗУСЛОВНО, обсъжданият проблем в стаията нямаше да съществува. Тези хора имат хиляди долари да платят на каналджия. Те НЕ СА БЕДНИ И НУЖДАЕЩИ СЕ.

 6. 6 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Ами ЕС и другите развити държави да си намалят с 1-2% доходите за 2-3 години и да оправят икономиките на африканските страни и да създадат там работни места и няма да има мигранти.
  —цитат от коментар 1 на lz2


  С крадливи елити начело на държавите не се оправя икономика, колкото и пари да наливаш. Справка - България.

 7. 7 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  Ако им потапяха гемиите за Европа нямаше да ги има тези мераци. Това са друг биологичен вид свикнали да живеят в други социални условия и няма как да се впишат в цивилизованите държави. Друг е въпросът, че на европейските социалисти им трябва спешно прост, мързелив и агресивен електорат.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 8. 8 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2938 Неутрално

  И кво Африка без диктатори и без бели хора се връща към нормалния си начин на живот.

  Последователите на мирната религия си вземат черни роби.

  А Европа иска и двете групи да ги интегрира успешно, нищо че те си живеят още в 15 век.

 9. 9 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  Докато всички маймуни, влезли незаконно в Европа, не бъдат безусловно връщани обратно и не разберат, че нямат шанс да останат тук, ще продължават да прииждат! Колкото по-големи са шансовете им да останат, толкова повече диваци ще пъплят насам! Всичко друго е имитиране на дейност и пари хвърлени на вятъра.

  Ами ЕС и другите развити държави да си намалят с 1-2% доходите за 2-3 години и да оправят икономиките на африканските страни и да създадат там работни места и няма да има мигранти.
  —цитат от коментар 1 на lz2


  А след африканците и на азиатците и на южно и централно американците, а след това и на всички останали! Европа да оправи всички на тая планета, но освен работни места, ще трябва да им прати и работници, защото трудолюбив негър и арабин не съм виждал. Всички тия живеят зле, преди всичко, защото страшно много ги мързи да учат и да работят. Сега в България има работни места, но циганите по цял ден дремят в гетото, защото са прости и мързеливи и не стават за нищо. Същото е и в Африка, Азия и Южна Америка. Това, което имат европейците, е постигнато с много труд в продължение на ВЕКОВЕ. Не е дошъл някой да им оправи икономиката и да им създаде работни места. Даденото на готово не се цени - приматите трябва сами да си оправят икономиките и живота. Когато ги оправят, тогава ще живеят добре. Европа не е планетарна социална служба!!!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 10. 10 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2938 Неутрално

  До коментар [#5] от "xox55541929":

  Проблема е, че те не го разбират.

  Правителствата не разбират, че като приемеш един и му дадеш жилище, ще дойдат хиляда. Ако приемеш и тези хиляда, ще тръгнат милиони.

 11. 11 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2938 Неутрално

  До коментар [#9] от "quatro_4x3":

  Това левите, младите, умните и прогресивните не го разбират.

  Те си мислят, че Айфоните валят от небето, а парите растат по дърветата и може да се раздават на всеки новодошъл.

 12. 12 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2537 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  Цитат:”Ами ЕС и другите развити държави да си намалят с 1-2% доходите за 2-3 години и да оправят икономиките на африканските страни и да създадат там работни места и няма да има мигранти.”
  Намаляването на доходите (може би имате предвид заделяне на средства от бюджета) означава, че тези заделени средства, ще са за сметка на инфрасструктура и услуги в Европа. Преди време попитах в разговор едни немци, колко месечно биха отделяли от дохода си, за да не идват мигранти в Европа. След този мой въпрос, разговорът неочаквано премина на друга тема. Дори и да се заделят пари от бюджета, пак ще се мрънка, този път, че се харантутят в собствените им страни. Нема угодия.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 13. 13 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  До коментар [#9] от "quatro_4x3":Това левите, младите, умните и прогресивните не го разбират.Те си мислят, че Айфоните валят от небето, а парите растат по дърветата и може да се раздават на всеки новодошъл.
  —цитат от коментар 11 на realguru


  На левите им трябва електорат, че закъсват, а тия маймуни след време са точно техен такъв.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 14. 14 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  До коментар [#12] от "DDR": "Дори и да се заделят пари от бюджета, пак ще се мрънка, този път, че се харантутят в собствените им страни. Нема угодия."

  Как постъпваш, когато не искаш някой да идва в жилището ти? Изпращаш мезета и питиета в жилището му или просто му затваряш вратата и не го пускаш???

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 15. 15 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 271 Неутрално

  До коментар [#10] от "realguru":

  До коментар [#5] от "xox55541929":Проблема е, че те не го разбират.Правителствата не разбират, че като приемеш един и му дадеш жилище, ще дойдат хиляда. Ако приемеш и тези хиляда, ще тръгнат милиони.
  —цитат от коментар 10 на realguru


  Напротив. Занят го много добре, даже нарочно го правят. Казано просто, правителствата не работят в интерес на народите си, а за някой друг.

 16. 16 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2537 Неутрално

  До коментар [#14] от "quatro_4x3":

  Со кротце, со благо и со малце кютек.
  А в случая не става въпрос да пращаш мезета и питиета а става въпрос за инвестиции в образование, инфраструктура и работни места, което ако започне да се прави систематично и упорито в краткосрочен и дългосрочен план ще даде богати плодове. Ако това не се направи, ще има един постоянен източник на гладно, жизнено и враждебно население, податливо на всякакви радикални идеологии.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 17. 17 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  До коментар [#8] от "realguru":

  "Последователите на мирната религия си вземат черни роби."

  За ползата от робството за човешката цивилизация говори и Учителят Маркс в писмото си до Павел Василиевич Аненко:

  "The only thing requiring explanation is the good side of slavery. I do not mean indirect slavery, the slavery of proletariat; I mean direct slavery, the slavery of the Blacks in Surinam, in Brazil, in the southern regions of North America.

  Direct slavery is as much the pivot upon which our present-day industrialism turns as are machinery, credit, etc. Without slavery there would be no cotton, without cotton there would be no modern industry. It is slavery which has given value to the colonies, it is the colonies which have created world trade, and world trade is the necessary condition for large-scale machine industry. Consequently, prior to the slave trade, the colonies sent very few products to the Old World, and did not noticeably change the face of the world. Slavery is therefore an economic category of paramount importance. Without slavery, North America, the most progressive nation, would he transformed into a patriarchal country. Only wipe North America off the map and you will get anarchy, the complete decay of trade and modern civilisation. But to do away with slavery would be to wipe America off the map. Being an economic category, slavery has existed in all nations since the beginning of the world. All that modern nations have achieved is to disguise slavery at home and import it openly into the New World."

  http://hiaw.org/defcon6/works/1846/letters/46_12_28.html

 18. 18 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Това наистина ще се окаже трудна задача, защото емигранти влизат непрекъснато в Либия от много африкански държави, дори на юг от Сахара. Значи ЕС може да се съсредоточи усилията си тези хора да не напускат родните си места.

 19. 19 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 955 Неутрално

  ЕС не е длъжен да създава условия за просперитет във държави от които
  идват пришълците, това няма да ги спре те не искат да работят за себе
  си, а някой друг !!!

 20. 20 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Изглежда като "Мисия невъзможна" но макар и малък резултат би бил от полза за Европа.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7378 Неутрално

  А техните държави, какво ще направят, за да ги предпазят.

 22. 22 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  До коментар [#16] от "DDR":

  Написаното от теб е вярно, но не и за тия от Африка, Азия и Латинска Америка. Това са изключително мързеливи хора!!! Факт, който винаги се премълчава. Каквито и инвестиции да бъдат направени, там стандартът на живот ще си остане многократно по-нисък и ще продължават да пъплят към Европа. Тук получават веднага по-висок стандарт на готово. Защо да чакат да им се подобрят държавите???
  Единственото работещо решение е всеки влязъл без виза в ЕС, на момента да бъде изхвърлян обратно. На самолета или кораба и обратно в кочината му. Ама бил с деца, с жена - да не е тръгвал. Няколко хиляди такива навлеци като си дадат парите за да дойдат и ги върнат обратно, другите няма и да си помислят да рискуват да тръгнат.
  Европа не е социална служба. Аз и ти не сме задължени по никакъв начин да се грижим за добруването на тая паплач. Ако ще се грижа за някого, това ще са мои близки, приятели познати. А тия навлеци да си седят в кочините, да попадат под каквото искат влияние, ако искат и да се самоизбият един друг. Но там, не тук!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 23. 23 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  До коментар [#16] от "DDR":

  "става въпрос за инвестиции в образование, инфраструктура и работни места, "

  Чудесно предложение! Работи прекрасно, нооооо... само ако внесеш и учениците, и работниците, и администрацията. Демек и взаимоотношенията между хората. Докато хората там смятат, че е само губене на време да се образоваш, допустимо е да крадеш, да мамиш, да потискаш, да насилваш, дори да убиваш... колкото и инвестиции да изсипеш, няма да ти се получи.

  Не е въпросът да дадеш рибата, а да научиш как се лови риба. Ама трябва първо да има желаещи да се научат да ловят риба... А да накараш хората да искат да се научат хич не проста работа. И не, не се подразбира, че те искат.

 24. 24 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  До коментар [#22] от "quatro_4x3":

  "но не и за тия от Африка, Азия и Латинска Америка. Това са изключително мързеливи хора!!!"

  И за тях се отнася, ама си трябва бая време докато узреят.

  За съжаление, колкото и да не ни звучи красиво цивилизационното ниво е от огромно значение и не може да се постигне в съкратени срокове. Може, но само в малка степен. Няма как хора от племена и общини изведнъж да ги накараш да живеят в индустриално общество и да желаят да спазват правила.

 25. 25 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1130 Гневно

  Това беше и целта на Сценарият. Създаде се бизнес за десетки дори стотици милиарди - да хрантутят тези които са дошли, да ги хващат и връщат обратно /не особено успешно/, те да идват отново... Има хляб и за официалният бизнес и за контрабандисти. А то разлика помежду им има ли?

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 26. 26 Профил на Inanna
  Inanna
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Е, хайде да не посочваме под номера всичките европейски империи, които са сучели в продължение на няколко века от целия останал свят (и продължават да го правят) - докато не са изсмукали до последно и природния, и човешкия ресурс на своите жертви. Не само че трябва да налива конструктивно пари в нуждаещите се държави, ами още повече Европа има кармичен дълг да го стори! Не е вярно, че ЕВРОПЕЕЦЪТ си е устроил сам, със собствени ресурси и труд, благосъстоянието. Напротив, милиони "чужди" хора са си дали потта, кръвта и накрая живота, че на ЕВРОПЕЕЦЪТ да му е охолно. Нека и не изброяваме броя на парламентарните сгради на европейски администрации, които са построени с пари, припечелени от африкански мини. Пари "спечелени" непочтено, незаконно, НЕХУМАННО, благодарение единствено на труда до смърт (буквално) на, както тук беше казано, "мързеливите африканци". Невежи са и изключително нагли изказванията в секцията с коментарите. Днешната ни "цивилизация" дължим на труда на тези хора. И сега производството на всякаква електроника е абсолютно зависимо от ресурсите на Африка, така че за смартфона в джоба ти някой "нетрудолюбив" африканец е дал живота си или на мината, или в някоя гражданска война (които все се случват да са в региони, пребогати на природни залежи). Познай кой печели от това да няма благонадеждни държавни органи в тези държави - глобалните корпорации, на които така им излиза по-евтино суровината. Европа и произлезлият от нея "Нов свят" трябва да си платят дълга, който, между впрочем, отдавна вече са си просрочили.

 27. 27 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2537 Неутрално

  До коментар [#22] от "quatro_4x3":


  До коментар [#23] от "areta":

  Разсъжденията ви са принципно до някъде правилни. Тъжното е, че подобни разсъждения чувам дори и сега от време навреме от мои западни партньори правщи бизнес с България и бившите ни братски страни.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK