Защо ирландската граница е най-трънливият въпрос в преговорите за Брекзит

Защо ирландската граница е най-трънливият въпрос в преговорите за Брекзит

© ReutersПреговорите за Брекзит са в решаващ етап, в който Великобритания и Европейският съюз полагат усилия да договорят основни условия за развода преди важната среща на върха по-късно този месец.


По въпросите за парите и правата на гражданите споразумението е близо, но напредъкът е блокиран от статута на ирландската граница, а британският министър-председател Тереза Мей каза вчера, че са необходими "още преговори и консултации".


Нека да погледнем защо границата се превръща в огромно препятствие за напредъка в преговорите за Брекзит.


Защо ирландската граница е решаваща
Като част от Обединеното кралство Северна Ирландия ще напусне ЕС. Това ще създаде 500-километрова сухоземна граница с Република Ирландия, която ще остане член на ЕС.


В момента границата по същество е невидима: почти 300-те пропускателни пункта нямат митнически постове или гранична инфраструктура, а хиляди хора живеят от едната страна и работят, пазаруват или ходят на училище от другата.


Това е възможно до голяма степен защото и Обединеното кралство, и Ирландия са част от единния пазар за стоки и услуги на ЕС, в който няма граници, а също от митническия съюз без тарифи, в който влизат и някои държави извън ЕС като Турция.


Защо ирландската граница е най-трънливият въпрос в преговорите за Брекзит

© Reuters


Правителството на Великобритания казва, че когато напусне ЕС през март 2019 г., тя ще напусне също така единния пазар и митническия съюз. По същия начин кабинетът на Мей обещава, че няма да има "твърда граница", но не дава яснота за подробностите.


Ирландия и другите членове на ЕС искат Обединеното кралство да даде подробности как могат да бъдат избегнати митническите контролни пунктове и други гранични пречки, преди преговорите да могат да преминат към следващия етап, в който да се обсъждат отношенията след Брекзит като търговията.


Ефектът от твърдата граница


Компаниите от двете страни на ирландската граница са свикнали да действат в "икономика на целия остров", при която стоките и работниците се движат свободно.


Северноирландски млекопроизводители превозват мляко за обработка на юг. Прочутата ирландска бира "Гинес" се транспортира за бутилиране на север в Белфаст. Всичко, което затруднява това безпрепятствено движение - било митнически проверки или нови тарифи, може да има значително въздействие върху търговията.


А тук не става дума само за икономика. Преди едно поколение, по време на насилието при "Смута" в Северна Ирландия, границата беше осеяна с военни вишки и контролни пунктове. Те изчезнаха след мирното споразумение от Белфаст през 1998 г. и оттогава пътуването и търговията през границата подпомагат укрепването на мирния процес.


Много хора в Северна Ирландия се тревожат от каквито и да било промени, които могат да подкопаят този напредък.


Решението


Едно възможно решение е да се позволи на Северна Ирландия да остане в митническия съюз, когато останалата част от Обединеното кралство напусне. Тази идея обаче среща яростна съпротива от северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП), а правителството на малцинството на Мей разчита на подкрепата на ДЮП, за да остане на власт.


ДЮП е пробританска протестантска партия и казва, че ще откаже да подкрепи каквато и да било сделка, която разглежда Северна Ирландия по някакъв различен начин от останалата част на Обединеното кралство.


"Икономическата и конституционната цялост на Обединеното кралство не трябва да бъдат подкопавани по какъвто и да било начин", каза вчера лидерът на ДЮП Арлийн Фостър.


Защо ирландската граница е най-трънливият въпрос в преговорите за Брекзит

© Reuters


Преговарящите обсъждат споразумение, което да ангажира Великобритания да поддържа "регулаторно съответствие" между Северна Ирландия и Ирландия след Брекзит. По този начин по-лесно би могла да се избегне твърда граница. Това обаче също така би ограничило възможността на Обединеното кралство да променя икономическите си регулации, за да сключва нови търговски сделки по света.


Дори да може да бъде намерен компромис, който да удовлетвори ДЮП, някои британци, подкрепящи Брекзит, биха сметнали, че подобно споразумение несправедливо връзва ръцете на Великобритания в момент, когато тя се опитва да изгражда нови икономически отношения извън ЕС. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK