В Италия армията произвежда медицинска марихуана, но не всички са доволни от това

В Италия армията произвежда медицинска марихуана, но не всички са доволни от това

© Георги КожухаровВ Италия, както и в по-голямата част от Западна Европа, канабисът за медицински цели е законен. Това, което различава страната е, че отглеждането на растението де факто е в ръцете на армията, пише "Вашингтон пост".


Единственото място, където може законно да се отглежда канабис, е добре охранявано военно съоръжение във Флоренция. Тази година от две оранжерии там са произведени около 100 килограма канабис.


"Правим всичко в рамките на нашата организация", коментира директорът на съоръжението полк. Антонио Медика. "Отглеждаме растенията, прибираме реколтата, сушим и мелим листата, пречистваме крайния продукт с гама лъчи, след това го доставяме в аптеки и болници", разказва той.
Сега ролята на армията в бизнеса с марихуана за лечение предстои да с разшири. Според новия закон за бюджета, прокарван през парламента, програмата за канабис във Военната химическа фармацевтична фабрика ще получи допълнителни 2 милиарда долара публично финансиране.


Ако законопроектът бъде одобрен, военните очакват продукцията да се утрои за година.


Законопроектът освен това ще направи медицинския канабис безплатен за всички пациенти, като цената ще се покрива от правителството. Досега местните власти покриваха разходите в 11 от 20-те италиански региона.


Количество и качество


Не всички обаче са доволни от ролята на армията. Според някои дори и с новото финансиране качеството и количеството на отглеждания в Италия канабис не са достатъчни.


Италия легализира канабиса за медицински цели през 2007 г. За да се отглежда законно обаче, се изисква специално разрешение от Агенцията по наркотиците към здравното министерство, което означава сблъсък с пословичната италианска бюрокрация. В резултат на това никой частен предприемач на успя да създаде бизнес и канабисът трябваше да бъде внасян от чужбина, което го направи твърде скъп.


Тъй като достъпът до медицински грижи се смята за конституционно право, през 2014 г. правителството възложи за задача на военните да отглеждат медицински канабис.


Един от проблемите е обаче, че армията произвежда само един вид, който е с ниски нива на тетрахидроканабинол (THC), една от основните активни съставки на марихуаната.


Трийсет и девет годишен пациент с множествена склероза разказва, че използва медицинска марихуана от 10 години, но е открил, че местните доставки са неефективни. Неговата болница внася от Холандия, но понякога се налага да се чака месец за това.


Твърде скъпо


Проблемът с вноса на канабис от Холандия е, че е твърде скъп и това го прави бавен, казва Карло Валенте, адвокат от южния град Лече, който представлява такива пациенти.


Това прави лекарите, които и без това се борят със социалното табу, свързано с канабиса, още по-несклонни да го предписват, а болничните аптеки – по-некооперативни, обяснява Валенте.


Според разследване на сп. Internazionale вносният канабис може да струва до 84 долара на грам, докато произведеният от армията струва 7 долара на грам, казва Медика.


Според критиците обаче италианската армия няма капацитета, необходим, за да произвежда медицински канабис за цялата страна. Националното потребление на наркотика е между 400 и 450 килограма на година по данни на военните. Това означава, че дори и да успеят да утроят годишната си продукция до очакваните 300 килограма, военните трудно ще отговорят на нуждите на страната и вносът от Холандия ще продължи да бъде необходим.


През 2012 г. пациенти подават петиция до местните власти да им разрешат да отглеждат своя собствена марихуана под надзор, но така и не получават зелена светлина.


Медика все пак обаче е уверен, че армията може да отговори на търсенето и дори да започне да изнася канабис в чужбина.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK