В Италия армията произвежда медицинска марихуана, но не всички са доволни от това

В Италия армията произвежда медицинска марихуана, но не всички са доволни от това

© Георги КожухаровВ Италия, както и в по-голямата част от Западна Европа, канабисът за медицински цели е законен. Това, което различава страната е, че отглеждането на растението де факто е в ръцете на армията, пише "Вашингтон пост".


Единственото място, където може законно да се отглежда канабис, е добре охранявано военно съоръжение във Флоренция. Тази година от две оранжерии там са произведени около 100 килограма канабис.


"Правим всичко в рамките на нашата организация", коментира директорът на съоръжението полк. Антонио Медика. "Отглеждаме растенията, прибираме реколтата, сушим и мелим листата, пречистваме крайния продукт с гама лъчи, след това го доставяме в аптеки и болници", разказва той.
Сега ролята на армията в бизнеса с марихуана за лечение предстои да с разшири. Според новия закон за бюджета, прокарван през парламента, програмата за канабис във Военната химическа фармацевтична фабрика ще получи допълнителни 2 милиарда долара публично финансиране.


Ако законопроектът бъде одобрен, военните очакват продукцията да се утрои за година.


Законопроектът освен това ще направи медицинския канабис безплатен за всички пациенти, като цената ще се покрива от правителството. Досега местните власти покриваха разходите в 11 от 20-те италиански региона.


Количество и качество


Не всички обаче са доволни от ролята на армията. Според някои дори и с новото финансиране качеството и количеството на отглеждания в Италия канабис не са достатъчни.


Италия легализира канабиса за медицински цели през 2007 г. За да се отглежда законно обаче, се изисква специално разрешение от Агенцията по наркотиците към здравното министерство, което означава сблъсък с пословичната италианска бюрокрация. В резултат на това никой частен предприемач на успя да създаде бизнес и канабисът трябваше да бъде внасян от чужбина, което го направи твърде скъп.


Тъй като достъпът до медицински грижи се смята за конституционно право, през 2014 г. правителството възложи за задача на военните да отглеждат медицински канабис.


Един от проблемите е обаче, че армията произвежда само един вид, който е с ниски нива на тетрахидроканабинол (THC), една от основните активни съставки на марихуаната.


Трийсет и девет годишен пациент с множествена склероза разказва, че използва медицинска марихуана от 10 години, но е открил, че местните доставки са неефективни. Неговата болница внася от Холандия, но понякога се налага да се чака месец за това.


Твърде скъпо


Проблемът с вноса на канабис от Холандия е, че е твърде скъп и това го прави бавен, казва Карло Валенте, адвокат от южния град Лече, който представлява такива пациенти.


Това прави лекарите, които и без това се борят със социалното табу, свързано с канабиса, още по-несклонни да го предписват, а болничните аптеки – по-некооперативни, обяснява Валенте.


Според разследване на сп. Internazionale вносният канабис може да струва до 84 долара на грам, докато произведеният от армията струва 7 долара на грам, казва Медика.


Според критиците обаче италианската армия няма капацитета, необходим, за да произвежда медицински канабис за цялата страна. Националното потребление на наркотика е между 400 и 450 килограма на година по данни на военните. Това означава, че дори и да успеят да утроят годишната си продукция до очакваните 300 килограма, военните трудно ще отговорят на нуждите на страната и вносът от Холандия ще продължи да бъде необходим.


През 2012 г. пациенти подават петиция до местните власти да им разрешат да отглеждат своя собствена марихуана под надзор, но така и не получават зелена светлина.


Медика все пак обаче е уверен, че армията може да отговори на търсенето и дори да започне да изнася канабис в чужбина.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 682 Неутрално

  В момента армията произвежда 100 килограма канабис. С допълнителни 2 милиарда долара продукцията щяла да се утрои, т.е. 300 килограма. Излиза че на италианската армия производството на 100 кила канабис й струва 1 милиард долара. Абе, италианци, вие частници нямате ли? Приватизирайте, и ще ви излезе много по евтино.

 2. 2 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 3017 Неутрално

  Да наемат баба им Пена от Горно Нанадолнище. За 1000 лева ще им го отгледа тия мижави 300-400 кила наркотик, само с малко гюбре и мотика.

  мурзилка
 3. 3 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 2858 Неутрално

  Ето възможност за експорт - малко ли парцели има БГ Армията - хем ще вържат бюджета, хем и изстребители ще купим.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 4. 4 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Какви милиарди бе хора, канабисът е плевел. Иска добра семка, слънце и вода. За два милиарда ще отгледате трева за нуждите на целия ЕС за половин хилядолетие напред. Италианска му работа :)) Като българската...

 5. 5 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5633 Неутрално

  Из петричките села този таен поминък е с по-стари традиции от опита на италианската армия...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 6. 6 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Това, което наричат с умопомрачителното КАНАБИС, всъщност е КОНОП!
  Пък КОНОП е българското име на растението КАНАБИС.

  Т.е. - имаме растение, чието име на латински(а биолозите са турили на всичко латински имена), е Cannabis. Само че българите, още преди да научат латинското му име, са го кръстили КОНОП.
  И понеже конопът е диворастящ плевел, т.е. пускал е корени навсякъде, българите са го и използвали в бита си. Плели са връвки и въжета, налагали са лапи на болно място с надежда за облекчение.

  Пък в световната индустрия избуяло правенето на чували от коноп.
  Щото било евтино, бързо и с огромна възвръщаемост.
  Конопен чувал - вечен чувал!
  И още нещо - да сте чули, чели или видяли някой от тогавашните хора да твърди, че конопът е не само вреден, но и опасен за всяко живо същество?!
  Няма!

  Обаче!
  Обаче някои химици изнамират начин да правят пластмаса. Начинът е жестеко античовечен. Което изобщо не пречи на няколкото химика и спомоществувателите им да си наумят обичайното - печеленето на пари. Което не само, че не е осъдително, но не е и лошо.
  Лошото настава, когато успяват да убедят правителствата, че конопът е много лошо нещо, обаче пластмасата - не!
  В резултат - чували от пластмаса. Въжета от пластмаса.
  А за капак - не се долюбват местата и списвателите, позволяващи си да наричат конопът коноп.

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4801 Неутрално

  До коментар [#1] от "john_3volta":

  Ами, не. Не излиза така. Пак помислете! Увеличаване на капацитета с 100 кг на година струва 1 милиард (с разхищенията и кражбите, присъщи на държавноконтролирано предприятие), което съвсем не означава, че 100 кг струват 1 милиард!

 8. 8 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4801 Неутрално

  До коментар [#3] от "Пешката":

  С малко повече усилия дори ескадрила F35 ще можем да купим! Само Каракачанов трябва да наеме за консултанти няколко баби от петричко!

 9. 9 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4801 Весело

  До коментар [#5] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Из петричките села този поминък е доста повече траен, отколкото таен! 🤣

 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4801 Весело

  До коментар [#6] от "b_52_strato":

  100 +! Конопът е натурпродукт, а PVC се разгражда стотици години! Баба ми (лека и пръст - тя ме направи човек) наричаше конопени чували и въжета и онези кафявите преди да се наложи сезала!

 11. 11 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4801 Неутрално

  До коментар [#10] от "vassilun":

  Под "кафявите" да се разбира канапените! Поне в наше село тъй ги наричахме!

 12. 12 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Цели 100 килограма ? Има български баби които произвеждат значително повече :-Д

 13. 13 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3016 Весело

  Явно им куца качествения контрол. Повече хора с опит трябва да назначат.

 14. 14 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  Полк. Антонио Медика сади марихуана. Ега ти вица!
  Да декриминализират домашното отглеждане, както и продажбите на пълнолетни лица с бандерол, и да почнат да събират милиарди в бюджета, вместо да ги харчат за глупости. Ние - също!

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 15. 15 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 2858 Неутрално

  Полк. Антонио Медика сади марихуана. Ега ти вица!Да декриминализират домашното отглеждане, както и продажбите на пълнолетни лица с бандерол, и да почнат да събират милиарди в бюджета, вместо да ги харчат за глупости. Ние - също!
  —цитат от коментар 14 на WOI


  не е лоша идея - Канада, а и доста щати в западната част на сащ го направих - няма никакъв ефект върху престъпноста или ПТП-та по пътищата. А бюджета се пълни от акцизи...

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 16. 16 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#7] от "vassilun":

  Друже, задачката е елементарна: разходите за производството на 2х кг са
  2 000 000 000 долара. Да се намерят разходитре за производството на х кг! Вие помислете!

  Ако искаме да разсъждаваме като икономисти, каквито може би сме и двамата, то задачката става: допълнителните разходи за производството на 2х кг са
  2 000 000 000 долара. Да се намерят разходитре за производството на х кг! В този случай решението (с отчитане на ефекта "икономии от мащаба") е х

 17. 17 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Дефект на сайта, резна ми неравенството "х е по-малко от 100"

 18. 18 Профил на atropin
  atropin
  Рейтинг: 631 Неутрално

  С този прекрасен климат им трябват милиарди за да отгледат малко трева. Мафиотска му работа. Канадският модел за легализация е най-добрия засега, а добре че и визите паднаха, че като се сетя в нашата мила родина чугунените мюлюцунери още арестуват за един джойнт.

 19. 19 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2688 Весело
 20. 20 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 612 Неутрално

  2 милиарда за 200 кг повече. Това е пример за изумителна неефективност. Български градинар ще отгледа и произведе 1 т цвят за по малко от 10 000 евро

 21. 21 Профил на toshkata
  toshkata
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Интересно никой не споменава САЩ, където тази индустрия внася вече в бюджета милиарди... само народи като нашия и италианския гледаме колкото се може повече пари да се откраднат.

  Ако не знаеш накъде си тръгнал, ще стигнеш някъде другаде..
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK