Какви са предложенията на еврокомисията за интеграция в еврозоната

Какви са предложенията на еврокомисията за интеграция в еврозоната

© ReutersЕвропейската комисия представи днес пътна карта за задълбочаване на икономическия и паричен съюз, предаде пресслужбата на институцията.


Целта на мерките е да се подобрят единството, ефективността и демократичната отчетност на съюза до 2025 година, посочват от Брюксел.


Еврокомисията отбелязва, че икономическата и финансовата криза не започна в еврозоната, но разкри нейните институционални слабости. Почти 10 години по-късно в Европа се наблюдава стабилно възстановяване с икономически растеж във всички държави от ЕС.
Според Европейскатa комисия това дава възможност за задълбочаване на европейския икономическия и паричен съюз през следващите 18 месеца.


Днешните предложения включват:


Европейски валутен фонд


Еврокомисията предлага да се създаде Европейски паричен фонд на основата на Европейския механизъм за стабилност (ЕМС). Новият фонд ще се основава на архитектурата на ЕМС, като неговите финансови и институционални структури ще се запазят, включително когато става въпрос за ролята на националните парламенти.


Така той ще продължи да подпомага държавите от еврозоната в затруднено финансово положение. Фондът ще действа като кредитор от последна инстанция за улесняване на организираното преструктуриране на неплатежоспособните банки.


Министър на икономиката и финансите


Изброяват се също възможните функции на европейски министър на икономиката и финансите. Той би заемал поста на заместник-председател на еврокомисията и председател на Еврогрупата.


Постигането на общо разбиране за ролята на министъра до средата на 2019 г. ще позволи създаването на поста при съставянето на следващата еврокомисия, посочват от институцията. Еврогрупата би могла след това да реши да избере министъра за свой председател за два последователни мандата.


Министърът ще насърчава и подкрепя координацията при прилагането на реформи в страните от ЕС и ще бъде отговорен за идентифицирането на подходящите фискални политики за еврозоната като цяло.


Пътна карта за задълбочаване на европейския икономически и валутен съюз

© European Commision

Пътна карта за задълбочаване на европейския икономически и валутен съюз


Стабилизационен инструмент


Този нов инструмент ще помогне на засегнатите от криза страни да поддържат същото ниво на инвестиции, както и във време извън криза благодарение на финансовата подкрепа на ЕС.


Една затруднена страна може да получи "автоматична" подкрепа чрез смесица от заеми и грантове от евробюждета и новия паричен фонд.


Финансовата помощ ще зависи от ясни критерии и продължаващи политики, водещи към повече конвергенция в еврозоната.


Пари за реформи в ЕС


Страните от ЕС ще бъдат насърчавани да провеждат структурни реформи с фондове от бюджета на ЕС, които може да бъдат достъпни от следващата година. Техническата и финансовата подкрепа ще бъдат предоставени на страните от ЕС, които не са членки на еврозоната и искат да се присъединят към единната валута.


Техническата и финансовата подкрепа ще бъдат предоставени на страните от ЕС, които не са членки на еврозоната и искат да се присъединят към единната валута.


Промяна във фискалните правила


Междуправителственият Фискален пакт, който въведе по-строги бюджетни правила за всички страни от ЕС с изключение на Хърватия, Чехия и Великобритания, трябва да бъде включен в еврозоконодателство.


Процесът има за цел да подсили демократичната легитимност на европейските фискални правила, но е изправен пред опозиция в страни като Италия, които се опасяват, че строгите правила в пакта ще станат постоянни. Той е критикуван и в Германия, където много хора се страхуват, че може да доведе до отслабване на сегашните фискални правила, пише "Ройтерс".


Пакетът, приет тази сутрин е първата конкретна стъпка от пътната карта до 2025 г., заяви еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси при представянето на мерките.


Според 64% от гражданите на еврозоната еврото е нещо добро

© European Commision

Според 64% от гражданите на еврозоната еврото е нещо добро


Еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер обясни: "Трябва да се подготвим за бъдещи кризи и да ги избягваме, а това ще стане и чрез институции за стабилност." Страните от еврозоната отговарят за 85% от БВП на ЕС и не бива да изолираме от фондове и инструменти останалите, които един ден ще приемат еврото.


Йотингер обясни, че до 2020 г. (краят на сегашните бюджетен период) за финансиране на предложените мерки ще се използват резерви и трансфери от програми. "За следващата бюджетна рамка ще предложим проект, засягащ всичките 27 държави", допълни той.


Московиси отбеляза, че демократичен контрол ще има чрез отчитането на председателя на Еврогрупата пред европарламента след всяко заседание. "Еврогрупата дори не е институция на ЕС и председателят ѝ почти не се явява пред евродепутатите", припомни той.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Това се очакваше, ама пак съм раздвоен: Хем искам някой да обуздава нашето правителство, хем да не ни се бъркат много-много.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 2. 2 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Хем ми е някак си носталгично към българския лев и чисто емоционално не ми се иска да го изоставяме, хем осъзнавам какви огромни ползи ще имаме, най-вече от засиления контрол върху българските финанси от страна на ЕС, което би ни предпазило, ако някой ден БСП отново се докопа до властта (при този оглупяващ народ е напълно возмъжно), да не могат да извършат прекалено големи глупости.
  Тъй че ще си преглътна емоциите в името на бъдещето.

 3. 3 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Това е еднопосочен път към пропастта. Как може да си въобразяват, че фалиралата Гърция и фалиралите италиански банки ще се доберат до парите на Германия? Или самата Германия ще допусне да бъде управлявана от чиновниците в Брюксел?

  Ако беше толкова хубаво еврото - защо не го искат в Дания, Швеция, Полша, Унгария и Чехия? Даже една Турция вече не иска да влиза в ЕС.

 4. 4 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1536 Весело

  Ха, ха. И на тази институция ще и намерим цаката както на комисията на Бойко Рашков - хем отговаря за СРС-тата хем не знае какво става с тях.
  Ще се научим да ги лъжем и тях. Ако пък не успеем да се научим да ги лъжем, тях ще научим да ни търпят.

  подпис
 5. 5 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  Моментът е подходящ.Икономиките растът, а гражданите на страните от еврозоната са по - благосклонни към еврото.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  Тука голяма част от народонаселението ги влече не към еврото, а към рублата! Свикнали са да ги грабят!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK