Изкуството за приготвяне на пица в Неапол стана нематериално културно наследство на ЮНЕСКО

Изкуството за приготвяне на пица в Неапол стана нематериално културно наследство на ЮНЕСКО

© Associated Press



Неаполитанското изкуство за завъртане на тестото при приготвянето на пица бе включено в списъка на ЮНЕСКО за нематериално наследство, предаде "Гардиън".


Традицията на pizzaiuolo се предава от поколения в Неапол, Южна Италия.


Близо 2 милиона души подписаха петиция в подкрепа на кандидатурата на Неапол, казва председателят на Асоциацията на производителите на пица в града, който обеща, че ако инициативата е успешна, ще раздава безплатни пици по улиците.




Традицията се състои не само във впечатляващото подхвърляне на тестото, за да се насити с кислород. Тя включва и песни и истории, които са превърнали приготвянето на пица в социален ритуал.


Списъкът на ЮНЕСКО включва повече от 350 традиции и практики като например испанското фламенко.


Тази седмица и обичаите по случай 1 март в България, Румъния, Молдова и Македония, влязоха в списъка с нематериално културно наследство на ЮНЕСКО.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK