Ако не поляци, то филипинци: На Великобритания ще й трябват работници и след Брекзит

Ако не поляци, то филипинци: На Великобритания ще й трябват работници и след Брекзит

© ReutersБританците, които подкрепиха Брекзит с надеждата имиграцията да намалее, може би ще бъдат разочаровани. Заминаващите си полски и румънски работници в земеделието и хранителната индустрия вероятно просто ще бъдат заменени от украинци и филипинци, пише "Ройтерс".


Работодателите в млекопроизводителните ферми и кланиците казват, че няма достатъчно британци с интерес да доят крави преди изгрев слънце или да изкормват свински трупове – работа, която често вършат работниците от бедните източни държави членки на ЕС.


На фона на най-ниската безработица от четири десетилетия насам (4.3%) поддръжниците на Брекзит признават, че индустриите ще се нуждаят от работници мигранти, след като Великобритания напусне ЕС през 2019 г., което ще сложи край на автоматичното право на гражданите на блока да работят в страната.
Работодателите са доволни от източноевропейските си подчинени заради уменията им и работната им етика. "Те са много ценна част от нашата работна сила и много ценна част от цялата ни хранителна индустрия", коментира Адам Коуч, изпълнителен директор на Cranswick plc, фирма за производство на месо, основана от свиневъди.


Храните и напитките са най-големият производствен сектор във Великобритания с оборот от 110 милиарда паунда (147 милиарда долара) през 2015 г. по данни от правителството. Голяма част от сектора е силно зависима от персонал от ЕС, основно от бившия комунистически изток.


Например Британската асоциация на месопроизводителите казва, че 63% от работниците в сектора идват от страни в ЕС, а в някои фабрики дори достигат до 80%.


Ръстът се дължи от части на това, че има засилено търсене на продукти, които са по-трудоемки като например обезкостено месо. Членове на асоциацията са установили, че е невъзможно да се наемат необходимите допълнителни служители от Великобритания.


Ако не поляци, то филипинци: На Великобритания ще й трябват работници и след Брекзит

© Reuters


Според поддръжниците на Брекзит Обединеното кралство трябва да намали зависимостта си от работната ръка на ЕС. "Погледите ни трябва да са насочени твърдо към това да се подобри нивото на уменията на нашите собствени работници, да се наемат вътрешни работници винаги, когато е възможно и да се автоматизира", коментира Оуен Патерън, член на парламента от управляващата Консервативна партия.


Но Патерсън, който е и бивш министър по околната среда, отговарящ за земеделската политика между 2012 и 2014 г., добавя, че когато има ясен недостиг и няма технологични решения, трябва да внасят работници. Добрата новина по думите е, че сега Великобритания няма да бъде ограничена само до ЕС.


Пари за месец


На производствената линия за месо румънецът Димидру Войку обяснява ползите от работата в завода на Cranswick в Милтън Кийнс, град северозападно от Лондон.


Миналата година 27 000 постоянни работници от ЕС са били заети в британското земеделие, заявиха от долната камара на британския парламент. Числата периодично се увеличават с около 75 000 сезонни работници.


Още 116 000 граждани на ЕС са работили в производството на храна. Според Федерацията за храни и напитки секторът, който наема около 400 000 души, ще се нуждае от допълнителни 140 000 души до 2024 г.


Министърът на земеделието Джордж Юстис каза по-рано тази година пред парламента, че "напускането на ЕС и установяването на контролирана миграция не означава спиране на всякава миграция".


Въпреки това, от изтекъл през септември документ на правителството се вижда, че се обсъждат ограничения за всички, освен за висококвалифицираните работници от ЕС.


Подобна възможност тревожи работодателите. "Без работната ръка от ЕС няма да има свиневъдна индустрия във Великобритания, такава какво сега я познаваме", смята Зоуи Дейвис, изпълнителен директор на Националната свиневъдна асоциация.


Ако не поляци, то филипинци: На Великобритания ще й трябват работници и след Брекзит

© Reuters


Британските фермери от дълго време разчитат на чуждестранната работна ръка най-малкото в сезона на събиране на реколтата. След Втората световна война е въведена Схема за сезонни работници в земеделието.


Правителството обаче я прекратява през 2013 г. преди българите и румънците да получат автоматично право да работят във Великобритания като арументът е, че има достатъчно работници от ЕС, които да запълнят свободните места.


Предвид факта че гражданите на ЕС ще загубят правата си след Брекзит Националният фермерски съюз иска схемата или нейно подобие, да бъде възобновена.


Майкъл Оукс, председател на млекопроизводителния борд в съюза, разказва, че по-старите му колеги си спомнят как хора от Филипините са работели в британските ферми.


"Има други страни по света, които ще помогнат да решим проблема", допълва той.


Във фермите в Нова Зеландия вече работят филипинци, но подобна идея може да се окаже трудна, тъй като поддръжниците на Брекзит искаха обещания за спиране на миграцията и вероятно няма да са доволни, ако източноевропейците просто бъдат заменени от филипинци или украинци.


Жертви


До месец юни във Великобритания се отчете спад на нетната миграция до 230 000 души, което все още е далеч от амбициите на правителството за "десетки хиляди" пристигащи. И все пак гражданите на ЕС са представлявали три четвърти от общо 106 000 по-малко пристигащи по данни на Националната статистическа служба.


Числата показват смесена картина – през 2016 г. 20 000 поляци са напуснали страната, но 50 000 румънци са пристигнали.


Някои източноевропейци споделят, че не се чувстват добре дошли след референдума и съжаляват за негативното отношение на част от британците.


"Защо имате проблем с мен, след като аз идвам,з а да заема място, което вие не искате и си плащам данъците", споделя Золтан Петер, който идва в страната през 2009 г., за да работи в млекодобивна ферма в Западна Англия, изоставяйки жена си и детето си в Румъния.


Сега той е регионален мениджър в LKL, фирма, която наема работници в млекодобивната индустрия, но разказва, че в началото е било трудно. "Не присъствах на проговарянето на дъщеря ми, но понякога правите жертви и източноевропейците правят жертви".


Оукс посочва, че се нуждае от хора, които да работят дълго време в необичайни часове, често при студени влажни условия. Издояването на кравите в неговата ферма започва в четири сутринта и денят не свършва до осем вечерта.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (102)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  На англичаните ще им трябват работници, а не популисти.

 2. 2 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 996 Неутрално

  Явно мюслитата напъплили по острова предпочитат да се търкалят по цял ден на социалка...

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 3. 3 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Да викнат оня истински британски джентълмен - г-н Фураж. Той ще помогне за млеконадоя.

 4. 4 Профил на Banditka
  Banditka
  Рейтинг: 217 Любопитно

  Британците не искат или не могат да работят?Оставам с впечатление,че са гърбави нещо ..

 5. 5 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 332 Весело

  До коментар [#2] от "venci4":

  И да не пипат свинско :)

 6. 6 Профил на Edge404
  Edge404
  Рейтинг: 478 Весело

  Братските им Индия и Пакистан също няма да откажат да им пробутат няколко милиона чалмосани. ;)

 7. 7 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Всеки един "консерватор"-популист ще ви обясни, че след като се махнат имигрантите, ще се отворят работни места за местните, а работодателите ще бъдат принудени да вдигнат заплатите, и да направят риенето на оборска тор привлекателно.
  Успех.

 8. 8 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 448 Неутрално

  "Без работната ръка от ЕС няма да има свиневъдна индустрия във Великобритания, такава какво сега я познаваме"

  За главен свиневъд на ОК да назначат Найджъл Фараж, той и без това има голям принос в Британското свиневъдство.

 9. 9 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3531 Неутрално

  Голяма част от сектора е силно зависима от персонал от ЕС, основно от бившия комунистически изток.
  ========
  Покъртително !
  Търси се персонал от бившия соц !

  Bukalemun
 10. 10 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2142 Весело

  Много добра новина. Силно развитият фермерски сектор категорично изключва наемането на мързеливи арабели, а свинепреработвателната индустрия е анатема (харам) за всякакви ислямисти. Това се искаше.

 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5580 Неутрално

  Закривайте производство след като нямате работници :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 476 Любопитно

  Забравили са да споменат и че субсидиите, които ЕС дава на британското земеделие и животновъдство, ще изчезнат! Правителството отдавна призна, че няма как да дава същия по обем помощ на сектора. Което значи, че ще постигнат три в едно: по-скъпа продукция; по-малко работници, оскъпен износ! (Не)очаквано добра комбинация!!!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 13. 13 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  Ооооох, горките британциии! Ще останат без работнициии!
  Ама не, трябват им работници, ще си намерят, имат пари. На нас нищо не ни трябва!

 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3531 Весело

  "Има други страни по света, които ще помогнат да решим проблема",
  =========
  Горките английски фермери !
  Как с нетърпение чакат някъде по света да има войни и безредици , че да събират бягащи хора от там.....

  Bukalemun
 15. 15 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2174 Неутрално  всеки се стреми да бъде вожд, а не индианец.


 16. 16 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Тези са готови да напълнят страната със всякаква паплач, само не и с европейци.

 17. 17 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Решението е ясно - Веганство :)

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Ам'че то Брекзит никога не е било срещу миграцията като цяло.. то е срещу неконтролируемата миграция.. Пак ще има и поляци, и българи и румънци.. само че такива които те ще приемат..а не такива които просто им се ходи там..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 20. 20 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2174 Неутрално  Филипинският и украинският бачкер са биткойнът на световния трудов пазар.

  Всеки иска да ги има.

  Виетналецът е лайткойнът.


 21. 21 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Да не ревем на чужди гробища. И тук няма достатъчно работници, поне така се твърди понякога... Сега като се изпозавърнат гурбетчиите от Великобритрания, тук ще се напълни с работна ръка. Радвайте се де!

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 22. 22 Профил на Огнян Тодоров
  Огнян Тодоров
  Рейтинг: 217 Неутрално

  С притока на толкова много “чалми” след време няма да има нужда от свиневъдство,така че всичко си идва на място.

 23. 23 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 958 Неутрално

  До коментар [#19] от "ostin22":

  Разбира се,че Брекзитаджиите искаха спиране на имиграцията.Само не искаха те да работят работата на изгонените имигранти.Жалко,че гласуването не бешв поименно-че всеки брекситаджия да бъде задължен да отработва имигрантска работа.

 24. 24 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Ми ще почнат, както са го правили и преди.
  Спомням си разказа на майката на един мой колега. Всяка година е ходила на едно и също място да за беритбата в Испания. Та в групата им нямало нито един испанец, само българи и румънци. Като ги налази кризата в Испания, тутакси се появили и испанци.
  Ще си намерят и англичани за черната работа, обществото им не е съставено само от лордове, имат си всякакви.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 25. 25 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Забравили са да споменат и че субсидиите, които ЕС дава на британското земеделие и животновъдство, ще изчезнат! Правителството отдавна призна, че няма как да дава същия по обем помощ на сектора. Което значи, че ще постигнат три в едно: по-скъпа продукция; по-малко работници, оскъпен износ! (Не)очаквано добра комбинация!!!
  —цитат от коментар 12 на Amot


  Съответно внос на земеделска продукция, което може да се окаже по–добър вариант от наливането на кинти в собствено производство. Стига обаче ОК да може да си го позволи, т.е. да има има достатъчно силни други сектори, които да дърпат икономиката. При всички положени, губещи са нискоквалифицираните британзи, но те пък така или иначе не им се работи в земеделието.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 26. 26 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Търсенето на нови имигранти, които да заместят евтината работна ръка от Изт. Европа беше пределно ясно още с обявяването на този малоумен референдум.

  Не знам кога ще започне да се говори открито, че това си беше чиста проба ксенофобска оргия с/у източноевропейците и никой друг. Нали си спомняте медийната кампания с/у българи и румънци 2012-13? Не знам откъде идва тази омраза, в ОК ни мразят повече от индийци, карибци африканци и кви ли не. А само си предствете отзвукът и поучаването от Европа, което би предизвикала една медийна кампания у нас с/у чужденци и мигранти.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 27. 27 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 726 Неутрално

  eti mehter ханъм е точно като туземните бокулизачи - Аллах да поживи Ердоган* задето спаси умирГаща Турция!
  Туземните лизачи пък скандират - добре че е другарят Борисов, я как ни пуснаха еврофондовете!

  А другарят бай Мадуро няма как да не спечели(каквото и да е), щом никой не застава срещу него.

  *Ердоган ще го уважавам докато е жив задето разреши да бъде унищожен руския бомбардировач.

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 28. 28 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3531 Неутрално

  До коментар [#21] от "metalogy":

  .....тук ще се напълни с работна ръка. Радвайте се де!
  =========
  За това намекнах и в ком 14 , но тук си мислят ,че слагайки минуси ще решат проблема.

  Bukalemun
 29. 29 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2957 Неутрално

  Англичаните да се оправят. Да му мислим ние, че нашите села са пълна катастрофа...! Даже и филипинци не можем да извикаме, че да работят на полето и да гледат животни...!

  Бивш tww09306483.
 30. 30 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Филипинци под 9 паунда работа -НЕ! Румънски шведи да!

  Долу рушистите и фашистите
 31. 31 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Паки и бангла патладжаните, които гласуваха за брексит ще могат да заемат свободните места. О, чакай, те предпочитаха да лежат на социалки, а пък и прасетата им създават известен дискомфорт, свързан с културните им особености...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 32. 32 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Англичаните да се оправят. Да му мислим ние, че нашите села са пълна катастрофа...! Даже и филипинци не можем да извикаме, че да работят на полето и да гледат животни...!
  —цитат от коментар 29 на tww09306483


  Вече вкарваме молдовани и украинци,не плачи!Тази година напливът ще е още по голям,хората са работливи и по време на кампанията си докарват по 600евро чиста пара!

 33. 33 Профил на 4ove4encence
  4ove4encence
  Рейтинг: 393 Неутрално

  "Оукс посочва, че се нуждае от хора, които да работят дълго време в необичайни часове, често при студени влажни условия. Издояването на кравите в неговата ферма започва в четири сутринта и денят не свършва до осем вечерта."

  Тук трудно ще си намери такъв работник като цяло.

 34. 34 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 997 Неутрално

  Една ключова фраза, work permit, решава цялата драма с недостига на работна ръка.

  П.П. (виц) Защо мюслите не ядат свинско? Защото това би било канибализъм. ;))

  Апокалипсисът апокалиптичен
 35. 35 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 997 Неутрално

  До коментар [#29] от "tww09306483":

  Вие в кой век живеете бе? Земеделие с мотика не се прави (с). Нямаме нужда от много хора на полето, още повече, че сега се гледам предимно нетрудоемки култури, не е като да береш тютюн или чушки. Това да не ти е едно време, когато цялата фамилия е спяла на нивата по жътва.
  Висока механизация/автоматизация + чиста земя + ред. Не ни трябват никакви тарамбуки и примитиви.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 36. 36 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  Да не ревем на чужди гробища. И тук няма достатъчно работници, поне така се твърди понякога... Сега като се изпозавърнат гурбетчиите от Великобритрания, тук ще се напълни с работна ръка. Радвайте се де!
  —цитат от коментар 21 на metalogy


  Да, ама ще искат да им се плаща. Който вече е бил на голяма заплата, няма да се хване на малка. По-скоро ще проси.

 37. 37 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2957 Неутрално

  До коментар [#32] от "Plamen Shopov":

  Често ходя по селата, ама ни украинец, ни молдованец съм видял да работи...!
  Недей бърка студентите, които идват за 2-3 месеца по морето, с постоянната заетост в селското стопанство или преработвателната промишленост.
  Плюс това, те също гледат, като направят един-два сезона, да хващат към западна Европа. Никой не иска да работи за 400-500 евро... и то, за сезона.

  Бивш tww09306483.
 38. 38 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Чудя се, след като Румъния са толкова по-напред от нас, защо натискат все още към Албиона?

  malart.blog.bg
 39. 39 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 359 Весело

  Британците са грозни и тъпи, но за сметка на това - мързеливи!!!

 40. 40 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 832 Любопитно

  Намираме кусури на UK, нали? Че и много!
  Но не си гледаме в нашата кочина!
  В днешната брошура на Кауфланд България, в раздела "Плодове и Зеленчуци", кое е българското?
  Нищо! Нищо!
  Картофи - Франция
  Айсберг - Испания
  Домати - Турция
  Чушки - Гърция
  Защото сме умници-тарикати!

  Да разлая троловете!!
 41. 41 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#32] от "Plamen Shopov":Често ходя по селата, ама ни украинец, ни молдованец съм видял да работи...!Недей бърка студентите, които идват за 2-3 месеца по морето, с постоянната заетост в селското стопанство или преработвателната промишленост.Плюс това, те също гледат, като направят един-два сезона, да хващат към западна Европа. Никой не иска да работи за 400-500 евро... и то, за сезона.
  —цитат от коментар 37 на tww09306483


  Троле,аз заставам с името си!Разбра ли руска гугутко?Украинци работят в туристическия и земеделския сектори!Ако им се разреши постоянна работа ,няма да стоят за три месеца!А в държави където средната заплата е 100долара има достатъчно жеелаещи да работят у нас!Тия ластици ги разстягай при Кутев,на мен не са ми интересни!При нашия стандарт 1200 лева се равнява на тази на запада,отделно няма езикова бариера и хората се чувстват комфортно!Осигурява им се храна и жилище и превоз до работното място!Не ми е интересно да споря с чугуни!В други ден заминавам да набирам работна ръка,щото у нас мързела е навсякъде!А ти остани тук на пост като Матросов,да си заработиш копейките!

 42. 42 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2097 Неутрално

  До коментар [#9] от "eti mehter":


  Покъртително !
  —цитат от коментар 9 на eti mehter


  Покъртително я...колят прасета, че ги и ядат после...:)

 43. 43 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#38] от "malart":

  Ами,щото не са!Това е истината.

 44. 44 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2957 Неутрално

  До коментар [#35] от "БМЗ":

  Къде ме видя, да говоря за мотики и за примитивно блъскане? Въпреки всичко, зеленчукопроизводството и плодовете, искат много ръчен труд. В лозарството също. Да не ти казвам, при станалата толкова модна напоследък лавандула, колко ръчен труд иска. Ама, буквално с мотиката...!
  За животни, няма да ти обяснявам, как им се чисти...! Може и сам да се сетиш.
  Много техника има в зърнопроизводството. Там почти всичко се механизира. Ама, за останалото, има работа да ти падне шапката...!

  Бивш tww09306483.
 45. 45 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#29] от "tww09306483":Вие в кой век живеете бе? Земеделие с мотика не се прави (с). Нямаме нужда от много хора на полето, още повече, че сега се гледам предимно нетрудоемки култури, не е като да береш тютюн или чушки. Това да не ти е едно време, когато цялата фамилия е спяла на нивата по жътва.Висока механизация/автоматизация + чиста земя + ред. Не ни трябват никакви тарамбуки и примитиви.
  —цитат от коментар 35 на БМЗ


  Я ела да ми покажеш розите как да ги обработвам с техника!Особено при брането!Дори и да има техника,за всичко си иска ръчичка!То не е като циганина дето викал,ори,мели,яж!

 46. 46 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 983 Неутрално

  напред към обединено кралство Великоиндопакистан :)

 47. 47 Профил на gmw53543036
  gmw53543036
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Британците са грозни и тъпи, но за сметка на това - мързеливи!!!
  —цитат от коментар 39 на chinaski


  Е мноо ясно, а българите сме красиви, умни и работливи. То си личи по всичко, като се почне от прекрасните доходи, мине се през прекрасните човешки взаимоотношения и се свърши с прекрасната инфраструктура.

 48. 48 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#40] от "lone_wolf":

  За съжаление е истина!

 49. 49 Профил на pilgrim.epsylon
  pilgrim.epsylon
  Рейтинг: 273 Неутрално

  "Британците, които подкрепиха Брекзит с надеждата имиграцията да намалее, може би ще бъдат разочаровани. "

  А може би не. Рано е да се каже. Аз викам да почакаме и да видим, а не да пропагандираме.

 50. 50 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 698 Неутрално

  До коментар [#20] от "Ф.Нинов":

  Много точно казано. Поздравления. Миналото лято , бях в един добър хотел в Сан Франциско, само с филипинци. Кипи бесен, тих труд и от младите и от родителите . Тридесетина души действат постоянно. А лятото у нас, познати правиха ремонт на къща и всеки майстор трябваше на направи по една стена , като един виетнамец си свърши работата много по- бързо и качествено. Не пие и не пуши. Не случайно в Чехия са толкова желани.

 51. 51 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  Островяните имат огромни традиции и ще намерят това от което се нуждаят !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 52. 52 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 476 Любопитно


  Съответно внос на земеделска продукция, което може да се окаже по–добър вариант от наливането на кинти в собствено производство. Стига обаче ОК да може да си го позволи, т.е. да има има достатъчно силни други сектори, които да дърпат икономиката. При всички положени, губещи са нискоквалифицираните британзи, но те пък така или иначе не им се работи в земеделието.
  —цитат от коментар 25 на c.b.o.

  Това в много голяма степен зависи от курса на паунда. Ако се срине през 2019-та, няма да могат да си позволят внос на селскостопанска продукция от Европа. Отделно, че при тях автаркията е невъзможна - климатично селското им стопанство е ограничено до две дузини култури!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 53. 53 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#23] от "yanne":

  Хаха...и къде са тия "изгонени имигранти"..?? Приказваш наизуст без ник'во инфо..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 54. 54 Профил на Йосиф Давыдович
  Йосиф Давыдович
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#41] от "Plamen Shopov":

  Не е точно така както го мислите. Сезонната работа е 2-3 месеца в годината, а човек иска да яде всеки ден цяла година. Затова е много честа практика в света сезонната работа да се върши от студенти и чужденци. Украинците няма да са все така бедни и нещастни, че да може постоянно да разчитаме на тях. С нашите 1000 лева заплата в туризма за 2 месеца сезон трудно може да ги привличам постоянно. Тези млади хора, които сега идват, след някоя година ще завършат образованието си и ще поискат постоянна и по-добре платена работа, с която да могат да си хранят семействата, няма как да останат за постоянно у нас. А и Полша е по-близо и с пъти по-добри заплати с по-ниски разходи на живот и с далеч по-малко мангали от нас....

 55. 55 Профил на Йосиф Давыдович
  Йосиф Давыдович
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#20] от "Ф.Нинов":

  Филипинците по-принцип са много добри работници, но за дълъг период се оказват доста скъпи за държавата реципиент. Познавам едно филипинско семейство в Лондон, съседи са на сина.Прекрасни хора и съседи, имат сравнително добра работа,жената е мед. сестра,а мъжът е рентгенов лаборант, ама имат 4 деца които ходят на училище(по 15 хил паунда на година разход), докарали са и двама възрастни родителя, дядото с диабет.т.е те са по скоро нетни ползватели на публични услуги... А филипинците по принцип имат много деца т.е. доста разходи за бюджета , а и си изнасят парите.

 56. 56 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 958 Неутрално

  До коментар [#26] от "c.b.o.":


  До коментар [#40] от "lone_wolf":

  Аз плодове и зеленчуци нв купувам от Кауфланд.Има си и български,просто не са там.

 57. 57 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  До коментар [#50] от "grayeagle":

  в някогашната НРБ виетнамецът беше известен не само като коректен чейнчъджия и продавач на дънки, но и като сръчен и съвестен майстор, когото не трябва да раниш, да поиш и да му чиракуваш.

 58. 58 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2370 Неутрално

  Интересно ако дойде един германец в България дали ще се навие да работи на нашите заплати и дали ще е мотивиран и работлив.
  Разбира се не говоря вече за хаоса, който е навсякъде където управляват българи. Много трудно се работи в такава среда. Отделно виканията, обидите и лошото отношение. Избиването на комплекси на някой, който взима малко по-висока заплата от теб. Пълно е в България с хора полуфабрикати, които обаче правят кариера. И тези дето не са прочели нищо и имат връзки гледат от високо.

 59. 59 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 832 Неутрално

  До коментар [#56] от "yanne":

  Къде са?
  Аз съм в Бургас; работех до възраст, която си бях определил сам, на месечна заплата колкото три годишни доходи на повечето от участниците тук във форума, но сега тук в България, лятото повече го прекарвам на вилата! Да! тогава консумирам български плодове и зеленчуци, но които си произвеждам сам!
  Но мислиш ли че на пазара, зеленчуците и плодовете са български? Аз не!
  И подчертавам! Мога да си позволя да си купя най-доброто предлагащо се!
  Но просто няма българско!

  Да разлая троловете!!
 60. 60 Профил на asroma1927
  asroma1927
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#40] от "lone_wolf":

  Български картофи, домати и чушки си купувам от места, различни от веригите. В тази връзка, изобщо не ме интересува какво се продава в Кауфланд или в друг подобен пробит магазин. Хората с добри доходи не пазаруват в такива магазини, съответно консумират и български плодове и зеленчуци.

 61. 61 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#60] от "asroma1927":

  За жалост, доходите не са определящи за достъпа до качествена храна.
  Еле пък от магазин, дори и най малките предлагат стока от борсите, където пък преобладаващото е вносно. Друг проблем е, че вече и българското е произведено по вносните чалъми и за това "произведено в България" вече нищо не значи.
  Селските дворни източници са истината, но времето е малко за да се доставя всичко от там.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 62. 62 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 958 Неутрално

  До коментар [#53] от "ostin22":

  Нал брекситаджиитв искат да изгонят имигрантите,бре?!

 63. 63 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 793 Весело

  А проблемът със свиневъдството ще се реши много лесно с приемане на Исляма във Великобритания. А жителите на Лондонстан, могат да гледат говеда в Уестминнстерското абатство, там на близо има доста паркове за паша, така няма да им се налага да се преселват от там в провинцията...
  —цитат от коментар 18 на Йосиф Давыдович


  Кози, кози ще гледат там. Говедата ще са в близката сграда на Темза...

 64. 64 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2580 Неутрално

  До коментар [#20] от "Ф.Нинов":

  Имам впечатления и съм в допир с украинци и виетнамци. Шегата е неуместна. Бачкат здраво, много здраво. Разликата е там, че украинците са пи—склонни да останат цял живот бачкери, докато виетнамците имат и други амбиции и са отлични търговци. Задоволяват се с малко, дисциплинирани са и не са лигави. Това са моите преки и пресни впечатления.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 65. 65 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 958 Неутрално

  До коментар [#59] от "lone_wolf":

  Разбира се, че има българско.Зимата няма български домати,съгласен съм.Но от май до септември има.Винаги има пазарчета и магсзинчета с българска СТОКА.В големите вериги няма и аз и не пазарувам от там.Те взимат огоромни количества,често зелени(за да изкарат докато се продадат) .

 66. 66 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#41] от "Plamen Shopov":

  Пишеш тъпотии, както винаги. Ако родните "бизнесмени" даваха на българите заплати като на украинците без да ги мамят, нямаше да има нужда от внос на украинци. Само че ганю е готов да прецака сънародниците си напук. Много сезонни работници не си получиха заплатите, докато при украинците този номер не минава. Нещата ще се подобрят,, ако въведат такса примерно по 1000 лв на чужденец от работодател. В много страни има такава защита на местните работници, както винаги в БГто е организиран хаос.

 67. 67 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#45:"Plamen Shopov"][/quote]

  Розите ли са основен земеделски продукт? Пшеницата сигурно я жънеш със сърп и я вършееш с бухалка! В такъв случай имам новина за теб- в скоро време автомобилът ще замени каруцата. Или трябва да станем колония от амиши.

 68. 68 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Англия винаги може да си намери работна ръка, друг въпрос е че румънците, особенно тия от селата са като скакалците, къде налазят работата става .... румънска, натегачи, топене, и неприятни с техното "аз,аз...", колко е по тъпа една работа толко по велики са. Накрая англичаните напускат, а самите румънци почват да се ядат един друг.
  Предимството за англичаните с тия от Филипините, от Непал, и тн е че ги държат без статус, скато наближи 4 години престой ги карат да си идат за месец, така не могат да направят 4 години в Англия, необходими за кандидатстване за гражданство. Но тия учат, а англичаните не щат...

 69. 69 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Ще могат да правят по-добре "пресяването" без да се съобразяват с предписания и указания от Брюксел. Не ги мислете британците!

 70. 70 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 322 Неутрално

  "ако източноевропейците просто бъдат заменени от филипинци или украинци."

  Ако африканците бъдат заменени от нигерийци. Ако азиатците бъдат заменени с виетнамци. Ето това е "замяната на източноевропейците с украинци".
  Някъде в превода нещо се е поизгубило, а може би просто ръста на глобалното дебилство си тече.

 71. 71 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 696 Весело

  До коментар [#41] от "Plamen Shopov":Пишеш тъпотии, както винаги. Ако родните "бизнесмени" даваха на българите заплати като на украинците без да ги мамят, нямаше да има нужда от внос на украинци. Само че ганю е готов да прецака сънародниците си напук. Много сезонни работници не си получиха заплатите, докато при украинците този номер не минава. Нещата ще се подобрят,, ако въведат такса примерно по 1000 лв на чужденец от работодател. В много страни има такава защита на местните работници, както винаги в БГто е организиран хаос.
  —цитат от коментар 66 на Dante


  Тъпотиите ги пишеш ти!Аз се занимавам с тая работа,затова не ме отваряй!Българин не ще да влезе в розите,защото трябва да стане рано,да го бодат рози ,да гази кал,да го жилят пчели а циганина като дойде,първо сяда да пие кафе с цигари,да се повърта и ако може да открадне,още по добре!На ден съвестен работник изкарва по 40-50 лв че и повече!Има бране на череши,ама там такива като теб не можем да накараме да работят,а циганите чупят клоните,за да им е по лесно!Всички сезонни работници си взеха парите по договорите!И останаха доволни,тази пролет идват с организиран превоз и ще са три пъти повече!Понял?

 72. 72 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 696 Весело

  [quote#45:"Plamen Shopov"]
  —цитат от коментар 67 на Dante
  Розите ли са основен земеделски продукт? Пшеницата сигурно я жънеш със сърп и я вършееш с бухалка! В такъв случай имам новина за теб- в скоро време автомобилът ще замени каруцата. Или трябва да станем колония от амиши.[/quote]

  Само пшеница ли ядеш бе свирчо?Да не жънеш и краставиците с комбайн а?Да береш черешите с машина!Аре у лево....аман от разбиращи..

 73. 73 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 696 Весело

  До коментар [#54] от "Йосиф Давыдович":

  Сезона не е два месеца!На морето е от 4-5 месеца ,както и в планината!Има и всесезонни дестинации!Навсякъде не достига персонал.

 74. 74 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 696 Весело

  До коментар [#54] от "Йосиф Давыдович":

  Така е ,ходят в Полша,но от западна Украина,а заплатите са около 600евро,но вече е по трудно да се намери работа!У нас идват от българската общност от Бесарабия и от Тараклия -Молдова,както и от рускоговорящите украинци които са предимно в туризма!

 75. 75 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 832 Любопитно

  До коментар [#60] от "asroma1927":

  Ха! И Бил Гейтс и той ходи в тоалетната и си мие зъбите!
  Да не мислиш, че всеки ден консумирам мозък от канарчета, или черен хайвер с лъжицата от буркана?
  Обичам и един обикновен фасул, но знаеш ли че и той не е български, а или аржентински, или египетски или казахстански?

  Да разлая троловете!!
 76. 76 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "няма достатъчно британци с интерес да доят крави преди изгрев слънце или да изкормват свински трупове"
  -
  то и араби няма с такива интереси. Да въвеждат задължително халал и да приключва свиневъдството.

 77. 77 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 760 Неутрално

  " тъй като поддръжниците на Брекзит искаха обещания за спиране на миграцията и вероятно няма да са доволни, ако източноевропейците просто бъдат заменени от филипинци или украинци."
  Филипинците са и в САЩ, те са навсякъде, защото са много. Само да не си въобразяват в Англия, че филипинците ще им работят без пари. Те отдавна са трудови имигранти и знаят каква е цената на труда.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 79. 79 Профил на През прокуракура ми е
  През прокуракура ми е
  Рейтинг: 224 Неутрално

  Англичаните са си свинье!

 80. 80 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7801 Неутрално

  Ами да бяха мислили, преди да поискат да изгонят европеските имигранто. Сега имат две години да се научат да работят черна работа.

 81. 81 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Какви работници ще им трябват на британците си е британска работа. Откъде в Дневник знаят, че няма да им трябват поляци, а филипинци?
  Либералната медия още не може да разбере за какво беше Брекзит. Брекзит не е срещу имиграцията изобщо. Брекзит е срещу нелегалната имиграция и най-вече срещу това Сорос да диктува какви имигранти ще пристигат във Великобритания. И Брекзит и Тръмп са за имиграция, но по легален път и с право на страната да реши какви и кои хора ще приеме.
  Не им берете дерта на британците! Бъдете сигурни, че на първо място в списъща ще са бели имигранти от Европа. Либералната преса просто настройва европейците срещу Великобритания, като прави лъжливи внушения, че белите европейци ще са най-нежеланите.

 82. 82 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  Искаха Брекзит британците, сега ще му сърбат попарата

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 83. 83 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#71] от "Plamen Shopov":

  "Тъпотиите ги пишеш ти!Аз се занимавам с тая работа,затова не ме отваряй!Българин не ще да влезе в розите,защото трябва да стане рано,да го бодат рози ,да гази кал,да го жилят пчели а циганина като дойде,първо сяда да пие кафе с цигари,да се повърта и ако може да открадне,още по добре!На ден съвестен работник изкарва по 40-50 лв че и повече!Има бране на череши,ама там такива като теб не можем да накараме да работят,а циганите чупят клоните,за да им е по лесно!Всички сезонни работници си взеха парите по договорите!И останаха доволни,тази пролет идват с организиран превоз и ще са три пъти повече!Понял?"
  1. С коя работа се занимаваш ТИ - да ме караш да работя? Нямам нужда от тъпанари с чорбаджийски манталитет да ме карат да работя, върша си работата сам , с удоволствие и без надзор. Тии себеподобните ти смятате, че сте богоизбрани и единственото което можете и трябва да правите да крещите на хората, които ви работят за стотинки. Циганите ще чупят клоните, защото им плащат толкова. Като не ти харесват- наеми си германци. А тези приказки за доволните работници си ги говори в хоремага.
  Понял ожеш да кажеш, когато си получаваш копейките за троленето.
  Do you understand?

 84. 84 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 636 Весело

  [quote#72:"Plamen Shopov"][/quote]

  Мушмурок, явно за тебе правата лопата е върхът на техниката, а табелата за съседното село края на света.Смях.

 85. 85 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4106 Неутрално

  До коментар [#1] от "4ort":

  Съвременните млади британци са едни големи мързели!Каквото и да направят тъпите брекзитъри винаги ще има нужда от чужда работна ръка и то не само в земеделието и хранително-вкусовата промишленост

 86. 86 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4106 Неутрално

  До коментар [#4] от "Banditka":

  Много са мързеливи и разглезени от системата

 87. 87 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4106 Любопитно

  До коментар [#12] от "Amot":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Каквато попара си надробиш-такава ще сърбаш

 88. 88 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 452 Весело

  До коментар [#17] от "dgerald":

  Във Великобритания ли?

  Ти чувал ли си какъв е климата там?

  Модератора е неадекватен!
 89. 89 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 452 Весело

  До коментар [#38] от "malart":

  Защото са много повече хора и съответно броя на румънците в чужбина е повече...

  Модератора е неадекватен!
 90. 90 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 452 Весело

  До коментар [#75] от "lone_wolf":

  Колегата много правилно ви го написа:
  Нормалните хора, с прилични доходи не стъпват в магазини тип дискаунтър, какъвто е Кауфланд...

  Останалото е опит от ваша страна да се измъкнете от ситуация, в която сам се набутахте...:)

  Модератора е неадекватен!
 91. 91 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 832 Любопитно

  До коментар [#90] от "ivan_":

  В каква ситуация съм се набутал?
  Аз съм обикновен човек! Не съм мутра; за всеки спечелен долар е платен данък;
  за да ми ги изплащат, компаниите са имали полза от мене!
  Нито съм с два атрибута; нито с два стомаха!
  Хайде сега ми кажи в каква ситуация съм се набутал!

  Да разлая троловете!!
 92. 92 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 832 Весело

  До коментар [#91] от "lone_wolf":


  Нормалните хора, с прилични доходи не стъпват в магазини тип дискаунтър, какъвто е Кауфланд...
  —цитат от коментар 90 на ivan_


  Ти явно пазариш от специални магазини!
  Дай някой адрес!
  Ще платя и за твоята покупка!

  Да разлая троловете!!
 93. 93 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#91] от "lone_wolf":

  Да обясняваш неща от рода на:
  "Аз съм в Бургас; работех до възраст, която си бях определил сам, на месечна заплата колкото три годишни доходи на повечето от участниците тук във форума,"

  След като си написал:
  "В днешната брошура на Кауфланд България, в раздела "Плодове и Зеленчуци", кое е българското?
  Нищо! Нищо!
  Картофи - Франция
  Айсберг - Испания
  Домати - Турция
  Чушки - Гърция"

  Двете не се комбинират, както написах:
  "Нормалните хора, с прилични доходи не стъпват в магазини тип дискаунтър, какъвто е Кауфланд..."

  Модератора е неадекватен!
 94. 94 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 832 Неутрално

  До коментар [#93] от "ivan_":

  Цитирах ти БРОШУРАТА, която пускат в пощенската ми кутия, а не посещение в Кауфланд, но го посещавам!
  И колкото и да ти е странно, не че ми е близо, защото в централната част на Бургас няма такъв магазин, а защото привикнах с разположението на артикулите!
  Докато имаше Карфур, предпочитах него заради асортимента, но вече го няма!
  Пак ти пиша! Аз не съм сноб! И пет пари не давам дали продуктите са "Био", защото за мене това е една заблуда! От "Био" магазина в близост до моя дом, купувам единствено Стевия и чай Даржелинг! И то защото съм традиционалист! Трудно сменям навиците си!

  Да разлая троловете!!
 95. 95 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#94] от "lone_wolf":

  Ясно, няма проблем, само дето това е магазин за евтини стоки, какво се очаква да има в него освен евтини стоки...

  Затова нормалните хора НЕ пазаруват там!

  Модератора е неадекватен!
 96. 96 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#1] от "4ort":Съвременните млади британци са едни големи мързели!Каквото и да направят тъпите брекзитъри винаги ще има нужда от чужда работна ръка и то не само в земеделието и хранително-вкусовата промишленост
  —цитат от коментар 85 на bat_plamen


  Съвременните западни "младежи" до възраст 40+ са все повече мрънкала и лузъри и пияници и наркомани (най-вече законни, друсани още от малки за тяхно добро, а сега на антидепресанти и болкоуспокояващи опиати), и в този смисъл запада в момента харчи натрупаното досега като инфраструктурна и експертна база, с падащ капацитет да натрупа следващия пласт.

  Колкото и да са ирационални и Брекзит, и избирането на Тръмпич, това може да се окажат инжекции хаос които да спасят системата и от тотална стагнация.

  Иначе утре населението там ще е съставено от дебели малоумници в мъгла от антидепресанти и опитати, които току-що са изхарчили нарупаното от предишните поколения и вече не могат да продължат да плащат на внесените цигани да се грижат за тях.

 97. 97 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 651 Неутрално

  До коментар [#95] от "ivan_":

  Добре де и на мен ми стана интересно за КОНКРЕТНИ нормални магазини? Съвсем сериозно питам.
  Само да не са такива магазини, в които се продава БИО сода, без алуминий и ГМО или БИО вафла с пробиотици(недоказано), все на цени в пъти над обикновенните продукти.

 98. 98 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#97] от "anton83":

  Не живея във България от 5 години, така че не мога да ви отговоря конкретно.
  Но едва ли има само Кауфланд. Лидл и Алди във България.

  Когато живеех си пазарувах от Пикадили, Балев Био и няколко неща от Карфур.
  Сега нямам идея какви магазини има предполагам зависи и от конкретното населено място.

  Модератора е неадекватен!
 99. 99 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 541 Неутрално

  В България Пикадили фалира, балев има един два магазина и общо взето ако искаш хубави плодове и зеленчуци, трябва да ги търсиш по пазарите и плод-зеленчука.
  Дискаунтърите са най-популярни и дори са в моловете. Съответно в тях има доста буклуци и така.
  После хората ахкат колко хубаво било в яденето в Сърбия и Гърция като отидат на почивка, но иначе си пазаруват майонеза от супера и с варени картофи и кисели краставички си мислят, че са яли салата.
  Испания, Италия, Франция в това отношение са съвсем друго нещо. Същото се отнася явно и за гореспоменатите ни съседи.

 100. 100 Профил на Irina Ta Ta
  Irina Ta Ta
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#4] от "Banditka":

  Мързеливи и тъпи са.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK