Британска асоциация превръща изостаналия хляб в бира

Британска асоциация превръща изостаналия хляб в бира

© Associated Press



Тонове хляб се изхвърлят на боклука всяка година. За да се бори с това пилеене на храна, британска асоциация започна да произвежда бира от непродадения хляб и дори изнася идеята си в чужбина, съобщи "Франс прес", цитирана от БТА.


Десетки филии корав хляб се изсипват в огромен казан от неръждаема стомана в пивоварната "Уърлд Топ" (Wold Top) близо до Дрифийлд, в северното английско графство Йоркшър. Хлябът е съвсем пресен, но пристига от цех за сандвичи, където се използват само меките филии, без коравите крайчета, които не се харесват особено на потребителите. Досега те се изхвърляха, но вече се преработват.


"Заместваме част от малца с хляб", обясни Алекс Болчин, ръководител на бирарията, където от 2016 година се произвежда златистата напитка, като към малца и хляба се добавят вода, хмел и дрожди. Инициативата е на асоциацията за борба с пилеенето на храни "Фийдбек" (Feedback).




Бирата, наречена "Тоуст ейл" (Toast ale - букв. бира от препечена филийка - бел. ред.), се е появила благодарение на основателя на "Фийдбек" Тристрам Стюарт. Той се е вдъхновил от брюкселските пивовари от Брюкселския бирен проект (Brussels beer project), започнали да произвеждат бирата "Бабилон" (Babylone) от зърно и неизползван хляб.


Днес "по света се изхвърлят промишлени количества хляб и асоциациите за хранителни помощи не успяват да раздадат всичкия хляб, който им се дава", изтъква Стюарт. В същото време, отбелязва той, има голям интерес към т.нар. занаятчийски бири (крафт бири).


Всички приходи от продажбите на "Тоуст ейл" се превеждат на "Фийдбек", а останалото след приготвянето на бирата зърно се рециклира и се използва за храна на добитък.


Досега във Великобритания са използвани 9.75 тона хляб за производството на над 300 000 бири, продавани между 2.5 и 3 британски лири бутилката (2.80-3.40 евро) - цена, отговаряща на средната за занаятчийските бири.


"Тоуст ейл" се разпространява много бързо и вече се произвежда в Ню Йорк, Рио де Жанейро и Кейптаун (РЮА).


Целта на "Фийдбек" е също така да се намали масовото производство на хляб, за да не бъде изхвърлян на боклука.

Ключови думи към статията:

Коментари (13)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на dgerald
    dgerald
    Рейтинг: 690 Неутрално
  2. 2 Профил на dgerald
    dgerald
    Рейтинг: 690 Неутрално
  3. 3 Профил на xmm
    xmm
    Рейтинг: 1149 Весело
  4. 4 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4621 Весело
  5. 5 Профил на Един препатил
    Един препатил
    Рейтинг: 3017 Неутрално

    "....се добавят вода, хмел и дрожди...."

    Винаги съм се питал как се прави бирата в България като от много години не съм виждал насаждения с хмел. С каквито си спомням, че беше покрито полето от язовир "Искър" до Самоков.

  6. 6 Профил на vesko19
    vesko19
    Рейтинг: 1429 Неутрално

    "....се добавят вода, хмел и дрожди...."Винаги съм се питал как се прави бирата в България като от много години не съм виждал насаждения с хмел. С каквито си спомням, че беше покрито полето от язовир "Искър" до Самоков.
    —цитат от коментар 5 на Един препатил


    Като много други производства. Внос ! И менте съставки . Честно и аз въобще не съм виждал хмелени полета . Или не слагат хмел колкото трябва което е напълно възможно в България сме все пак . Или разчитат само на внос което пак е възможно понеже сме в България.Страната на бизнесмените .
    С интерес бих следял едно разследване от някой компетентен орган от къде и какво слагат БГ пивоварите .

  7. 7 Профил на о сандо
    о сандо
    Рейтинг: 617 Весело

    ... опитайте и с хляб "втора употреба" - още по-добре ще ви се получи!!! ))))


    ЕТО И РЕЦЕПТАТА (рецепт простой):
    https://www.youtube.com/watch?v=3-yL1UOO6bk

    "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
  8. 8 Профил на neut
    neut
    Рейтинг: 7249 Неутрално

    "Целта на "Фийдбек" е също така да се намали масовото производство на хляб, за да не бъде изхвърлян на боклука"

    А милиони на други места на планетата гладуват

    In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
  9. 9 Профил на taratanki
    taratanki
    Рейтинг: 860 Неутрално

    До коментар [#5] от "Един препатил":

    Между Айтос и Ветрен има. Доста голям масив. И старите насаждения преди Велинград.

  10. 10 Профил на sturmgewehr
    sturmgewehr
    Рейтинг: 27 Неутрално

    Изостанал хляб?С една или две обиколки?

  11. 11 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 3299 Неутрално

    Нашите пък стария хляб го сушат, смилат и отново го слагат в хляба. Перпетум мобиле.

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  12. 12 Профил на дерибеев
    дерибеев
    Рейтинг: 3459 Неутрално

    Нашите пък стария хляб го сушат, смилат и отново го слагат в хляба. Перпетум мобиле.
    —цитат от коментар 11 на lz2


    точно , от кифли , кроасани ... пък боза

    всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  13. 13 Профил на usero
    usero
    Рейтинг: 668 Весело

    Нашите пък стария хляб го сушат, смилат и отново го слагат в хляба. Перпетум мобиле.
    —цитат от коментар 11 на lz2


    Тия обаче го правят на нещо по-добро, все едно от старото колело да си направиш кола.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK