ЕС, САЩ и Япония се обединиха срещу търговските практики на Китай

Търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзер, японският министър на икономиката, търговията и индустрията Хирошиге Секо и еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом<br /><br />

© Reuters

Търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзер, японският министър на икономиката, търговията и индустрията Хирошиге Секо и еврокомисарят за търговията Сесилия МалмстрьомЕвропейският съюз, САЩ и Япония заявиха във вторник, че ще работят заедно срещу изкривяващите пазара търговски практики и политики, които раздуват индустриалния капацитет, посочвайки няколко ключови елемента от икономическата система на Китай, предаде "Ройтерс".


В съвместно изявление, без да споменават Китай или друга държава, трите страни казаха, че ще работят в рамките на Световната търговска организация (СТО) и в други многостранни групи, за да елиминират нечестните условия за конкуренция, предизвикани от субсидии, държавни предприятия, насилствен технологичен трансфер и изисквания за местното съдържание.


Инициативата отразява нарастващото недоволство сред индустриалните страни заради търговските практики на Китай, както и опасенията, че други развиващи се държави ще последват примера на Пекин.
Според изявлението протекционистките практики будят "сериозни опасения за правилното функциониране на международната търговия, създаването на иновативни технологии и устойчивия растеж на глобалната икономика".


Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом каза, че китайските промишлени субсидии, включително за алуминий и стомана, вредят на европейските работници по "много, много драматичен" начин.


"Не е тайна, че според нас Китай е голям нарушител тук, но има и други такива страни", посочи Малмстрьом.


При откриването на срещата на министерско равнище на Световната търговска организация в Буенос Айрес в понеделник САЩ и Япония критикуваха липсата на прозрачност в търговските практики на някои страни - членки на организацията, намеквайки за Китай.


В същото време Пекин призова членовете да "се хванат за ръце" и да спазват правилата на СТО в защита на глобализацията на фона на засилващия се протекционизъм.


САЩ са склонни да приемат позицията на ЕС, че СТО не бива да предоставя на Китай статут на пазарна икономика, включително защото това би отслабило значително търговската защита на Запада.


Желанието на ЕС и Япония да си сътрудничат с администрацията на президента Доналд Тръмп идва въпреки различията по отношение на ролята на СТО и бъдещето на многостранните търговски сделки.


Тръмп изразява предпочитанията си за двустранни преговори и търговската му реторика хвърли сянка върху срещата на СТО.


В същото време говорител на организацията съобщи, че министерската конференция на СТО може да приключи, без участниците да успеят да договорят съвместна заключителна декларация заради съпротивата на една от 164-те й членки срещу проектодокумента, подчертаващ значимостта на многостранната търговска система и развитието.


Говорителят не посочи коя е несъгласната държава.


Не са постигнати също така споразумения в области като селско стопанство, сигурност на хранителните доставки, риболов и електронна търговия, по които все още се водят преговори.


Близо 4000 делегати се събраха в аржентинската столица Буенос Айрес за четиридневния форум, който приключва днес, отбелязва БТА.

Ключови думи към статията:

Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  Дадохте си най-новите и най-проспериращите технологии на китайците та да произвеждат евтино сЯ, ... .

  ГоУеми гущери сте все пак, не плачете толкова силно.

 2. 2 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2045 Неутрално

  Спокойно...потенциала на ЕС,Япония иСАЩ е в пъти по-голям от този на Китай.А и технологиите се създават на Запад.....Пекин продължава да бъде само голяма фабрика....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 3. 3 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#2] от "Messerschmitt":

  Китай вече е конкурентен във финансово отношение, което е проблем.
  Време е да бъдат пляснати през ръчичките, за да не се увличат прекалено.

  Модератора е неадекватен!
 4. 4 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  На калпава ракета, космосът й пречи...
  Нищо не могат да направят на китайците, ами да създадат по-добри условия за производство в собствените им страни, а не европейските и американските фирми да изнасят производствата си в Китай.

 5. 5 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  Айдее Поднебесната отече. Въпрос на време.

  SHADOWS of SOFIA
 6. 6 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4572 Любопитно

  "В съвместно изявление, без да споменават Китай или друга държава, трите страни казаха, че ще работят в рамките на Световната търговска организация (СТО) и в други многостранни групи, за да елиминират нечестните условия за конкуренция, предизвикани от субсидии, държавни предприятия, насилствен технологичен трансфер и изисквания за местното съдържание."

  И какви мерки ще предприемат за да елеминират тези търговски практики?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 7. 7 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4572 Любопитно

  "В същото време говорител на организацията съобщи, че министерската конференция на СТО може да приключи, без участниците да успеят да договорят съвместна заключителна декларация заради съпротивата на една от 164-те й членки срещу проектодокумента, подчертаващ значимостта на многостранната търговска система и развитието.

  Говорителят не посочи коя е несъгласната държава."

  За тези, които не са разбрали - държавата е САЩ!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 8. 8 Профил на fonon
  fonon
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Спокойно...потенциала на ЕС,Япония иСАЩ е в пъти по-голям от този на Китай.А и технологиите се създават на Запад.....Пекин продължава да бъде само голяма фабрика....
  —цитат от коментар 2 на Messerschmitt


  :):):)
  Някои хора си живеят в миналото хилядолетие...

 9. 9 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4572 Весело

  До коментар [#2] от "Messerschmitt":

  Продължавай да се заблуждаваш с подобни наивни мисли.... между временно Китай продължава да се развива не само икономически, но и научно и технологически. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 10. 10 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4572 Весело

  До коментар [#5] от "ka2":

  Колко време според теб е нужно Китай да "отече"!? :-)

  Не знам дали знаеш, но в момента Китай е търговска сила номер 1 в света. Най-голям износител на стоки и продукти, и втори в света по внос на стоки и продукти от останалия свят. САЩ по внос на стоки и продукти от останалия свят са номер едно. По износ не знам точно, може някои от американофилите да ми помогне.... :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 11. 11 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3232 Весело

  На Пекин му дреме на юана !!!

 12. 12 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2429 Любопитно

  До коментар [#5] от "ka2":Колко време според теб е нужно Китай да "отече"!? :-)Не знам дали знаеш, но в момента Китай е търговска сила номер 1 в света. Най-голям износител на стоки и продукти, и втори в света по внос на стоки и продукти от останалия свят. САЩ по внос на стоки и продукти от останалия свят са номер едно. По износ не знам точно, може някои от американофилите да ми помогне.... :-)
  —цитат от коментар 10 на Иво


  Най голямото бунище на светът всичко ще замърсят и после?
  Този номер вече е игран от японците.
  След войната те са заливали целият свят с евтина продукция.
  Но са се зарили в боклуци и се отказват от ефтинджоса.
  Еколодията ще спре и китайците.
  Не става ем евтино ем чисто.
  А и ти коя технология измислена в Китай ползваш?

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 13. 13 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 595 Неутрално

  [quote]Според изявлението протекционистките практики будят "сериозни опасения за ... устойчивия растеж на глобалната икономика"[/quote]

  Ех този пуст "устойчив растеж". Възможно ли е световно производство, базирано на ограничени (невъзобновяеми) суровинни ресурси все да има растеж?


  http://rodenivbg.com
 14. 14 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Първо си изнесоха цялото производство там, че да не плащат "високи" заплати. След това мрънкат, че китайците им срали в гащите...

 15. 15 Профил на antiidioti
  antiidioti
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ха ха ха ха ха ха ........................................

 16. 16 Профил на shiriru
  shiriru
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#6] от "Иво":

  По-високи вносни мита, отразяващи държавната помощ, квоти за определени суровини, скъпи финансови гаранции за вносителите, по-кофти условия за акредитиви по сделки с Китай, бавене на плащанията при кореспондентите банки... мога да продължавам...

  Сега само Австралия трябва да се включи...

 17. 17 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#2] от "Messerschmitt":Продължавай да се заблуждаваш с подобни наивни мисли.... между временно Китай продължава да се развива не само икономически, но и научно и технологически. :-)
  —цитат от коментар 9 на Иво


  Иво,и друг път съм спорис с теб,че Китай крадер технологии.Ако запада е единен,и изглади различията си,Китай няма никакъв шанс.Повечето най-големи научни и технически постижения са измислени на запад.Китай изкуствено поддържа производството си,но един ден това ще е фатално.ще ти дам един примен.Бумът на китайската икономика идва най-вече от строителството.Китайското правителство отпуска милиарди долари за инфраструктура.От една страна е добре,но от друга страна много грандомански проекти са излишни,но нали трябва да се отчита голям икономически растеж.Идва момент когато не може да се строи грандомански,и икономиката отслабва чувствително.Китайският юан е фиксиран на много нисък курс,за да има конкурентноспособност на международния пазар.По просто казано,китайските боклуци са атрактивни с ниските си цени.Не всички китайски стоки са такива,но уверявам те повечето стоки не само са некачествени,но и опасни.Навремето такава политика е водила и Япония,но нещата сега са съвсем други.Китай е икономика на глинени крака!

 18. 18 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#6] от "Иво":

  Каквито преценят!
  Като първа реална стъпка е въпросната декларация.

  Модератора е неадекватен!
 19. 19 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Нищо няма да направят. Не толкова отдавна се говореше ЕС да предприеме някакви мерки срещу нелоялните търговски практики на Китай, но всичко затихна. Просто Китай е най-големият пазар и големите европейски фирми не искат да го губят при евентуални контрамерки от страна на поднебесната.

 20. 20 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#10] от "Иво":

  Иво,
  на този свят и в този живот освен количествени има и качествени показатели.
  Та Китай е на първо място по доста количествени показатели, някой добри, но някой и много лоши показатели.
  По отношение на качествените показатели не зная някъде да е на първо място към момента.

  Като търговска сила не е на първо място.
  Единственото нещо в което Китай е реално конкурентен вече съм го посочил и това са размера на финансинсите с които оперират.
  Но финансите имат едно неприятно свойство да се обезценяват и/или да се направляват политически...

  Модератора е неадекватен!
 21. 21 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4365 Весело

  Ако запада е единен,и изглади различията си,

  "Капиталистите за пари ще ни продадат и въжето, на което да ги обесим" - Вл.Ил.Ленин

 22. 22 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3692 Неутрално

  На калпава ракета, космосът й пречи...Нищо не могат да направят на китайците, ами да създадат по-добри условия за производство в собствените им страни, а не европейските и американските фирми да изнасят производствата си в Китай.
  —цитат от коментар 4 на PisnaMi


  Боже мили!
  Колко си неориентиран драги!?
  Знаеш ли какви са условията за производство в Китай?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 23. 23 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#17] от "protivbspdpsatak":

  Нещо повече Всеки медал има две страни, а обратната страна на ползите от размера за Китай са огромните проблеми, които изискават много ресурси за решаване.
  Изглежда много ефектно че Китай излиза международно с проекти за десетки или стотици милярди долари, но вътрешните проблеми на китай също изискват подобни средства за да се решат, а някой проблеми като демографията не се решават с пари, там Китай е супер зле и всеки който прави прогнози за невероятното развитие на Китай следва да си даде сметка, че демографския проблем на Китай няма оправяне.

  Да погледнат случващото се с една напреднала Германия, която има подобен казус и решаването му до какви проблеми води и да се замислят управляващите в Китай кое ще изберат, да загубят властта и да демократизират Китай или да вкарат Китай в бездната...

  Модератора е неадекватен!
 24. 24 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#10] от "Иво":

  Не съм американофил, но според статистиката на МВФ и ЦРУ, САЩ са първи по внос и втори по износ, а Китай е първи по износ и втори по вноос. Пак според тях БВП на Китай по ППС е 18.26% от световната икономика, а на САЩ е 15.9%, на ЕС е 16.4%, а на Япония 4.27%.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 25. 25 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Весело

  До коментар [#17] от "protivbspdpsatak":

  Например барутът, стъклото, коприната!
  Как точно западът ще скрие технологиите си от Китай, като годишно 500 милиарда долара Китай за на плюс само от търговията със САЩ и с тези пари пазаруват компании в САЩ. На 13.11.2017 в Дневник
  Скорост | Китайци купиха американска компания за производство на летящи автомобили - Dnevnik.bg
  www.dnevnik.bg › skorost › 2017/11/13

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 26. 26 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5969 Неутрално

  Добре са изброили "пазарните практики" на Китай. Само, че Китай е огромен засилващ се пазар и всички искат да са там..,
  (Без Гугъл :) )

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 27. 27 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4365 Весело

  До коментар [#23] от "ivan_":

  демографския проблем на Китай няма оправяне.

  Ми ще започнат и те да внасят работна ръка като немците, бре - Черна Африка е насреща!

 28. 28 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#26] от "penetrating":

  А и гугъл иска и фейсбук иска, но китай имат вече по-голяма социална мрежа от фейсбук.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 29. 29 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#23] от "ivan_":

  И какъв по-тоно е демографския проблем на Китай?!
  Прираст на населението
  161 CHINA 0.40 2017 EST.
  136 UNITED STATES 0.80 2017 EST.
  Age structure USA
  0-14 years: 18.73% (male 31,255,995/female 29,919,938)
  15-24 years: 13.27% (male 22,213,952/female 21,137,826)
  25-54 years: 39.45% (male 64,528,673/female 64,334,499)
  55-64 years: 12.91% (male 20,357,880/female 21,821,976)
  65 years and over: 15.63% (male 22,678,235/female 28,376,817) (2017 est.)
  China
  Age structure:
  0-14 years: 17.15% (male 127,484,177/female 109,113,241)
  15-24 years: 12.78% (male 94,215,607/female 82,050,623)
  25-54 years: 48.51% (male 341,466,438/female 327,661,460)
  55-64 years: 10.75% (male 74,771,050/female 73,441,177)
  65 years and over: 10.81% (male 71,103,029/female 77,995,969) (2017 est.)

  Oстава да измислите и проблем с дръпнатите им очи!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 30. 30 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#27] от "patsis":

  Глупости! Чул е човекът нещо някога и бърза да го сподели! Китай сложи край на политиката на 1 дете и за разлика от държавите в ЕС има съвсем нормален прираст на населението. По този показател веднага след тях са Финландия, Франция, Холандия, да не говорим за такива като нас и прибалтийските държави!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 31. 31 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Загледах се това, което съм поснал в #29. Разликата между момчета и момичета при децата в САЩ е 1%, а в Китай 10%. Старите хора казват, че когато се раждат повече момчета, предстои война.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 32. 32 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Къде е разликата, дали китайската държава субсидира алуминий или ЕС селско стопанство? Или БГ държава подарява за милиарди дограми и саниране? Защо едното е против правилата на пазарната икономика, а другите две - не?

  Мърфи е оптимист!
 33. 33 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5969 Неутрално

  До коментар [#28] от "tribiri":

  Гугъл беше там, но бе принуден да се изтегли заради цензура :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 34. 34 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4572 Любопитно

  До коментар [#12] от "dedoliben":

  Всички ние ползваме много неща, които са измислени в Китай, от хартията до барута и още много други, щом се интересуваш от тази тема прочети тук:

  http://blog.world-mysteries.com/science/ancient-chinese-inventions-and-discoveries-that-shaped-the-world/

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8478 Неутрално

  Борисов се надяваше на китайски инвестиции, сега може да се разсърдят китайците.

 36. 36 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#27] от "patsis":

  Африка не ги оправя, но Индия е до тях, въпросът е, че китайската политика и икономика не могат да останат непроменени ако си внесат 100тина милиона работници...

  Модератора е неадекватен!
 37. 37 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4572 Любопитно

  До коментар [#17] от "protivbspdpsatak":

  Да, и преди съм писал за тези твърдения, които са безпочвени в повечето случай. Че, в Китай има проблем с имотния пазар съм съгласен, че има държавно субсидиране за някои сектори, като производството на стомана съм съгласен, че има опасност за местните фондови борси съм съгласен, но, че едва ли не цялата им икономика е била на глинени крака е абсолютна глупост. Не съм съгласен, че видиш ли само китайците крадат технологии от други държави или частни компании. Знаеш ли ти, че точно от Китай идват най-много нови патенти!? Впрочем много държави и още повече частни компании също крадят до колкото могат нововъведенията на своите конкуренти. Много добър пример за това са десетките дела за шпионаж и кражби между Apple и Samsung.

  http://www.wipo.int/pressroom/en/articles/2017/article_0013.html

  Китайската икономическо развитие не разчита само на един сектор, тя се доказа, като устойчво и затова продължава да расте.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 38. 38 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4572 Любопитно

  До коментар [#18] от "ivan_":

  Окей, тогава остава да видим какви ще бъдат реалните стъпки. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 39. 39 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#17] от "protivbspdpsatak":Например барутът, стъклото, коприната!Как точно западът ще скрие технологиите си от Китай, като годишно 500 милиарда долара Китай за на плюс само от търговията със САЩ и с тези пари пазаруват компании в САЩ. На 13.11.2017 в Дневник Скорост | Китайци купиха американска компания за производство на летящи автомобили - Dnevnik.bgwww.dnevnik.bg › skorost › 2017/11/13
  —цитат от коментар 25 на tribiri


  Говорим в последните два века за научни и технологични разработки!Китай без кражба на научни разработки е нула!

 40. 40 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#31] от "tribiri":

  Стига колега, наистина ли сте се загледали в това което сте постнали?:)
  Това за пръв път ли ви се случва?:)

  Сега остава да разберете и ЗАЩО в Китай се раждат повече момчета и има шанс да не задавате глупави въпроси:)

  Модератора е неадекватен!
 41. 41 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4572 Весело

  Като търговска сила не е на първо място.
  —цитат от коментар 20 на ivan_


  Мислиш ли!? Или пак пишеш наизуст!? Ванка, нали ти казах да проверяваш предварително нещата дето ги пишеш във форума, ето, чети тук виж, че пак нещо се обърка:

  https://www.theguardian.com/business/2014/jan/10/china-surpasses-us-world-largest-trading-nation

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 42. 42 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4572 Весело

  До коментар [#24] от "tribiri":

  Бинго, всичко, което си изнесъл като инфо е вярно. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 43. 43 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4572 Любопитно

  До коментар [#39] от "protivbspdpsatak":

  Самия Китай е източник на такива разработки и развитие! Стига с този твой негативизъм относно Китай, виж нещата в пълната им светлина:

  http://bruegel.org/2017/08/china-is-the-worlds-new-science-and-technology-powerhouse/

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 44. 44 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4572 Любопитно

  До коментар [#39] от "protivbspdpsatak":

  А, тук можеш да видиш развитието на научния и иновациония сектор в Китай:

  http://www.businessinsider.com/china-science-article-citations-vs-united-states-2015-12/ #materials-science-1

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 45. 45 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#30] от "tribiri":

  Колега,
  хайде сега помислете защо Китай въведе тази политика, кога я въведе и кога и защо я прекрати.
  След това вижте колко време е продължила въпросната политика и помислете дали е довела до някакво изкривяване на демографията?:)

  След като помислите ако желаете може да прокоментираме какъв е демографския проблем на Китай:)

  П.С. Ако ви е сложно да мислите погледнете си данните, които изпращате като направите една 30годишна проекция и вижте структурата:)

  Модератора е неадекватен!
 46. 46 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  Късно е Китай да бъде спрян. Купувайте злато, скоро ще ви потрябва...

 47. 47 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#32] от "султана глаушева":

  Основната разлика е в начина на субсидиране!
  Също така и какво се субсидира.

  Модератора е неадекватен!
 48. 48 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#32] от "султана глаушева":

  Всъщност и в двата случая субсидиите изкривяват пазара...

  Модератора е неадекватен!
 49. 49 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#37] от "Иво":

  Иво, в Китай НЯМА пазарна икономика.
  Така че ДА цялата икономика, която е централноуправляване може да се спихне даже в рамките на един ден...

  Модератора е неадекватен!
 50. 50 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4572 Любопитно

  До коментар [#37] от "Иво":Иво, в Китай НЯМА пазарна икономика.Така че ДА цялата икономика, която е централноуправляване може да се спихне даже в рамките на един ден...
  —цитат от коментар 49 на ivan_


  Според някои държави няма, според други има. Според някои икономисти няма, според други има. Решаващата дума по този въпрос има СТО, нека от там решат, кое е вярно и не.

  Освен това НЕ цялата икономика на Китай е централноуправлявана, частния сектор в Китай е огромен. Ето ти и нещо по тази тема:

  http://www.economywatch.com/features/Measuring-Chinas-Private-Sector-Success0504.html

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 51. 51 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#41] от "Иво":

  Ивчо,
  мойто момче, ти кога ще се научиш да четеш и да разбираш какво пише в линковете които изпращаш:)?

  Хайде сега вземи и помисли какво си изпратил, става ли?

  Или ако ти е зле английския вземи и си преведи какво ТОЧНО означава следното нещо написано в линка, който си изпратил:
  " annual trade in goods "

  Ако не разбираш какво ти намеквам, вземи и помисли какво означава "СТОКА" (goods) и какво означава "УСЛУГА" и какво включва търговията, че на този свят от много векове освен стоки се търгуват и услуги, а в последните десетилетия стоките са някакъв мижав процент и от БВП и от международната търговия.

  Та както пишат и други колеги Китай е международната работилница, купува суровини и енергия, изработва стоки, които след това продава.
  Проблема Ивчо е, че това е един много малък дял от ТЪРГОВИЯТА, а имено стоковият обмен.
  Услугите Ивчо са по-голям дял, хайде сега бягай да видиш как стои Китай в международната търговия по отношение на услугите, например, финансови, застраховки, консултански и т.н.

  БВП на САЩ е около $ 18,5 трл. от които $ 13 трл. (70%) е от услуги...
  БВП на Китай около 40% от услуги...

  Хайде давай пак с поученията кой пише наизуст и кой мисли...

  Модератора е неадекватен!
 52. 52 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#50] от "Иво":

  Вярно ли Иво?
  Имало и частни компании в Китай и частен бизнес...
  Не думай, тц, тц, тц,...

  Хайде вземи и разбери какво означава централноуправлявана икономика и ела да си пишем.

  Модератора е неадекватен!
 53. 53 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#47] от "ivan_":
  Аха. Когато ние субсидираме е хубаво, когато те - лошо. А ако субсидирането е лошо, ама ние въпреки това го правим, измисляме му друга дума. Същото и с пазарната. Тя е хубава. Регулираната е лоша. Сега една регулирана взе, че изпревари всичките пазарни. Има ли темплейтче за този случай, какво трябва да му казваме, че да не се отклоняваме от линията?

  Мърфи е оптимист!
 54. 54 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#53] от "султана глаушева":

  Не е точно така!
  Китай субсидира с цел получаване на международно конкурентно предимство и насърчаване на износа.
  ЕС субсидира с цел регионално изравняване...

  Например ако погледнеш Китай ще устрановиш, че там има огромна пропаст между развитието на няколко основно крайбрежни района, а в провинцията има райони които са едва ли на на ниво газени лампи.

  В ЕС дори и най-бедните райони са с много по-малка разлика от най-богатите...

  Например селскостопанските субсидии в ЕС подпомагат основно задържането на хората в селата и осигуряването на храни в ЕС.
  Докато субсидиите на Китай подпомагат смачкването на конкуренцията в международен план.

  Както написах, целите са различни...

  Модератора е неадекватен!
 55. 55 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#54] от "ivan_":
  Нещо за селското стопанство не ми е много ясно. Субсидират големите фермери - тези, дето индустриално гледат животни, с ферми като промишлени комплекси. А у нас големите зърнопроизводители из Добруджа. Малките получават нищо или трошици. И субсидията на БГ фермери е в порядъци по-малка от тази на средноевропейските примерно. Това как се вписва в стремежите хората да не напускат селата и регионите да се уеднаквяват по стандарт?

  Мърфи е оптимист!
 56. 56 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#55] от "султана глаушева":

  Наблюдаваш ситуацията във България, която е много далеч от реалната в ЕС.
  Във България по политически и корупционни причини въпросните фондове се забиха в зърнопроизводство...

  Може би ще ти е по-лесно ако имаш възможност да погледнеш даже съседна Гърция със всичките и кусури и ще разбереш какво имам в предвид.

  Модератора е неадекватен!
 57. 57 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#56] от "ivan_":
  Не. Спомням си, когато Франц Фишлер от Австрия беше един от първите комисари по земеделието. И се бореше точно против това - да се субвенционират големите фермери, дето гледат животни на промишлена основа. Или някакви измислени еко-екзотики. И традиционните фермери в Австрия изнемогваха. И капеха като зрели круши. Е, не можа да се пребори.

  Мърфи е оптимист!
 58. 58 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#57] от "султана глаушева":

  Не съм сигурен, че ви разбирам какво точно имате в предвид.
  Не съм запознат с традиционите фермери в Австрия, но имам идея от еврофондове и като цяло подпомагат развитието на регионите и оставането на хората в селата.
  Може би се бъркате от факта, че микроземеделците не могат да се включат достатъчно във фондовете, които все пак са бюрократични и имат определено ниво на документооборот. От друга страна заради това има плащания на площ, които покриват и най-малките стопанства.
  Като си пишем за ЕС фондове имайте в предвид, че това са доста програми, различни, което и предполага, че средните и големите земеделци могат да се възползват от повече програми, но има и програми, които да обхванат и малките.

  Да не разводняваме темата, Китай субсидира целенасочено да печели международно конкурентно предимство, това е проблема.
  Като започнете от курса на валутата и преминете през структурата на икономиката всичко е подчинено на подобна цел.
  Това доведе до изкривяване и бяха принудени да вземат коригиращи мерки като вложиха усилие да стимулират вътрешното потребление, надувайки строителния и имотния балон във Китай...

  Модератора е неадекватен!
 59. 59 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#58] от "ivan_":
  Виждам за Китай. В Европа са без конкуренция за малки и средни ал. отливки (друкгус). Няма европейска леярна, дето да им докара цените. От една страна държавата им субсидира ал. От друга, поради курса на юана, трудът излиза много евтин. И Европа скоро ще остане без ноу-хау в тази област. Както стана с индустриалното производство на текстил. Но за това си е виновна Европа и никой друг. Това е моето мнение.

  Мърфи е оптимист!
 60. 60 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#59] от "султана глаушева":

  Е колко е виновна Европа след като самата виждаш, че Китай субсидира здраво...

  Модератора е неадекватен!
 61. 61 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 699 Неутрално

  До коментар [#34] от "Иво":

  Хартия, барут и даже компас, сега кажи как китайците са се възползвали от тези открития - отговорът е никак. През 19-ти век Китай е същата работилница както сега, но вместо за опиум работи за зелени хартийки, печатани от една частна банка.

  Eddie lives... somewhere in time!
 62. 62 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#39] от "protivbspdpsatak":Самия Китай е източник на такива разработки и развитие! Стига с този твой негативизъм относно Китай, виж нещата в пълната им светлина:http://bruegel.org/2017/08/china-is-the-worlds-new-science-and-technology-powerhouse/
  —цитат от коментар 43 на Иво


  Иво,иновации и разработки правят много държави,но качеството на тези разработки са най-важни!Китайските боклуци заливат света,защото са евтини,писах вече защо!Да не говорим,че крадат иновации жълтите комуняги!Това е истината!Който го разбрал,разбрал!

 63. 63 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 516 Неутрално

  [quote#50:"Иво"][/quote]

  Китай има контролирана зарна икономика,и нищо без правителството не може да стане в икономиката!Фирмите били те частни или държавни се кнтролират от държавата в един или друг начин!В Китай се фиксират цени,ако решат че има спекула или дъмпинг!Йоана е с фиксиран нисък курс,и това автоматично поевтиняеа китайските стоки с цел износ.Така,че икономиката в Китай е някаква смесица от социалистическо и капиталистическо стопанство.Има ли такова смесено стопанство в западните държави????Ами не!!!

 64. 64 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4365 Неутрално

  До коментар [#29] от "tribiri":

  Ами проблемът е, че 17 % е твърде малко за да заместят сегашното трудоспособно население - при средна продължителност на живота и 2,1 деца тотална плодовитост би трябвало да са 20%. А и плодовитостта на китайките не е 2,1, ами 1,5.

 65. 65 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4365 Неутрално

  До коментар [#30] от "tribiri":

  Е, ами вдигна ли се раждаемостта в Китай след края на политиката на едно дете?
  А вижте каква е раждаемостта в Хонконг, Сингапур, Макао или Тайван - все места населени с китайци, където политика на 1 дете не е имало. Плодовитостта навсякъде е под 1,5 деца на жена, даже около 1.
  А "приличният естествен прираст" се дължи на т.нар. демографска инерция - България също имаше "приличен естествен прираст" до 1989 при недостатъчна плодовитост - етническите българи бяха преминали към стеснено възпроизводство на населението към 1938, а естественият прираст при тях стана отрицателен към 1979 година.

 66. 66 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4365 Неутрално

  До коментар [#31] от "tribiri":

  Или че се правят селективни аборти - между другото в Армения и Албания унищожаването на нежеланите момичета още в майчината утроба е по-разпространено отколкото в Китай.
  Впрочем, напоследък видях изследване, което показва, сравнявайки данните от различни преброявания, че в Китай заради политиката на едно дете има много "скрити момичета", които биват укривани, за да може семейството да получи право да роди желания мъжки продължител на рода. Те излизат от своята невидимост когато навършат пълнолетие - във възрастовата група около 20 години съотношението на половете се нормализира, въпреки, че е било рязко нарушено при предишните преброявания /на 10-годишна възраст/.

 67. 67 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4365 Неутрално

  До коментар [#36] от "ivan_":

  Индия не ги оправя, щото в Южна Индия раждаемостта вече е под необходимата за просто възпроизводство, а общо за страната раждаемостта е два пъти по-ниска от африканската.

 68. 68 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#64] от "patsis":

  До коментар [#65] от "patsis":

  До коментар [#66] от "patsis":


  До коментар [#30] от "tribiri":

  Колега трибири,
  вече ви намекнах какво да гледате по случая, а патсис даже ви е помогнал в коментари 64,5,6.

  Та Китай има демографски проблем, който е сериозен и труден за оправяне...

  Модератора е неадекватен!
 69. 69 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#67] от "patsis":

  Той никой не ги оправя, имат проблем, който няма оправяне, защото комунистите не могат да си позволят "внос" на хора в подобен мащаб.

  Та ако искат да задържат властта ще се хвърлят в бездната, ако не, ще има сериозни политически промени в Китай, просто тази ситуация НЕ може да се задържи.

  И всичко това сериозно ще се отрази на икономиката...

  Модератора е неадекватен!
 70. 70 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#60] от "ivan_":
  И аз това казвам. Субсидира, но с акъл, план и стратегия. Гони си го и си го постига. Взима в ръцете си цели клонове от индустрията - барабар с технологията, ноу-хауто и пазарите. След като европейците им го дават на тепсия. Построи евр.фирма предприятие в Китай - от чиста алчност. След 5 години до него китайците си построяват 1:1 същото, но тяхно. Вече са взели най-ценното -ноу-хауто. Не насила, доброволно им го дават - от глупост и от алчност. И от късогледство. И тръгват да завземат европейските пазари. С пълната подкрепа на правителството си. И как да им кажеш “защо субсидирате”, като те не правят нещо по-различно от критицитр си, просто го правят по-умно. Съжалявам, но така виждам аз картинката.

  Мърфи е оптимист!
 71. 71 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#70] от "султана глаушева":

  Не е точно така.
  Китайците не са по-умни, по-изостанали са.
  И правят това, което европейците са правили преди повече от 100 години...

  А времената са различни!

  Освен това Китай не развива регионите си.
  Китай ако ги оставят сами ще изпукат от глад, в 21 век.
  Не зная как може да ги определиш на умни подобни хора?

  Има огромна заблуда за Китай, която за да разбереш трябва да сравниш състоянието на живота в София във България в най-изостаналото видинско или планинско село в което даже няма вода, електричество и път до него (ако е останало тоакова) и тази разлика да увличиш не зная колко пъти...

  Ако направиш това ще можеш да си представиш разликата между няколкото развити Китайски провинции и останалата част от Китай, като тази останала част е много по - голяма.

  В Ютуб има достатъчно клипчета как се живее и работи в изостаналата част на Китай, нивото е 19 век на Европа...

  И вместо Китай да работят за да развият страната си те "помпят конкурентност", с което като резултат се опитват да "смачкат" развитите държави...

  Е няма да ги оставят...

  Модератора е неадекватен!
 72. 72 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4365 Неутрално

  До коментар [#69] от "ivan_":

  Никое правителство - комунистическо или не - не може да си позволи масов внос на хора от друга цивилизация без това да доведе до сериозни проблеми и промени.

 73. 73 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#72] от "patsis":

  +++

  Модератора е неадекватен!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK