Макрон се прицели високо, но успя ли да се задържи на върха през 2017 г.

Еманюел Макрон

© Reuters

Еманюел МакронЕманюел Макрон, амбициозният нов президент на Франция, иска да даде импулс на изпадналата в криза Европа, но първо трябва да реши сериозни проблеми в собствената си страна.


Бившият инвестиционен банкер изкачи стремително бързо френската политическа стълбица, за да стане на 39 години най-младият избран държавен глава в историята на страната.


Наричан от някои "либерален популист", той премина през социалистическата партия и министерски пост в правителството на президента Франсоа Оланд, за да постави през април миналата година началото на центристки политически проект и да спечели триумфално президентските избори този май, обещавайки на практика десни реформи.


Амбициите
Победата на Макрон се дължеше на два основни фактора - на желанието на много от французите за действителна промяна в страната - за повече морал в политиката, съживяване на икономиката и по-голяма сигурност - но и на слабостта на традиционните политически партии и достигането на крайнодясната Марин льо Пен до балотажа.


Тя бе изключително важна за Европейския съюз, преживял през последните години сериозни сътресения - от забавянето на икономиката през миграционния наплив до новата "Студена война" с Русия. На фона на възхода на популистки партии в редица страни от ЕС, победата на Макрон бе още по-важна, предвид факта кой бе основният му съперник - антиевропейски настроената Марин льо Пен.


Макрон се прицели високо, но успя ли да се задържи на върха през 2017 г.

© Reuters


Новият френски президент обеща амбициозни и крайно необходими, но болезнени и отдавна закъснели реформи. Показателно е, че мерки в такава либерална насока бяха предприети дори от неговия предшественик, социалиста Оланд.


Според данни на Европейската статистическа служба (Евростат) миналата година Франция е била държавата от ЕС, преразпределяща най-голям дял от брутния вътрешен продукт (БВП), 47.6%, при средно равнище от 40 на сто. Отново според статистика на Евростат, страната е била на първо място през 2015 г. по социални разходи, 34% от БВП, при средно ниво в съюза от 29 на сто. Франция е и световен шампион по продължително получаване на пенсия от населението, сочат данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.


Все още на върха на популярността, Макрон си осигури през юни стабилно парламентарно мнозинство за прокарване на реформите, необходими, за да бъде Франция конкурентна в динамичния, иновативен и глобализиран свят.


Неговите устремни първоначални успехи може да бъдат обяснени с два фактора - осъзнаването от много французи, че страната им има нужда от дълбоки реформи, от една страна, и с имиджа и харизмата, с които младият политик лансираше по "популистки" начин едни иначе непопулярни либерални мерки, от друга. Именно този долавян популизъм като че ли бе ключът към стремителния възход на Макрон - той използва същите инструменти като своите популистки, антиевропейски съперници, за да се превърне във водещ глас на либералите и привържениците на европейската интеграция в ЕС.


Брижит Макрон

© Reuters

Брижит Макрон


"Методът Макрон" е новият "Трети път", намирайки баланс между технокрацията и популизма, коментира вестник "Ню Йорк таймс".


Френският президент излезе с мащабни предложения за реформи, както в страната, така и в Европейския съюз като цяло. Двете големи политически цели на Макрон са да поправи френската икономика и Европа, писа американският ежедневник.


Във Франция президентът започна дълбоки преобразувания - от либерализирането на регулациите с цел съживяване на икономическия растеж до прокарването на закон за морализиране на политическия живот. На общностно равнище той също предлага амбициозни реформи - общ бюджет и министър на финансите на еврозоната, данъчна хармонизация в ЕС до 2025 г. - ключови условия за изграждане на един истински икономически и валутен съюз - както и за засилване на Европа на отбраната.


Популярността


Но както често се случва в политиката, избирателите първо гласуват за промяната, когато назреят съответните обществени условия, а след това бързо започват да недоволстват от предприетите мерки, когато ги засегнат лично.


В резултат популярността на френския президент спадна рязко - с безпрецедентните за първите шест месеца от мандат 20% - особено заради реформата на пазара на труда, която бе усетена най-остро от широки слоеве на населението в една страна с дълбоко вкоренени социалистически традиции. Макрон си навлече критики и заради своя стил, смятан от мнозина за авторитарен.


Според проучване на института "Ифоп" от ноември за вестник "Журнал дю Диманш" повече от половината от французите, около 54%, вече не одобряваха работата на своя президент, а на обратното мнение бяха 46 на сто.


Популярност и изборни победи в политиката обаче често носят краткосрочни, отлагащи решението мерки, а не стратегически и наистина необходими, но болезнени ходове.


Макрон заедно с Арнолд Шварценегер по време на срещата на върха за климата в Париж<br /><br />

© Reuters

Макрон заедно с Арнолд Шварценегер по време на срещата на върха за климата в Париж"Той гледа в много дългосрочен план и не отстъпва", обобщи човек от близкото обкръжение на Макрон, цитиран от "Франк прес".


Ключът дали френският президент ще успее може би се крие в това доколко са готови неговите сънародници да приемат реалността, че за да остане страната им световна сила, в ерата на глобализация и засилваща се международна конкуренция, е необходимо да се приспособи и реформира.


"(Франция) е узряла за тези реформи", увери правителствен източник, цитиран от "Франк прес".
Но дали това наистина е така, предстои да видим. Макрон все пак има време - изборният календар е празен до изборите за Европейски парламент през 2019 г., а според проучвания около половината французи признават, че още е рано за оценки. При това сондаж на института "Ифоп" от този месец показа ново обръщане на тенденцията в полза на Макрон - президентът вече се радва на одобрение от 57%, което го нарежда в тройката на най-популярните френски политици.


Френско-германската връзка


Поводи за предпазлив оптимизъм дават и някои развития в ЕС, по-конкретно в Германия. Европейският дневен ред на френския президент изглеждаше заплашен от неуспеха на проевропейския германски канцлер Ангела Меркел да формира мнозинство с либералите и Зелените. Все пак консервативният блок на Меркел изглежда на път да се договори за нова "голяма коалиция" със социалдемократите.


Онова, което се случва в Германия и Франция, е изключително важно за целия ЕС, тъй като това са двете най-големи европейски икономики и безспорно двигатели на съюза. Неписано правило е, че често Франция предлага идеите, а Германия - осигурява парите. Затова очертаващата се нова голяма и твърдо проевропейска коалиция между двете водещи политически сили оттатък Рейн вещае добро бъдеще за плановете на Макрон, след годините на застой и търсене на идентичност от страна на ЕС. Още повече че германските либерали биха били до известна степен проблемен партньор от негова гледна точка, най-вече заради желанието им да ограничат наливането на пари в съюза от Германия.


Макрон и съпругата му Брижит по време на коледно тържество за деца в Елисейския дворец<br /><br />

© Reuters

Макрон и съпругата му Брижит по време на коледно тържество за деца в Елисейския дворецПо ирония на съдбата Меркел чакаше с години амбициозен партньор във Франция, а сега, когато има такъв, самата тя е с отслабени позиции, отбелязва обаче "Ройтерс". Агенцията посочва, че в последно време Макрон е "дал на задна" за предлаганите от него амбициозни реформи в еврозоната, на фона на нарастваща съпротива, като е отдал приоритет на въпроси на общоевропейско равнище, например отбраната, миграцията, енергетиката и дигитализацията.


Тясното преплитане между домашния и европейския дневен ред на френския президент може би бе подчертано най-ясно от успешната му кампания за затягане на условията за командирован труд в ЕС. Тази система е остро критикувана в "социална" Франция, но от нейното реформиране се очаква да бъдат засегнати хиляди работници, най-вече от по-бедни източноевропейски държави.


Целта на демарша на френския президент бе да намали по-безболезнено безработицата в страната, тъй като той бе наясно, че много по-важната реформа на вътрешния пазар на труда ще срещне яростна съпротива.


По данни на Евростат безработните във Франция са намалели от 10 на 9.4% от октомври 2016 до октомври 2017 г. - статистика, която дава известен повод за оптимизъм, но и потвърждава необходимостта от непопулярни, структурни вътрешни реформи.


Президентът е наясно и с това.


Макрон се опитва да промени френската психология, отбелязва по този повод британското списание "Икономист". Той отправи тежки думи по адрес на "лентяите" и "завистниците", които винят заможните и хулят успелите, и си спечели етикета "президент на богатите", отбелязва "Франс прес". "Икономист" заключава, че Макрон все пак е успял да прогони духа на комунизма при прокарването на трудовата реформа, но все още е възможно да го срещне след време по улиците.


През септември "Ню Йорк таймс" пророкува, че това ще е поредният провалил се френски президент. Популярността му намаля, и заради непопулярните реформи, и заради агресивния му стил, отбеляза американският ежедневник, чиито мрачни прогнози обаче като че ли са опровергавани от последните проучвания на общественото мнение.


Макрон и германския канцлер Ангела Меркел

© Reuters

Макрон и германския канцлер Ангела Меркел


"Ню Йорк таймс" омаловажи и икономическите реформи на френския президент. Макрон стигна до там да ги нарече "Коперникова революция", но той просто тласка Франция малко по-надолу по пътя на трудовата дерегулация и фискалните икономии, а други страни отдавна са минали оттам.
Миналия месец американското списание "Тайм" сложи на закачлива първа страница в свой брой снимка на френския президент с голямо заглавие "Следващият лидер на Европа", но с уточняваща звездичка: "Ако първо успее да овладее Франция".


Към това може да се прибавят френските амбиции за водеща роля по въпроса за климата и дипломатическите инициативи на Макрон на редица места в Близкия изток и Африка. . .


Преди броени дни амбициите на младия лидер на Франция бяха насърчени с удостояването му с престижната германска награда "Карл Велики" заради неговата "силна визия за една нова Европа и преоткриването на европейския проект". Летящ старт, който напомня този на един друг популярен ръководител, Барак Обама, който получи Нобеловата награда за мир още през първата година от мандата си като президент на САЩ, през 2009 година. Сега, когато Обама вече напусна Белия дом, равносметката от управлението му изглежда по-скромна от очакванията. Само бъдещето ще покаже дали Макрон ще бъде по-успешен./БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  Нека да го кажа пак !
  Ако Макрон осъществи само половината от реформите които осъществи Гърция.........Френската революция ще изглежда като като свада на село пред това което ще се случи във Франция !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 2. 2 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Дреме му на Макрон. Френската "демокрация" позволява президентът да има 4% одобрение и да не му пука от протести. Американците нямат причина да му правят майдан. Уверено крачи по стъпките на ментора си Оланд.

 3. 3 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3438 Весело

  Именно този долавян популизъм като че ли бе ключът към стремителния възход на Макрон - той използва същите инструменти като своите популистки, антиевропейски съперници, за да се превърне във водещ глас на либералите
  =========
  Хахаааа....хайде сега ...да видиииим !
  Дали ще има смелчаци да го нарекат диктатор. ...?
  ......по епитетите ще ги познаете !

  Bukalemun
 4. 4 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#1] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Въобразявате си, колега. Европейците вече почти нямат сила да се противопоставят на олигархията. Ако преди десет години някой чуеше за планираните "реформи" в Гърция, също щеше да каже, че народът няма да го допусне. Сега чакаме Гърция да въведе гей браковете.

 5. 5 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  Засега Макрон се справя много добре и наистина реформира Франция. Без много приказки намалява бюрокрацията и безсмислените регулации. Профсъюзите до момента не могат да саботират промените, което също помага. Франция има нужда от промени, дано Макрон да успее!

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 6. 6 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  На мен Макрон продължава да ми бледнее.

 7. 7 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  До коментар [#4] от "Стоян":

  Предстои да видим !
  Още преди да бъде избран Макрон ви казвах, че е една обикновена паста за зъби.........много бледа политическа фигура.Нищо общо с огромните Валери Жискар д'Естен,Франсуа Митеран,Жак Делор.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3438 Любопитно

  Той отправи тежки думи по адрес на "лентяите" и "завистниците", които винят заможните и хулят успелите, и си спечели етикета "президент на богатите", отбелязва "Франс прес".
  =========
  Ето пак !
  Е хайде де ! Не помните ли ?
  През 2013 та година , същите лентяи (чапулджии) , тръгнаха на площада Таксим , да защитават 25 дървета , под формата на протестите " парк гези ".....
  После опозицията финансира всички бездомни алкохолици в Истанбул , пращайки ги и та да протестират с.......бейсбол сопи в ръцете. ...
  Как бдяха камерите на западните медии , тогава ....и чакаха под вола да видят теле !
  А Ердо дори не бе стиснал и юмруци (както Макрон на 1 ва снимка) , но бе обявен за диктатор !

  Bukalemun
 9. 9 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3438 Весело

  До коментар [#7] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  фигура.Нищо общо с огромните Валери Жискар д'Естен,Франсуа Митеран,Жак Делор.
  ========
  Чакай сега .....нека сме и малко справедливи .....
  Тогава и времената бяха други !
  Намаше напъни за трети пол и пъстри цнаменца ....
  Проблемите в БИ , бежанците и техния магнит "меркел" ....бяха либсващи фактори тогава. ....

  Bukalemun
 10. 10 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 434 Неутрално

  К'ва Франция ве? Нъл' сме Убединена европа... Хаааааааа хахахахахаха

  Мутрьо банкянски дали чете................. Парле ву фрасе

 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5521 Неутрално

  Макрон е визионер, но го чакат години от непопулярни реформи...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Макрон е визионер, но го чакат години от непопулярни реформи...
  —цитат от коментар 11 на penetrating


  Макрон е психично неуравновесен индивид. Като такъв нищо чудно да го спохождат разни "визии".

 13. 13 Профил на Ivan Tcholakov
  Ivan Tcholakov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Добросъвестно и прецизно написан текст, браво на автора, работа на професионалист.

 14. 14 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 502 Разстроено

  "...Наричан от някои "либерален популист", той премина през социалистическата партия и министерски пост в правителството на президента Франсоа Оланд, за да постави през април миналата година началото на центристки политически проект и да спечели триумфално президентските избори този май, обещавайки на практика десни реформи."
  ============================================================================
  Та,този ли, най- обикновен кариерист и хамелеон е претендент за лидер на 'свободния свят"?!?Бог да е на помощ на "свободния свят"!!!

 15. 15 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Макрон е въздух под налягане и това скоро ще се разбере дори и от най-верните му фенове. Комсомолски плам на човек, който не е свършил работа за пет пари през живота си и живее с баба си.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 16. 16 Профил на Ivan Tcholakov
  Ivan Tcholakov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Не съм фен на Макрон. "Именно този долавян популизъм като че ли бе ключът към стремителния възход на Макрон - той използва същите инструменти като своите популистки, антиевропейски съперници, за да се превърне във водещ глас на либералите и привържениците на европейската интеграция в ЕС." - това е едно учтиво завоалирано описание на демагога. Какъвто и да е, пред него има два ясни избора. Или раздяла на Франция със социализма бързо и решително, както Маргарет Тачър го направи невремето. Или много приказки и нищоправене, като Саркози. Засега по-скоро клони към второто, но още не е съвсем ясно, има време.

  По-общо си мисля, че би било добре либералите да скъсат с левичарството, но дали могат - не знам. Натрупаните дългове са алармата, че нещо трябва да се направи, но са и пречката да се направи.

 17. 17 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  И като му спадна рейтинга му мина мерака за рИформи.

  Във Франция много трудно ще минат каквито и да е реформи. По-скоро Баце ще се навие на някоя реформа отколкото франсетата. :)

 18. 18 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Хайде са си кажем - Макрон го избраха само и само за да не допуснат Льо Пенката до президентството.

 19. 19 Профил на SOWhat
  SOWhat
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Разбира се,че успява и (да не забравяме) е само на 40.... !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK