Макар и с нов премиер, Полша трудно ще смекчи тона към ЕС

Матеуш Моравецки

© Associated Press

Матеуш МоравецкиНовия полски премиер е изправен пред трудната задача да балансира в опит да възстанови влошените отношения с Европейския съюз без обаче да отдалечи ключовите за правителството евроскептични избиратели, пише "Ройтерс".


Получилият образованието си на Запад бивш банкер говори свободно немски и английски език. Матеуш Моравецки положи клетва в понеделник, заменяйки Беата Шидло, която стана вицепремиер.


Всеки компромис, който направи в опит да подобри връзките с Брюксел, според когото управляващата партия Право и справедливост е заплаха за демокрацията, рискува да разочарова традиционните й поддръжници католици.
Все още обаче не е ясно колко далече са готови да стигнат 49-годишният Моравецки и неговата партия, доминирана от бившия премиер Ярослав Качински, за да удовлетворят Брюксел.


"Идеята да изградиш международно доверие изглежда рационална", казва Ярослав Флис, социолог в Ягелонския университет. "Подобни действия обаче ще бъдат в пълен контраст с това, което Матеуш Моравецки ще трябва да прави в страната си, за да не позволи "Право и справедливост" да понесе загуби", допълва той.


Партията отблъсна много хора в Полша и в чужбина с националистическата си реторика и с промените в държавните институции, които според ЕС подкопават законодателството на съюза.


Европейската комисия започна разследване на правовия ред в страната през януари 2016 г., а Европейският парламент стартира процес, който може да лиши Полша от правото й на глас в блока.


Всяка надежда, че назначаването на Моравецки е знак за промяна в курса по волята на "Право и справедливост", бе смачкана миналата седмица, когато долната камара на полския парламент одобри промени в съдебната система въпреки критиките на ЕС.


Промените дават на парламента, доминиран от "Право и справедливост", де факто контрол върху избора на съдии.


Търсене на знак


Лидерите на ЕС, които търсят сигнали за плановете на Моравецки, вероятно не са били особено успокоени от коментарите на Моравецки след назначаването му. Той даде ясно да се разбере, че подкрепя твърдата линия към ЕС и вярва в традиционната визия на "Право и спаведливост" за полската държава.


"Ние искаме да трансформираме Европа, това е моята мечта, да я рехристиянизираме", каза Моравецки по католическото радио "Мария". "Ние искаме Полша да бъде силна, но и да се придържа към... християнските ценности. Ние ще ги защитаваме срещу лаиците и задълбочаващото се консуматорство".


Попитан за искането на френския президент Еманюел Макрон на Полша да бъдат наложени санкции заради подкопаването на демократичните правила, Моравецки отговори, че няма да се поддаде на изнудване.


В коментари пред парламента във вторник премиерът намекна, че Полша може да бъде по-отстъпчива в конфликта с Брюксел за изсичането на вековна гора, което според Съда на ЕС противоречи на еврозаконодателството.


Но по думите му полските национални интереси са на първо място в дебата за бъдещето на ЕС и той "с цялото си сърце" подкрепя реформите на "Право и справедливост" в съдебната система.


Ярослав Качински, който бе премиер от юли 2006 г. до ноември 2007 г., е смятан за властта зад партията и за основен фактор във взимането на решения в Полша. Колко пространство за маневриране ще остави това на Моравецки предстои да стане ясно.


Бившият полски президент Лех Валенса, който е критик на "Право и справедливост", смята, че нищо съществено няма да се промени. "Циркът ще си остане същият, само клоуните са си сменили ролите", коментира Валенса в "Туитър".


Назначаването на Моравецки, чийто баща е основал и ръководил радикално разклонение на профсъюза "Солидарност" през осемдесетте години, изглежда от части е замислено, за да представи ново лице на Полша пред ЕС.


Шидло на моменти отговаряше доста гневно на критиките на ЕС и по време на управлението й отношенията с блока се изостриха. Миналия месец тя заяви, че Полша иска да бъде сигурна, че християнските традиции не са обект на "идеологическа цензура" в ЕС.


Заедно с Унгария, Полша отказа да изпълни квотата си за бежанци от Сирия и от други страни, които пристигат в Европа от 2015 г. с оправданието, че мюсюлманските имигранти са заплаха за националната й сигурност и стабилност.


Подобни коментари се харесват на ядрото избиратели на "Право и справедливост" и правителството на Шидло, което обеща щедри социални плащания и защита на традиционните християнски ценности, бе е едно от най-популярните в Полша след края на комунистическото управление през 1989 г.


Икономиката


Макар да е относително нов в политиката, откакто стана финансов министър през 2016 г. Моравецкиима значителни икономически постижения.


Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който е поляк, приветства сигналите, че Моравецки е либерален икономист и иска по-добри отношения с ЕС.


Планът за икономически стимули на премиера, обявен през 2016 г., обаче стана обект на критики от страна на икономисти, според които той е силно зависим от частните инвестиции, които в Полша, въпреки икономическия растеж, са твърде ниски.


"Това, което според Моравецки е решение, означава повече политическо влияние в икономиката и е опасно", коментира Лешек Балцерович, бивш финансов министър.


Всеки намек за протекционизъм също вероятно ще разтревожи лидерите на ЕС, които се стремят към премахване на търговските бариери.


Моравецки определи приватизацията на държавните компании като трагедия и каза, че ще даде повече власт на вътрешния капитал за сметка на чуждестранните инвеститори. В коментари пред парламента във вторник той посочи, че икономическата политика не трябва да се променя.

Ключови думи към статията:

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8101 Любопитно

  След Брекзит, срива на Макрон, неуредиците в Испания и Италия и залитанията на Германия - Полша е неформалният политически лидер на ЕС!

  [email protected]
 2. 2 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  "Промените дават на парламента, доминиран от "Право и справедливост", де факто контрол върху избора на съдии."

  Ето за това скачат най-много "лидерите на ЕС", както пишат в публикацията, което е комично, защото към "лидерите от ЕС" спада и наш Бойко. Българската мутра , видите ли , е разтревожена за спазването на върховенството на закона в Полша! Абсурд! Но той съществува в ЕС. Бойко е желан политически партньор в ЕС , а Полша е подложена на жестоки критики и заплахи от санкции.

 3. 3 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  "Промените дават на парламента, доминиран от "Право и справедливост", де факто контрол върху избора на съдии."

  Този закон практически е лустрационен. С него се цели антикомунистическата "право и справедливост" да направи чистки в съдебната система и да изгони съдиите и прокурорите останали от комунистическо време. Точно това не се харесва на левичарския ЕС. Поляците правят реформа в съдебната система от която спешно се нуждаем и ние. В България е нужна лустрация на съдии и прокурори и пълна чистка на корумпирани магистрати. Това не се прави за което получаваме брюкселски доклади в които от години се констатира , че "напредъкът в реформите не е достатъчен", което позволява на българската мафия да си разиграва коня както си иска. А за Полша вдигат джангър само за това , че възнамеряват да направят такива реформи.

 4. 4 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 605 Неутрално

  през следващите 10 години още държави ще излезнат от този съюз.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 5. 5 Профил на Monsieur
  Monsieur
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Полша е глас на разума в море от разбесняли се червени талибани, които са на път да разпаднат съюза само и само да ни наложат да дундуркаме икономически мигранти. Заплахите, че ще ни накарат да приемаме т.н. "бежанци" насила (чрез вот на базата на мнозинството) би създало непреодолими разделения и разногласия в Съюза. Започвам да се питам дали го правят умишлено или действително са толкова слабоумни? В Източна Европа сме страдали от комунизма и всеки опит за "диктат" е чувствителна тема сред народите тук. Всичко ще си дойде на мястото и нещата ще се нормализират ако: 1. Престанете да ни тормозите да приемаме ДИВАЦИ, които ВИЕ поканихте. 2. стегнете външните граници, създайте бежански лагери в Африка и настанете мигрантите там. От ЕС ще създадем фонд, чрез който ще финансираме лагерите за да се грижат добре за тях.
  ТОВА е решението. Останалото са болшевишки мултикултурни утопии, които до нищо добро няма да доведат. Гаранция-Франция.

 6. 6 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  След Брекзит, срива на Макрон, неуредиците в Испания и Италия и залитанията на Германия - Полша е неформалният политически лидер на ЕС!
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  По-правилно е да се каже, че Полша се превръща в морален лидер на ЕС. Не случайно полските ръководители казват , че трябва да променят ЕС. Полша ще се бори за утвърждаване на християнските ценности в Европа, а не те да са обект на "идеологическа цензура" в ЕС. Полските ръководители ще се борят за декомунизация не само в своята страна , но и в цяла Европа. Битката ще е трудна, защото за сега е неравностойна. Левичарството е триумфирало в Европа и срещу него борбата няма да е лесна.

 7. 7 Профил на Политически некоректен
  Политически некоректен
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Дискредитираният ЕССР е крайно време да спре да се меси във вътрешните работи на националните държави.

  Преклонената главица сабя не я сече, но постоянно я боли задника
 8. 8 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 429 Неутрално

  За полското правителство най-важно е да не изгуби подкрепата на полската католическа църква - заела мястото на ПОРП (Полската Обединена Работническа Партия).

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5516 Неутрално

  Защото тонът го задава близнакът Качински :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#2] от "tacheaux":

  Бойко е желан политически партньор в ЕС защото е послушничък, не се дърпа и се съгласява с всичко само и само да не му спрат кранчето за средства, от което цица.

 11. 11 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  Завчера се върнах от Варшава. Красив, чист град, уреден и спокоен. Няма мигранти, почти няма цигани. Хората изглеждат образовани и са много вежливи и услужливи. Цените са почти като у нас, а заплатите двойни. Целият град е в постери за приятелството със САЩ. За съжаление няма подобни за ЕС.

 12. 12 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2545 Неутрално

  САЩ имат много приятелчета в ЕС !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 13. 13 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2006 Гневно

  " "Ние искаме да трансформираме Европа, това е моята мечта, да я рехристиянизираме", каза Моравецки по католическото радио "Мария"
  Аз не държа да ме рехриястинизират. Благодаря. Освен това тук има възторжени почитатели на полското ръководство, но същите нищо не споменават за изсичане на вековните гори.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK