Съдът на ЕС може да постанови, че вложителите в КТБ заслужават обезщетения

Опашка пред КТБ през юни 2014 г. след като става известно, че банката е поискала помощ от БНБ.

© Велко Ангелов

Опашка пред КТБ през юни 2014 г. след като става известно, че банката е поискала помощ от БНБ.Генералният адвокат на Съда на ЕС се произнесе със становище, свързано с фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) и отговорността на държавата за това, че е забавила изплащането на гарантираните влогове в нея, съобщи БТА.


Становището на адвоката е по повод искане на вложителя в КТБ Николай Кантарев, чийто влогът е бил служебно закрит заради отнемането на лиценза на КТБ от Българската народна банка. Подлежащата на връщане сума е била изплатена на вложителя чрез Фонда за гарантиране на влоговете в банките.


Кантарев е предявил срещу БНБ иск за обезщетение за вредите, които според него са му били причинени от неупражнения достатъчен надзор, изразен в забавеното изплащане на влога му в КТБ. Според него БНБ е следвало по силата на европейската директива за гарантиране на влогове да приеме решение за изплащането в 5-дневен срок, след като обяви влоговете за липсващи, а не близо шест месеца по-късно, след като е отнела лиценза на КТБ, каквото е било изискването на действалото тогава българско законодателство. За липсващи се обявяват влоговете, които не се обслужват от банката заради невъзможност за плащане.
Ищецът твърди, че е претъпрял вреди от нарушаване на правото на ЕС. Административният съд във Варна е отправил въпроси до Съда на ЕС, включително за реда на търсене на обезщетение за вреди от нарушение на правото на ЕС по условията, при които се приема, че има липсващ депозит, както и въпроси за възможния пряк ефект на посочената директива.


В заключението си от днес генералният адвокат Юлиане Кокот предлага на Съда на ЕС да приеме, че липсата на влогове трябва да бъде обявена в срок от пет работни дни, след като упълномощените власти са установил за първи път, че дадена банка не е изплатила дължимите и изискуеми влогове, независимо от решението за неплатежоспособността на банката и отнемането на нейния лиценз. Неспазването на това изискване представлява достатъчно съществено нарушение на правото на ЕС, за да обвърже отговорността на държавата.


Предлага се също Европейският съд да приеме, че правото на ЕС допуска възможността в България да се прилагат два различни процесуални режима - по реда на Гражданския процесуален кодекс и по реда на Административно-процесуалния кодекс - за предявяване на искове за отговорност на държавата заради нарушения на правото на ЕС и този режим да позволява използване на правото на обезщетение, се посочва в съобщението.


След затварянето на банката през юни 2014 г. Европейския банков орган също призова българските власти да не изчакват отнемането на лиценза, а да започнат изплащането на гарантираните депозити в двете затворени банки - КТБ и дъщерната й "Виктория". Това обаче започна да се осъществява едва през декември .


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5716 Неутрално

  Всяка, макар и малка , справедливост е добре дошла за пострадалите. Разбира се поредните поразии на ГЕРБ ше ги плати търпеливата рая !!!

  А къде са парите от КТБ ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на julesta
  julesta
  Рейтинг: 587 Неутрално
 3. 3 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2193 Гневно

  Искров - в Сливенския. Изкъпан.

 4. 4 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  Ако това стане, пак ние данъкоплатците ще плащаме, за това, че никои са имали привилегировани влогове и са получавали високи лихви. В крайна сметка държавата трябва най-после да открие и изземе източените пари на КТБ.

 5. 5 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  След 19 дела с постановени обещетения само от неправомерности на ЦВ.ЦВ., сега ще настане цунами с хилядите необещететени навреме вложители.
  Тургайте 2 нови дупки на колана - една за АЕЦ-а и една за КТБ.
  А КОЙ-човците дебелеят, не ли?

 6. 6 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Въпросът е кой ще плаща!
  Другото е ясно по подразбиране!

  Да разлая троловете!!
 7. 7 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  Ай четете -

  "Според него БНБ е следвало по силата на европейската директива за гарантиране на влогове да приеме решение за изплащането в 5-дневен срок, след като обяви влоговете за липсващи..."

  След като БНБ обяви влоговете за липсващи!!! И това кога става? С обявяването и в несъстоятелност, естествено.

  Оглеждайте се коя гледна точка съвпада с тази на БСП...

  "БСП минават всяка граница

  Те били спасили бедните хора в България, защото попречили да се приеме специален закон за тази банка с което всъщност не допуснали да се изплащат на богаташите депозитите над 100 хил. евро. Пари, които бедните щели да платят на богатите. Теза от времето на ранния сталинизъм. При това лишена от всякакъв смисъл, защото задължително изплащане на депозити има само когато банката фалира, за което приносът на БСП е безспорен. Останалите участници в срещата предлагат нов закон. При него няма място за изплащане на каквито и да било депозити, защото той не фалира, а оздравява банката. Така, че ако го бяха приели, нямаше как бедните да плащат големите пари на богатите.
  В заключение, винаги съм застъпвал тезата, че КТБ можеше и трябваше да бъде спасена. И ако бяхме го направили щяхме да платим няколко пъти по-малко. КТБ е уникално явление. Явление с две лица.

  Едното е банка, другото – пирамида

  В банката парите са на населението, бизнеса и държавните институции. Те трябваше да бъдат спасени, а пирамидата решително и безкомпромисно разградена. Сега, след принудителния фалит, потънаха и двете. Парите загубихме, а порочните връзки между пари и власт създали пирамидата се заметоха. И ако за създаването на този двулик конгломерат с право можем да виним собствениците и ръководството на банката, ведно с политическата класа и държавните институции, то за недомисления фалит основната вина носят управляващите по това време БСП, видно по безспорен начин от публикуваната стенограма."
  https://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/lacheni-tsarvuli/vtorata-stenograma-za-ktb-ili-kak-bsp-otnovo-spasi-bednite-balgari

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8353 Неутрално

  До коментар [#6] от "lone_wolf":

  "Кантарев е предявил срещу БНБ иск за обезщетение за вредите"
  Ясно е, че БНБ трябва да плати, а виновните от там да бъдат съдени.

 9. 9 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2126 Неутрално

  Въпросът е кой ще плаща!Другото е ясно по подразбиране!
  —цитат от коментар 6 на lone_wolf


  Как кой!
  Кой плаща винаги?
  Ние!!!

 10. 10 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  Когато хората, които разбират от тези неща, визирам бившата министърка на финансите Христина Вучева, казваха, че най-скъпия вариант за нас, като граждани и данъкоплатци е фалирането на банката, нямаше кой да я чуе, включителнои сред нас, дето уж четем и се интересуваме.
  Затова засега хората и фирмите които имат нещо общо с банки и сметки плащаме 3.5 млрд през увеличените такси и комисионни, но тепърва ще има да плащаме на вложители като показания, а в последствие, поради изключително грубия и незаконен начин на фалирането и на собствениците и учредителите на банката ще трябва да плащаме и като граждани, след като ни осъдят в европейския съд .
  И кой спечели, ами КОЙто я фалира банката и дето шпродължават да ограбват активите.

 11. 11 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  До коментар [#4] от "voyko":


  Ако това стане, пак ние данъкоплатците ще плащаме, за това, че никои са имали привилегировани влогове и са получавали високи лихви. В крайна сметка държавата трябва най-после да открие и изземе източените пари на КТБ.
  —цитат от коментар 4 на voyko


  Може, ама иска чакане и поне засега, при тоя главен прокурор ( пряк участник във фалита) и днешните синдици, шансовете са отрицателни.

 12. 12 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#7] от "plebs":

  Плебс, трудно можеш да обясниш истината на плебеи.

  Войко, а да си постнеш данъчната декларация, да видим кого си спасил. Получавали са лихви, зашото са вложили реален ресурс. Вложили са го, защото не са прошл...войковци.

  Oт етични съображения, всеки трябва да съобщава личното си положение, преди да изрази мнение за епидемията от Covid-19, например: - умнокрасив, от артистичната гилдия, потенциално умрял от глад, ако мерките продължат; - пишман бизнесмен, пред закриване на бизнеса; - пенсионер, изпитващ леко безпокойство, че пенсионните фондове може да глътнат вода, но като цяло, не особено притеснен; - служител, работещ от къщи, без никакво желание да се връща в офиса; - потенциален инвеститор, разполагащ със суха пара, в твърда валута, очакваш с нетърпение краха на икономиката; - повече от едно от горепосочените, и т.н.
 13. 13 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 259 Неутрално

  Браво на ищеца!

  Потърсил си е правата и сега от това решение ще се възползват освен той и всички граждани.

  The Tenth Man
 14. 14 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7959 Неутрално

  Стига да има откъде да им ги дадат, да не са от всички нас, а онзи Искров да го съдят и конфискация на имуществото му.

 15. 15 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 835 Неутрално

  След като Съдът на ЕС се произнесе, че БНБ носи вина, Цацаров ще търси ли виновни там?

 16. 16 Профил на moon744
  moon744
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Не мога да разбера само защо никой не отчита отговорността на Фонда за гарантиране на влоговете и на Асоциацията на банките за създалото се положение - не че отричам главната "заслуга" на БНБ. Фондът трябва да координира информацията си с БНБ относно опасностите за влоговете, а Асоциацията - да дава сигнали за "гнили ябълки" в редиците си. Голямо спане, голямо нещо...

 17. 17 Профил на i_hristov
  i_hristov
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Защо съдът не ЕС не помогне на българския съд в опитите му да екстрадира Цветан Василев от Сърбия. Как да го съдим иначе? Доста избирателно действа тоя съд.

 18. 18 Профил на cvetoslavaiv
  cvetoslavaiv
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Пазете се! Измамниците нямат спирачки! Особено тези от Б.М. Инвестмънтс ЕООД!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK