Борисов обяви приетите в ЕС след 2004 г. страни за кормилото на съюза

Борисов преминава покрай знамената на страните - участнички, придружаван от домакина си Матеуш Моравецки

© Министерският съвет

Борисов преминава покрай знамената на страните - участнички, придружаван от домакина си Матеуш МоравецкиСтраните ни доказаха, че могат да бъдат "кормилото на Европейския съюз". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на пленарната сесия "Заедно за Европа" във Варшава. То е по инициатива на министър-председателя на Полша Матеуш Моравецки във връзка с 15-тата годишнина от присъединяването на страната към ЕС.


Останалите участници във форума са представители на присъединилите се през 2004 г. Естония, Латвия, Литва, .Словакия, Словения, Унгария, Чехия, Кипър, Малта, на Румъния, влязла в ЕС едновременно с България, и Хърватия, приета през 2013 г.


В словото си, Борисов се е обявил за запазване на зоната "Шенген" и включването на България в нея, за солидарно разпределение на тежестта при охраната на общата европейска граница, както и за разширяване на съюза към Западните Балкани.
Страната ни ще продължи да работи прозрачно и отговорно за бъдещето на европейските граждани и за осъществяването на общите политики на ЕС - икономически растеж, социално сближаване и перспектива за младите хора, сигурност и стабилност, развитие на цифровата икономика, е казал премиерът, цитиран от пресслужбата си.
.
"Ключовата дума и днес е "сигурност". Без сигурност и стабилност европейските ценности са трудни защитими", е подчертал той.


Срещата се проведе в Кралския замък във Варшава.

© Reuters

Срещата се проведе в Кралския замък във Варшава.


Борисов е заявил, че България изпълнява отлично задачата по опазването на европейската граница и счита за особено важно укрепването на контрола по всички граници на общоевропейско ниво. Той е добавил, че България ще продължава да настоява за солидарно разпределение на тежестта и че никоя държава-членка не трябва да бъде оставена сама да се справя с предизвикателствата на миграцията.


"Шенген е едно постижение, което трябва да съхраним. Бъдещето му трябва да бъде символ на обединена и единна Европа", обърнал се е към колегите си Борисов.


Европа няма да бъде завършен проект, ако страните от Западните Балкани не бъдат приобщени към ЕС, е казал българският премиер. "Всяка от нашите държави даде своя принос. България вложи цялата си енергия, за да постигне напредък в тази област по време на ротационното си председателство на Съвета на ЕС. Удовлетворени сме и от факта, че настоящото Румънско председателство и бъдещото на Хърватия ще продължат осъществяването на този приоритет", са думите му, цитирани от правителствената пресслужба.


Българският министър-председател е изтъкнал и необходимостта от запазването на кохезионната и общата селскостопанска политика, включително осигуряване на адекватното им финансиране от бюджета на ЕС. Споменал е и нуждата от изграждането на цифровия пазар и развитието на иновациите и високите технологии, които са в ресора на българския еврокомисар Мария Габриел.


Пред участниците в сесията премиерът Борисов подчертал и стратегическото значение на Енергийния съюз, включително ускоряването на работата по регионалните енергийни проекти и междусистемните връзки.


"България категорично остава на позиция, че консенсусът е задължителен при вземане на решения в областите от взаимен интерес на всички държави-членки от Общността", е завършил речта си българският министър-председател.


В края на срещата се очаква съвместна декларация от страните - участници.


Участниците в срещата са представители на държавите от голямата вълна на разширяване, започнала през 2004 г.

© Reuters

Участниците в срещата са представители на държавите от голямата вълна на разширяване, започнала през 2004 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK