Съветът на ЕС одобри пакета "Мобилност"

Съветът на ЕС одобри пакета "Мобилност"

© Надежда Чипева, КапиталСъветът на ЕС прие на писмена процедура спорните промени в пакета "Мобилност". За да влезе в сила, той трябва да бъде одобрен от Европейския парламент на второ четене, съобщи БНР.


С промените се предвижда камионите да се връщат в страната, в която е регистрирана фирмата, на осем седмици, а самият водач - на три или четири в зависимост от работния си график.


Нормалната седмична почивка е най-малко 45 часа и тя трябва да се прекарва извън кабината. Ако се ползва извън дома, настаняването трябва да е за сметка на работодателя.
За да влезе в сила, пакетът трябва да бъде одобрен от Европейския парламент на второ четене и след това текстовете да бъдат публикувани в Официалния вестник на ЕС.


Против пакета са девет държави - България, Кипър, Естония, Унгария, Литва, Латвия, Малта, Полша и Румъния.
По-богатите страни, включително Франция и Нидерландия, подкрепят реформите, добавя Euroactiv. Според профсъюзите на работниците в западните страни мерките ще направят работните места в автомобилния сектор по-привлекателни. Държавите от Източна и Централна Европа се опасяват, че това ще доведе до сериозен удар върху тяхната конкурентоспособност и голяма загуба на работни места.


България и други засегнати държави предупредиха, че ще оспорят новите правила в Съда на ЕС, ако бъдат приети.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK