Зимните ваканции в България

Репортажът е част от съвместния проект на РФИ - Париж и РФИ - София "Европейски акценти една седмица в България". Проектът има амбицията да повиши информираността на европейската аудитория за нашата страна, като представя различни аспекти от живота на България като страна-кандидатка за членство в Европейския съюз. Текстът на репортажа е преведен от българската редакция на РФИ и представен за публикуване в "Европейски перспективи".

----------------


Лятото на море, зимата на планина това е почти неизменната формула за европейците по време на ваканция. От Берлин до Хелзинки и от Глазгоу до София европейците имат една единствена мисъл в главата, когато дойде зимата, да се отправят към заснежените планини. За да избегнете задръстванията ви предлагаме ценна информация помислете за България и по-специално за Банско в югозападната част на страната. Вероятно това ще е следващият европейски курорт, който ще стане на мода.

За да може да се равнява с големите алпийски курорти в Банско е направено много. Посетихме изцяло обновения курорт преди пристигането на първите скиори и първите снежинки. В долната част на пистите дърводелци донагласят дървената обшивка на входа на ултрамодерния кабинков лифт, гордост на курорта и на директора на ски-училището.

Това е последният модел кабинков лифт на фирмата "Допелмайр". Капацитетът му е 640 кг, 2400 ч/час, а годината на производство е 2002. Кабинката е във формата на яйце с големи прозорци, цялата в синьо и е чисто нова. Вътре е много удобно, има две пейки от всяка страна.

Изминаваме разстояние от 6,3 км. Долната станция се намира на 930 м над морска височина, горната е на 1670 метра. Преди лифта придвижването е ставало с автобуси и леки коли по пътя, а при обилен снеговалеж са ставали неизбежните задръствания. Сега, има още едно преимущество, от гледна точка опазване на околната среда, намалява се значително замърсяването.

Намираме се на най-високото място по цялата линия, на около 45 метра. Малко по малко слънцето започва да нагрява стъкленото яйце и вече усещаме меката топлина като контраст със студа отвън. Нищо не е прекалено за новите туристи.

Освен 360-те яйцевидни кабинки има още три нови седалкови лифта, цял комплекс с ресторанти и барове в долната част на пистите, детска градина за родителите скиори, писти за децата, за сноубордистите, както и специални плацове за спортни демонстрации. Инсталирани са подвижни и фиксирани оръдия за сняг. За привличането на клиенти от декември до април са инвестирани 25 милиона евро.

По принцип досега славата на Банско е на ски курорт за уикендите. Новото е, че хората от фирмата, която управлява ски-зоната Банско искат да променят тази традиция и да накарат туристите да идват за по-дълго време и от по-далеч.

"Тази година, както и през последните, очакваме много западни туристи. Работим главно с нашия партньор туроператорът "Балкан Холидейз"в Лондон, който разполага със свои бюра почти навсякъде. Очакваме туристи от всички европейски страни и най-вече британци, холандци, германци, руснаци, но също и французи. Работим и с много други туристически бюра. Очакваме туристи от цяла Европа," казва Боян Маринов, изпълнителен директор на фирмата, която управлява ски-зоната.

С него потегляме със седалковия лифт нагоре към снега, до най-високата точка на лифта.

Гледката е неописуема!

На фона на лазурното небе се откроява прекрасната планина. Ранен следобед е и се вижда цялата планинска верига. Виждаме и карта на пистите. Пистите са означени от 1 до 14. Първите три са ски пътища. Общата дължина на трасираните писти е 60 км.

Със ски може да се слезе до Банско за два часа. Два часа спускане през наистина невероятен пейзаж!

Интересното за добрите скиори е, че има чудесни места за извънпистово каране. Предлагат се и хели-ски.

Решаващият аргумент за западните скиори е цената на еднодневната карта 12 евро. По-евтино е отколкото на други места, а съоръженията са най-модерни. Към това се включва и природата на Пирин!

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK