ЕК "отряза" студентски организации от еврофинансиране

Незначителна промяна в критериите за избираемост в еврофинансирането на международни младежки неправителствени организации намали броя на грантовете, отпускани за студентски организации на 75 % в рамките на една година (2002-2003). Това предаде информационният сайт Евроактив, позовавайки се на нов доклад за това.

Новото изискване към организациите да има поне един член от персонала на заплата, за да могат да се кандидатират за финансова подкрепа от ЕС, повлия на многообразието от подпомаганите организации. В доклада се споменава, че по този начин се отсяват всички тези, които не са свързани с политически партии или религиозни групи от сферата на еврофинансирането. От четирите студентски организации, които се финансират, една е към политическа партия, а три са свързани с религиозни групи, се казва още в доклада.


Дванадесетте организации, засегнати от съкращаването на финасирането, ще трябва да преразпределят своите дейности. В това число влиза и Европейският студентски форум (AEGEE), представящ 17 000 студенти. Организациите ще трябва да пренасочат своите работи и да търсят финансиране от частния сектор, което от своя страна може да има странични ефекти върху независимостта им.

Организациите, чиито бюджет ще бъде ограничен, недоумяват защо Европейската комисия неведнъж настоява енергично за по-голямо признаване на доброволческата работа в страните-членки, а след това ги наказва на основанието, че се управляват от доброволци. От организациите преупредиха, че ако променят структурите си за да изпълнят критерия да имат служител на заплата, парите, давани от ЕС, по-скоро ще бъдат използвани единствено за заплащането на този човек вместо за извършването на дейностите, за които са отпуснати първоначално.

Докладът завършва с набор от препоръки в помощ на Европейската комисия и по-голямата последователност в действията си по отношения подкрпата на международни младежки организации. Представител на ЕС не бе намерен за коментар.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK