Как се става студент във Великобритания

За разлика от другите западноевропейски страни висшето образование във Великобритания е по-скъпо, но пък университетите и колежите дават много добра подготовка и дипломата има голяма стойност и репутация в целия свят. Подробна информация за условията, сроковете и възможностите за кандидатстване в конкретно учебно заведение може да се получи от Британския съвет в София - www.britishcouncil.org.
Видове училища
Те се разделят на две основни групи - университети и колежи. Обикновено в университетите учат по 30 хил. студенти, докато в колежите те са около 1000. Кандидатстването става с помощта на службата UCAS (www.ucas.com). Там младежите могат да попълнят формуляр с шест избрани университета и ще получат отговор в кой от тях са приети. Системата на UCAS дава възможност за кандидатстване в 50 хил. различни програми в над 330 образователни институции.
Учебни програми
Във Великобритания има няколко вида програми, които студентът избира, като получава и различна по стойност диплома. Honours degree - задълбочено изучаване на един предмет в продължение на три години; Jоint Honours degree - два предмета в продължение на три-четири години; "Hombinidet Honours degree" - три или повече предмета в продължение на три-четири години; Ordinary degree - няколко предмета за три години; Sandwich course - обучение в продължение на четири години, едната от които е стаж. Практиката показва, че най-търсена е програмата Honours degree, която е и най-близка до българската система. През последните години обаче българите проявяват интерес и към програмата "сандвич" и тя е най-подходяща за младежите, които владеят отлично още един чужд език освен английски. При тази програма те провеждат обучението и едногодишния стаж както в Обединеното кралство, така и в друга европейска държава.
Изисквания за прием
Всеки университет поставя свои изисквания към кандидатите. Подробна информация за това може да се намери на страницата на всеки ВУЗ в интернет. Като общо правило обаче важи изискването младежите да са завършили средно гимназиално образование. Нашата система покрива изискванията на английските университети за общообразователен минимум. Освен това кандидатите трябва да докажат отлични познания по английски език. Това става или чрез полагане на входен тест по езика, или чрез показване на официален езиков сертификат. Такива са дипломите IELTS, сертификатите на "Кеймбридж юнивърсити" или TOEFL.
Някои от училищата може да поставят и допълнителни условия за прием и кандидатите трябва да се информират своевременно за тях. Младежите трябва да попълнят специален формуляр и да го изпратят в UCAS. Той съдържа обща информация за тях и за образованието им. Важна част от този формуляр е мотивацията на кандидата, която има голяма тежест при избора. Трябва да има още и препоръка от преподавател. Университетите "Кеймбридж" и "Оксфорд" имат допълнително изискване за попълване на още един специален формуляр, който може да бъде взет от страниците им в интернет.
Срокове
Има два срока за кандидатстване в университетите. Първият е до 15 януари. Той е за кандидати от Великобритания и страните от Европейския съюз. Другият е до края на юни и е за останалите младежи, в това число и от България. От Британския съвет обаче съобщиха, че българите могат и е препоръчително да кандидатстват в периода 15 септември - 15 януари. Срокът за подаване на документи в "Кеймбридж" и "Оксфорд" пък е до 15 октомври.
Такси
Таксите са различни и зависят от вида на учебното заведение, специалността, националността на кандидата и други. Средно студентите в бизнес специалностите плащат 6200 британски паунда на година. Хуманитарните специалности струват по 6300 паунда, а точните и приложните науки - 7500 паунда на година.
Класации на университетите
Агенцията за качеството на преподаване във висшето образование (QAA) - www.qaa.ac.uk, всяка година публикува на своята страница информация за всички специалности и образователни институции във Великобритания. За всеки университет има специален доклад. Освен това съществуват и някои неофициални класации, изготвени от големите британски медии. Такива могат да се видят на страницата на в. "Таймс" - www.thetimes.co.uk, или на в. "Гардиън" - www.education.guardian.co.uk.
---------
Класацията на в. "Таймс"
Най-добри за намиране на работа
Университет Дипломанти без работа 6 месеца след завършването им
"Сейнт Мери'с" 2.7
"Сейнт Мартин'с" 3.1
"Кентърбъри крист чърч" 3.7
С най-много кандидати
Университет Кандидати за 2004 г.
"Манчестър" 161.653
"Лийдс" 54.107
"Нотингам" 48.695
С най-висок приемен бал
Университет Средно А/АS ниво
"Кеймбридж" 509
"Оксфорд" 498
"Империал колидж" 467
С най-добри дипломи
"Кеймбридж"
"Oксфорд"
"Бристол"
Полезни адреси: www.educationuk.org, https://www.britishcouncil.org/eis/campus.html, www.ielts.org, www.cambridge-efl.org.uk, www.naric.org.uk, www.ucas.com

Коментари (0)
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK