Българските студентски сдружения в Германия

В единадесет германски града са регистрирани официално български студентски сдружения. Целите и проектите им са интересни и амбициозни. Освен че обменят информация по теми, свързани с обучението в университетите и професионалното им развитие, те наблягат също на популяризирането на българската култура на територията на Германия. Организират се концерти, представления, фотоизложби, доклади, български киновечери и партита.

Клуб  “Будители” разполага с голям брой български книги и си поставя за цел да отвори българска библиотека в региона Кьолн/Бон.


Сдружениетоwww.avkm.de">“Кирил и Методий” в Карлсруе от септември 2005 г. излъчва всеки месец българска програма на вълните на местното радио. В нея се правят музикални поздрави, звучат много български песни и се разказват откъси от българската и немската история. Сдружението “Паисий Хилендарски” в Мюнстер досега е организирало вечери с българска кухня и за в бъдеще предвижда създаването на българска танцова група и курсове по български език за чужденци.

Това, че студентите не са прекъснали връзката си с България, личи от предназначението на техните проекти.

За проект, наречен “Импулс”, над който се работи в момента, разказа един от главните инициатори - Любен Крахтов, докторант в Карлсруе:

“Инициативата Импулс се създаде с идеалната цел да подпомогне образованието, науката и бизнеса в България. Тъй като ние не можем да ги подпомогнем директно, се опитваме да направим това индиректно. Чрез създаването на една мрежа от активни и ангажирани българи се опитваме да предизвикаме промени в България.”

Любен Крахтов и негови колеги са провели на 30 септември семинар в София, в който са участвали повече от 100 души – професори и представители от индустрията. Там са били обсъдени възможностите за свързване на науката с индустрията, каквато е практиката в Германия.Така е възникнала идеята за създаването на CENTER OF EXCELLENCE в София, където да работят докторанти и който да има директни контакти с индустрията.

Спонсори на проекта са немската академична организация DAAD и Техническият университет в София. След заработването на центъра се предвижда той да стане самофинансиращ се.

Членовете на сдружението в Мюнстер провеждат също акции в подкрепа на задържаните в Либия медици. За тази цел Ана Великова, Ивайло Георгиев и Силвия Ненова са установили контакт  с правозащитната организация “Амнести Интернешънъл” и са получили подкрепа от немски граждани и Бундестага. За Коледа те са подготвили изпращането на картички до българското посолство в Либия, които да бъдат предадени на медиците. Те биха искали за в бъдеще да работят с български и немски организации за подпомагане на социалното развитие в България и най-вече в полза на сираците и домовете “Майка и дете”.

Най-мащабният успешно реализиран проект на академичното сдружение в Щутгарт е семинарът на тема “Панелни жилища. Възможности за ремонт и саниране”. Семинарът, за който вестник “Дневник” вече писа, е имал за цел да запознае българските строителни предприемачи с европейската политика и практика по отношение на реновирането и санирането на панелни сгради с нови технологии. В срещата са взели участие много немски и български инжинери и архитекти, както и дипломатически представители на Германия.

Петър Чордов, един от инициаторите на семинара, каза, че в проекта са включени няколко жилищни сгради в Пловдив.

“Всеки един от българските и немските референти пое отговорност за в бъдеще да работи с нас и да ни помага”, добави той.

На 19 и 20  ноември българските студентски сдружения се събраха за среща в българското дипломатическо бюро в Бон. На нея присъстваха студенти от Кьолн, Бон, Карлсруе, Мюнстер, Бремен, Бохум, Щутгарт, Тюбинген, Нюрнберг и Ерланген. В Бон бяха дошли също така и учредителите на студентското сдружението във Виена, чиито главни цели, са да дава информация на нови български студенти в австрийската столица и да им помага по-бързо да се адаптират.

Други български студентски сдружения, които имат страници в Интернет:

Академичен български съюз, Щутгарт

“БОР”, Бохум

“Златен Век”, Нюрнберг

“Кит”, Виена

Инициатива “Импулс”

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK