Най-добрите университети в Германия - изберете сами

Престижната класация на "Виртшафтсвохе" подрежда учебните заведения в четири групи

Университетът в Кьолн произвежда най-добрите макроикономисти според специалистите по човешки ресурси в Германия

Университетът в Кьолн произвежда най-добрите макроикономисти според специалистите по човешки ресурси в ГерманияЗа поредна година германското списание "Виртшафтсвохе" (Wirtschaftswoche) публикува своята класация за най-добрите университети, смятана за една от най-престижните в Германия. Тя е от полза както за германските кандидат-студенти (а и работодатели), така и за българските младежи, които искат да учат в Германия. Страната е една от най-предпочитаните чужди дестинации за обучение на българи и в момента там според официалната статистика се учат близо 15 хил. младежи.


Класацията се прави на базата на мнението на специалистите по човешки ресурси в най-големите компании в Германия. Те са тези, които могат да кажат от кои кадри са най-доволни, твърдят авторите на изследването. Университетите са разделени в четири основни групи - по икономика, право, инженерни науки и информатика. Отделно класацията подрежда най-добрите учебните заведения по микро- и макроикономика, инженерните специалности се разделят на машиностроене и електротехника. Така класацията става по-разбираема за пазара на труда, казват нейните създатели.


Резултатите тази година затвърждават позициите на миналогодишните фаворити. При икономическите специалности университетът в Манхайм пак както през 2006 г. се нарежда на първо място (виж таблицата). За макроикономика най-харесван е университетът в Кьолн. Сред юридическите факултети за втора година победител е университетът в Хайделберг. Картината се повтаря и при техническите специалности, където RWTH Аахен (Rheinisch-Westfaelische Technische Hochschule) заема водещата позиция. Университети, които през тази година за първи път са се придвижили към водещите места, са висшето училище в Карлсруе и Техническият университет - Дармщат, които заемат съответно втора и трета позиция при индустриалното инженерство. Причината за успеха на тези учебни заведения е следване на мотото "Засили силните страни". Например университетът в Манхайм от години развива икономическите и социалните си специалности и подчинява всичко останало на тях. Специалности, които не се вписват в общата концепция на учебното заведение, се променят или премахват.
Голямата изненада в тазгодишната класация е университетът във Франкфурт. Още през февруари неговият президент Рудолф Щайнберг обяви новината, че ръководеното от него учебно заведение ще добие пълна самостоятелност и ще се финансира чрез фондация. Това се определя като най-голямата реформа в университета за последния половин век. През следващите години училището ще придобие такава автономия, за каквато всичко останали могат само да мечтаят, коментират авторите на класацията. Промяната веднага се е отразила на позициите на университета във Франкфурт в класацията и той заема седмото място в подредбата на най-добрите икономически специалности.


Сред критериите за оценка и място в класацията са уменията, които студентите придобиват по време на обучението си. Специалистите по човешки ресурси ценят най-много личностните качества на кандидатите за работа, а след това владеенето на английски език, практическите умения, компютърната грамотност и чак на пето място - оценките от университета. На следващите две места по важност се нареждат допълнителната ангажираност на младежите и международният им опит.


Според авторите на класацията важен критерий за успех на пазара на труда са опитът и практическите умения, които студентите придобиват, разработвайки различни курсови и дипломни проекти. Без опит те не са конкурентни, твърдят авторите на класацията. Затова преди няколко години частните училища са имали предимство и сериозна представителност в класацията. Тази година обаче повечето известни частни университети в Германия са изпаднали от топ 10. Възможното обяснение - държавните университети научиха домашното си, събудиха се и започнаха да се конкурират помежду си, коментират авторите на класацията.


Най-добрите университети в Германия


Макроикономика


Университетът в Кьолн
Манхайм
Университетът "Лудвиг Максимилиан" в Мюнхен
Хайделберг
Бон
Фрайбург
Франкфурт на Майн
Хохенхайм
Регенсбург
Тюбинген


Право


Университетът в Хайделберг
Висше училище по право "Буцериус"
Бон
Университетът "Лудвиг Максимилиан" в Мюнхен
Фрайбург
Мюнстер
Хумболтов университет Берлин
Пасау
Кьолн
Тюбинген


Индустриално инженерство


Рейнско-Вестфалски технически университет Аахен
Университетът в Карлсруе
Технически университет Дармщат
Технически университет Берлин
Технически университет Мюнхен
Технически университет Кайзерслаутерн
Технически университет Дрезден
Технически университет Брауншвайг
Университетът в Щутгарт
Бохум


Микроикономика


Университетът в Манхайм
Кьолн
European Business School, Йострих-Винкел
Мюнстер
Университетът "Лудвиг Максимилиан" в Мюнхен
Католически университет Айхщет-Инголщат
Франкфурт на Майн
Хохенхайм
Ерланген-Нюрнберг
Училище по финанси и мениджмънт във Франкфурт


Източник: Виртшафтсвохе

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Entsetzt
  Entsetzt
  Рейтинг: Разстроено

  iskam samo da napravq edno uto4nenie. V klasaciqta razdelenieto na universitetite v sferata na ikonomikata ne e na makroikonomika i na mikroikonomika, a na BWL (Betriebswirtschaftslehre) und VWL (Volkswirtschaftslehre) !!!

 2. 2 Профил на Друг
  Друг
  Рейтинг: Неутрално

  BWL (това, което от Дневник са превели като микроикономика) се превежда на български като "стопанско управление", а VWL (преведено от Дневник като макроикономика)се превежда като "икономика".

 3. 3 Профил на Velichka84
  Velichka84
  Рейтинг: Неутрално
 4. 4 Профил на Никол
  Никол
  Рейтинг: Любопитно

  Образователната система в Германия ми допада и определено ще се постарая да уча там Също ще добавя че и университета в Магдебург не е за изпускане и няма да е лошо да добавят и учебните заведения по медицина.

 5. 5 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: Любопитно

  А медицинските университети?

 6. 6 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: Неутрално

  А медицински университет няма ли или аз не го намирам ?

 7. 7 Профил на aisel
  aisel
  Рейтинг: Любопитно

  не виждам нищо за медицински университет . няма или аз не виждам ...

 8. 8 Профил на Tatyana
  Tatyana
  Рейтинг: Любопитно

  Чудя се, дали Техническият университет в Мюнхен дава добра основа на студентите в икономическия си факултет....или е по-добре да запиша магистратура в др.град?

 9. 9 Профил на Tatyana
  Tatyana
  Рейтинг: Любопитно

  Чудя се, дали Техническият университет в Мюнхен дава добра основа на студентите в икономическия си факултет....или е по-добре да запиша магистратура в др.град?

 10. 10 Профил на маню
  маню
  Рейтинг: Неутрално
 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: Весело

  Мерси много за информацията. Това много ще ми помогне в бъдещия ми избор.

 12. 12 Профил на Християн
  Християн
  Рейтинг: Неутрално

  Искам да попитам дали някой знае университет в Германия, в който не е задължителен немския? И да има специалност туризъм или хотелиерство, в тази област?

 13. 13 Профил на Alex
  Alex
  Рейтинг: Неутрално

  Ето тук има инфоамция за мед. университети в Германия.
  http://www.bildungsserver.de/

  А за България тук са <a href="http://universiteti.org" title="университети">университетите</a>

 14. 14 Профил на Alex
  Alex
  Рейтинг: Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах