Учители могат да стажуват безплатно в Европа

Целта на курса е да усъвършенстват преподавателските си умения

<em>По време на стажа предподавателите ще практикуват в три училища в ЕС, за да подобрят уменията си за общуване с децата и познанията си по чужди езици</em>

© Цветелина Николаева

По време на стажа предподавателите ще практикуват в три училища в ЕС, за да подобрят уменията си за общуване с децата и познанията си по чужди езициЦентърът за развитие на човешките ресурси предлага стаж до една година за учители или студенти в педагогически специалности по програма "Коменски" в държава от Европейския съюз. Желаещите няма да поемат пълен брой часове, а ще бъдат по-скоро асистенти и ще помагат при работата с европейски образователни проекти, както и за деца със специфични нужди, обясни Милена Караангова от центъра.


Участниците ще бъде обучавани от отговорник, който ще следи за работата им. Настаняването, пътните и дневните разходи се поемат изцяло от програмата, като стажантът не трябва да заплаща нищо. Асистентите могат да работят в до три училища по време на стажа, но нямат право да получават финансиране за подобен стаж повече отведнъж. Целта на програмата е да даде възможност на бъдещи учители да усъвършенстват чуждоезиковите и преподавателските си умения, да опознаят други европейски страни и техните образователни системи. Кандидатстването може да стане чрез университета, в който учи студентът, или чрез центъра за развитие на човешките ресурси. След това се съпоставят желанията на кандидатите с това, което се търси, и където има съвпадения, се изпращат асистенти. Програмата "Коменски" е насочена към средното образование и обхваща няколко основни дейности, всяка от които предоставя различни възможности за повишаване на качеството на преподаването и подпомагане на езиковото обучение и мобилността.До вторник е крайният срок за подаване на заявления за друг курс за преподаватели в ЕС, също организиран от центъра за развитие на човешките ресурси. Програмата предоставя възможност на учители и обучители на възрастни да се преквалифицират с триседмичен курс. Финансирането отново се поема от европейската институция.


Студентите от ТУ могат да слушат лекции в ЕС


Студенти от Техническия университет в София могат да прекарат до две седмици в европейска страна и да посещават лекции по избрана от тях специалност напълно безплатно. Тази възможност предоставя международната студентска организация БЕСТ (BEST), която изпраща четири пъти в годината студенти в инженерни и компютърни специалности на обучителни курсове. Освен лекции студентите посещават компании и културни събития, характерни за съответната страна. Условието за кандидатите е да са от университет, в който има БЕСТ организация, като в България засега това е само Техническият университет в София. Желаещите трябва да подадат мотивационни писма на сайта http://bestsofia.org., като крайният срок за летните курсове е 6 април.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK