Политика и партита, или какво е да бъдеш делегат в "Модел на ООН"

Церемония по откриването на СОФИМОН 2010.<br /><br />Снимката се използва със съгласието на <a href="http://www.foundation.sofimun.org" target="_blank">SOFIMUN.</a><br />

© SOFIMUN

Церемония по откриването на СОФИМОН 2010.

Снимката се използва със съгласието на SOFIMUN.Делегати от Русия и САЩ рамо до рамо защитават една позиция по време на сесия на Съвета за сигурност към ООН. Представителят на Обединеното кралство не гласува, защото е задрямал. Остри реплики, коментари, обсъждания и после смях. Такава е обстановката на младежката международна конференция СОФИМОН (SOFIMUN) 2010, която се провежда тази седмица в София.


Младежи от цял свят търсят решения на актуални световни проблеми като участници в "Модел на ООН". По време на сесиите те обсъждат, създават резолюции, дебатират, гласуват и наистина влизат в ролята на делегати.


За да се явят на конференцията, младите делегати са подготвили позицията на страната, която ще защитават. Те никога не могат да представляват собствената си страна.
Калоян е представител на Националното представителство на студентските съвети и на конференцията влиза в ролята на делегат от Босна и Херцеговина. За да се подготви за задачата, той е посетил посланика на Босна и Херцеговина в България. Целта му е била да разбере каква е политиката на страната, която ще представлява, от сигурен източник. Причината е, че ако нямаш изготвена позиция, е възможно председателстващият комитета дори да те изгони от заседанието, казват организаторите.


Кризисни ситуации


Калоян разказва за "кризисната ситуация", която са създали организаторите от СОФИМОН. В понеделник вечерта е била обявена война, като участниците са били вкарани в събитията в Босна и Херцеговина от 1993 г. Половин час са обикаляли подземията на НДК, а след това до 4 ч. сутринта са изготвяли резолюция по проблема. И тяхната реакция е била по-добра от реалната на ООН, смята Калоян.


Освен това по време на цялата конференция има "обстрели с думи", споделя 17-годишният Марсел от София. "Всички са приятелски настроени извън конференцията, разбира се, по време на конференцията се пораждат малко конфликти", казва ученикът от Търговско-банковата гимназия, който има амбициите един ден да бъде истински делегат или посланик.


Какво ти дава "Моделът на ООН"


Според румънеца Михна този формат е "хубава комбинация от млади хора, добри идеи, забавления и среща със стари приятели". Може да се каже, че той е ветеран в участието на "Модели на ООН". За него това е 8 подобна конференция, а той не планира да е последна.


Младежите наричат конференциите "вирус". Има участници, които са били част от 10, 18, дори 30 "Модела на ООН". Опитът, нещата, които научават, и общуването със стотици връстници от цял свят са сред водещите причини за "пристрастяване".


"Благодарение на "Моделите на ООН" разбираш колко сериозна е работата на ООН", споделя Пероф от Кения.


По време на сесия.<br /><br />Снимката се използва със съгласието на <a href="http://www.foundation.sofimun.org" target="_blank">SOFIMUN.</a><br />

© SOFIMUN

По време на сесия.


Снимката се използва със съгласието на SOFIMUN.


ООН в София


Това е третата международна конференция в София, организирана от СОФИМОН. Михна, който три пъти е бил делегат тук, споделя, че с всяка изминала година организацията става все по-добра.


По-опитните участници наричат СОФИМОН парти-конференцията. Когато трябва да се работи, всички са сериозни, но приключат ли с работата, забавленията също са на ниво.


Време за разговори и забавление - по време на традиционната българска вечер.<br /><br />Снимката се използва със съгласието на <a href="http://www.foundation.sofimun.org" target="_blank">SOFIMUN.</a><br />

© SOFIMUN

Време за разговори и забавление - по време на традиционната българска вечер.


Снимката се използва със съгласието на SOFIMUN.


Чуждестранните участници харесват столицата ни и споделят добрите си впечатления. Пероф дори успокоява българите, че не трябва да се притесняват за качеството на пътищата си, "защото в Кения са много по-лоши".


Почивката свършва и делегатите отново трябва да се връщат в залата, където да решават глобални проблеми. А след края на конференцията голяма част от участниците ще започнат подготовката за следващата.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK