Какво е да си студент в чужбина: Бизнес училището и университета в Орхус

Орхус<br /><br />Снимката се разпространява под лиценза на <a href="http://creativecommons.org/about/" target="_blank">Creative Commons</a>.

© roger4336

Орхус

Снимката се разпространява под лиценза на Creative Commons."Европа.Дневник" продължава поредицата интервюта "Какво е да си студент в чужбина" с българи, учещи в различни европейски университети. Целта й е да дава практична информация, свързана с ежедневните въпроси, с които се сблъсква всеки, който иска да продължи образованието си извън страната.


Всички статии от поредицата "Какво е да си студент в чужбина"


Разкажете ни какво е да си студент в чужбина.
---


В този материал Мира Петрова разказва за бизнес училището и университета в Орхус, Дания.

Обучението в Дания освен безплатно е и на много високо ниво. Повечето програми са на английски език. Преподавателите са изключително компетентни и работят с истинско желание. В моята линия на обучение - корпоративни комуникации, преподават много от най-добрите специалисти в областта. Гост-лекторите, които идват по няколко пъти на семестър, са обикновено практикуващи в големи датски или международни компании.


Трудностите през първата година


Трудностите бяха същите както във всяка друга страна - културен шок, намиране на жилище и намиране на работа. Тъй като студентската общност в града нарасна лавинообразно от няколко години, жилищата в момента са крайно недостатъчни и трудни за намиране. Хубавата страна е, че властите в града вече са се заели с проблема и в момента се строят нови 80 000 жилища за студенти.


Общежитията обикновено са доста приятни. Стаите задължително са само за един човек. Лятото е най-доброто време за търсене на жилище, през есента е почти невъзможно да се открие прилично място.


В началото страната е доста странна за българите - всичко е много подредено, за всичко има правила, вместо да чакаш на опашка в пекарната, си взимаш номерче, никога не трябва да закъсняваш, изобщо необичайно за нас поведение.


Езикът не е проблем за всекидневния живот. Дори и много възрастните датчани говорят много добър английски. При търсене на работа обаче датският е огромно преимущество. Общината организира безплатни курсове, в които може да се запише всеки - независимо дали ученик, студент или работник.


 Застраховки и транспорт


Транспортът в Дания е доста скъп. Билетът за еднократно пътуване в Орхус е 20 крони, което е около 4 лева. Студентски намаления няма, но пък за около 400 крони (100 лв.) може да бъде купена карта за цялата мрежа за един месец.


При пристигането си всеки чужденец, решил да остане за повече от 3 месеца, трябва да кандидатства за CPR номер - това е нещо като нашето ЕГН, което обаче е доста по-многофункционално. С него се взимат пратки, записваш се в болницата, подписваш договори. То ти гарантира и "безплатно" здравеопазване. Слагам кавичките, тъй като и за това си плащаш - данъкът в Дания е в общия случай 37%.


Работата


Най-лесно е да се намери работа, разбира се, в Копенхаген. Там можеш да бъдеш нает и без датски. В Орхус е малко по-трудно. Повечето места търсят хора с език, дори и за чистене. Въпреки това много студенти си намират работа предимно като чистачи, миячи, понякога сервитьори. Работа по специалността в момента се намира много трудно, тъй като пазарът е доста наситен. Отново зависи, разбира се, от специалността. Докато за хуманитарните специалности е по-трудно, за специалистите по информационни технологии винаги има място.


Kариерни центрове


В АСБ има кариерен център, който е насочен изцяло към международните студенти. Задачата им е да помагат на студентите да се ориентират на пазара, да ги подготвят за датския начин на провеждане на интервю за работа, но не и пряко да предоставят работа.


Библиотека на университета, литература


Библиотеките на университета и бизнес училището са свързани. Изключително богати са на професионална литература, а ако някоя книга липсва, студентът може да си я поръча и библиотеката я купува. Базите данни онлайн също са пълни и лесни за използване.


Спорт


Датчаните са луди на тема здравословен живот, така че във всички градове има много и лесно достъпни фитнеси на съвсем прилични цени. В самите университети, както и в повечето общежития има малки фитнеси с ниски такси. В Орхус има и няколко басейна, освен това винаги можеш да си намериш другарче за джогинг. Основното транспортно средство в цялата страна са велосипедите. Могат да се купят съвсем евтино или да бъдат наети срещу символична сума.


По-икономичен живот в града


Като цяло излизането в Дания е скъпо. Алкохолът и храната са на доста високи цени (особено алкохолът). Една бира в бар струва около 40-50 крони, което е приблизително 10 лева. Излизане за двама е около 300-400 крони, тоест около 100 лева. Има, разбира се, студентски барове, където всичко е доста по-евтино.


Свободното време


Освен тези, които споменах по-горе, в града и околностите постоянно се организират фестивали, изложения, концерти и, особено за студентите - партита.


Професионални перспективи


Специалистите по корпоративни комуникации могат да намерят работа на мениджърско ниво в големи международни фирми, да планират и разработват стратегии за развитието на фирмата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Абе някой не може ли да каже една макар и груба сметка колко суха пара в евро или левове струва една дипломка там за средно 5 години? Такси,издръжки, ядене ,дрехи, квартири,общежитие ,транспорт.....
  Все пак каквото и да си говорим винаги става въпрос за пари.

 2. 2 Профил на paliiyy
  paliiyy
  Рейтинг: 409 Неутрално

  На мене една магистратура в Копенхаген, ми излезна близо 10 хил евра.

 3. 3 Профил на just
  just
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Девойко, обучението в Дания е БЕЗПЛАТНО, нещо проблеми с четенето ли имаш, а дипломка както я наричаш може и да не
  получиш, зависи как се представяш, какво си научила, това не е
  БГ всеки селянин да излиза с диплома стига да се е записал да учи и да си плати таксите.
  Другите неща за които пишеш са жилище, ежеднежни разходи и други, тях всеки човек ги има независимо къде живее и дали учи.
  Не се опитвай да смесваш нещата за да манипулираш хората
  че обучението там е много скъпо, то е БЕЗПЛАТНО.

 4. 4 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 867 Неутрално

  До коментар [#2] от "paliiyy":

  ЕДна година?

 5. 5 Профил на kalina_velika
  kalina_velika
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Обучението е безплатно, но стандартът на живот е един от най-високите в света! Намирането на работа е много трудно, ако не говориш датски, така че безплатното обучение не компенсира множеството други разходи. Например: капучино в кафенето струва 35 крони, което се равнява на приблизително 10лв., сами си направете сметка за всичко останало. Това не означава, че е невъзможно да се учи в Дания, но всеки трябва добре да пресметне дали инвестицията си заслужава в неговия/ нейния случай.

 6. 6 Профил на sasho1914
  sasho1914
  Рейтинг: 409 Неутрално

  БЕЗПЛАТНО няма, ако не ти ги взимат парите пряко, ще е косвено под друга форма, не се притеснявай. Като завършиш и почнеш да бачкаш там с 37% данъци ще видиш колко е БЕЗПЛАТНО всичко.

 7. 7 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 629 Неутрално

  абе "just" не се говори така - Безплатно. Може да няма такса в съответния университет, но пребиваването на един българин там не е безплатно. Дори пътуванията България-Дания трябва да се имат предвид.
  Жената пита - каква е годишната издръжка на един студент (квартири, транспорт, хранене, книги и учебници и други неща)
  И някой да го каже от собствен опит (записвайки си всеки разход в тефтерчето) , а не от прогнозни изчисления.
  Разбира се, всеки се шири различно и може разликата между двама да е голяма, но все пак има някакъв ориентир.

 8. 8 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 867 Неутрално

  До коментар [#3] от "just":

  Добре девойко Предпочитам да съм студентка по медицина у нас в МА София,където има кандидатстудентски изпити и то два и минимален бал поне 34 от 36 възможен трябва да имаш ,за да се вместиш в 80-те бройки за цяла България като жена,отколкото да се правя на пишман европейска студентка в суперизвестния град ОРХУС??? и това да ми излезе на цената на един апартамент и кола у нас ,за да стана не какво да е ,а някаква специалност дето в ЮЗУ-Благоевград ти я дават само за да се запишеш по бал на дипломата и да им попълниш контингента

 9. 9 Профил на paliiyy
  paliiyy
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#4] от "Дива селянка":

  две

 10. 10 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 867 Неутрално

  До коментар [#9] от "paliiyy":

  и стана ли голям шеф след като я взе там?

 11. 11 Профил на paliiyy
  paliiyy
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#10] от "Дива селянка":

  Засега съм само шефченце

 12. 12 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 867 Неутрално

  До коментар [#11] от "paliiyy":

  Демек си си върнал десеткратно инвестицията. Едно сто бонки евра си кеширал. Евала. така бива.

 13. 13 Профил на Европеец ;)
  Европеец ;)
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "Дива селянка":

  Ами да, ако търсиш просто диплома, стой с в Благоевград или къде искаш в Горно нанадолнище. Ако искаш да намериш кариера, перспективи, контакт със сериозни фирми и да си отвориш бъдещето към света, отиваш в Дания. Защото докато човек не дойде на запад и не види реално колко затворено и безперспективно е българското общество със своето мизерно образование и тесногръдство, човек не може да се реализира.
  Освен това, че ще ти струва колкото апартамент и не знам си какво - хаха ти тия пари не ги даваш директно. Освен това , това се нарича инвестиция. хаха Имай си апартамента, и после се чуди как да му платиш тока...хаха

  Смешна история.

 14. 14 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 867 Неутрално

  До коментар [#13] от "Европеец ":

  Аз имам само едно изискване от дипломата-да съм си шеф на себе си И да си дам аз работно място на мене си с нея. Всичко друго не ми важи.Шефски подметки мога да лижа с диплома и от Горно нанадолнище навсякъде И от 8 до 17 или 20 часа не е мечтата ми за просперитетПък вие си се развивайте де. Лошо няма.

 15. 15 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Най-кофтито е тоя пуст датски език. Това е абсолютна истина, че дори за чистачка ще търсят датски. Бях участник на семинар в един център за преквалификация и помощ за хора с проблеми с разни зависимости, където имаше доста - хе-хе ескимоси(от Гренландия) и чужденци. Разправяха ми с голямо учудване за случай с една университетска преподавателка от Хавана(по английска литература), която отказвала решително да идва в центъра и да шие някакви кожи с ескимоските, за да получава помощи, докато научи датски и може да бъде одобрена за работа в някой университет. Бях шашнат, но датската ни водачка в тази институция също беше шашната от отказа на кубинската преподавателка и го даваше за пример как някои хора не искат да се интегрират и отказват да им бъдед "помогнато".

  malart.blog.bg
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на ionkofr
  ionkofr
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#1084] от "author":

  Скъпа Дива Селянка, по груба сметка обучението в Дания е БЕЗПЛАТНО. По принципно където и да учи човек има разходи за квартира, ток, транспорт, храна, било то и в София, Варна и тн... Тук живота е скъп но се компенсира с добри заплати (13 евро/час) и вместо да обикаляме кафетата по цял ден работим за да живеем нормално. Ако още искаш да сравняваш, сравни нивото на живот в България и Дания и сметката ще е повече от ясна.
  Като говориш за българското образование има в предвид, че то не струва. В Дания, като цяло и цялата нормалната част на Европа не се правят „дарения“ за влизане в учебно заведени, както и за завършване. Ние просто се трудим за своите дипломи. Може би и заради това те имат реална стойност на пазара на труда.
  Това е инвестиция, която се възвръща в дългосрочен план.

 18. 18 Профил на calcmachine
  calcmachine
  Рейтинг: Весело

  Както уважаемият състудент Йонко Борисов спомена, в Дания може човек нормално да преживява без проблем и същевременно да обръща достатъчно внимание на образованието си.

  Проблемът, който аз наблюдавам е че, когато хората дойдат тук фокусират вниманието върху факта не да преживяват нормално, а да изкарват пари. В този смисъл, идването им тук става на основа - работа, не на учене.

  Не са 1 или 2 случаите, където хора просто затъват в университета, защото губят интереса си в академичната среда, поради факта, че спокойно изкарват по 1000 - 1200 евро на месец като склададжии в най-големия в Дания супермаркет.

  В такъв момент забелязвам, че хората се подлъгват и започват да се чувстват добре, тъй като успяват да задоволят нуждите си и си задават глуповатия въпрос: " Защо да уча, като сега изкарвам добри пари, мога да си позволя да излизам, да харча - пълен кеф?"

  В едно съм убеден, пробивните и умните успяват дори и в Танзания. Работя по специалността си с много солидно използване на статистика и излесдователски методи при заплата от 23.80 евро/час. Отделно работя и в друга компания, която е в сферата на услугите и в нея работят изключително и само датчани. Фактът, че съм от България не повлия по никакъв начин.

  Тоест, това, което искам да кажа е че хората ценят умения и качества, а не произход и лик. Ето защо никога няма да приема коментарите на хора, които казват няма работа, датчаните са тъпаци, не ми дават смени в склада и т.н. Който търси и знае как да си следва целите - успява, който не, остава със склададжийско мислене за цял живот...

  Това е от мен...

 19. 19 Профил на mifka
  mifka
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Вие пък! Искате да я убедите да дойде при нас и да ни замърсява хубавия град ли? Да си седи в ПУТКА и да си мисли, че като е отворила копирен център в в някой гараж е много велика.

 20. 20 Профил на mufi69
  mufi69
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Какви са изискванията за прием освен английския естествено?

 21. 21 Профил на Avgustina
  Avgustina
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ако има някой, който може да сподели за обучението в Бизнес Академи Копенхаген Норф, моля да коментира. Или за друг университет в Копенхаген, както и за живота там.

  Ах, мой мили Августин...
 22. 22 Профил на adrianos
  adrianos
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Dania ne e Ispaniq ili Greece, tuk za da uspeesh naistina trqbva mnogo ambicia, i nai-ve4e mnogo umenia, ina4e shte doidete i shte vidite kak za 6 mes se izpariavat 10 hilqdi evro i nqma nadejda za realizacia. No purvata godina sus sigurnost she ste na minus, zavisi koi kakvi prioriteti ima -da u4i, da izkara pari itn. No opredeleno Dania ne e za pove4e ot 5-10 % ot Bg emigrantite, trudno se probiva tuk. S rabotata e trudno, trqbva pone 2 godini da u4ish datski, kvartirite sa skupi i ne se namirat lesno-tova sa 3 osnovni problema.Dania e visoko riskova investicia.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK