Какво е да си студент в чужбина: Амстердамският университет

Амстердамският университет

© Калина Гюрова

Амстердамският университет"Европа.Дневник" продължава поредицата интервюта "Какво е да си студент в чужбина" с българи, учещи в различни европейски университети. Целта й е да дава практична информация, свързана с ежедневните въпроси, с които се сблъсква всеки, който иска да продължи образованието си извън страната.


Всички статии от поредицата "Какво е да си студент в чужбина"


Разкажете ни какво е да си студент в чужбина.
---


В този материал Калина Гюрова разказва за Амстердамския университет.

Трудностите през първата година


Трудности възникват с бюрокрацията тук - повече е в сравнение с България. Животът на холандците е уреден, но не знам как го постигат, защото, където и да отидеш, например в различни офиси в университета, хората нямат нужната информация и те препращат към колеги, които също не знаят какво да правят. В университета е хубаво да имаш познати и приятели, защото често от администрацията не те информират, че трябва да се регистрираш за различни неща и че има срокове за спазване.


Други трудности в началото са, разбира се, езикът, който е труден за научаване, както и лошото време, тъй като много често вали и винаги духа вятър. Също е много важно да се намери хубава квартира, защото обикновено са много скъпи. Препоръчвам да не се живее на общежитие, защото не е толкова евтино и условията са ужасни. Общежитията не са в центъра, имат общи бани и тоалетни на етажа, а стаите са малки.  


Застраховки и транспорт


Здравна застраховка като цяло няма нужда да се прави. Всеки, който идва да учи тук, трябва да си изчисти плащанията в България и да си извади европейска здравна карта. Иначе има различни видове застраховки, като минималната е 60 евро на месец. Тя покрива разноските при сериозни случаи.


Транспортът е доста скъп. Еднократно пътуване е 2.60 евро. По-добрият вариант е да се извади карта, която струва 7 евро и може да бъде зареждана след това. Така плащането зависи от разстоянието. Със сигурност е под 2 евро. Нощните автобуси струват 4 евро. Има и месечни карти, които са около 60-70 евро и покриват всичко - нощни и дневни автобуси, метро, трамваи.


Работата


Българи и румънци все още нямат равни права и за да се работи, трябва работодателят да се съгласи да кандидатства за теб за разрешително за работа. Това става рядко и затова много хора работят нелегално. Трудно е, но с търсене определено става. Просто човек не трябва да се отказва. Ако човек иска да си намери стаж или нормална квалифицирана работа от самото начало, разрешителното не е проблем, защото големите фирми работят с всякакви студенти.


Тук не е задължително да знаеш холандски, защото има много чуждестранни компании, които наемат стажанти и не изискват знаенето на езика. Английският език, разбира се, трябва да е на високо ниво. За работата в ресторанти и магазини също рядко е нужен холандски език, защото Амстердам е пълен с туристи.


Kариерни центрове


Има и някои помагат, но като цяло трябва сам да се оправяш. Един полезен сайт е http://www.integrand.nl/


Библиотека на университета, литература


Библиотеката е добра, но обикновено повечето материали за четене се качват на сайта на университета и студентите ги свалят, за да четат от тях. Друга практика е да се чете от слайдовете, които професорите са подготвили за дадена лекция и на които има важна информация. Някой път, разбира се, трябват и учебници, но те могат да се снимат или да се купят евтино по интернет.


Спорт


Има зали за спорт в самия университет, както и в града. Има и басейни. В огромния парк Vondel park денонощно е пълно с любители на джогинга.


По-икономичен живот в града


Пазаруването от "Лидъл" винаги помага. За дрехи се пазарува около площад "Дам", където има евтини магазини. Мебели и други пособия може да се намерят в "Икеа" и в магазин "Хема".


Относно излизането вечер, големите дискотеки са много скъпи. Входът е между 12 и 20 евро и пускат само електронна музика. Има малки барчета и дискотеки на площад "Лайдсеплейн" и площад Рембранд. За тях не се плаща вход и вътре е сравнително евтино. Моето любимо заведение, както и на много студенти, се намира на втория площад и се нарича "Кокос". Сравнително голямо е и пускат страхотна музика, особено за тези, които не са фенове на техно музиката.


Много икономично е да се ходи навсякъде с колело, дори и на дискотека. Колкото и смешно да звучи, тук хората не се притесняват да карат колело на токчета или в костюми.  


Свободното време


Има много музеи, хиляди барове и дискотеки за всички вкусове, дори и гей заведения. Може да се наемат лодки и да се плава по каналите, както да се лежи в парковете, където свободно можеш да палиш барбекю. Кафенетата също са пълни.


Професионални перспективи


Надявам се да си намеря работа в голяма фирма. Тук уча международен бизнес и мисля, че тази специалност ми отваря много врати за работа в чуждестранни компании. Като цяло мисля, че хората тук имат по-голям шанс за реализация, отколкото в България. Пожелавам успех на всички!


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Учудващо е, че тази статия съдържа критични бележки. Обикновено материалите от серията са пълни само със суперлативи.

  Yet another blue planet.
 2. 2 Профил на gench
  gench
  Рейтинг: 488 Неутрално

  За мен учудващото е следното изказване:

  "Колкото и смешно да звучи, тук хората не се притесняват да карат колело на токчета или в костюми. "

  Нищо смешно не виждам, просто холандците не са тъмни балкански субекти, изтъкани от комплекси...

 3. 3 Профил на Pepi
  Pepi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Da ujasno e negativna. Jivyala sam dve godini v Holandia i imam magistur ot tozi universitet. Smeshno intervu bih kazala. Nishto poveche. No ne razbrah sashto taka kak tazi statoya e za universiteta ???

 4. 4 Профил на борко
  борко
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Пепи, уж имаш "магистър" от този университет, ама граматиката и правописът ти куцат нещо... Да оставим настрана факта, че това не е интервю. Какво му е смешното на този текст? И никой не е казал, че е САМО за университета. Не прочете ли заглавието - "Какво е да си студент в чужбина".

  If you want to kiss the sky, better learn how to kneel.
 5. 5 Профил на Mda
  Mda
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#4] от "борко":

  Понеже като завършиш магистър в чуждестранен университет, правописът и граматиката на български език са ти перфектни? Да не се заяждаме на дребно, на всекиму е ясно, че когато човек започне да живее в чужбина, да работи, учи, мисли и дори сънува на чужд език, родния му започва да страда.

 6. 6 Профил на Mickey Mouse
  Mickey Mouse
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Коя е тази която го е казала това?
  Една от многоте щерки на тати, който се кеши здраво...?
  Да си се върне у селото ако не и харесва!

 7. 7 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1715 Разстроено

  Европа
  Образование

  20 юли 2011, 10:51
  Тази статия е част от темата "Какво е да си студент в чужбина".
  Какво е да си студент в чужбина: Амстердамският университет


  Ами НЕ е като в България

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 8. 8 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 931 Неутрално

  "Животът на холандците е уреден, но не знам как го постигат, защото, където и да отидеш, например в различни офиси в университета, хората нямат нужната информация и те препращат към колеги, които също не знаят какво да правят."

  Позволявам си да реагирам по първото изречение - ами постигат го с усет за ред и дисциплина, градени последователно с възпитанието и нормите и ценностите на холандеца, които той като малко други народи знае чудесно да отстоява. Твърдението, че бюрокрацията в Холандия била по-голяма от тази в България, е според мен ( след близо 20 г живот в тази страна) е доста неточно и субективно . Не знам мерилото за бюрокрация на авторката, но със сигурност туй на което младата дама казва "бюрокрация" има като краен резултат реда в който холандците живеят. Е, понякога ти писва от правила, но го няма усещането за хаос когато си в България !
  И накрая, в парковете можеш да запалиш барбекю , но не чак толкова свободно - верно, може, но при определени условия, иначе си нарушител и рискуваш глоба.
  Лично, завиждам на гражданското им общество и усета им за солидарност и отзивчивост при важни събития или природни бедствия - холандеца е изключително пестелив, но и изключително щедър когато трябва да помогне на изпаднал в беда.

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 9. 9 Профил на Monika LOVEinsky
  Monika LOVEinsky
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Да, обикновено статиите за чужбина са пълни със суперлативи, защото пишещите ги имат нужда да препотвърждават избора си и да се само-убеждават и себе си и околните, колко е SUPER в чужбина. Ясно е, че не винаги е така. И въпросът въобще не касае проблемите и кусурите тук, в България. На живеещите в чужбина българи е по-лесно да живеят с мисълта, че в БГ е по-лошо, отколкото е в действителност, за да живеят "в мир със себе си".
  А мен лично ми впечатли начинът, по който описва, че учат студентите - най-често със слайдове или ксерокопия......Дано не е вярно. Защото ако е - лошо.
  Мога да заявя, че в БГ, специално СУ взимането на всеки отделен изпит е било предхождано от стотици (не десетки) страници, учебници и то от разлчини автори - за съпоставка, лекции, практика, бележки от упражнения и т.н. Единствената прична, заради която пиша това обаче е не друга, а защото считам за нужно да се знае истината за БГ университети, които несправедливо биват тикани в тъмния ъгъл.

 10. 10 Профил на Meister Eckhart
  Meister Eckhart
  Рейтинг: 969 Весело

  "Също е много важно да се намери хубава квартира, защото обикновено са много скъпи. "

  the devil is in the data
 11. 11 Профил на red_riding_hood
  red_riding_hood
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#9] от "umberta":

  Аз пък след като учих 2 години в СУ кандидатствах в чужбина (по-точно Холандия, Утрехт) и завърших университет там и имам поглед върху Българското и върху Холандското образование. Смятам, че някои специалности в СУ имат условия да се развият доста, но трябва да се налеят доста пари а и да се поосъвремени системата. За всичко останало нямат никаква база за сравнение, има да ги гоним холандците.
  А за статията съм съгласна с Pepi, написаното е доста повърхностно и съвсем не улавя духа нито на университета, нито на културата.

 12. 12 Профил на throughya
  throughya
  Рейтинг: 226 Неутрално

  До коментар [#6] от "Mickey Mouse":

  като студентка в Холандия и напълно запозната с ограни4енията за работа, разбирам ''негативизма'' на интервюираната.

  а на теб, Мики Маус4о, бих препоръчала да се информираш преди да пишеш глупости. Приемливите семестриалните такси и възможността да ги покриваш със студентски кредит са от основните при4ини да избираме Холандия за обу4ението си.
  Което значи, 4е ''мама и тате'' не ни пращат там, 'щото се задушават от прекомерно ''кешене'', а защото това е средната до макс инвестиция, която могат да си позволят, за да дадат, да кажем, добро бъдеще на детето си. Никой от бг състудентите ми е е депутатско синче/ щерка. Дори повечето от нас работят (което никак не е лесно, имайки предвид колко трудно е да намериш работодател, който ще поиска разрешително за работа, за да те наеме). Тук срещаме бюрокрацията, за която интервюираната споменава.

  У4им наистина от слайдове, но това, разбира се, не е единствения изто4ник. Отделно са у4ебниците, препоръ4аните материали и т.н.


  [quote#3:"Pepi"]Smeshno intervu bih kazala[/quote]

  а аз бих те опровергала

 13. 13 Профил на Константин
  Константин
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Ще си позволя да коментирам няколко неверни според мен твърдения:

  1. "Препоръчвам да не се живее на общежитие, защото не е толкова евтино и условията са ужасни. Общежитията не са в центъра, имат общи бани и тоалетни на етажа, а стаите са малки."

  Сравнително скоро бях в общежитията на University of Amsterdam в стая, където живееха две момчета. Широко, просторно, огромен прозорец, на 25 мин от центъра пеша, а с колело сигурно е 10 мин, отделна баня и тоалетна, килер, кът за готвене с всичко необходимо. Това, че авторката е била в друг вид общежитие не й дава право да заблуждава читателите по този начин.

  2. "Здравна застраховка като цяло няма нужда да се прави. ...да си извади европейска здравна карта"

  Ако се разболееш сериозно ще разбереш, че тази европейска здравна карта няма да ти помогне по никакъв начин. Тя е само за спешни случаи (например вкарват те с линейка в спешното). Ходенето по лекари и лекарства не ти мърдат няколкостотин евро без здравна застраховка.

  Като човек с приятели студенти в Амстердам, а и съм бил доста пъти на гости забелязах още няколко неточности. Не помагате на хората, които искат да се ориентират така.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK