Защитените училища в България се увеличиха до 142

Защитените училища в България се увеличиха до 142

© Цветелина БелутоваЗащитените училища в България са вече 142. Това стана ясно след днешното заседание на Министерския съвет.


Към досегашните защитени училища са добавени нови четири. Те са в благоевградските села Буково и Долен, търговищкото Славяново и ямболското Скалица. От списъка отпадат училищата в с. Буйново, област Смолян, и в Осеновлаг, област София. Причината - липса на ученици и закриването им.


За защитено се определя държавно или общинско училище, което, ако бъде закрито, поне 10 ученици ще пътуват на не по-малко от 20 км до най-близкото друго училище. За планинските райони освен километрите се отчита разчленеността на релефа, обезопасеността на маршрута, наличната пътна инфраструктура и денивелацията. Статут на защитено училище придобива и такова, което, ако бъде закрито, неговите ученици няма да могат да се обучават в най-близкото средищно училище поради липсата на капацитет.


С актуализацията на списъка на средищните училища за тази учебна година от него отпадат 26 от вписаните поради оптимизация на училищната мрежа. Включват се нови осем средищни училища от осем области. Общият брой на учениците в новите средищни училища е 1276, като 196 от тях са ежедневно пътуващи. Така общият брой на средищните училища за настоящата учебна година става 765, като са разположени в 626 населени места. Тези училища са посещавани от общо 189 191 ученици, като пътуващите до 16-годишна възраст са 42 053.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK