И в учебниците по история комунизмът е обявен за престъпен

И в учебниците по история комунизмът е обявен за престъпен

© Георги КожухаровВъв всички нови учебници по история за десети клас, където от 15 септември т.г. ще се изучава най-новата история на страната, е включена извадка от Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен. Това съобщи пред "Дневник" министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.


Става въпрос за пет учебника на издателствата "Просвета", "Булвест 2000", "Анубис", "Домино" и "Рива", които в началото на лятото бяха върнати за преработване, след като се разбра, че в някои от тях периодът от 1944 до 1989 г. е представен без отношение към мрачните страни на режима. Уроците вече са допълнени, а учебниците - одобрени от министъра, като предстои да бъдат отпечатани (какви са промените в съдържанието четете тук). През новата учебна 2019/2020 година учениците от десети клас ще учат по нови учебни програми, които са част от провежданата от три години реформа в училищното образование.


"В учебниците има ясно изразено отношение към комунистическия режим. В тях са поместени извадки от Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, както и от Декларацията, с която Народното събрание осъжда т. нар. Възродителен процес", обясни Вълчев пред "Дневник".
В приетия през 2000 г. Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, който се състои от четири члена, се посочва, че управлението, довело страната до национална катастрофа, нарушаването на основни човешки права и свободи, терорът срещу несъгласните със системата и др., дават основание режимът да бъде обявен за престъпен.


Изучаването на комунизма влиза в учебниците по история след гражданска петиция и протести. Досега имаше само един урок по история на България, който представяше периода от Втората световна война до наши дни. България е последната попаднала в съветския лагер страна, която реформира учебното съдържание.


В одобрената в началото на м.г. нова учебна програма по история за десети клас бяха включени понятия като комунизъм, репресивен апарат, "Народен съд", терор, атентат, съветизация, експроприация, безпартиен режим и трудововъзпитателни общежития (още четете тук).


В новите учебници има още информация за репресивната политика и икономическите трудности по време на режима. Посочени са примери с лагерите и дълговите кризи.


Какви са промените четете тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK